fbpx

Как да изградиш здравословна връзка със сина си?


Вероятно получаваш съвети как да отглеждаш детето си, откакто си станала майка. Ако имаш син, сигурно хиляди пъти си чувала „Не го глези!”, „Не разрешавай все да стои до полата ти!”, „Той е мъж, нека бъде самостоятелен!”.

Тези фрази обаче не отговарят на най-важния въпрос: Как да изградиш здравословна връзка със сина си и да се радваш на хармонични отношения с него? В тази статия няма да откриеш вълшебна рецепта за безпроблемни отношения, но ще намериш ориентири и подходи, които, надявам се, ще ти помогнат по-лесно да вземеш правилните решение за теб и твоя син.

Виж още: Как да изградиш здравословна връзка с дъщеря си?

Как да изградиш силна връзка със сина си?

Ето няколко ценни стратегии, които да използваш, за да развиеш здравословна връзка с твоето момче. 

1. Научи го на комуникационни умения отрано 

Здравословната комуникация включва и обучението на децата да слушат, а не само да говорят. Можеш да започнеш с това обучение, още когато синът ти е малко кълбо от енергия и просто иска да отпразнуваш с него калния замък, който е създал в парка.

Вълнувай се за него. Изслушай го как въодушевено ти разказа за строежа на замъка. Задавай му въпроси, които да предизвикат двустранен разговор.

Когато моделираш добри умения за слушане, още в ранна детска възраст, после ще ти е по-лесно да общуваш с порасналия ти син. 

здравословна връзка майка син
Кредит: Unsplash
2. Усвои невербална комуникация

Някои момчета общуват повече чрез действия, отколкото чрез думи. Ако синът ти е мълчалив, настрой се за невербална комуникация. Важно е да му дадеш възможност да говори, вместо да го притискаш да го прави.

Излезте на разходка в парка или на поход в планината, сглобете нещо заедно, рисувайте, тичайте. Влез в неговия детски свят. Правете нещо заедно, това ще ви сближи, дори да не си говорите много. Като родител е добре да се научиш да приемаш тишината и да вярваш, че комуникацията ще се случи в точния момент, когато момчето ти е готово. Насърчавай го да споделя преживяванията си като и ти споделяш с него. Не го притискай, защото така рискуваш да се затвори в себе си

 3. Уважавай чувствата му

Съвременната психология многократно е отхвърлила твърдения като „Мъжете не трябва да плачат”, „Мъжете не бива да показват емоциите си” или дори по-лошото „Мъжете не трябва да са емоционални”.

Момчетата са човешки същества и най-естественото нещо за тях е да чувстват. Затова уважавай чувствата на своя син, не само тези на радост и щастие, но и тези на болка, тъга, ярост. Изслушай проблемите му, разреши му да бъде слаб, да поиска помощ и подкрепа. Когато това се случва, синът ти няма да се страхува или срамува от емоциите си. Той ще се научи да ги разпознава и изразява по един здравословен начин. Това ще му даде самочувствие и по-голяма вярва в себе си.

Препоръчвам ти книгата „Love You Forever” на Робърт Мънш, едно от най-емоционалните и въздействащи заглавия, посветени на отношенията майка-син. Ако ще я четеш за първи път, вземи си кърпичка под ръка, не се шегувам. 

4. Насърчавай интересите му 

За целта е важно да идентифицираш кои са те. Само наблюдавай и бъди търпелива, всичко ще се изясни пред очите ти. Обича ли синът ти да експериментира с кал в градината; любопитен ли е към животните или пък обича да си играе с топка?

Открий интересите му и ги насърчи. Ще се учудиш как малкото ти момче се преобразява, когато заговориш на неговия език, подкрепиш страстта му и му дадеш начален тласък да я последва

5. Прекарвайте качествено време заедно 

Важно е да правите заедно нещата, които сина ти обича и са важни за него, без значение дали става въпрос за видео игри, редене на конструктор, каране на колело. По този начин му показваш, че уважаваш нещата, които са интересни за него. Признаваш неговата личност и автентичност. Това е много важно за изграждането на истински и дълбоки отношения. 

6. Възпитавай с личен пример

Майката оказва въздействие върху живота на сина си със своя личен пример. Кои са основните ценности, на които искаш да го възпиташ? Навярно уважение, доброта, честност? Тогава трябва да знаеш, че действията говорят сто пъти по-силно от думите. Ако не спираш да се развиваш, да учиш, да бъдеш по-добра версия на себе си, ти непрекъснато ще създаваш един по-пълноценен свят за сина ти. Никога не спестявай нещо добро, което можеш да направиш пред сина си – да поздравиш, да помогнеш. Бъди сигурна, че твоят пример ще бъде изключително въздействащ за него.

7. Помогни му да изгради силна връзка с другите 

Връзката майка-син има голямо влияние върху отношенията на момчето с всички други хора в живота му. Затова подхранвай отношенията му с бащата, насърчавай приятелствата с момчета и момичета, осигури му достатъчно време с неговите баби, дядовци и други хора от семейството. Помогни му да се почувства част от общност на хора, които се обичат и си помагат. 

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

здравословна връзка майка син
Кредит: Freepik
8. Уважавайте се и се доверявайте един на друг 

Връзката ти с твоето момче играе основна роля в емоционалното му развитие. Ако изградите взаимно доверие и уважение, синът ти ще се научи да уважава сам себе си, собствените си граници и нещата, които са важни за него. Освен това ще бъде по-уважителен към другите хора и тяхната индивидуалност. 

9. Излез от ролята на „перфектната майка”

Всяко дете смята, че неговата майка е най-добрата. По време на израстването е добре синът ти да разбере, че все пак ти си обикновен човек. Бъди отворена да признаеш или разкажеш за свои грешки и провали, за да свалиш перфектния ореол, който децата поставят върху родителите и който често ги разочарова, защото не е реален. Осъзнаването, че и ти грешиш, ще помогне да сина ти да се чувства по-комфортно в собствената си кожа.

Виж още: Защо не искам да съм перфектна – личните истории на 9 майки

Как да поддържаш хармонична връзка със сина си във времето?

Като всички майки и ти ще срещнеш много родителски изпитания. Ако продължиш да подхранваш връзката със сина си, ще се справиш с всички препятствия, които срещаш по пътя си. Ето как може да се случи това, докато той расте:

1. Отделяй време за разговор на четири очи

Бъди честна със сина си, доколкото е възможно, спрямо неговата възраст. Винаги намирай време за разговор насаме. Не забравяй да го изслушваш внимателно, всъщност това е по-важната и трудна задача. Не се превръщай в съдник или морален лектор. Дай възможност на сина ти да изкаже своето мнение и да сподели неща, които го вълнуват. Той трябва да се чувства спокоен да дойде при теб със своите проблеми и притеснения

2. Насърчавай независимостта му

Когато детето расте, трябва да се научиш да го „пускаш”, малко по-малко да го отделяш от себе си и да му позволиш да поема отговорност. За много майки това е най-трудният момент. Не са рядкост случаите, в които отказват да пуснат сина си, превръщат се в негов емоционален партньор и се намесват в живота му, дори когато вече е възрастен. Сигурно вече сама се досещаш колко пагубно е това за един млад мъж, за неговата самооценка, реализация и отношения.

Вариантът рязко да му стовариш всички отговорности на куп и „да вдигнеш ръце”, също е болезнен за детето, защото то рязко се оказва в света на възрастните, без да е подготвено за него. Важно е синът ти плавно да започне да поема отговорност за себе си. 

3. Знай кога да останеш настрана

Ако даваш твърде много мнения или нежелани съвети, рискуваш възможността синът ти да започне да се бунтува срещи теб. Всъщност бъди сигурна, че това ще се случи в един момент, защото е естествен процес в развитието на детето. От 7 до 12 години то започва да отхвърля майка си и да търси фигурата на баща си. Подкрепи този процес, а не се опитвай да му се противопоставяш. Това е един от моментите, в които започваш да разбираш, че момчето ти пораства.

4. Откажи се от „игри на волята”

Няма по-инатливи от тийнейджърите, затова не се опитвай да устройваш „игри на волята” със сина си. В този деликатен период момчето има нужда от подкрепа, разбиране и приемане. Постарай се да бъдеш възможно най-тактична, за да не нараниш чувствата му, които в този момент са като оголени нерви. Направи всичко възможно, за да не влизаш в спорове, тъй като те никога не са добро решение. Вместо това се опитай да водиш уравновесени разговори и да изслушваш неговата гледна точка. Попитай го как и защо е стигнал до дадено решение. Уважавай го, така ще му покажеш, че ти мислиш за неговото благополучие. 

здравословна връзка майка син
Кредит: Pexels

Токсична връзка майка-син

Ред е да поговорим и за една болезнена тема. Tоксичната връзка между майка и син е резултат от манипулации, свръх защита, свръх контрол, злоупотреба. Такива отношения имат сериозен ефект върху психическото и емоционално здраве на сина и без съмнение засяга живота му в зряла възраст.

Майките често се привързват болезнено към синовете си, особено по нашите географски ширини, и причината за това се крие в проблеми с родителите и партньора. В повечето случаи това е напълно несъзнателно поведение от страна на майката, но това не значи, че не е опасно както за нея, така и за детето ѝ.

Основни признаци на токсични отношения:

Признаците на дисфункционална връзка между майка и син се появяват още в ранното детство. Такава връзка засяга развитието на мозъка и когнитивните способности на детето, което води до трудности при общуването, свързването, ученето и поява на нездравословни механизми за справяне с проблемите. Ето кои са някои от тях:

* Компулсивно контролиране – Когато майката иска да контролира всичко в живота на сина си – от това каква четка за зъби да използва до това за кого да се ожени.

* Манипулация – Когато майката използва манипулативно поведение, с което принуждава сина си да свърши нещата по нейния начин или да изпълни желанията ѝ. Плачът, караниците и всичко, което кара сина да се чувства зле и да спечели неговото съчувствие, е форма на нездравословни отношения.

* Злоупотреба – Несигурната майка обикновено упражнява вербално и дори физическо насилие. Често тя сравнява сина си с други деца, които смята за по-добри от него; наказва го за най-малките грешки; използва думи, които го наскърбяват.

* Заплахи – Когато майката, постоянно заплашва сина си, че ще напусне дома. Това води до проблеми с изоставянето, които се проявява на по-късен етап от живота на детето. 

* Нарцистично поведение – Нарцисистите са трудни за впечатляване. Те имат невероятно високи стандарти. Такива майки виждат сина си като продължение на себе си. В резултат на това връзката им получава нездравословен обрат, когато очакванията на родителя не са оправдани от сина. Това се отразява на бъдещите взаимоотношения на сина с неговите приятели, колеги и членове на семейството.

* Свръхзащита – Майките защитават, но свръхзащитното поведение, което изисква постоянното наблюдение на сина, е нездравословно. В дългосрочен план това разрушава връзката между родителя и детето.

* Размяна на ролите – Когато майката е неудовлетворена от партньорските си отношения или отглежда сина си сама, тя може да прехвърли отговорности върху сина си, които не са негови. Синът се чувства задължен да е винаги до майка си, да ѝ помага с всичко, да се грижи за нея. Тя го превръща в неин партньор и това директно се отразява на любовните отношенията на сина в по-късен етап от живота.

Важно е да бъдеш до сина си осъзнато, да го обичаш, подкрепяш, да му създадеш сигурна среда и безоблачно детство, особено през първите три години от неговия живот.

След това, от 3 до 7 години, е времето, в което детето се учи да поема първите си отговорности. Придобива умения и качества, които ще са му нужни през целия живот, а неговият идеал и пример е майката. Когато тръгне на училище, започва постепенното отделяне от майката-орлица, но за целта е важно ти сама да отпуснеш контрола, да бъдеш крачка назад.

Между 7 и 12 години в живота на момчетата водеща фигура става бащата с неговата мъжка енергия, авторитет и уроци. Твоята роля като майка е да му помогнеш да открие вярната за него посока в живота, а не да вървиш по пътя му.

От 12 до 18 години връзката на момчето с бащата продължава да се засилва. То се учи да се отделя от майка си и да бъде самостоятелно. Ще му помогнеш, ако отстъпиш крачка назад и позволиш на бащата да заеме своята водеща роля. С негова помощ момчето ти ще навлезе в предизвикателствата на тийнейджърските години. Бащата е този, който да го научи да се справя с трудностите и да се отстоява във външния свят. Като майка е важно да му осигуриш спокойна и сигурна среда у дома, за да може синът ти да се отпусне след битките, които е водил навън. Все пак не забравяй, че в този период той се нуждае от повече пространство и време.

Изграждането на здравословна емоционална връзка между майка и син е предизвикателна задача. Ако мога да изведа една формула, по която да се ръководиш, през всички тези години на израстване на детето, тя би била следната:

Помогни да сина ти да надрасне скута ти, т.е. да се справя сам в живота, но да остане сигурен в твоята безусловна любов и подкрепа. 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии