fbpx

Лесни, полезни и интересни летни игри за деца

Въпросът „На какво да играем с децата през лятото?” намира своя чаровен и лесен отговор в онлайн пространството на Адриана Миразчийска, по-известна в Instagram като _tsunami_mommy. Нейният профил е истинско вдъхновение за образователни и полезни игри, които да опиташ с детето си. Много от материалите тя изработва само с подръчни средства и всеки може лесно да последва примера ѝ.

Познавам Ади от света на рекламата, но нейният креативен дух се е развихрил още повече след като стана мамма. Игрите, на които играе със своя син, са вдъхновени от метода Монтесори и са хем интересни, хем полезни.

Виж нейните свежи летни предложения, които ще направят времето с децата в горещите дни още по-пъстро и обогатяващо!

Виж още: Монтесори и за моето дете, моля!”

Здравей, Ади! Радвам се, че прие поканата ми да помогнеш на други мамми с идеи за интересни и образователни игри за деца. Разкажи как се промени животът ти, откакто стана майка?

Благодаря за поканата, много се радвам да се включа точно по темата за игрите. Те са огромен източник на щастие, знание и умения за всички вкъщи!

Животът ми се промени из основи, откакто станах майка. Предполагам това се случва с повечето хора, няма как иначе. Всички баналности по темата се оказаха верни. Откриваш един цял нов свят.

Свят, в който много неща спират да имат значение, а пък други изведнъж придобиват огромно такова. Синът ми ме учи на толкова много неща, че колкото и да опитвам, няма как да успея да го науча и аз на толкова!

В твоя профил е пълно с активности за деца, вдъхновени от метода Монтесори. Разкажи къде ги откриваш и сама ли ги изработваш?

Малко след раждането на сина ми, случайно попаднах на една книга, в която разказваха за Мария Монтесори и от този момент знаех, че това е нашето нещо.

Уважението ѝ към потенциала, който носи човешкият живот, в лицето на малкото дете, е толкова вдъхновяващ и всичко е ясно, просто и логично.

Откривам информация, вдъхновение и идеи от най-различни места. Основно от книги, Youtube и Instagram. Препоръчвам с две ръце книгата на Симон Дейвис „Монтесори за малкото дете”, има нова и за бебета. 

Реално не е нужен огромен бюджет и много от материалите могат да се изработят в домашни условия. Даже това им придава допълнителна стойност и чар. Например кутията за постоянство на предмета направих сама от кутия за обувки. Но има и материали, които предпочитам да са готови. Теди посещава Монтесори детска градина и от там ни посъветваха да не дублираме заниманията у дома, така че се въздържам да купувам допълнителни неща и използваме, тези които имаме.

Виж още: Как Монтесори влезе в дома ми?”

летни игри за деца
Кредит: Личен архив
Дай ни идея за детски игри или активности, подходящи за навън през лятото?

Лятото е най-лесният сезон за игри – всичко навън може да се превърне в активност с малко желание и въображение. За разходките в гората или парка голям хит при нас е ловът на съкровища. Гери Боева има страхотен безплатен ресурс по темата.

Аз лично съм на мнение, че природата е перфектната „подготвена среда” и камъчетата, листенцата, пръчките и локвите са абсолютно достатъчни, за да задоволят всички нужди на децата за свободна игра.

летни игри за деца
Кредит: Личен архив

На двора пък има много избор на занимания от практическия живот, при които дейността на детето има реална цел и резултат, а те много се радват на това. Любими са ни поливането на цветята с лейка, на дърветата с маркуч, миенето на колата с гъба и сапунена вода, събирането на прясно окосената трева, компостирането, метенето с метла, брането и хапването на плодове от дърветата. Всички тези активности са невероятно простички, но и изключително ценни за развиването на детето като една хармонична личност

Отскоро имаме mud kitchen и набързо стана най-любимото нещо на двора. На разположение оставям тенджери, тигани, мерителни лъжички, тави, бъркалки, буркани, купички. С часове се правят чудесии от кал, пясък, цветя и листенца. 

летни игри за деца
Кредит: Личен архив

А когато нещо омръзне, просто добавям ВОДА и всичко добива ново измерение. Повечето родители забелязват, че още от най-ранна възраст преливането е върховно забавление за децата и могат да се занимават самостоятелно с това доста дълго време. 

Да не забравя и играта с водни топчета. Тези от цветарските магазини, които набъбват при накисване във вода, има ги и в JUMBO. Супер сетивно и готино занимание, голям кеф е и за родители! 

Защо е важно да играем с децата си?

Играта е начинът, по който децата общуват.

След труден ден в детската градина, детето няма да каже „Имах тежък ден, имам нужда да поговорим!“. Просто ще те покани да поиграете заедно

Както д-р Шефали казва в книгата си „The Conscious Parent” – всяко дете инстинктивно и постоянно търси отговорите на въпросите: Достоен ли съм за обич?”, Мнението ми има ли значение?”, Виждат ли ме? Чуват ли ме?”. И ако отделяме достатъчно време да играем с децата си, те без думи и без обяснения разбират, че отговорът на всички тези въпроси е ДА.

Виж още: Игрите на моето детство – част 1 и част 2

летни игри за деца
Кредит: Личен архив
Какво е твоето лятно пожелание към нашите мамми?

Надявам се да не прозвучи банално, но

пожелавам на всички да имат ВРЕМЕ за децата, за себе си и за хората, които имат значение.  

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии