fbpx

Играчки за всяка възраст: най-добрите идеи за подаръци за 1 юни

Наближава денят, бележещ не само началото на един от най-топлите и жизнерадостни месеци в годината, но и честващ международния празник на децата – 1 юни.

Помня, когато бях и аз дете, как се вълнувахме и впечатлявахме от празненствата по парковете, пиесите и песните, които актьори изпълняваха, за да ни забавляват. И разбира се, подаръците. Нямаше значение колко голям или скъп ще е подаръкът, важното бе да ни донесе стимул и вдъхновение за още забавни и безгрижни детски игри.  

Сега, когато вече и аз съм родител и избирам играчки на децата, винаги търся

нещо, което да е едновременно полезно, образователно и стимулиращо развитието на детето, но и да е качествено като изработка, устойчиво и безвредно не само за детето, а и за околната среда. 

Представям ви една селекция с чудесни занимателни играчки, за всяка възраст, които открих в сайта на Lullatoys. При тях може да намерите богат избор от дървени играчки, а знаете, че те притежават редица предимства, заради които си заслужава да ги изберем: устойчиви, екосъобразни, безопасни и най-вече развиващи въображението на децата. Естествените материали и семплите дизайни на играчките са много по-полезни за сетивните възприятия на децата в сравнение с техните пластмасови и електронни еквиваленти.  

Така че, ако търсите наистина хубав и смислен подарък за празника, вижте тези предложения, съобразени с възрастта на детето:

За Бебета

През първата година от детето се развиват неговите сетива и базисни двигателни умения, така че играчките трябва да са насочени именно към адекватно сетивно стимулиране и подпомагане на опорно-двигателното развитие. Освен това е изключително важен допирът на детето с естествени материали като дърво, метал, памук, вълна. Затова аз избягвам пластмасовите играчки с електроника, които светят, пеят или издават силни звуци.

Пластмасата може и да се мие лесно, но голяма част от играчките са оцветени с недотам безвредни бои, а в края на живота си отиват на сметището, където прекарват стотици години, замърсявайки околната среда. Затова моят логичен избор са семплите дървени играчки, предоставящи нежна стимулация на сетивата, безопасни и устойчиви във времето.    

Дървена дрънкалка 

Това е сякаш задължителна играчка за всяко бебе, но замисляли ли сте се, за значението на звука, който ще долавят нежните бебешки уши? Има фундаментална разлика между звуците, а бебето улавя всеки един и всеки звук стимулира неговия слух. 

идеи за подаръци за Деня на детето 1 юни
Кредит: LullaToys

Сравнете пластмасова и дървена дрънкалка и ще се уверите в това. Естествените меки звуци, които чува детето от ритмичното докосване на дървените елементи, нямат аналог сред пластмасовите алтернативи. Този пъстър детски маракас е не само забавна дрънкаща играчка, но и първи музикален инструмент за детето. 

Дървена бебешка книжка

Аз съм безкрайно влюбена в детските книги и това е почти винаги моят избор за подарък за големите деца. Чудесно е, че вече има не само много красиви, но и устойчиви детски книги за най-малките ни съкровища, като тази красива дървена бебешка книжка с пъстроцветни илюстрации от джунглата. Бебето не само ще тренира зрението си, вглеждайки се в изображенията, но и ще тренира моториката на ръцете и пръстите, учейки се да разлиства страниците, без риск да ги смачка или скъса. 

идеи за подаръци за Деня на детето 1 юни
Кредит: LullaToys

За деца на 1-2 години

На тази възраст децата започват все по-активна игра, преминавайки от пълзящо състояние към изправяне и ходене. Затова аз избирам играчки, които комбинират именно това: игра на пода, изправяне и ходене.

Дървено влакче

За мен детското влакче винаги е било сред най-желаните играчки за подарък по случай голям празник. Това дървено влакче с елементи за нанизване е забавно и същевременно чудесно за развитието на детето, като предлага толкова много полезни сетивни стимули, че то буквално ще расте, играейки и учейки с него. 

идеи за подаръци за Деня на детето 1 юни
Кредит: LullaToys

Влакчето може да се сглобява по няколко различни начина, според уменията и настроението на детето, а след като се сглоби, може да се дърпа. Така детето развива не само когнитивни умения, но и фина и груба моторика. 

Детски боулинг

Игра, която не само ще забавлява децата, но и ще стимулира двигателните им умения. Избрах този плюшен боулинг за деца, защото е изключително забавен начин да покажем на децата, че чудовищата са просто едни смешни същества, плод на нашето богато въображение. Комплектът предлага комбинация от игра на пода и много движение, което е своеобразна тренировка за развиващото се тяло.  

Кредит: LullaToys

За деца на 3-4 години 

На тази възраст децата започват да играят повече ролеви игри, все по-често имитират възрастните, опитвайки се да разберат нашия свят. Успоредно с това се развива тяхната креативност, така че играчките им трябва едновременно да предоставят възможност за придобиване на практически умения и знания, и поле за самоизява. 

Детска дървена кухня

Играта на готвачи е особено полезна за развиване на здравословно отношение към храната и полезни хранителни навици. Детската кухня винаги е била за мен задължителна покупка за децата, а моите две момчета не спират да играят и до ден днешен (сега са на 6,5 и 4,5 години) на готвачи у дома в своята детска кухня.

идеи за подаръци за Деня на детето 1 юни
Кредит: LullaToys

Детската дървена кухня, която е умален вариант на кухнята на мама, е извор на дълги детски игри и повод да помогнем на детето да научи повече за храната и да развие интерес към нея. 

Дървени инструменти 

Играта с детски инструменти далеч не е само за момчета, защото развива фината моторика и въображението на децата. Конструиране, промушване, развиване, отвиване – всичко това са действия, които стимулират не само сръчността, но и мозъка на детето. 

Детската дървена работна маса е като детската кухня, защото предлага отново десетки варианти за игра и забавление за децата. Помага на децата да научат какво са отвертка, винтоверт, гаечен ключ, винтове, гайки и други. Вместо да пипат опасните инструменти на тати или дядо, защото са толкова интересни и забранени, разбира се, децата ще майсторят свои собствени творения в пълна безопасност.  

идеи за подаръци за Деня на детето 1 юни
Кредит: LullaToys

За деца на 5+ години 

На тази възраст децата търсят повече свобода и самостоятелност. Време е да им предоставим възможност да изследват и тестват собствените си способности и да спрем да ги напътстваме толкова много. Да ги оставим да се справят сами, а не веднага да им даваме решения на проблемите. Да ги оставим да творят на свобода, без да ги ограничаваме с рамки и стереотипи.  

Комплект за малки изследователи 

Децата на тази възраст стават все по-смели и любознателни, а юни е и време за повече приключения на открито, така че защо да не подарим нещо, с което да стимулираме малките изследователи. Този комплект за игра на открито включва жилетка, която побира всичко нужно за вълнуващо приключение сред природата – лопата, лупа, пинсета, четка, калъф с образци на растения и други полезни и забавни артикули, включително няколко карти с активности. Комплектът е чудесен, както за семейни разходки в планината и гората, така и за двора на село или дори са игра в градския парк. 

Кредит: LullaToys

Стан за тъкане 

Това е един невероятно практичен подарък, с който не само ще развием нови умения у детето, но и ще го запознаем с нещо традиционно и много красиво. На първо място играта с дървения стан развива концентрацията, сръчността и насърчава творческото мислене. Дървеното тъкачно станче, което си избрахме ние, е една здрава и екосъобразна играчка, идваща в комплект с прежди в атрактивни ярки цветове и основни инструменти за тъкане. 

идеи за подаръци за Деня на детето 1 юни
Кредит: LullaToys

Ако търсите още идеи или нещо конкретно, разгледайте богатото разнообразие от предложения в сайта на LullaТoys и вярвам, че ще изберете най-чудесния подарък за 1 юни!

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии