fbpx

Знаеш ли какво ти харесва в леглото и как да го кажеш на партньора? (+ секси изненада от нас)

Да изследваш своята сексуалност може да се окаже приключението на живота ти! Защото то не е линейно пътуване от точка А до точка Б. Ние се променяме постоянно, нашите усещания, нужди и желания също. И затова дължим на себе си любов и грижа по време на този процес. Женското тяло всеки месец преживява огромна трансформация и с всеки цикъл ние се сблъскваме с интензивни физически преживявания. А когато станем майки сякаш трябва да започнем наново да опознаваме телата си, защото те са извършили истински подвиг и нищо повече няма да бъде същото за тях и за нас.

И макар да дължим най-вече на себе си да сме откровени затова какво ни доставя удоволствие, то дължим същото на 100% и на партньора си, ако искаме отношенията ни и сексуалните ни преживявания да са напълно удовлетворяващи. Затова и в месеца на любовта ще си говорим именно за това как да овладеем своята сексуалност и да споделим откритията с половинката си.

За целта съм ти подготвила няколко въпроса, на които да си отговориш, няколко въпроса, които да зададеш и… една страхотна секси изненада за финал, която да ви помогне да се отървете от всякакви задръжки и да се отдадете на мигове споделено и разкрепостено удоволствие!

Но не само аз съм вдъхновена от февруарската любовна енергия. Нашите приятели от онлайн секс магазин Passion.bg също са помислили за двойките и техните вълнуващи преживявания… По повод 14 февруари те са подготвили специална селекция от 14 продукта, с които да си доставите взаимна наслада… А с промо код VALENTIN22 (валиден до 14.02) можеш да получиш 25% отстъпка за всички еротични предложения в категория „Бельо” (промо кодът не може да бъде комбиниран с други кодове за отстъпка и не важи за продукти с промоционална цена).

Виж още: Как да разпалим сексуалния си апетит?

какво ти харесва в леглото
Кредит: Dainis Graveris / Unsplash

Искрено и лично

Да скачаме направо в дълбокото, съгласна ли си? Ето няколко въпроса от мен за теб като за начало.

Симулирала ли си оргазъм?

Казвала ли си на партньора си, че си симулирала?

Мислиш ли, че партньорът ти е симулирал?

Измисляла ли си си оправдания да не правиш секс, вместо да кажеш истинската причина?

А дали партньорът ти го е правил?

Спирала ли си да се замислиш какво значат всички тези „бели лъжи”?

В младите си години, когато започнах да правя секс и да опознавам тялото си, ми се е случвало да симулирам оргазъм. Доста бързо обаче си дадох сметка, че това е доста грешна практика, която нямах намерение да превръщам в редовна. Защо? Защото единственото, което щеше да направи е да подхрани излишно егото на партньора ми и да ме остави незадоволена кой знае колко пъти. Истината ми се видя като далеч по-добра алтернатива и съм благодарна на младото си аз за мъдрото решение.

Осъзнавам обаче, че това, а и всяка истина, която изричаме в леглото, ни изглежда като най-големия хазартен риск. Защо? Отговорът, поне за мен, винаги е бил един и същ – за да не нараня чувствата на партньора ми и от притеснение какво ще си помисли за мен. В интимните отношения сме най-уязвими, голи сме не само в пряк, а и в преносен смисъл. Но това, което не бива да забравяме е, че до нас стои един също толкова уязвим човек. Никой не е по-защитен от другия. Затова и не можем да загубим нищо, ако сме откровени, можем само да спечелим.

Разбира се, налага се да направя едно важно уточнение. Винаги трябва да сме съобразителни към партньора си и неговите чувства. Да търсим правилния начин да комуникираме с него усещанията си, нещата, които ни харесват и тези, които не ни харесват. Техниката „слон в стъкларски магазин” не винаги е най-удачният вариант при тези разговори. Но за да насочим партньора в правилната посока, да можем да изразим себе си, нуждите и желанията си, да обясним с думи, това, което тялото ни преживява, трябва самите ние да сме много наясно. И се надявам със следващите няколко въпроса да ти помогна да откриеш за себе си колко искрена си в леглото първо със себе си, а след това и с половинката си.

Въпроси и отговори

1. Можеш ли да кажеш „Не”?

„Не, това не ми харесва”, „Не, не искам да правя секс тази вечер”, „Не, аз искам да съм отгоре”Присъства ли думата „Не” в секси речника ти? Да кажем „Не” определено е доста трудно и то не само в леглото.

Страхът ни от отхвърляне на всяко ниво и във всички отношения – било то интимни, приятелски, работни, често ни служи като спирачка да изразим истинските си чувства, нашето най-съкровено мнение.

Но именно затова сложих точно този въпрос за начало. Защото, поне според мен, е може би най-важният!

Да, страхуваме се как ще се възприеме нашият отказ. Факт. Но мислиш ли, какво ще се случи, ако бъде приет? Колко освобождаващо е! Колко удовлетворяващо! И каква сила ни носи!

Ако все пак ти е трудно да казваш „Не”, ще ти споделя една техника, която научих от моя приятелка. Визуализирай ситуацията, в която искаш да кажеш „Не”, но се притесняваш. И сега си представи възможно най-лошия сценарий, когато изречеш тази толкова мощна дума. Кое е най-страшното, което може да се случи, най-ужасните думи или действие в отсрещната страна, които би могъл да предизвика отказът ти. Всъщност, толкова ли са страшни? Непоносими? А сега си представи възможно най-добрия сценарий – топлината, подкрепата и разбирането на твоето „Не”. Приемането от отсрещната страна, за което толкова си копняла.

След като си разиграла и двата сценария, то спокойно можеш да преживееш всеки един от тях и в реалността. А и винаги съществува опцията да се изненадаш и след твоето „Не” да последва един съвсем неочакван, но още по-прекрасен развой на нещата… Каквото и да стане, знай, че си била вярна на себе си, а това никога не може да е грешният избор!

Виж още: Монолози на вагината или какво има да ни каже ТЯ

какво ти харесва в леглото
Кредит: Pexels
2. Може ли да кажеш „Да”?

Истината е, че колкото трудно може да бъде да кажеш „Не”, също толкова трудно може да бъде и казването на „Да”. Може причината да не е точно страх от отхвърляне, но отново е намесен вцепеняващият страх. „Какво ще си помисли сега за мен?”, „Как сега да кажа колко ми харесва, без да си помисли нещо за мен?”.

Място за притеснение няма, защото това е твоето сексуално удоволствие, отстоявай го! Смело и без извинения! Прошепни го в ухото на партньора си, изкрещи го с пълно гърло! Няма значение как ще го направиш. Важното е да го направиш, а не да потискаш удовлетвореността си.

Именно изразяването на положителна обратна връзка може да e от огромно значение и за партньора ни, който иначе, да си признаем, се движи малко на сляпо там долу. Но ако знае, че е „уцелил” в десетката, то смело му го кажи, за да продължи в същия дух, вместо да се разсее и да „кривне” в друга посока, докато ти страдаш по безвъзвратната загуба.

3. Може ли да си поискаш?

Този въпрос отново е свързан с притеснението, което имаме затова какво ще си помисли за нас или за нашите желания партньорът ни. Но замисляш ли се, че и той може да има същите притеснения като теб (или други). Двамата дори може да искате едно и също нещо, но не смеете да си поискате… Сигурно си съгласна, но и се надяваш той пръв да повдигне темата, нали? И тук в съзнанието ми изплува реплика от сериала „Алф” (нямам идея защо ми е останала в главата след толкова години, но често се сещам за нея) – „Говори, само ако те заговорят”. В сцената после обясняваха колко популярно, но в същото време абсурдно е това схващане и че ако се придържаме към него никой никога с никой за нищо няма да говори

Ами така де! Това не е състезание кой ще си мълчи по-дълго. Кажи смело какво искаш, как и къде го искаш. И виж какво ще се случи. Какво можеш да загубиш? Мисля нищо! Докато мълчанието гарантирано ще ти коства доста пропуснати мигове удоволствие, а животът е прекалено кратък за това!

Ето и нещо друго, за което да помислиш и което, надявам се, ще те вдъхнови да заявиш себе си. Ти не искаш ли да знаеш какво иска партньорът ти? Как го иска? Как би се почувствала, ако разбереш, че той не споделя с теб желанията си? Няма да ти е приятно, нали? Затова и в случая е добре да се държим с другия така, както искаме той да се държим с нас. Сексът не е преживяване, в което да участваме, заради самото участие. А заради нашето лично, но и споделено удоволствие.

4. Изчакваш ли докато си напълно готова?

Бях ти споделила за проекта OMGYes и различните техники за удоволствие, които жените, взели участие в проучването споделят. В едно от интервютата там ми направи впечатление, че говориха за важността от проникване в правилния момент. Не се бях замисляла до тогава от какво значение е именно ние жените да контролираме този процес спрямо вътрешното ни усещане. Неслучайно любовната игра е толкова по-важна за нас, отколкото за мъжете. Затова тук поставям и въпроса

Изчакваш ли да си напълно готова и желанието ти да е достигнало своята кулминация преди партньорът ти да проникне в теб?

Да си призная аз самата често не изчаквам, оставям се по течението, но в моментите, когато съм стопирала партньора си и съм си давала повече време, удоволствието от проникването, а и от последващия сексуален акт, е било осезаемо по-голямо. И е напълно разбираемо. Цялото тяло е завладяно от желание, очакването е нараснало, възбудата е достигнала точката на кипене! Време е да освободим напрежението

5. Изразяваш ли емоциите си по време на секс?

Жените сме по-емоционални от мъжете – факт. Няма какво да направим по въпроса. Важно е обаче, да успяваме да изразяваме всички свои емоции, дори по време на секс. Случвало ли ти се е сълзите да напират в теб, но ти да се опитваш да ги задържиш от притеснение какво ще си помисли сега партньорът ти? Или пък да му се ядосаш, но отново да си замълчиш? А била ли си залята от любов, без да знаеш как да я изразиш и дали изобщо е моментът затова?

На мен май всички тези емоции са ми се случвали по време на секс, че и някои други… Не винаги съм успяла да ги изразя, не винаги съм успяла и да ги обясня. Но когато съм го правила, съм се чувствала страхотно. Да дадеш воля на емоциите си, без значение от момента, винаги е изключително освобождаващо затова и съветът ми към теб е да не си слагаш сама спирачки! В крайна сметка, кое е най-лошото, което може да се случи?

Може да опиташ техниката, която аз често прилагам в различни ситуации, отново споделена ми от мъдра моя приятелка. Когато стане нещо, което ме притесни, например, или ме озадачи и не мога да преценя реакцията си, си задавам въпроса „И какво от това?”. Давам отговор и след това задавам същия въпрос към отговора и това се повтаря докато не стигна до момента, в който всъщност осъзная, че нищо кой знае какво не е станало.

6. Даваш ли си достатъчно време?

Бъди откровена – притеснявала ли си се някога, че партньорът ти се опитва да ти достави удоволствие, но оргазмът ти не идва и вместо да мислиш за себе си, ти гледаш часовника и се притесняваш, че се бавиш. Именно такива ситуации са предпоставка за симулиране на оргазъм. Но дори да не стигнеш до там, то пак си остават напрежението, неудовлетворението, притеснението

Тук съм, за да ти кажа няколко неща. Първо – не си на състезание! Второ – нямаш бърза работа. Ако партньорът ти се е уморил или той има бърза работа – ок, това е негов проблем, нека да си каже. Но ако изглежда, че той се наслаждава на момента, то защо ти бързаш? В кой час по биология са ти казали колко време отнема на жената да свърши, защото явно аз съм го пропуснала… А и дори да не свършиш – нима това е краят на света? Удоволствието от самия акт не е за подценяване, нито пък близостта и интимността с партньора в тези мигове.

Важно е да не забравяме, че женската анатомия е мааалко по-сложно устроена от мъжката. Ако при мъжете ерекцията се случва за секунди и готовността им е видима с просто око, при нас нещата се случват по различен начин. И за да премине тялото ни в режим „секси тайм”, имаме нужда от време, толкова е просто! Затова нека си го дадем без притеснения. Чакането ще си заслужава и за двете страни!

Виж още: Кратък наръчник по тантра масаж за начинаещи

какво ти харесва в леглото
Кредит: Roman Odintsov / Pexels
7. Ограничена ли си от очаквания?

Сексът ни дава невероятната възможност да се отърсим от всички свои задръжки, от очакванията на другите, а и нашите към нас самите. Успяваме ли обаче да го направим? Успяваме ли да излезем от ролите на майки, на съпруги, на добрите момичета? Да си истински разкрепостена в леглото е най-важното условие за удовлетворяващ сексуален живот, но определено може да се окаже трудно постижимо за мнозина.

Как да се справиш със собствените си задръжки, ако, разбира се, имаш такива? Съветът ми тук би бил да тръгнеш с малки стъпки. Няма как само с щракване на пръсти да се превърнеш в нов човек. Първо се запитай има ли нещо, което би искала да промениш в себе си? Има ли нещо, което би искала да опиташ – каквото и да било, колкото и извратено да си мислиш, че може да се стори на партньора ти. Истината е, че може да не ти хареса и на теб, но няма как да знаеш, ако не опиташ, нали?

Друга идея, която мога да ти дам, за да се опиташ да се освободиш от задръжките си, са ролевите игри. Влез в ролята на някоя друга жена – например страстна червенокоска (затова са перуките!), която прелъстява половинката ти. Какви са нейните желания? Какво я възбужда? Понякога именно чрез „влизане в чужда кожа” може да се почувстваме най-удобно в своята.

8. Има ли място за обратна връзка?

Когато започнем да си задаваме въпроси, неизбежно идват и отговорите. И важното е да можем да ги споделим, защото все пак и сексът е споделено преживяване. Затова последният ми въпрос е свързан именно с комфорта, който имаш да говориш с партньора си за всичко, което преживяваш, за желанията си, за нуждите си. Готов ли е той да те чуе и да бъде също толкова откровен с теб? На какво ниво е сексуалната ви комуникация? Можете ли да говорите на сексуални теми, както по всички останали, които обсъждате, седнали един до друг на дивана, с чаша вино в ръка, например?

Не винаги най-доброто време за секси разговори е по време на секс или веднага след. За някои хора е именно тогава, но за други не. Усети партньора си, кога и как той се чувства най-комфортно да води разговори за сексуалното удоволствие и на двамата ви.

Аз, разбира се, отново идвам на помощ със секси изненадата, която ти обещах в началото…

Свали, изтегли, попълни

Заедно с екипа на Passion.bg подготвихме един горещ въпросник, който можеш да си свалиш, разпечаташ и поднесеш на любимия като част от подаръка за Св.Валентин 😉 Идеята е всеки да го попълни максимално откровено сам, след което да споделите отговорите си, да видите къде се припокривате и къде се разминавате. Обсъдете защо сте отговорили така. Обяснете кое ви отблъсква или ви привлича във всяко изживяване.

Разбира се, не претендираме да сме изчерпателни с нашите предложения. Вие също може да развихрите въображенията си. Ако не откриете някое свое желание в нашия въпросник, добавете го! Споделете го! И вижте какво ще стане

Не забравяй и да разгледаш специалната февруарска селекция на Passion.bg. А промо код VALENTIN22 (валиден до 14.02) ти осигурява 25% отстъпка за всички еротични предложения в категория „Бельо” (промо кодът не може да бъде комбиниран с други кодове за отстъпка и не важи за продукти с промоционална цена).

какво ти харесва в леглото

___________________________

* Материалът е реализиран в партньорство със сайта Passion.bg, чийто екип споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женската сексуалност. Благодарим им за подкрепата!

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии