fbpx

Йоханна от Германия, която отглежда рози в България и създава Little Rose Fields

В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с неправителствената организация Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна.

Днешният епизод ухае на рози и любов! Отваряме вратите към историята на Йоханна Бауър от Германия, която решава да последва своя “rose man” (“мъж на розите”) в Розовата долина, за да продължат родовата му традиция и да отглеждат заедно роза дамасцена. 

Розите, които Йоханна и съпругът й Дани отглеждат. Кредит: Личен архив

Любовната история на Йоханна и нейния “Мъж на розите”

Йоханна е родом от Берлин, където завършва химия и се зарича никога да не се занимава с индустриално произведени продукти. Общи приятели я запознават с българина Дани – нейния бъдещ съпруг, докато тя е последна година в университета. Той й споделя за своята мечта – в памет на баба си, която тъкмо е починала, да започне да отглежда рози, точно както тя, заедно с цялата рода, са правили поколения наред. Без много нужда от убеждаване, Йоханна веднага се съгласява и така придобиват първите си 10 декара розови насаждения през ноември 2011 г. близо до Казанлък.

Малко след това закупуват и още една поляна със стари, запуснати розови насаждения, които от години не са били обработвани. Младата двойка се заема веднага с разчистването им и започва да крои смели планове за още и още рози.. 

Кредит: Личен архив

Тогава Йоханна е само на 26 г. и с усмивка си спомня за всичко, през което са минали. С Дани закупуват стара къща, в която могат да спят само в едната стая, докато малко по малко ремонтират и съживяват останалата част. В продължение на няколко години тя живее и работи в Германия, за да може да събира пари, които да влага в розите. Но всеки свободен ден или ваканция прекарва в България, работейки по насажденията. Планът им от самото начало е да произвеждат био розово масло, въпреки че всички се опитват да ги разубедят. Разработват и износ за азиатския пазар и това са клиентите, които им помагат да изплатят първия си трактор. 

Съпругът и дъщеричката на Йоханна с първия трактор на семейството. Кредит: Личен архив

“Земеделието е изключително трудно занимание – от часовете физическа работа, които влагаш всеки ден, през това че всичко правим сами – нямаме огромен екип с маркетинг или търговски представители, изцяло сами сме, до настроенията на природата – с наводнения или сухи години, които няма как да предвидиш. “ 

През 2017 г. Йоханна взима голямото решение да напусне Берлин и да заживее в България, отдавайки цялото си време на розите. Скоро след това разбира и че е бременна с дъщеричка, която се ражда в Берлин в края на април 2018 г. – няколко седмици преди началото на беритбата на розите. С бебе на три седмици и пълна кола, Йоханна и Дани тръгват обратно към България, за да се включат директно в събирането на розите.

С помощта на много доброволци и малко бебе на ръце, този розобер се превръща в най-запомнящия се за тях момент. От тогава насам всяка година дъщеря им присъства и се радва да бъде сред доброволците от цял свят и да събира рози. 

Йохана little rose fields
Йоханна с новородената си дъщеричка на беритбата на розите. Кредит: Личен архив

“Просто слагахме едно одеяло на сянка и тя си лежеше, радваше се на природата и никога не се е притеснявала от нищо. Радвам се, че тя расте със знанието за земеделието, тракторите и че вижда труда, който се полага.” 

Йоханна с вече порасналата си дъщеричка на беритбата на розите. Кредит: Личен архив

Как стартира Little Rose Fields

От малка страстта на Йоханна е натуралната козметика и на 8 годинки вече забърква вкъщи първите си шампоани и кремове. Още тогава се влюбва в процеса по създаване на продукти от истински натурални съставки, а днес превръща тази любов в своя линия продукти – Little Rose Fields (в превод “Малки Розови Полета”). Избира името, защото с Дани започват с едно малко поле, а в последствие насажденията им се разрастват до цели 13 полета. 

В партньорство с казанлъшка дестилерия създават розово масло и вода, които влагат в своите продукти. Йоханна започва да ги продава в магазинчета и по пазари в Берлин и от самото начало се радва на позитивната обратна връзка на клиентите, разпознаващи Розовата долина и България. 

Днес много от продуктите на Little Rose Fields са налични в Германия и Швейцария, а в София можете да ги намерите в магазин “Лайка”, както и онлайн на сайта им. Йоханnа често провежда различни работилници за натурална козметика и планира нови дати в София, а всеки, който иска да стане част от следващата беритба на рози, може да им пише директно в социалните мрежи – всеки е поканен!

Йохана little rose fields
Розобер на полетата на Йоханна и Дани. Кредит: Личен архив

Седем години след като припознава България като свой нов дом, Йоханна говори прекрасен български, семейството й живее между София и розовите полета, а дъщеричката им расте щастлива между града и природата. 

“Вярвам, че колкото и планове да си правиш, нещата се случват накрая по начин, по който никога не си си и представял. Както аз никога не съм очаквала, че ще отглеждам рози в България.” 

Можеш да изгледаш интервюто ни с Йоханна в Youtube:

Последвай Йоханна и нейния семеен бизнес в социалните мрежи: 
Facebook: Little Rose Fields
Instagram: @Littlerosefields
и разгледай техния сайт с онлайн магазин: https://www.littlerosefields.org

Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии