fbpx

Бременна и на работа – какви са правата ми?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко с бебето е наред. След първоначалната еуфория от новината за бременността, в главата ти сигурно започват да изникват хиляди въпроси. И много от тях, разбираемо, са свързани с работата.

Кога трябва да кажа на шефа, че съм бременна? Кога мога да изляза в майчинство? Какви са правата ми през този период? Спокойно, всичко ще бъде наред! Отговорите на тези въпроси ще откриеш в следващите редове!

Кога да кажа на шефа, че съм бременна?

Може би това е един от първите въпроси, които си задаваш, особено ако си бременна за първи път. Много жени се страхуват да не загубят работата си или позицията, която заемат. Важно е да познаваш закона и да знаеш правата си, за да си спокойна.

Кога да го направя? Няма точно определен момент, в който си длъжна да го направиш. Ако си в добри отношения с ръководството и знаеш, че това няма да се отрази на отношението към теб, можеш да кажеш по-рано. Ако ще имаш нужда да отидеш на преглед по време на работа или не се чувстваш добре, те съветвам да съобщиш още в първите месеци.

Как да го уведомя? Можеш да съобщиш лично или в писмо, зависи изцяло от комуникацията, която водите. Но за да си напълно спокойна, че си изцяло коректна и защитена от закона трябва да представиш медицинско свидетелство от своя лекар. В него трябва да пише в коя гестационна седмица си, кога е терминът ти и кога се очаква да влезе в сила първият болничен за бременност в рамките на 45 дни преди датата на раждане. От своя страна фирмата ти трябва да ти предостави входящия номер на заведеното уведомление. Така и двете страни са максимално коректни една към друга.

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

Кредит: Pexels

Ако бременността бъде прекъсната поради аборт или преждевременна загуба на детето, си длъжна да уведомиш работодателя си в 7-дневен срок. Той, от своя страна, се задължава да запази информацията като конфиденциална.

Могат ли да ме уволнят, докато съм бременна?

За съжаление – да. Бременността не те защитава на 100%. Важно е да обърнеш внимание и на договора, на който си назначена, защото той определя правата, които имаш.

Ако си на безсрочен трудов договор, тогава наистина имаш много повече сигурност. Уволнението на бременна на такъв договор е доста трудно, но не и невъзможно. Може да се случи със или дори без предизвестие, макар и рядко.

Уволнение с предизвестие е възможно в следните случаи:
* при пълна ликвидация на фирмата;
* ако откажеш да отидеш в друго населено място, където фирмата или нейн отдел се мести;
* в случай на възстановяване на работа на незаконно уволнен служител, чието работно място заемаш;
* ако имаш обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Ако работодателят иска да те уволни, добре е да знаеш, че все пак се ползваш от предварителна закрила на закона в следните случаи:

* закриване на част от предприятието;
* съкращаване на щата;
* намаляване обема на работата;
* липса на качества за ефективно изпълнение на работата;
* промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако не отговаряш на тях;
* при дисциплинарно уволнение.

В тези случаи уволнението може да се състои само след предварителното, писмено разрешение на местната инспекцията по труда, което се случва изключително рядко!

Можеш да бъдеш уволнена без предизвестие само, ако бъдеш задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение, което има разрешение от инспекцията по труда.

Важно е да знаеш, че разрешението от Инспекцията по труда трябва да ти бъде представено в писмен вид и то да предхожда самото уволнение. Ако е дадено след уволнение, то е незаконно и може да бъде оспорено и отменено преди съда.

Уволнение без предизвестие е възможно и по взаимно съгласие с подписване на споразумение. Затова ако имаш каквито и да било колебания или неясноти за предложение на прекратяване на договора ти, консултирай се с адвокато по трудово право преди да подписваш каквото и да било.

Виж още: 650 лв за втората година майчинство – ябълката на раздора между политици и… майки

Кредит: Freepik

Ако си назначена на срочен трудов договор, за съжаление, нямаш никаква сигурност. Това се дължи на същността на този тип договор. Още със сключването му се съгласяш на прекратяване в определен срок, без обезщетение, мотиви или друго основание. Той дори може да бъде прекратен и по-рано от поставения срок, ако е изпълнена работата, която си назначена да извършиш. Ако обаче шефът ти иска да прекрати договора без да е изтекъл срокът му и без работата да е свършена, то тогава условията по него са нарушени и можеш да потърсиш правата си.

Ако си в изпитателен период по трудов договор също не можеш да разчиташ на закрила от страна на закона. Защо това е така? Реално това е период, в който се проверява твоята трудоспособност и работодателят е в правото си да те освободи във всеки един момент, без предизвестие. За съжаление, често се случва бъдещи майки да бъдат съкратени само защото са бременни и в този период, по този договор, работодателят може да си го позволи. Важно обаче е да знаеш, че в изпитателния срок не се включва времето на полагащия ти се отпуск. Какво значи това? Това означава, че ако си в отпуск докато си бременна, изпитателният срок спира и продължава отново да тече след като се върнеш на работа. А това може да стане и след като родиш. Върнеш ли се обаче на работа, договорът все пак може да бъде прекратен след цялостното изтичане на изпитателния период или дори преди това.

Права на работното място по време на бременност

Важно е да знаеш правата си в този деликатен период, защото той идва със своите особености и на работното място.

* Работодателят е длъжен да те освободи от работа за медицински прегледи, които е необходимо да се извършат през работно време. Освен това е длъжен да ти изплати възнаграждение равно на това, което получаваш по време на редовния си годишен отпуск;

* Работодателят не може да ти възлага работа, която излага теб или твоето бебе на риск или застрашава здравето ви;

* По време на бременност е забранен нощният и извънреден труд, освен ако не дадеш писменото си съгласие за това;

* Можеш да откажеш изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на теб или твоето дете, без да ти бъдат налагани никакви санкции;

* Не могат да те задължат да отидеш в командировка, освен ако писмено не се съгласиш с това;

* Работодателят ти е задължен да ти разреше и ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, ако си бременна или в напреднал етап на лечение инвитро.

Виж още: 4 майки споделят тайната на успеха за работа от вкъщи с дете

бременна жена работи
Кредит: Freepik

Знаеше ли че…?

… в Кодекса на труда съществува такова понятие като „Стаи за жени”? Какво представляват те? Идеята сама по себе си е страхотна. Това са стаи за лична хигиена и почивка на бременни служителки и тези в напреднал етап на лечение инвитро. Ако във фирмата ти има 20 и повече жени, то работодателят е длъжен по закон да предостави въпросните стаи.

Финансова помощ

Добре е да знаеш и за еднократната помощ, която се отпуска при бременност. Тя е в размер на 150 лв. За да можеш да кандидатстваш за нея обаче не трябва да имаш право на обезщетение за бременност и раждане, трябва също така да живееш в страната. Тя е обвързана и с дохода на членовете на семейството и с осигурителния ти стаж. За повече подробности и конкретните изисквания, на които трябва да отговаряш, най-добре е да се обърнеш към Дирекция „Социално подпомагане”.

Отпуск по време на бременност и майчинство

В закона е записано, че майката се ползва от особената закрила на държавата, която ѝ осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.

Според закона в България имаш право на 410 календарни дни платен отпуск за всяко дете. Като 45 от тези дни по принцип се ползват преди раждането, т.е. можеш да излезеш в отпуск по майчинство 45 дни преди термина ти. Разбира се, раждането не винаги съвпада с термина. Ако родиш например 30 дни след като си излязла в опуск по майчинство, оставащите 15 дни се прехвърлят след раждането. Важното е общата сума от дните платен отпуск да дава 410.

Ако имаш сключен брак с бащата на детето, той също има право на 15 дни платен отпуск при раждане на дете, които се броят от датата на изписване на бебето от болницата. 

Ако сте решили, че бащата ще се грижи за бебето, след навършването на 6-месечна възраст, той може да ползва остатъка от твоя платен отпуск, а ти да се върнеш на работа.

В случай, че бащата е неизвестен, остатъкът от отпуска може да се ползва от един от твоите родители. Ако бащата е починал, отпускът може да се оползотвори и от неговите родители.

Виж още: Отново на работа след майчинство – какво трябва да знаеш?

Кредит: Freepik

Това са основните ти права и задължения по време на бременност. Има, разбира се, много специфични случаи, за които може да се наложи да се консултираш с адвокат.*

Бъди информирана и следи дали правата ти се спазват!

______________________

* Материалът не претендира за изчерпателност по темата. Най-точна информация за различните казуси можеш да получиш от адвокат по трудово право

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

 1. След втората година какво се случва? По-конкретен въпрос/казус: когато забременях, работех в семейната фирма, която междувременно спря дейност (няма обявен фалит). Изтече и втората година на майчинството ми. Не мога да си намеря (все още) друга работа. Какво следва?

  • Здравейте, Станислава,
   Много благодарим за запитването! Това е много интересен въпрос! В момента работим по статия за правата, когато се връщаме на работа след майчинството и се консултираме с адвокат. Ще му зададем и вашия въпрос!
   Ще ви пишем допълнително с повече информация!
   Усмихнат ден!
   Мамми екип

  • Здравейте, ето и отговора на адвокат по трудово право: След като фирмата, в която сте работили, междувременно е спряла дейност, можете да обсъдите варианта трудовият ви договор да бъде прекатен по чл. 328, ал.1, т. 1 или 4, за да можете да получавате по-високо обезщетене за безработица докато си търсите друга работа.
   Надяваме се да сме ви полезни!

 2. Здравейте, предприятието в което работя спира дейността си в част от обектите си в страната. Съответно след изтичане на майчинството ми ще ми предложат работа в друг град, но аз ще откажа. Какво следва? Освобождаване по взаимно съгласие или съкращение? Благодаря преварително!

  • Здравейте, Петя, с малко забавяне вече имаме отговор от нашия консултант. Ето го и него:
   Важно уточенение е на какъв договор сте. Ако сте на постоянен трудов договор и не искате да работите в друг град, то работодателят ще ви освободи от работа на основание чл 328 ал.1 т. 7 -. „При отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност”. На това основание няма закрила по чл 333 от КТ. При тази хипотеза работодателят отправя предизвестие, с изтичането на което трудовото правоотношение ще бъде прекратено. Имате право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск на основание чл 224 и обезщетение за това, че сте останала един месец без работа, ако не си намерите работа на основание чл 222 от КТ. Имате право и на обезщетение за безработица спрямо трудовия си стаж.
   Работодателят може отправи предложение и по взаимно съгласие да се прекрати трудовото правоотношение. В този случай нямате право на обезщетение на основание чл 222. Имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. Обезщетението за безработица ще е в размер на четири месеца.
   За да сте максимално убедена в защитата на правата си ви съветваме да се обърнете към адвокат, който би могъл да ви помогне максимално добре. Надяваме се да сме били полезни и ви желаем успех!

 3. Здравейте!
  А след приключване на майчинството какво става с натрупания годишен платен отпуск.
  Кога мога да се възползвам от него и имали някакви пречки да не ми го представят за ползване?
  Имали шанс да не ми бъде заплатен ако съм излезнала в майчинство когато съм още в изпитателен срок?

  • Здравейте, Крис,
   Ето какво посъветва нашият консултант: Платеният годишен отпуск се полага на всички в трудово правоотношение, независимо дали договорът е срочен или безсрочен. Към настоящия момент платен годишен отпуск се полага и за времето на временна нетрудоспособност и майчинство. Т.е. за периода на отпуск за бременност и майчинство се дължи платен годишен отпуск. Той се ползва след подаване на молба до работодателя. Ако трудовото правоотношение бъде прекратено, неползваният платен годишен отпуск следва да се заплати.
   Надяваме се, да сме били полезни!

 4. Здравейте, уведомих работодателя си по електронната поща за бременността си, понеже сме на домашен офис всичките работници. Добавих амбулаторен лист. Въпросът е, че не получих входящ номер на заведеното уведомление. Информираха ме, че няма нужда. При евентуално примерно възникнало съдебно дело поради конфликт на интереси и прочие, електронното съобщение достатъчно ли е за процедурите на съда? Признава ли се от органите като доказателство?

  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Поздравления! Пожелаваме ви много здраве и безпроблемна бременност!
   Изпращаме въпроса ви на нашите консултанти и ще ви пишем с повече информация скоро!

 5. Здравейте! Моят казус е следният:
  Работя при работодател по основен ТД (безсрочен) като “Специалист ТРЗ от 5 год. и по ВТД при същия работодател от 8 месеца (срокът на изпитване е изтекъл вече) като “Служител, човешки ресурси”. Разбрах, че съм бременна началото на м. Декември и от средата на м.01.21 съм в болничен Общо заболяване с диагноза “заплашващ аборт”. В м.02.21 имам 5 р.д.; 2 първични болнични по 5 дни и молба за отпуск за 3д. платен и 2 дни неплатен отпуск. От началото на м.03 съм отново в болничен, като до сега продължава с решение на ЛКК и ще е така до термина.
  Оказва се обаче, че молбата която съм написала и оставила дълбока деловодството е унищожена от работодателя и той ме води самоотлъчка за тези дни. Не са ме уведомили, че отпуската не се разрешава, за да отида на работа или да представя болничен за тези дни. Днес куриер ми се обади, че има пратка за мен от фирмата, описана като документи, но съм сигурна че е втора покана за даване на писмени обяснения (в първата не бяха написали за кои дни става на въпрос и не са ми дали срок за отговор, като е и описан само основния ТД).
  Не съм я приемала.
  Държат да отида да давам обяснения, но аз съм в болничен и нямам такава възможност.. могат ли да го приемат като несериозно от моя страна и това да се обърне срещу мен?

  • Здравейте, Мариана. Казусът ви е наистина сложен и е най-добре да се консултирате с адвокат по трудово право. Той ще ви разясни какви права имате и как да подходите документално, така че изясните ситуацията с вашия работодател. Пожелаваме ви много успех и една прекрасна и спокойна бременност!

 6. Имам едно питане,значи в момента съм в майчинство 2г до 09.08г.Но разбрах ,че и съм бременна . В такъв случай какво следва!Ще чакам отговор от консултант! Благодаря.

 7. Здравейте бих искала да попитам тъй като съм бременна в 2-рият месец и моят гинеколог ми каза че трябва да си взема отпуска ако ми се полага имали някаква опасност да ме уволнят от работа аз съм с постоянен трудов договор вече около година и половина

 8. Здравейте!Работя от две години във фирмата,в момента съм в отпуск поради бременност. Получих предизвестие за прекратяване на договора поради спиране дейността на фирмата. Какви обезщетения ми дължи работодателя?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии