fbpx

Имаш ненужен стар телефон? Виж къде и как можеш да получиш пари за него

Преди да седна да пиша този текст направих едно мини домашно проучване, чиито резултати сериозно ме притесниха. Открих вкъщи (и в жабката на колата ни) общо пет неизползваеми смартфона! Пет!!! И да, мога да дам обяснение за присъствието на всеки един, но истината е, че изобщо не се нуждая от тях (единствено бих запазила един за резервен, ако някой от оборотните ни телефони се окаже на ремонт). Какво обаче да правя с останалите? Е, те и затова си стоят прибрани по шкафове и жабки – защото доскоро нямах отговор, но, благодарение на нашите партньори от Swipe.bg, вече имам много добра идея и нямам търпение да я споделя и с теб!

Преди това обаче искам да ти задам един въпрос. Знаеш ли какво е Refurbishment? Аз не знаех и затова имам онези митични пет телефона, за които вече ти споменах… Това всъщност е термин, използван за трансформация, през която преминават старите мобилни телефони, за да се превърнат в нови, напълно годни да заживеят втори славен живот! В случай, че имат неработещи части или такива, по които има следи от употреба – те се заменят с нови и воала – телефонът е готов за нови приключения в нови ръце, при това с 2 години гаранция! (Приятен бонус, нали?)

Refubrishment всъщност е чудесна практика, която вдъхва доверие в така наречената обратна търговия, която се оказва чудесно решение с финансови облаги и за двете страни – купувач и продавач. Разбира се, има още подробности, с които е добре да се запознаем, преди наум да пресмятаме постъпленията по банковата ни сметка или да сравняваме различни модели телефони в търсене на новия, с който да се сдобием. За всички тях ще поговорим в следващите редове.

продай стар телефон swipe.bg
Кредит: Unsplash

Имам стар непотребен телефон. Какво да правя с него?

Отговорът тук изглежда лесен – щом нещо ни е излишно го изхвърляме или продаваме, нали? Но това не са непременно добри или пък разумни решения – както за бюджета ни, така и за природата. Ако в твоя стар телефон все още има живот, то защо не му дадеш нов шанс – може би не за теб, но за някой друг? Така не само ще получиш неочакван финансов приход към семейния бюджет, но и ще намалиш риска от замърсяване на почвата или водата, който никак не е малък при неправилно изхвърляне на подобна техника.

Има обаче една сериозна спънка, която аз самата съм изпитвала, когато съм се опитвала да продавам техника. Хората са скептични към подобни покупки онлайн и то втора ръка. Обикновено те идват със скрити дефекти, много често без гаранция. Разбирам скептицизма на купувачите. Аз самата трудно бих се навила да си купя техника, осланяйки се само на думата на напълно непознат човек.

И тук на помощ идва находчивостта на платформата Swipe.bg. Не случайно казвам находчивост – създателите ѝ са взели предвид точно тези потребителски притеснения и са намерили техните решения. Това е първата по рода си платформа у нас за покупка и продажба на мобилни телефони втора ръка. Какво ще рече това? Всъщност е много просто.

Ако имаш стар, излишен телефон, те ще се погрижат да му вдъхнат нов живот, да го приведат в експлоатация, след проверка от специалист да го сертифицират, давайки му две години гаранция и едва тогава да го предложат за продажба!

Казах ти – съвсем просто, но и доста гениално! А защо гениално ли? Защото са спестили на потребителите много изнервящи стъпки, ако сами решат да продадат телефона си (което може да се окаже мисия невъзможна, ако по него има дефекти или няма гаранция). Така например, не се занимаваш с комуникацията с различни потенциални клиенти. Работиш само с екипа на Swipe.bgизпращаш им устройството и оттам насетне те влизат в ролята на търговеца. От теб се иска само да проявиш търпение, докато някой купи твоя телефон, след което сумата от продажбата се превежда по сметката ти, а може и да ти бъде изпратена с наложен платеж! И просто ей така – един телефон вкъщи по-малко, повече пари в месечния бюджет и добро дело в името на природата! На това му казвам аз с един куршум няколко заека!

Искам нов телефон, но нямам голям бюджет. Къде да го намеря?

Зададох ти два въпроса, но, признавам си, отговорът и на двата е един и същ. Отново мястото е Swipe.bg и сега ще се опитам да обясня защо. Както ти споделих преди малко – винаги съм подхождала скептично към техниката втора ръка. И съответно никога не съм си купувала телефон втора ръка. Но последния път, когато ми се наложи да се сдобия с ново устройство, сърцето ме заболя. Цената му беше безумна! Да, можех да си купя по-евтин, но ми трябва за работа, затова определени технически характеристики не ми позволиха да направя компромис с това колко да платя.

Тогава за пореден път осъзнах колко скъпо удоволствие са телефоните! А не е като да ги ползваме особено дълго. Дори да ни се иска, бързо остаряват морално, а и са доста… крехки устройства. Не помня колко пъти ми се е налагало да сменям дисплеи или пък съм страдала поради ужасно изглеждащи драскотини по корпуса. И нека да си признаем – никоя майка не се нуждае от поредния безумно скъп телефон, за който да трепери дали няма да стане жертва в малките ръце на наследника ѝ, нали?

продай стар телефон swipe.bg
Кредит: Unsplash

Но въпреки всички разумни доводи в полза на бюджетните използвани предложения, в мен оставаше един въпрос – как да се престраша и да си купя телефон втора ръка, когато реално не знам каква е била тази ръка, която го е ползвала и какви вреди му е нанесла? Платформата Swipe.bg е намерила начин да успокои всички подозрителни купувачи като мен, като междувременно ги зарадва и със супер добри цени.

Всички телефони, които предлагат, са минали подробна техническа проверка, почистени са, опаковани са и пристигат като нови при новите си собственици. И то на цена до 70% (!) по-ниска от реалната стойност на съответния модел. При това не е нужно да заплащаш цялата сума наведнъж, защото Swipe.bg предлага и възможност за разсрочено плащане! Двугодишната гаранция е друг страхотен бонус, както и възможността за връщане в рамките на 30 дни, ако купувачът все пак промени решението си.

И ако имаш нужда от още стимули да дадеш шанс на телефоните втора ръка, то нека ти споделя какво окончателно наклони везните при мен.

Подкрепяйки кръговата икономика имаме възможност да намалим значително въглеродния отпечатък, който оставяме върху планетата, както и да намалим консумацията на енергия.

А това никак не е за пренебрегване с оглед на огромния негативен ефект, който всички ежедневно оказваме върху природата с начина си на живот.

Бъдещето на телефоните от миналото

Колко страхотно е, че и у нас вече се мисли за този така сериозен проблем с изобилието от стари телефони. И да, сериозен е! Според проучване на Swipe.bg сред българските потребители се оказва, че почти 50% от участниците имат в дома си телефон, който съхраняват, но не ползват. (Поне се успокоих, че има много други „прибрани” хора като мен.) Някой ще каже – „Е какво толкова, не ми пречи, нека си стои в чекмеджето!”. Но истината е, че само след няколко години, чекмеджето ще е пълно със стари, неизползваеми телефони.

Няма нужда обаче да е така, особено когато има съвсем просто и лесно решение. При това изключително популярно по целия свят. Оказва се, че обратната търговия е предпочитана практика в световен мащаб, именно заради многото ѝ плюсове – както за продавачи, така и за купувачи. Само за периода 2016-2020 г. продажбите на смартфони втора ръка са се увеличили с 26% в Северна Америка! Други страни също започват да виждат потенциала в набиращата скорост тенденция и дори работят в посока на нейното промотиране. Франция, например, подготвя стимули за потребителите, решили да закупят употребявано мобилно устройство, за да се намали вредният ефект от купуването на нови устройства върху околната среда! А в Испания до края на годината се очаква 50% ръст в продажбите на телефони втора ръка в сравнение с миналата година!

продай стар телефон swipe.bg
Кредит:Freepik

Дали и у нас държавата скоро ще помисли за стимули в посока насърчаване на повторната търговия? Оптимистът в мен иска да отговори с „Да”. Но нека не забравяме, че

днес всичко е в наши ръце и само от нас зависи дали ще превърнем дома си в склад за ненужни вещи и колко пари ще харчим за мобилни устройства, които доста бързо ще се озоват в някой шкаф или в жабката на колата 🙂

_______________________________

* Материалът е реализиран в партньорство със Swipe.bg.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии