fbpx

Как да изчислим сами индивидуалната норма на сън на нашето дете?

Отглеждането на децата ни е съпътствано с толкова много предизвикателства. И ако възпитанието започва на по-късен етап, то още от ден първи започваме да мислим най-много по два въпроса, буквално свързани с оцеляването и развитието им, а именно: „Храни ли се достатъчно?” и „Спи ли достатъчно?”. Днес ще се опитаме заедно да намерим отговори на втория въпрос.

За целта сме си осигурили и професионалисти, които да ни помогнат. Весела Проданова и Пепи Цанкова са сертифицирани консултанти по детски сън, създатели на практиката „Милувки за сън”. И да, това е абсолютно истинска професия, при това много полезна и мнозина родители са се убедили в ползата от консултация с професионалист, който да им разкрие дебрите на детския сън, да им обясни що е това режим и как да го въведем и у дома.

Днес Веси и Пепи ще споделят с нас как да изчислим сами индивидуалната норма на сън на детето си. Надяваме се с тяхна помощ да успокоим всяка мама, която не спира да се чуди дали детето ѝ спи достатъчно и какво може тя да направи, за да му помогне.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

индивидуалната норма на детски сън
Веси (вляво) и Пепи (вдясно); Кредит: Личен архив

„Днес вече голяма част от родителите са запознати с таблиците, илюстриращи „нормите” за сън на децата, според тяхната възраст. И да, правилно забелязахте, думата „норми” е в кавички. Защо? Защото вашето дете може въобще да не се вписва в тях. Именно затова съществува индивидуална норма на сън. С нея лесно и бързо една майка би успяла да се ориентира за съня на своето дете. Можете да я пресметнете, независимо от възрастта на вашето дете. Тя е първа и основна стъпка в пътя към по-спокойните нощи. В работата ни като консултантите по детски сън започваме именно с изчисляване на индивидуалната норма на сън, а ето как може да го направете и вие. 

След като я пресметнете, можете да работите по установяване на ритъм на сън и бодърстване на детето. Имайте предвид, че бебетата растат и се развиват бързо, техните нужди се променят всеки ден. Можем да говорим за режим в пълния смисъл на думата чак към 10 месечна възраст, когато обичайно вече се е задържал няколко седмици на две дремки. До тогава по-точна е формулировката „ритъм на сън и бодърстване”. Преди това е възможно изграждането на режим с фиксирани часове, но той често е валиден едва от няколко дни до 2-3 седмици. След това отново има нужда от промяна.

Нека, преди да обясним какво точно представлява индивидуалната норма на сън и как да я пресметнете, да припомним: 

Мили майки, нищо никога не е на всяка цена. Не сравнявайте децата, светът е шарен – те също. Ако детето се чувства добре, буди се с усмивка, заспива лесно (със или без помощ, няма значение), вие се чувствате добре, пълноценни, щастливи, то поздравления, няма нужда да се занимавате с таблици, сметки и числа. 

Ако обаче се лутате, правите промени, но не сте уверени в тях, съзнавате, че имате нужда от промяна, търсите я и я искате, то тогава, преди да предприемете каквито и да е действие, пресметнете индивидуалната норма на сън на вашето дете. Тя ще ви послужи за изграждането на стабилна основа за създаването на ритъм на деня на вашето дете.

индивидуалната норма на детски сън
Кредит: Pexels

Как да пресметнем индивидуалната норма на сън?

Първо започнете да си записвате за пет последователни дни:

* Часове на заспиване – за дневни дремки и за нощен сън
* Часове на събуждане – от дневни дремки и от нощен сън

След това пресметнете:

1. Бодърстването

Изчислявате всеки промеждутък от часа на събуждане до часа на заспиване и така получавате интервала на бодърстване. Събирате всички интервали на бодърстване и получавате общото време бодърстване за деня. След това събирате бодърстването от всички пет дни и го разделяте на 5. Така получавате индивидуалната дневна норма бодърстване на вашето дете.

2. Дремките

Пресметнете времето от заспиването до събуждането, това е продължителността на всяка една дрямка. Събирате всички дневни дремки като продължителност и получавате общия дневен сън. След това събирате общия дневен сън на всичките пет дни и го разделяте на 5. Така получавате индивидуалната норма дневен сън на вашето дете.

3. Нощния сън

Пресметнете колко е бил общият нощен сън от часа на заспиването вечерта до часа на събуждането сутринта. Ако вашето дете е будувало през нощта повече от 30-40 минути – извадете го от сметката. След това събирате нощния сън от петте денонощия и го разделяте на 5. Така получавате индивидуалната норма нощен сън за вашето дете.

Вече имате всичко необходимо. Какво може да проверите от тук нататък?

Време е да прегледате таблиците с „норми” за сън и бодърстване. Те ще ви служат за ориентир. Проверете дали има големи разлики между това, което сте получили вие и посочените цифри в таблицата. Ако вашите резултати за всеки от параметрите са близо до горна/долна граница или с отклонения от тях от 20-30 и повече минути, успоредно с това детето:

* заспива трудно;
* се буди кисело, с плач;
* системно не издържа интервалите за възрастта;
* веднъж заспало се буди често след това;
* става много рано сутрин (преди 6ч);
* буди се често нощем;
* или пък будува през нощта,

то вероятно има нужда от корекция.

Виж още: За какво помага точковият масаж на бебето и как да го правим

Кредит: Unsplash

Как може да помогне мама?

Проверете продължителността на нощния и дневния сън. При твърде дълъг нощен сън (близо до горната граница) е напълно възможно дневният сън да е по-кратък, т.е. детето да има предимно кратки дневни дремки. Решение е да опитате съкращаване на нощния сън с по-ранно събуждане сутрин, с по 10-15 минути на всеки няколко дни. 

При твърде дълъг дневен сън пък е много вероятно нощният да е значително по-къс, накъсан, включително с нощни будувания, просто защото детето не е бодърствало достатъчно тогава, когато е имало нужда, а именно през деня.

Проверете интервалите на бодърстване. Ако има интервали, които са значително над обичайните за конкретната възраст, е възможно да се трупа умора. Организмът на децата реагира на липсата на сън в нужния му интервал като на извънредна ситуация. Поради тази причина започва производство на адреналин. Случвало ли ви се е да видите, че на детето му се спи, но докато се подготвяте и го сложите в леглото, вече да е с широко отворени очи? На детето наистина вече не му се спи. Е, това приспиване ще е дълго, трудно, вероятно с много протест, а може и дори да не успее да заспи, ако това се случва през деня. 

Ако имате случаи, в които след по-дълъг интервал на бодърстване от обичайния, детето заспива, но се буди често след това – именно това е сигнал за преумора.

Ако пък интервалите на бодърстване са по-къси от тези в таблиците за конкретната възраст, а дремките след това кратки и/или предхождани от трудно приспиване – опитайте плавно да увеличите интервалите. Правете го с по 5-10-15 минути на всеки няколко дни (според възрастта на детето и неговите реакции). 

Това е така, тъй като първите месеци от живота на бебето са изключително динамични, наблюдават се много промени по интервалите на будуване, броя на дремките и продължителността на съня.

Често в този период детето се чувства перфектно в даден „режим” едва 2-3 седмици, след което има нужда отново от промяна. При всички положения, за изграждане на режим, е необходимо да се започне с часа на сутрешно събуждане, не с часа на заспиване вечер. Нужно е да е в определен интервал, примерно, между 7 и 7:15. За децата е нормално да стават сутрин между 6:00 и 8:00 часа.

Кредит: Pexels

Ако детето ви се чувства добре, независимо от това къде се намира в таблиците, не правете промени. Това са неговите индивидуални норми към този момент. Радвайте се на щастливото дете и времето с него! 

В случай, че резултатите, които сте получили са в рамките на таблиците, но въпреки това съзнавате, че има нужда от промяна, то е възможно сънят на вашето дете да не е повлиян конкретно от режима, а от условията на сън или пък асоциациите на заспиване. Възможно е и някъде там да се крие малък детайл, който бихте могли да откриете с помощта на консултант. Ние сме насреща!

_______________________________

* Благодарим на Веси и Пепи от „Милувки за сън”. Можеш да ги откриеш на техния сайт или да ги последваш във Фейсбук или Инстаграм.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии