fbpx

Как да създадем йога пространство у дома

Преди седем години, ООН избра и обяви 21 юни за Международен ден на йога. Честваме го именно тогава, защото това е най-дългият ден от годината, по-известен като Лятно слънцестоене. Сравнението между слънцето и йога е доста силно и наситено със символика. Все пак и двете ни дават светлина и топлина – вътрешна (емоционална) и външна (физическа).

В чест на Международния ден на йога ти предлагам няколко идеи, с чиято помощ да изградиш уютен йога кът у дома. Удобно лично пространства, в което ще можеш да практикуваш йога, да медитираш, да списваш дневник и въобще да отделяш малко време за себе си.

йога у дома
Кредит: Shutterstock

Виж още: Кратка йога практика за стимулиране на храносмилането

Помисли от какво имаш нужда

Кое е основното усещане, което искаш йога практиката да ти носи? Успокояване на сетивата, справяне със стреса, зареждане с креативност, фокусиране върху нещата, за които си благодарна или нещо друго?

Помисли над тези въпроси и отговорите ще те насочат към това, от което се нуждаеш. Йога кътчето може да ти донесе много – спокойствие преди сън, зареждане с енергия рано сутрин, благодарност за хората и преживяванията в живота ти, креативна енергия… Всичко това обаче се отключва с различни елементи, с които можеш да аранжираш онзи малък ъгъл от дома ти, където ще практикуваш.

Избери уединен кът

Къде точно се чувстваш добре да практикуваш йога вкъщи изцяло зависи от твоите предпочитания. Някои хора избират места с естествена светлина и близо до прозорец, други обичат да са в по-приглушена и минималистична атмосфера, с малко разсейващи елементи. Но най-важното е това малко пространство да ти дава възможност да бъдеш себе си, да можеш да се фокусираш навътре и да практикуваш без притеснения относно заобикалящата действителност.

Прецени добре какви са възможните неща, които биха те разсейвали и прекъсвали – звуци и шум, преминаване на други хора, домашни любимци и т.н. Не пропускай да помислиш и за практичността на това място – лесно ли ще се слага и маха постелката, ще ти пречи ли в останалата част от времето, когато не се ползва за йога?

За някои от нас, които се нуждаят от йога веднага след като се събудят, йога кътчето им може да бъде буквално до леглото, а нощното шкафче да се превърне в мястото, където държим най-личните йога елементи, които подобряват йога практиката ни. Други пък може да имат нужда от повече пространство, в което да разположат постелка и всякакви други аксесоари.

Покани даровете на природата

Украси своето пространство с растенията, които обичаш, с техни фотографии или картини. Пускай си природни звуци – на море или нощна гора, които ще ти помогнат да се откъснеш от реалността. Тук е моментът да спомена, че можеш да замениш модерното пало салто със свещ или етерични масла. Горенето на пало салто води до ненужно изсичане на гори, а е и нездравословно за белите дробове.

Виж още: 7 бързи и бюджетни начина да преобразиш дома си

Докосни пода

Взимайки предвид само няколко ключови фактори, можеш да си осигуриш максимален комфорт за йога практика у дома. Прецени на каква твърдост обичаш да практикуваш и на каква температура. Имайки предвид настилката в различните стаи у дома, можеш да организираш своето йога кътче върху дебел или тънък килим или директно върху пода.

Аксесоари и декорация за настроение

Статуя на Буда, други вдъхновяващи йога обекти, броеници, мандали, цитати или картини, журнал, свещи – всички тези аксесоари ще те заредят с различни позитивни настроения. И все пак не забравяй, че придържането към минималистични решения ще те улесни максимално – дай си пространство за движение и по-малка нужда от почистване в последствие.

Виж още: Как да отключиш творческата си сила с мандала?

Удобство е ключово

Комфортът е това, което ще те връща към регулярната йога практика у дома. Той започва с дрехите, които носиш, докато правиш йога, но също включва и всички онези малки аксесоари, които ще подобрят преживяването. А това са кърпа за лице, одеало, блокчета, възглавници и болстери. Помисли и къде да ги съхраняваш, когато не ги ползваш.

йога у дома
Кредит: Shutterstock

Не на последно място

слушай вътрешния си глас – той ще ти даде най-ясна насока за това, което пали душата ти в момента. Декорирай с мисъл и внимание своето пространство, търси баланс и вдъхновение отвън, за да ги откриеш и вътре.

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии