fbpx

Зимни дестинации, които си заслужава да посетиш с децата си

За много мами зимните пътешествия с деца са тема табу. Дали заради студеното време или невъзможността да открият подходяща дестинация, те все не се случват. За да не прекараш и тази зима на дивана, а вместо това да си подариш хубави спомени с децата навън, виж моите предложения за зимни пътешествия. После ще ми благодариш.

Теснолинейката Септември-Добринище

Ако сте семейство-приключенци ти препоръчвам да хващате влака и то не кой да е, а теснолинейката Септември-Добринище. С ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-колоритният железопътен маршрут, който може да изминеш в България!

зимни дестинации
Кредит: Градът

Дължината му е 124,7 км. Влакчето се движи по релси със 760 мм междурелсие и скорост от 25 км/ч. Това означава, че имате пет часа за забавления и хубави гледки от Септември до Добринище. Ако не искаш да прекарваш целия ден в движение, макар маршрутът да е изключително красив, особено през зимата, може да отседнете в Добринище, Банско, Разлог или пък Велинград. Влакът спира във всички тези места.

Но да се върнем на теснолинейката. Тя преминава през величествената Разложка котловина, от която се откриват планините Рила, Пирин и Родопи. Изкачва се през дефилето на река Места, а щом стигне до Белица, може да слезете и да посетите Парка на танцуващите мечки. Той е на около 12 км от града. Ако продължите към Добринище, ще стигнете до най-високопланинската гара на БалканитеАврамово (1276,4 м).

зимни дестинации
Кредит: Градът

Маршрутът Септември- Добринище ще дари теб и цялото ти семейство с възхитителни гледки, зимни пейзажи и едно незабравимо пътуване. Двупосочният билет за възрастни е 11,40 лв., а деца до 6 години се возят безплатно. Повече информация за маршрута можеш да откриеш тук.

Природонаучен музей, Пловдив

Знаеш ли къде децата ти могат да видят най-големия бръмбар и най-скъпата пеперуда в света? В Регионалния природонаучен музей в Пловдив! Богата му експозиция от минерали, влечуги и други интересни животински видове със сигурност ще завладее не само малчуганите, но и теб, мамми.

Музеят е обновен и е разделен в няколко тематични зали. Той е чудесна идея за посещение през студените зимни дни, когато времето не позволява да сте навън.

зимни дестинации
Кредит: Plovdivcitycard

Музеят се простира на площ от 100 кв.м. и има три раздела – Палеонтология, Минералогия и Петрография. Децата ще видят най-различни видове камъни, хербаризирани растения, животни. Сигурна съм, че любима ще им стане залата „Аквариум“. В нея малчуганите ще открият 26 сладководни аквариума, обитавани от около 150 вида тропични риби, земноводни, влечуги и различни видове костенурки. В музея има и Планетариум, в който се излъчват интересни прожекции за космоса и звездите.

Природонаучният музей работи без почивен ден, а всеки първи четвъртък на месеца входът за Експозицията е безплатен за деца до 7 години и ученици. Актуални цени на билетите и работно време виж тук.

Исторически парк в село Неофит Рилски, област Варна

Върни се назад в миналото като организираш едно незабравимо семейно приключение в Исторически парк в село Неофит Рилски. Той се намира на 33 км от Варна. Паркът е първият по рода си културно-исторически комплекс в страната.

зимни дестинации
Кредит: Ipark

Това е чудесно място, на което да запознаеш децата си с предците ни – древните траки, славяни и прабългари. В Историческия парк цялото семейство може да види единствения в света възстановен тракийски дворец. На децата, особено на момчетата, ще им е интересно да се докоснат до величието на прабългарските воини или пък да се потопят в мистиката на тракийските гробници. Спокойно можете да прекарате тук цял ден.

Парковото пространство е огромно, има места за отдих, езера. Ако децата имат интерес, нека опитат конна езда или стрелба с лък. В парка се организират исторически възстановки, представени на разбираем език. Има и много тематични атракции, интересни за малки и големи.

А ето и малко информация за билетите. Деца 4 години влизат безплатно в парка. Детският билет е за лица до 18 години и е на цена от 15 лв. Можеш да се възползваш от семеен билет от 70 лв., който включва двама родители и до 5 деца. Повече информация за Историческия парк виж тук.

Ферма „Щраусово забавление“ – Долна Баня

Знаеш ли защо повечето деца обичат щраусите? Не само заради необичайния им външен вид, но и защото те са толкова любопитни, колкото малчуганите! Само на 70 км от София, до град Долна Баня, се намира ферма „Щраусово забавление“.

Ако търсиш бързо бягство от големия град, където децата наистина да се забавляват, това е мястото. Собствениците са изключително любезни, с удоволствие разказват за щраусите, позволяват на гостите да ги хранят и отговарят дори на най-глупавите въпроси.

зимни дестинации
Кредит: Zoospace

Фермата е удобна възможност хем да изведеш всички навън, хем децата да играят и да научат нещо интересно. На разположение има детска площадка, както и магазин с интересни продукти от щраусите. Препоръчам козметиката от щраусова мас, която е помогнала на много мамми да се справят със стриите след раждане. Разбира се, има и други интересни неща – щраусови яйца, пера и т.н.

Цените за посещение на фермата са символични – 3 лв. за възрастен, 1 лв. за дете, а малчуганите до 6 години влизат безплатно. Още информация за ферма „Щраусово забавление“ виж тук.

Овчарченски водопад

Това, че е зима, съвсем не означава, че трябва само да се чудиш как да забавляваш децата вкъщи. Изведи ги сред природата! Една разходка ще ги ободри и ще им помогне да заспят по-лесно вечерта. Моята идея за сравнително лек и кратък маршрут, подходящ дори за по-малки деца, е Овчарченския водопад край село Овчарци, на 4 км от Сапарева баня. Можеш да го срещнеш и под името „Горица“.

зимни дестинации
Кредит: Личен архив

Пътят за водопада започва от тепавиците в края на селото, там може да паркирате автомобила. Пътеката е отъпкана и добре маркирана. Ще ви отнеме около 20 мин. През зимата боровете са окичени в бяла премяна и е много красиво. Тук обикновено има сняг, така че децата ще могат да си направят снежен човек!

Докато стигнете до водопада, ще видите няколко по-малки водни пада. Финалът на маршрута е панорамната площадка с гледка към 39-метровия Овчарченски водопад. Хубавото е, че той е пълноводен през цялата година.

На връщане от разходката можеш да заведеш децата и до най-горещия гейзер в Европа – този в Сапарева баня! Ако решиш, че имате нужда от по-дълга почивка, в градчето ще откриеш много приятни места за настаняване!

И не забравяй – няма лошо време, има неподходяща екипировка! Обличай дебелите дрехи и направи зимните пътешествия възможни!

Боряна Кръстеваhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов!

Полезни статии от които може бе се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии