fbpx

Каква е формулата за успеха в бизнеса и семейството на Елена Мелемова?

Какво е нужно, за да се довериш на един козметичен продукт? Да знаеш съставките? Да си наясно с технологията на производство? Да видиш резултатите, които дава? Или да познаваш човека, който го създава? Докато не се запознах с Елена Мелемова не мислех, че е възможно да открия комбинация от всички тези фактори. Но тя с радост отваря вратите на семейната фирма за производство на натурални козметични продукти „Дермакс” и печели доверието с лекота.

Една стара семейна рецепта се превръща в основа на бизнеса, който Елена и съпругът ѝ Тодор днес управляват. Магията се случва не къде да е, а в едно от най-силно енергийните места у нас – Родопите, в техния роден град Смолян. Семейство Мелемови познава природата и нейните тайни, влага даровете ѝ в състава на своите продукти и вярва в техните свойства, защото винаги първо лично ги изпитва

И ако професионалната история на „Дермакс” е интригуваща, то личната история на Елена е тази, която ѝ вдъхва сили да развива себе си и семейния бизнес. Едва на 23 години тя среща съпруга си, влюбват се и приказката започва. Част от нея, 10 години по-късно, са три прекрасни деца и едно любимо куче

Но как се запазва балансът, как се крепи семейство и изгражда бизнес? Как се съхранява любовта и връзката със себе си? Толкова много въпроси и една лъчезарна дама, която е готова да сподели отговорите. Представям ти Елена Мелемова.

Кредит: Личен архив
Здравей, Елена, радвам се, че се съгласи да споделиш своята история с нас. Искам да те върна назад, преди да се посветиш на семейния бизнес. По професия си логопед, но днес козметиката е твоята страст. Как се случи този завой в кариерата ти?

Завоят като че ли беше предвидим, защото семейството ми се занимава с това не от вчера и аз винаги съм участвала във всичко. Практикувах професията си, защото я имам, учила съм и имах желание да се занимавам с нея. Но след раждането на третото ми дете трябваше да избера едното.

Три деца и две работни места щяха да ми дойдат много, а и на работа деца, вкъщи деца – трудно щях да успея с всички заедно. Трябваше да остане само едното и то е „Дермакс” – нашата семейна фирма за 100% натурална козметика.

Рецептата за кремът е в семейството ви от поколения. От личния ти опит за какво най-много помага и наистина ли е подходящ както за възрастни, така и за деца?

„Дермакс” е крем, направен по стара българска рецепта, изключително ефикасен за различни проблеми по кожата. Ние го създаваме и да – използваме ежедневно вкъщи – върху нас и децата ни.

Подходящ е както за възрастни, така и за деца, а и те обикновено го харесват.

Върху себе си най-често го използвам за напуканите ми устни и ръце през зимата, при слънчеви изгаряния през лятото или, когато, някой път по невнимание, залепя пръстите си на фурната или на котлона – всичко се случва. Мъжът ми го ползва най-често върху ръцете си, когато загрубеят. Върху децата си го използвам за какво ли не – рани, подсечени дупета (когато бяха по-малки), изгаряния, напукани ръце и устни.

Наистина това е продукт с широко приложение. Аз дори си мажа лицето вечер преди лягане, защото омекотява кожата. А съставките като смола и бяла дъвка елиминират всякакви недостатъци – пъпки, белези и други подобни.

семейството
Кредит: Личен архив
Хората започнаха все повече да се доверяват на природата в грижата за своето здраве. Какво вие вземате от нея, за да пресъздадете семейната рецепта и коя съставка с какво е ценна?

О, ние взимаме много – смолата, която е доказано лечебно средство и има силно противовъзпалителен ефект; бялата дъвка, която изключително успешно лекува рани; пчелния восък със своето противовъзпалително и антимикробно действие; маслата – лавандулово, маслиново, слънчогледово, от невен, от босилек, които, освен, че имат своите полезни действия, са и естествените аромати на крема.

Изобщо в „Дермакс” няма нищо, което не е естествено, съставът е изцяло натурален.

С какво вашият продукт се отличава от другите на пазара?

Сега тук ще прозвучи банално, но ще кажа – с качество. Разбира се, има и други качествени продукти, но смятам че по-малките компании осигуряват по-голямо качество от гигантите. Ние успяваме да държим целия процес под око, всичко да мине през ръцете ни.

В „Дермакс” е точно така – всяко кремче минава през ръцете ми и не правим компромис със суровините, които взимаме, с тяхното качество и произход.

Кои са трудностите, които един малък семеен бизнес среща в днешно време и как се справяте с тях?

Трудностите са много – от чисто административните затруднения, до налагането на един козметичен продукт, произведен от малка фирма, на пазара. Всъщност второто май е най-трудно. Коства много усилия, нерви, моменти, в които искаш да оставиш всичко. Постоянно има едни покачвания и спадове във времето и ако се поддадеш на спадовете – загинал си, всичко приключва.

Затова не се отказвам и продължавам в стремежа си „Дермакс” да достигне до повече хора, защото този крем има какво да даде на всеки.

С какво не би направила компромис, когато става въпрос за бизнеса?

Не бих направила компромис със съставките, защото така ще се развали качеството на продуктите. Иначе за всичко друго си трябват компромиси. Аз съм човек, който е склонен винаги да преговаря, когато вижда, че има смисъл и съм склонна да отстъпя, когато ситуацията го налага. Така че компромис не правя само с това, което предлагам на хората.

семейството
Кредит: Личен архив
Какви са плановете за развитието на компанията?

Плановете са много, но в близко бъдеще мога да кажа, че подготвяме още продукти, които ще са обърнати повече към ежедневната грижа за кожата и които, надявам се, скоро да пуснем в продажба. Разбира се, както и до сега, нашите клиенти могат да очакват още качествени продукти, какъвто е и първият ни – натуралният крем „Дермакс”, подходящ за различни кожни проблеми.

Със съпруга ти заедно ръководите бизнеса. Някои хора са категорични, че не биха могли да работят с партньора си. Как се случва магията” във вашия работен процес? Пренасяте ли работата вкъщи или успешно поставяте граници?

И аз така си мислих. Точно за това до един момент бях решила, че ще упражнявам професията си на логопед и ще гледам да работя отделно от съпруга ми. Мислих си, че работата заедно си е равно на провал в семейството. Но сега, когато ми се случи, виждам, че не е така.

Работата е едно, вкъщи е друго, а и ние имаме три деца и когато се приберем вечер, започваме да се занимаваме с тях. Говорим за училище, помагаме със задачки, дадени за домашно на по-големите, рисуваме и играем с по-малкия. Не остава време да говорим за работа у дома. Там имаме други занимания и други теми на разговор, за които пък през деня не остава време.

семейството
Кредит: Личен архив
Би ли искала децата един ден да тръгнат по вашите стъпки, все пак това е семеен бизнес и сигурно се надяваш да остане такъв?

Разбира се, че ще е хубаво да продължат това, което сме започнали. Когато най-големият ни син беше по-малък и го питаха какъв ще стане като порасне, казваше: „Аз ще съм производител на „Дермакс”. (Смее се.)

Сега обаче не мисля за това. Ние сме от този тип родители, които смятат, че децата сами ще решат с какво ще се занимават, когато му дойде времето. Сега те участват във всички процеси, знаят как се случват нещата, обичат, както казват те, „да правят дермаксчета”. За тях това е нещо нормално, част от ежедневието им, но сега им е времето да ходят на училище, да се сблъскат с много неща в живота си. Всичко това ще им покаже какво искат да правят, когато станат възрастни хора.

Със съпруга ти сте избрали да живеете и отглеждате децата си в Смолян, да развивате бизнеса си там. Какво ви даде това решение и взе ли ви нещо, каквото е притеснението на повечето хора, че ще им се случи, ако напуснат големите градове?

Да, живеем в Смолян – това е родният ни град. Много пъти сме обсъждали темата – какво би станало, ако се върнем в големия град, по-специално в София, защото бяхме там преди. Но после бързо се оглеждаме около нас, виждаме всички плюсове и се отказваме от тази мисъл

Малкият град ни дава преди всичко спокойствие, близост до нашите родители, връзка на децата ни с бабите и дядовците им, която, смятам, е безценна, за да растеш пълноценно. дава ни много близост с природата, учим децата си, че тя е това, което ни трябва, за да живеем.

В големия град липсва близостта с хората, липсва свобода за децата, липсва тази романтика, която има тук.

Не мисля, че нещо ни взима малкият град. Слава Богу, в днешно време се пътува лесно, бързо и без ограничения, поне така беше преди пандемията. Има и интернет, който позволява всякакви бизнес срещи онлайн.

Ние смятаме, че не може всички да живеем в София и не трябва всичко да се случва там, а за да има случвания на други места, трябват хора.

семейството
Кредит: Личен архив
Какви са уменията от майчинството, които ти помагат в бизнеса и кои са професионалните уроци, които прилагаш успешно вкъщи с децата? Как постигаш баланс между двете?

Майчинството учи на отговорност преди всичко. Аз станах майка на 23 години и приех тази си задача изключително отговорно.

От 23 годишно момиче, което си живееше живота, трябваше да стана жена, майка, която да отгледа човек – стегнах се и така 10 години вече съм в кондиция и тази отговорност пренасям навсякъде. смело мога да кажа, че съм един силно отговорен и сериозен човек, който щом трябва да прави нещо – прави го.

Мога да кажа, че майчинството ме е научило на най-ценните неща и това ми помага и в работата. На това уча и децата си – на отговорност, да държиш на думата си и никога да не се отказваш, макар често да ти се плаче и да не ти се иска да го свършиш.

Три деца, съпруг, куче, семеен бизнес – как стигат 24 часа за всичко, което се случва в живота ти? Коя е твоята супер сила?

Нямам супер сила, имам съпруг, с който заедно се справяме с всичко. Вече споменах, че се смятам за отговорен човек – стягам се и върша всичко. Понякога главата ми бучи от 100 неща и задачките на три деца, но вечер лягам, изключвам се, сутринта ставам и продължавам

Истината е, че мога да организирам времето си – това май е единственият ми талант. (Смее се.)

Какво би казала на всички майки, в чието съзнание плахо се прокрадва идеята за второ и дори трето дете, но притеснението дали биха се справили, ги спира?

Решението за повече деца трябва да е ясно осъзнато. Смятам, че ако не можеш да се справиш или те е страх, по-добре не го прави. Децата са морална отговорност за много дълго време. За да направиш хора от тях, трябва да си 24 часа в кондиция. Не може днес да го видиш, че върши някоя глупост, да си уморен и да си кажеш: „О, не, сега нямам енергия да се разправям.”. Няма такова нещо – стягаш се и така нонстоп.

семейството
Кредит: Личен архив

Така че от опит ще кажа, че не е лесно да имаш три деца – даже никак, но това, което ти дава всяко едно от тях, е безценно и си заслужава всеки ден, в който си недоспала, изнервена и единственото, за което си мечтаеш, е всички да си легнат, къщата да утихне и ти да заспиш след тях… Защото, откровено казано, лично аз за друго нямам сили. (Смее се.)

______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии