fbpx

Всичко, което трябва да знаеш за избора на дула за раждането и след него

Ако до преди няколко години професията на дулата не беше изобщо популярна в България, това все по-осезаемо се променя. Възможно е за първи път да чуваш изобщо тази дума или пък вече да ти е била спомената от лекаря или акушерката ти, но ако си бременна и ти предстои раждане, то определено е добре да помислиш за присъствието на такъв специалист в живота ти.

Затова и днес ще поговорим малко повече за професията на дулата. Ще ти разкажем с какво може да ти бъде полезна и как да избереш перфектния човек за твоето семейство, който да бъде до вас в най-важния момент! За финал ще споделим и малко повече за пост партум дулата и с какво може да помогне на майката, след раждането.

Като за начало е важно да правиш разлика между акушерка и дула. Дулата, например, не е задължително да има медицинско образование. Тя е до бременната жена, за да ѝ окаже основно емоционална и и физическа подкрепа с помощта на различи техники за комфорт и обезболяване, прилагане на масажи и насочване към пози, съобразени с етапа на раждането. С нейна помощ бъдещата майка ще получи спокойствие и грижа, ще бъде окуражавана и подкрепяна.

И да, в България присъствието на дулата, за съжаление, все още не е разпространено и допускано във всички болнични заведения. Но там, където майките имат възможност да се възползват от услугите на подобен специалист, резултатите са повече от удовлетворяващи и сега ще обясним защо.

Виж още: Какво е хипнораждане и как да го практикуваме?

дула за раждането
Кредит: Canva

Защо да избереш дула?

Защото раждането е истинско предизвикателство и ще имаш нужда от всяка помощ, която можеш да получиш. Всички сме чували страшни истории за това преживяване и то не толкова заради болката от самия процес, колкото заради отношението на някои медицински лица към родилките. Това е така, защото те са наистина беззащитни и изключително уязвими. Дори да искат определени неща като това да получат или не обезболяващи или веднага след раждането да поемат в ръцете си своето бебе, не винаги са в състояние да изразят своите желания. И тук на помощ идва дулата. Тя знае много добре какво иска и какво не родилката, тя е там, за да бъде нейният глас, ако се наложи.

Дулата също така помага, за да може важна информация да стигне до родилката, която в определени моменти може да изпадне в състояние, което не ѝ позволява да взема адекватни решения, без да е получила повече информация за тях. С помощта на дулата обаче, тя има верен съюзник, който поставя нейните интереси на първо място и прави всичко възможно да се чувства добре във всеки един момент.

Различните техники, които дулите владеят, за правилно ориентиране на бебето и облекчаване на контракциите, са от безценна помощ в различните етапи на раждането. С тяхна помощ жените знаят, че планът им за раждане, ще бъде взет под внимание.

Ако все пак нещо се обърка (защото не винаги плановете се изпълняват на 100%) дулата знае как да реагира. Но имай предвид, че тя не взема решения вместо теб, тя е до теб, за да ти помогне да вземеш решение, ако имаш нужда.

Добре е да знаеш, че избирайки своята дула, тя не присъства само на раждането. Тя е с теб много преди това. Можеш да ѝ се обаждаш за съвет, да обсъждаш с нея различни усещания от бременността, а понякога просто да поплачеш на рамото ѝ, ако емоциите са ти дошли в повече.

Тя ще ти помогне и да разбереш кога раждането наистина е настъпило и е време да се отиде в болница. Ако пък си избързала с отиването в болница и са те върнали вкъщи, дулата ще бъде до теб тогава, за да облекчи контракциите, да ти помогне с различни упражнения и да следи фазите на раждането.

Кога и как да наемеш дула?

Ако вече си се запознала с професията на дулата и мислиш, че тя би ти била от полза, то добре е да започнеш да търсиш своята още около 4-5 месец на бременността. Това ще ти даде достатъчно време спокойно да разгледаш различните възможности, да се срещнеш при желание от твоя страна с няколко различни жени, да зададеш въпросите си и да прецениш, без да си притискана от времето, коя е твоята дула.

Познанството с нея няколко месеца преди раждането, в сравнение с няколко седмици или дни преди това, ще ви даде възможност взаимно да се опознаете. Тя ще може да ти даде повече информация за всичко, с което би могла да ти бъде полезна, ще може заедно да обсъдите различни сценарии на раждането и да се подготвите за тях, без да сте притискани от времето.

Добра идея е винаги да разчиташ на препоръки от близки, които вече са използвали услугите на дула. Така можеш да се довериш на личните им впечатления. Ако обаче не познаваш никой, който да е раждал с помощта на дула, то тогава може да се допиташ до акушерката си или акушер-гинеколога, който следи бременността ти, за препоръки. Друга възможност е да разгледаш сайта на Асоциацията на българските дули и да се запознаеш с техните професионалисти.

Виж още: Не всички бащи припадат или как родих в присъствие на таткото

дула за раждането
Кредит: Canva

Въпроси, които да зададеш на дулата

Раждането е може би най-интимният и красив момент от живота на една жена. Затова и изборът на човек, на когото да се доверим да ни помогне и да сподели преживяването, е толкова важен!

Дулата трябва да е партньор на жената, който да я преведе през практическите, емоционалните и дори духовни аспекти на раждането. Затова от значение е и двете да се свържат като личности, да се усетят и да се харесат. Личната връзка е ключова в случая!

Затова и бихме ти препоръчали преди срещата с избраната (или избраните) от теб дула, да си подготвиш конкретни въпроси, които искаш да ѝ зададеш, за да я опознаеш по-добре, да я усетиш. Все пак всяка дула е отделна личност, подхожда към родилния процес според своите разбирания и усет.

Ето няколко примерни въпроса, които би могла да зададеш:

* Защо реши да станеш дула?
Задавайки този въпрос ще разбереш повече за мотивацията ѝ да помага на раждащи жени, ще разбереш как самата тя вижда своята роля в процеса.

* Какви обучения и курсове си преминала и с какво ти бяха полезни?
Възможно е да попаднеш на дули, които смятат, че сертификатите нямат значение, но истината е, че това е професия като всяка друга и изисква определени познания. Така, например, всички дули от Асоциацията на българските дули са сертифицирани или в процес на сертификация от международно признати организации за обучение на дули.

* Каква подкрепа ще ми окажеш по време на раждането?
Дулата трябва да подкрепя целите и желанията на раждащата жена. Помежду им трябва да има съгласие по всички важни въпроси и дулата да е там, за да осигури търсената от бъдещета майка подкрепа.

С оглед на пандемичната обстановка е от значение да обсъдиш със своята дула и няколко други въпроса. Първо, разбира се, трябва да се запознаеш с политиката на болницата, в която ще раждаш, по отношение на присъствието на външни лица (освен ако те не работят с дула, която е част от екипа им). Ако присъствието ѝ е разрешено, но е обвързано с ваксинационен статус, то това трябва да се изговори с нея предварително, за да не възникне проблем с деня на раждане.

Не на последно място по важност е финансовата страна на услугата, предлагана от дулата. Поговори с нея и за заплащането. Колко струва, какво се включва, кога и как се плаща. Нека всичко това е описано добре в договора, който ще подпишете, за да сте спокойни и двете, че този важен въпрос е изчистен предварително.

Виж още: Какво е важно да знаеш за раждането, колкото и да не ти се иска

Кредит: Canva

Дула за следродилния период?

Ооо, да, има и такива дули и предлаганите от тях услуги са не по-малко ценни от тези на дулите, които присъстват на раждането. Ако не си имала дула, която да ти помага с родилния процес, това не значи, че не можеш да наемеш такава след появата на мъничето. Тогава ще имаш нужда от не по-малко помощ. Ако пък си имала дула по време на раждането, то си се уверила лично в ползите от присъствието ѝ и може би няма да се колебаеш да си я осигуриш и за следродилния период.

Разбира се, важно е да знаеш, че не всяка дула, която е до бременната жена по време на раждане, е сертифицирана и като пост партум дула. Попитай още при запознанството си с дулата дали предлага услуги и за след раждането и какво биха включвали, за да си наясно докога и за какво можеш да разчиташ на нея.

Първите седмици след раждането са изключително предизвикателен период, който трудно може да се опише. За всяка майка той идва с различни чувства и емоции, затруднения и въпроси. Не всички имаме възможност да получим помощ от собствените си майки или близки роднини, а някои съзнателно и не желаят по ред причини. Но това не значи, че нямаме нужда от подкрепа и рамо, на което да се облегнем. Защото

не само бебето се нуждае от грижи, безценно е да има кой да е погрижи и за мама – както за физическото ѝ възстановяване, така и за емоционалното.

Не случайно в нашата култура първите 40 дни след раждането са толкова специален период. В днешно време обаче сме склонни да гледаме на тях като на „бабини девитини” и омаловажаваме важността на тези първи седмици и новата роля, която имаме.

След раждането бебето се превръща в центъра на света не само на мама, но и на всички нейни близки. И тук идва мястото на пост партум дулата. Тя е наясно с важността за грижите за майката. Наясно е, че трябва да ѝ осигури подкрепа, за да изразява своите нужди и желания – също както по време на раждането.

Разбира се, помощта на пост партум дулата във всяко семейство изглежда по различен начин, защото е съобразена с личните нужди. Затова е добре отново предварително да се изговорят възможните опции и кои биха били най-полезни в конкретния случай. Ако все пак трябва да обобщим и да ти дадем някакви насоки, то ще кажем, че следродилната дула може да ти помогне с всичко от хранене на бебето, емоционално и физическо възстановяване от раждането, връзка между майката и бебето до успокояване на бебето и основни грижи за новороденото. Някои дули могат дори да ти приготвят питателна храна, от която така се нуждае тялото в този период, други пък да ти предложат масажи за физическо възстановяване – всичко е наистина строго индивидуално, както по отношение на твоите нужди, така и спрямо това, което всяка дула умее.

Безспорно, много от въпросите, които възникнат през първите седмици, ще можеш да зададеш на педиатъра при задължителните посещения. Но си е страхотно удобство у вас да има човек с всички отговори. Не винаги приятели и роднини са на разположение, за да ти дадат своята подкрепа, но дулата е именно затова до теб!

Ако раждането ти предстои и все още се колебаеш за ползите от това да наемеш подобен специалист, най-добрата препоръка, която можем да ти дадем е да се срещнеш с една или няколко дули за един съвсем опознавателен разговор и да разбереш от първа ръка повече за всичко онова, с което биха ти били полезни. Не е нужно, да правиш всичко сама!

Износила си бебето девет месеца в корема си сама! Сега е време да получиш малко или дори много помощ! Заслужаваш я, мамми!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии