fbpx

Какво е нейрографика и как ни помага да променим себе си и своята реалност

Нейрографика. Чувала ли си тази интересна дума? Можеш да я срещнеш и като неврографика. За първи път разбрах какво е това, преди една-две години, когато моя приятелка ми показа една много красива рисунка. Тя беше плавна и нежна, без нито един остър ъгъл, с интересни форми и пастелни цветове. 

Нейрографиката обаче не е техника на рисуване, а графичен метод за трансформиране на съзнанието

„Нейро” това са нашите неврони, клетките, които пренасят информация между мозъка и останалите части на тялото. Невронът е основата на нервната ни система. „Графика” е рисуване с графични форми. 

Нейрографиката е сравнително нов метод, създаден през 2014 г. от Павел Пискарьов. Той е ректор на Института за аналитически коучинг в Москва, доктор по философия и психология, архитект, художник, преподавал на различни източни техники. 

Как работи нейрографиката? 

Докато рисуваш, в мозъка се активират и създават нови невронни връзки. Те помагат да промениш начина си на мислене, да се отървеш от ограничаващи вярвания и стереотипи, да видиш нова гледна точка и да се вдъхновиш за нови идеи. Нейрографиката позволява по-лесно да се справиш с емоции като страх, гняв, несигурност. Тя успешно се прилага както за разрешаване на личности конфликти, трудни взаимоотношения, откриване на нови възможности, така и за бизнес и професионални цели. 

Не е нужно да си художник, за да рисуваш нейрографика, нужно е само желание, търпение и отвореност на ума. Методът работи на подсъзнателно ниво и помага да моделираш живота, който искаш да живееш. 

Повече за нея днес ще ни разкаже Невена Петрова – инструктор по нейрографика, естетически коуч, супервизор към Института Психология на творчеството „Павел Пискарьов”. Тя е дипломиран Life&Executive коуч към Noble Manhattan Coaching, магистър корпоративни финанси и лесоинженер. Има над 20-годишен опит в сферата на финансите. От няколко години работи в много и на пръв поглед различни направления, но всъщност водени от една обща цел – личностното развитие

Любопитна информация на нейрографиката, курсове и обучения може да откриеш в нейната Фейсбук група – Нейрографика § Коучинг с Невена Петрова, в Инстаграм профила ѝ, както и в канала ѝ в YouTube – По-доброто Аз. 

Виж още: Мандала – как да отключиш творческата си сила?

нейрографика
Невена Петрова; Кредит: Личен архив
Невена, вашият професионален път минава през корпоративните финанси, по професия сте счетоводител, как обаче открихте нейрографиката и тя стана част от живота ви? 

Много често хора от нашата професия търсят някаква разтуха и разнообразие, за да успокоят ума си, включително и аз. Търсих повече креативност, творчество и красота, които да проявя в живота си, да дам глас на своята емоционалност. Изпитвах крещяща нужда от промяна. Имах желание изцяло да сменя професията си и в момента вървя по този път. 

През 2019 г. завърших Life&Executive коуч към Noble Manhattan Coaching. Това беше първото нещо, което ми даде глътка въздух. Получих по-различно виждане за света. Запознах се с много прекрасни хора, които мислят като мен, и това ми даде сили да продължа да уча

По това време, съвсем случайно, се срещнах с нейрографиката, която тепърва навлизаше в България. Имаше само няколко инструктори. Моя позната ми спомена за нейрографиката и започнах да рисувам. Много ми хареса, защото в нея има творчество.

Какво е нейрографиката за вас?

Нейрографиката е определяна като арт терапия, но не е само това. Тя е коучинг инструмент (коучинг – процес на обучение или развитие, чрез който дадено лице се подкрепя от коуч, докато постигне конкретна лична или професионална цел), който чудесно се допълваше с моите компетенции от коучинга. Както в коучинга, така и в нейрографиката, трябва да имаш тема, по която да рисуваш

Уникалното при нейрографиката е, че, докато рисуваш, създаваш много нови невронни връзки в мозъка. Това са твоите нови решения, възможности, идеи.

Не се налага някой да ти дава акъл как да постъпиш в определена ситуация. Всичко, с което разполагаш, като знания, опит, ресурси, ти помагат сама да решиш своя казус или проблем

Това може да не стане с едно рисуване, зависи колко е сериозна темата. Важно е да отбележа също, че човек винаги рисува за себе си, за свои теми и проблеми. Не може да рисува за друг човек.

Кои са най-често срещаните теми, които хората поставят в нейрографиката?

Най-често срещаната тема е здравето. Причините за нашите болести са вътре в нас. Много често хората рисуват, за да открият откъде идва даден здравословен проблем.

Друга популярна тема е взаимоотношения – личности, семейни, с партньор, с деца. Докато рисува, човек стига до разбирането, че това, което го е тормозило до момента, не е толкова страшно. Нейрографиката помага да сменим гледната точка. Така намираме правилния път, по който да се справим с проблема или конфликтната ситуация.  

Често хората рисуват и на тема „Пари”. Имам приятелка, която рисува, за да приеме липсата на пари. Тя е финансово затруднена и иска да се освободи от стреса, който положението ѝ носи. Други път рисуват за увеличаване на парите и изобилие. Има различни алгоритми в нейрографиката, които помагат за това. 

Виж още: Семейни констелации и родова памет – разговор с психотерапевта Динка Колева

Кои са алгоритмите в нейрографиката?

Те са девет на брой. Базовите алгоритми са първите три – Ползвател, НейроКомпозиция и НейроЦвят. Полезно е да изучите и трите, ако искате сами да рисувате нейрографика и да постигате по-бързи, осъзнати резултати. 

Следващите шест алгоритъма са – НейроСкечинг, НейроМандала, НейроЧовек, НейроКомуникация, НейроЦел, НейроВреме. 

Всеки алгоритъм има четири подалгоритми. Например в алгоритъма НейроМандала има подалгоритъм Мандала на личността, Родова мандала, Мандала на комуникациите, мандала „Пътят на героя”. 

В Базовото ниво „Ползвател” има няколко варианта на алгоритъм за сваляне на ограниченията. С тях можете да отработвате различни житейски ситуации – страхове, ограничаващи вярвания, които сами си слагаме или са ни наложени от семейството или обкръжението. Чрез рисуването на нейрографика може да се преодолеят тези и много други пречки, което води до качествено изменение на живота

Това означава ли, че нейрографиката работи на подсъзнателно ниво? Помага ни да разчупим определени модели на мислене, за да се справим с належащ проблем?

Да, точно така. С помощта на нейрографиката ние променяме стереотипите си. Всъщност нейролинията е тази, която върши чудесата. Това е линия, която се променя във всеки един момент и води там, където не очакваме. Тя е бионична и прилича на реките в географската карта, във всеки един момент лъкатуши и променя посоката си. Нейролинията изобразява нашите мисли

Ако сега ви кажа да нарисувате някаква линия на листа, е много вероятно да направите една синусоида, т.е. нещо, което се повтаря непрекъснато. Това е нашата програма, това е стереотип. Когато рисуваме нейролинията, ние променяме нашата реалност. Стараем се умишлено да променяме посоката. Понякога това е трудно и създава съпротиви у хората, защото по този начин, на подсъзнателно ниво, променяме закодираните си програми

Когато опитах нейрографика за първи път, имаше момент, в който ми беше трудно да рисувам линията така, че да не се повтаря. Но най-голям дискомфорт почувствах, когато трябваше да окръгля всички остри ъгли в картината. Разкажете защо е важно окръгляването в нейрографиката и какво символизира то?

Дискомфортът при окръгляването значи, че сте активирали ваши съпротиви. Те се изразяват в най-различен етап на рисуването – когато се правят нейролиниите и най-вече, когато се окръглява. В този момент вие разчупвате вашето виждане по проблема. 

Нашето съзнание иска да му e лесно, иска си познатата програма. Закръгляването помага за свързването на неврони в мозъка в нови невронни връзки. Буквално вие рисувате вашите нови решения по дадената тема. 

Въпреки съпротивите, важно е да не се спира да се окръглява. Количеството линии определя качеството на резултатите. Колкото повече линии има, толкова повече нови невронни връзки правите и до повече решения ще достигнете. Накрая на рисуването съпротивите изчезват и сте в състояние на спокойствие и хармония.

Ъглите за нашето съзнание означават опасност. Когато ги окръглим, рисунката започва да ни харесва. Когато картината се хармонизира, тогава идва промяната.

В рисунките, създадени по метода на нейрографиката, често виждаме кръгове. Какво символизира формата на кръга?

Не само в нейрографиката, но и изобщо, кръгът е символ на хармония, мир, щастие, благополучие. Кръговете, които виждате в рисунките, това са фиксациите т.е. решението, до което сме стигнали по време на целия процес. Така съзнанието си създава нова гледка точка. Кръгът е един от елементите от азбуката на нейрографиката. 

Кои са другите елементи на азбуката на нейрографиката, освен кръга? 

Те са нейролинията, за която говорихме, кръгът, квадратът и триъгълникът. Докато рисуваме, ние влагаме много смисъл във всеки елемент. Кръгът е хармония, може да бъде графично изображение на семейство, приятелство, любов, приятни усещания. 

Квадратът е свързан със стабилността. Той е символ на сигурността, като основите на къща, това е фундаментът. Квадратът се рисува, когато искате стабилност в дадена сфера, благополучие, финанси.

Триъгълникът носи конфликти, но и развитие. Това е нашето его, но и стремеж към растеж. Триъгълникът се рисува само след втори алгоритъм, за да се спази екологията на метода. С него се учим как да съберем енергията на конфликта и да я насочим за постигане на целта.

Ако един напълно начинаещ нарисува триъгълник, може да изпадне в неприятни усещания, депресивни състояния и т.н.. Не препоръчвам начинаещи да рисуват триъгълници. Най-добре е това да се случи след втори алгоритъм, когато сте преминали обучение и знаете как да работите с енергията на триъгълниците. 

Докато рисувате, може да имате различни усещания – да настръхвате например, да ви заболи главата, стомаха. Идват осъзнавания и гениални идеи, които е хубаво да си записваме. Важно е енергията да се хармонизира, за да тръгне в желаната посока. Когато човек се научи да рисува и насочва енергията, много бързо постига резултати

От това, което споделяте, препоръчително ли е нейрографиката да се рисува само под ръководството на инструктор? 

Човек може да рисува и сам нейрографика, стига да е преминал обучение. В противен случай е най-добре да рисува с инструктор, защото той го води през целия процес.

Първи, втори и трети алгоритъм на нейрографиката са базовият старт – Ползвател, НейроКомпозиция и НейроЦвят. С НейроКомпозицията или НейроМоделиране можем да моделираме нашето бъдеще. Ние влагаме смисъл във всяка една фигура и нашето съзнание започва да работи в посоката, в която му зададем. Така ние моделираме това, което искаме да ни се случи, буквално като приказка. 

НейроКолор или НейроЦвят е базиран на китайската философия У-СИН и изучава енергията на петте стихии – дърво (вятър), огън, земя, метал и вода. Всеки цвят има определена енергия. Алгоритъмът учи как се съчетават цветовете с нейрографиката и как да моделираме нашата реалност с тяхна помощ. 

Ако искаме да рисуваме за растеж и по-бързо развитие, това е енергията на вятъра, рисуваме със зелен цвят. Искаме ли повече страст в отношенията, рисуваме в червено, защото това е енергията на огъня

Само рисуването достатъчно ли е, за да трансформираме живота си?

И да, и не, защото зависи от какво имаме нужда и до колко сме осъзнати. Нейрографиката дава много отговори и намира начини как точно да си решим проблема, да получим развитие в някаква посока. Ако искам да постига повече в дадена професия, започвам да рисувам с базовите алгоритми, т.е. първо трябва да сваля своите ограничения като: „Аз не мога това”, „Аз не заслужавам”, „Това не е за мен” и т.н. 

След това постигаме една вътрешна увереност и започваме да търсим начини как да постигнем това, което искаме. В базовото ниво има един алгоритъм, казва се „Разкриване на намеренията”, той е много подходящ за търсене на начини, алтернативи. Тогава на човек може да му хрумнат нови идеи и решения, защото нейрографиката разширява съзнанието

Докато рисуваме, през нас протича положителна енергия, ние я излъчваме, следователно около нас започват да се появяват хора, които вибрират на същата честота – могат да ни помогнат, да ни дадат информация или вдъхновение.

Променяйки нашата енергетика, променяме средата около нас. С Нейрографиката можете да моделирате реалността си и да получавате нови възможности. 

Можем ли да нарисуваме бъдещето си с нейрографиката? 

Да, стига човек да се довери на процеса, на метода и да свали ограниченията, които има. Нейрографиката е подходяща за всеки, без значение от възраст и пол. Не се изискват никакви художествени умения, а единствено отвореност на съзнанието!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии