fbpx

Как да изградиш здравословна връзка с дъщеря си?


Връзката между майка е дъщеря е толкова силна, че не може да се сравни с нищо друго. Тя е ген, код, нишка, която ни свързва през целия ни живот. През нея ние се научаваме да обичаме себе си, другите и живота. 

Ако имаш дъщеря, знаеш, че отношенията с нея понякога са сложни, предизвикателни и това носи трудност и за двете страни. От съществено значение е проблемите да намерят своето своевременно решение, за да се придвижиш към еднa по-хармонична и здравословна връзка, която да носи и на двете любов, грижа и подкрепа.  

В статията съм събрала различни методи, с които да я постигнеш, споделям и примерни за токсични взаимоотношения и как да ги избегнеш.

Виж още: Кои са най-големите изпитания пред една майка питаме психотерапевта Детелина Стаменова

здравословна връзка майка дъщеря
Кредит: Freepik

ИЗГРАДИ ДОБРА ВРЪЗКА СЪС СЕБЕ СИ

Когато се опитваш да подобриш връзката с други хора, лесно можеш да се съсредоточиш върху тяхното негативно поведение и навици, и да искаш да ги промениш. Забелязала ли си, че когато си в конфликт с някого, автоматично анализираш неговите недостатъци. Ако обаче търсиш качествено свързване с хората, първо трябва да приемеш себе си с всичките си недостатъци. Това е особено вярно за изграждане на здравословна връзка с дъщеря ти. 

Преди да се опитваш да поправиш или укрепиш връзката с нея, обърни се честно към себе си. Прецени как се чувстваш, каква е самооценката ти, отдели време да подхраниш ума, тялото и душата си. Като заета майка сигурно лесно забравяш и пренебрегваш своите нужди. С времето това може да доведе до негодувание и негативизъм, които да проектираш върху най-близките си хора. Едва след като ти си по-наясно със себе си, можеш да промениш отношението и връзката с дъщеря си. 

НАСЪРЧАВАЙ И РАЗВИВАЙ ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Първата стъпка към укрепване на способността на детето да управлява силните емоции, които го заливат, е да го научиш да ги идентифицира и разбира.

Емоционалната интелигентност се отнася до способността да разграничаваш и управляваш собствените си емоции. Това е изключително важно за връзката майка-дъщеря, защото по природа жените сме по-емоционални.

Препоръчвам ти книгата „Just Feel: How to Be Stronger, Happier, Healthier, and More” на Малика Чопра, дъщеря на духовния гуру Дийпак Чопра. Тя е илюстрирано ръководство за деца на възраст между 8 и 12 години. Книгата им дава инструментите за изграждане на устойчивост и преодоляване на емоциите в ежедневието

Децата трябва да знаят, че чувствата им са мощни и влияят както на настроението, така и на избора им. Според Малика техните емоции, независимо дали са щастливи или тъжни, са нормални и те не трябва да ги потискат. В книгата ще откриеш упражнения, които показват на децата как да идентифицират чувствата си, да ги изразяват и да правят добър избор. Прилагането на тези стратегии в действие ще им помогне да развият независимост, твърдост и вътрешна сила. 

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

ИЗПОЛЗВАЙ МЕТОДА „СПОНТАННО СПИРАНЕ”

Един хубав начин да поддържаш връзката с дъщеря си, е методът на „спонтанното спиране”. През деня спонтанно спри да правиш това, което вършиш и виж какво прави дъщеря ти, как се чувства, има ли нужда да говори с теб или просто да прекарате време заедно. 

Ето какво споделя Магдалена, майка на 14-годишно момиче

„Моята дъщеря в момента е в мътните води на тийнейджърската драма, така че редовно я спирам, когато влиза вкъщи и я питам как се чувства след стресиращо контролно или друго събитие в училище. По същия начин, когато забележа, че е в добро настроение, я питам какво я кара да се чувства щастлива, за да можем да празнуваме заедно. Тези спонтанни жестове поддържат връзката ни и улесняват общуването.”

Ето още един пример от Лилия, майка на 21-годишна дъщеря

„Дъщеря ми учи в чужбина и е много заета с университета и стажантската си програма. Понякога ѝ изпращам съобщения, за да ѝ напомня, че мисля за нея и съм на разположение да си говорим, ако има нужда.”

Това е чудесен пример, че връзката майка-дъщеря не приключва след навършване на пълнолетие, а за нея е хубаво да се грижиш през целия живот

здравословна връзка майка дъщеря
Кредит: Freepik


НАУЧИ СЕ ДА ГОВОРИШ НА ЕЗИКА НА ЛЮБОВТА НА ДЪЩЕРЯ СИ

Това е от ключово значение за изграждането на здрава и силна връзка. Опитай се да разбереш по-добре дъщеря си и нейните вербални и невербални начини на изразяване. Една чудесна книга, която да ти помогне в този лабиринт, особено ако си майка на тийнейджърка, е: „Петте езика на любовта и тийнейджърите” на Гари Чапман.

Основната идея в книгата е, че всички сме различни и изразяваме любовта си по-различен начин. Когато разбереш какво резонира с твоето дете, как обича да общува и да се свързва, можеш да подобриш връзката си с него. 

Петте езика на любовта:

1. Утвърдителни думи – такива, с които изразяваш любовта си. 

2. Време заедно – нещо, което да правите заедно, без да се разсейвате със странични задължения.

3. Получаване на подаръци – тук по-важен е самият жест, старанието и отделеното време, за да я зарадваш, отколкото стойността на подаръка. 

4. Жестове на загриженост – подкрепа, помощ с някое задължение, с училище или просто като я изслушаш.

5. Физическа близост – важно е дъщеря ти да се усети обгрижена от теб, да я прегърнеш, да я целунеш, да усети физическото ти присъствие.

Всеки човек има поне един език, който предпочита пред останалите. Когато разбереш кой е езикът на любовта на дъщеря ти, ще ти е по-лесно да се свързваш с нея. Сайтът на д-р Чапман ще ти помогне по-лесно да определиш кой е твоят език на любовта и този на хората около теб. 

ОТДЕЛИ ВРЕМЕ САМО ЗА ТЕБ И ДЪЩЕРЯ ТИ

Нищо не показва по-добре на детето, колко много го обичаш, от добре прекараното време заедно. Когато излизаш с дъщеря си, ти ѝ показваш, че харесваш нейната компания и искаш да бъдеш с нея. Разходките например са чудесно време за споделяне. В този процес може да откриете много общи неща, които харесвате и които ви свързват. Дори дъщеря ти да е още много малка, не пропускайте времето, прекарано заедно. Така създаваш ваше поле на доверие, което расте с времето

ПРАКТИКУВАЙ ПРАВИЛОТО НА 20-ТЕ СЕКУНДИ

Ако още не си чела книгата „Не съм луд, просто те мразя! Ново разбиране за конфликта между майка и дъщеря” на д-р Рони Коен-Сандлър, може би сега е подходящият момент. Тя предлага практически комуникационни стратегии, включително примерни диалози за пълноценно общуване. В нея е описано и правилото за 20-те секунди. 

Когато трябва да решиш конфронтационен проблем с дъщеря си, не влизай в режим на лекция. Вместо това сподели своята гледна точка в рамките на 20 секунди. След това може да оставиш емоциите да се уталожат и да се върнете към темата, когато и двете сте готови.

Избирай внимателно битките си. Не се съсредоточавай върху всеки тривиален проблем, ако го правиш, няма да ти остане емоционална енергия за по-важните теми и проблеми.

ПРЕДАЙ ПОСЛАНИЕТО СИ ПО ВЪЗПРИЕМЧИВ НАЧИН

Не бъди саркастична, критична или враждебна, когато предаваш важно послание на дъщеря си. Подбирай внимателно думите и тона на гласа си. Например, ако дъщеря ти хленчи или е саркастична, когато я помолиш да се погрижи за вечерните си задължения, можеш да ѝ кажеш: „Наистина искам да се разбираме по-добре, така че, моля, използвай по-приятелски тон.” Така тя ще бъде по-склонна да те чуе, вместо да ѝ изкрещиш: „Не можеш да говориш с мен по този начин!“.

ПООЩРИ Я, КОГАТО Е НАПРАВИЛА НЕЩО ХУБАВО

Създай си навика да празнувате успехите на дъщеря ти. Когато децата са поощрени за нещо добро, което са направили, това изгражда тяхното самочувствие и израстване. Разбира се, не е нужно да се престараваш в похвалите. Бъди искрена и редовно обръщай внимание на нейните усилия и успехи

Ако видиш, че детето ти се старае за подготовката си в училище, може да кажеш: „Забелязах, че отделяш допълнително време за домашните – браво!”. Така ти насърчаваш този модел на поведение. Поощряването е вдъхновение за детето да се справя още по-добре.

Виж още: Изразяването на благодарност: положителни ползи за психичното здраве на децата (и не само)

здравословна връзка майка дъщеря
Кредит: Freepik


ТОКСИЧНИ ОТНОШЕНИЯ МАЙКА-ДЪЩЕРЯ

Това е болезнена тема, защото отношенията, които би трябвало да дават безусловна любов, подкрепа и криле, се превръщат в токсична зависимост. Никоя майка не прави това умишлено и никоя не иска да навреди на детето си, вярвам в това. Точно за това споделям тези примери за токсични отношения. Ако се припознаеш някъде, не се страхувай, бъди благодарна на смелостта си да се изправиш пред проблема и да се придвижиш към по-здравословни отношения с твоята дъщеря. Никога не е късно за промяна!

1. КОНТРОЛИРАЩА ВРЪЗКА

Някои хора смятат, че контролиращото поведение на майката е нормален стил на родителство, но не е така. Това отнема свободата на дъщерята и потушава нейните желания и страст. Независимо дали майката контролира дъщеря си по време на нейното формиране или след нейното порастване, отношенията се обтягат

Има различни форми на контрол. Докато някои майки използват гняв и безразличие, други се спускат в емоционално изнудване. Такъв тип контролираща връзка прилича на отношенията шеф-подчинен, тъй като майката се опитва да наблюдава и контролира живота на дъщеря си. От друга страна, дъщерята прави всичко, за да угоди на майката си, за да я приеме и да спре да я съди.

Често майката контролира дъщерята, защото иска да я предпази. Въпреки доброто намерение, резултатът не е такъв, защо всяка форма на контрол е отсъствие на любов и приемане.

2. ЛИПСА НА ЕМОЦИОНАЛНА ВРЪЗКА

При емоционални смущения дъщерята обикновено търси майка си и, когато тя не е на разположение, дъщерята става самотна или се сближава с друг член на семейството. Когато майката се дистанцира от дъщеря си, това води до прекъсване на връзката и води до дълбоки емоционални белези

Има взаимоотношения, в които майката отсъства както физически, така и емоционално за дъщеря си, когато тя има най-голяма нужда от нея. Липсва физическо докосване – прегръдка или хващане за ръката. Този вид връзка се нарича „призрачна връзка” и тя е болезнена и за двете страни.

3. ОСЪДИТЕЛНА ВРЪЗКА

Критиката към всяка постъпка на дъщерята добавя горчивина във връзката ви. В идеалния случай майката е насърчаваща и подкрепяща, защото това дава възможност на дъщерята да стане независима. Ако тази възможност е отнета, на момичето му е трудно да расте в живота. В такъв вид отношения родител-дете нито дъщерята, нито майката са доволни. 

4. ДЕТЕТО КАТО ТРОФЕЙ

В този вид връзка майката използва дъщеря си, само за да покаже добрите си качества или постижения, без да мисли за харесванията и антипатиите на детето. През повечето време дъщерята е нещастна, тъй като животът ѝ се използва от майка ѝ, за да привлече вниманието на другите. В такава ситуация майката дори може да стигне до физическа сила или вербално насилие. Заформя се порочен кръг на неоправдани очаквания на майката, които ѝ носят разочарование, а дъщерята се чувства тотално неприета и неподкрепена от майка си

5. ЗАПЛЕТЕНА ВРЪЗКА

На пръв поглед тя е нежна и добра, но ако погледнем по-отблизо виждаме, че майката се отнася към дъщеря си като към най-добър приятел. Това е нарушаване на хармонията на отношенията, защото майката се страхува да поставя каквито и да е граници на дъщерята, за да не я изгуби като приятел. Това пречи на детето да расте в сигурна и подкрепяща среда, да търси своите интереси, то се чувства като партньор на майка си. Не е изключено в по-късен етап от живота си, такава дъщеря да има проблем с обвързването.

6. РАЗМЯНА НА РОЛИ

Този модел в отношенията между майка и дъщеря обикновено се появява в последната част от живота. Тук майката иска емоционална или финансова подкрепа от дъщеря си. Така животът на дъщерята е ограничен, защото трябва да осигури всичко, което майка ѝ изисква. Такава връзка не е здравословна, защото ролите вече са обърнати.

7. ОТЧУЖДЕНА ВРЪЗКА

Отчуждението означава емоционално дистанциране. Има различни причини, поради които дъщеря и майка могат да се отчуждят. Може да се случи на всеки етап от живота. Някои от причините включват: развод на майката или брак с друг човек, пренебрегване на партньора на дъщерята и т.н. Идва моментът, в който майката трябва да разбере, че дъщеря ѝ е самостоятелен човек, който сам взима решения за живота си.

Виж още: Мила моя мамо, спри да ме травмираш!

Кредит: Freepik

НАЧИНИ ЗА ПOДОБРЯВАНЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ МАЙКА И ДЪЩЕРЯ

Независимо от това, което се е случило в миналото, може да направиш стъпка за разрешаване на конфликтите, без значение дали си в ролята на майка или дъщеря. Ето няколко начина, по които да се случи това:

* Изслушвай внимателно, без да прекъсваш, съдиш и анализираш. 
* Постави се на мястото на другата, опитай да разбереш нейната гледна точка.
* Бъди отворена за честна комуникация.
* За по-градивен разговор използвай повече „аз”, отколкото „ти”.
* Определи и отстоявай своите граници.
* Прости и се освободи от обидите, за да продължите напред. 
* Приеми себе си и майка си/дъщеря си за две отделни личности с различни гледни точки. 
* Не оставяй неразрешени въпроси.

Връзката между майка и дъщеря е незаменима. Тя е източник на сила, както за едната, така и за другата.

Излекувай раните си, преглътни гордостта, дай пространство на дъщеря си. Подари ѝ здрави корени и разперени криле, за да може да се превърне в независима, добра и прекрасна жена и майка. 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии