fbpx

Идеи за еднодневни пътешествия около София с деца

Уикендът наближава… И ти ли се чудиш как да избягаш от схватката на големия град? Няколко години подред имах традиция всяка събота и неделя да си правя кратки пътешествия около столицата. С времето те взеха да стават все по-дълги и винаги откривах нещо ново и интересно!

За да те улесня в търсенето на дестинации за малки бягства, съм ти подготвила няколко от любимите ми места в радиус на 100 км от София. Те са подходящи за посещение от цялото семейство и ще отнемат не повече от ден, за да ги разгледате да се върнете в уюта на дома.

Да тръгваме!

В подземните тунели на Перник

Чакай, чакай! Преди да помислиш, че това е прекалено страшно за деца, бързам да ти кажа, че в Перник има подземен музей на минното дело! Той е единствен по рода си на Балканите. Подобни минни галерии могат да бъдат разгледани само в Германия, Полша, Русия и… Перник!

пътешествия около София
Кредит: Личен архив

Музеят в Перник е бил действаща минна галерия от 1891 г. до 1966 г.. В нея са се добивали кафяви въглища. На входа всички трябва да сложат каски, което е супер забавно за децата. След това екскурзоводът ще ви поведе на обиколка през галериите с дължина 630 метра. Сред най-интересните неща от експозицията са бомбоубежището, локомотивите и пътническите вагонетки, с които са изкарвали въглищата.

Виж още: 5 необичайни музея в Северна България, които да посетиш с децата

Кредит: Личен архив

Малките и порасналите деца ще бъдат много ентусиазирани от посещението, гарантирам ти! Ако събираш печати, музеят е част от 100-те национални туристически обекта.

Работно време: от понеделник до неделя / от 09.00 до 16.00 ч.
Цени на билета: за възрастни – 4 лв.; за ученици и пенсионери – 2 лв.

Параклисът на язовир Пчелина

Това е едно от любимите ми места за бързо бягство от София. Параклисът „Свети Йоан Летни” на брега на яз. Пчелина (известен още като яз. Лобош) е подходящ както за посещение с децата, така и за романтична разходка, ако си ги оставила на грижите на баба и дядо.

Кредит: Личен архив

Отправна точка за красивия параклис е село Поцърненци, което се намира на 52 км от София. Историята на параклиса започва през 1350 г., свързана е с изселването на село Пчелинци и потопяването му от водите на едноименния язовир в края на миналия век. Всъщност параклисът е единственото нещо, което оцелява от селото. Той се извисява на върха на хълма като стожер на вярата.

Кредит: Личен архив

Разходката до него от село Поцърненци е около 40 мин. до 1 час, зависи с какво темпо се движат малчуганите. Мястото е много красиво на пролет, когато поляните потъват в зеленина, а водите на язовира са безкрайно сини.

Ако искаш да си направиш импровизирана семейна фотосесия сред природата, това е чудесно място за целта.

Необикновеният Земенски манастир

Сигурна съм, че повдигаш вежди и се питаш, кое пък му е толкова необикновеното на този манастир? През годините той е многократно разрушаван, но църквата „Свети Йоан Богослов” в двора му остава непокътната. Точната дата на нейното строителство е забулена в мистерия.

Самият храм, който днес е превърнат в музей, не прилича на повечето църкви, които си виждала, тъй като е с кубична форма. Това е единствената църква на Балканите с такава форма! Стенописите са не по-малко загадъчни, тъй като някои от тях са единствени по рода си в света.

пътешествия около София
Кредит: Личен архив

Запалих ли любопитството ти? Тогава организирай еднодневно пътешествие до град Земен. Ти ще разбереш повече за църквата, а децата ще играят на воля в обширния ѝ двор. На връщане можеш да минеш през местната мандра, за да си вземеш истинско мляко, сирене и кашкавал.

Виж също: 5 лесни екопътеки, които да изминем с децата

Храм-кладенец край село Гърло

Това е най-необичайното място, което съм посещавала край София. Храм-кладенецът е единственият по рода си, открит в България. Намира се само на 50-ина км от столицата и е идеален за еднодневна разходка с цялото семейство.

Пътят до него започва от село Гърло, където можеш да паркираш автомобила. Преминава покрай язовир Красава и стига до един воден каптаж. Там се огледай за пътечка, която води нагоре в гората. Щом тръгнеш по нея, след 100-тина метра ще стигнеш до входа на каменния храм-кладенец. Изграден е между XII-X век пр. Хр. и изключително много прилича на храмовете на о-в Сардиния, дело на културата Нураги. Какво обаче прави в България? Загадка!

Храм-кладенецът е наречен така, защото съчетава в себе си достъп до питейна вода и календар, вграден в сърцето на храма-водохранилище. С други думи – мястото вероятно е използвано като обсерватория и е било достъпно само за избрана част от обществото. Според други теории, храмът край село Гърло е рефлекторен телескоп. Благодарение на него древните жреци-астрономи са наблюдавали звездите и са гадаели по тях.

Предизвиквам те да го посетиш и да се опиташ да познаеш какво ли е било предназначението му. Маршрутът до там не е труден, но се убеди, че всички са с удобни обувки.

Разбоишки манастир (но без разбойници)

Само на 60-ина км от София се намира едно потайно и много красиво място – Разбоишкият манастир „Въведение Богородично”. Храмът прилича на лястовица, кацнала в скалите край село Разбоище. Оттам идва и името му. Светата обител е създадена през XVIII век. В нея е отсядал дори самият Васил Левски.

Кредит: Личен архив

Пътеката от селото до манастира е приятна за разходка, особено в слънчев ден! Екипирай децата и се пригответе за приключения. Накрая, малко преди да стигнете до манастира, ще минете по жп линия. Ако имате късмет, ще видите някой преминаващ влак. По пътя има спускания и изкачвания, така че всички ще са приятно уморени след разходката.

Кредит: Личен архив

До Лакатник с влак

Децата обичат влаковете. Не знам откъде точно се поражда тази любов, но е факт! Ако искаш да им подариш еднодневно приключение с влак, то може да е през Искърското дефиле до Лакатник. Пътят в едната посока е около час, а красивите гледки, които ще видите от прозореца – безкрайно много. Село Лакатник е разположено в извивките на Искърското дефиле. Ако пък се изкачиш на скалите над него, ще се чувстваш като на седмото небе. Не случайно самият Иван Вазов е откривал вдъхновение на това място.

Още щом слезеш от влака, ще видиш алпийския заслон „Орлово гнездо”. Тази червена къщичка, кацнала сред върховете, е една от емблемите на Лакатнишките скали. Направи си приятна разходка сред буйните реки и панорамни гледки с децата. Не забравяй да вземеш нещо за хапване, сигурна съм, че малчуганите (и не само) ще огладнеят след прехода!

Златен парк

Накрая добавям и една бонус дестинация, която все още не съм посетила, но е в списъка ми за следващия уикенд! Златният парк се намира на изхода на град Луковит и се състои от каменни къщи и цветя, езеро с плаваща къщичка и спиращи дъха гледки. Идеално място е за разходка с децата, което може да се съчетае с някоя от околните забележителности като пещерата Проходна или пътеката Искър-Златна Панега.

Кредит: Личен архив

Надявам се, че успях да те вдъхновя и очаквам много скоро да споделиш снимки от пътешествията си! И не забравяй, преди да тръгнеш на еднодневна разходка да провериш прогнозата за времето, да си вземеш удобни обувки и връхна дреха, както и резервен чифт чорапи (най-вече за децата) и, разбира се, нещо сладко за отскок!

Виж още: Зимни дестинации, които си заслужава да посетиш с децата

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии