fbpx

Защо хълцат бебетата – причини и начини за облекчаване

От гукане, през прозявки до хълцане бебетата издават най-очарователни звуци, но понякога е трудно да разбереш дали това, което правят, е нормална част от развитието им. Когато твоето бебе хълца, сигурно звучи сладко, но може би понякога се чудиш – това нормално ли е? Краткият отговор е „да“.

Бебетата хълцат още в утробата. Хълцането на новороденото е напълно безвредно и е само един от признаците за растеж и развитие. То се появява в стомашно-чревния тракт и почти никога не представлява проблем. Все пак понякога може да бъде малко притеснително, особено за младите родители.

Ако искаш да разбереш защо бебетата хълцат, колко дълго може да продължи това и как им помогнеш да се справят, провери в статията!

Фактори, които предизвикват хълцане при бебетата

Хълцането при бебетата се причинява от внезапни и неволеви съкращения на диафрагмата, последвани от бързо затваряне на гласовата цепка. Това предизвиква характерния звук на хълцане. Въпреки че никой не знае със сигурност защо бебетата хълцат, тези спазми могат да бъдат предизвикани от много неща.

Ето някои от основните фактори, които могат да предизвикат хълцане при бебетата:

 • Прекомерно поглъщане на въздух по време на хранене – Когато бебето се храни, то може да погълне въздух, особено ако пие от бутилка или се кърми бързо. Този въздух може да причини разтягане на стомаха и да предизвика хълцане.
 • Преяждане – Когато бебето изяде твърде много мляко, стомахът му се разширява, което може да окаже натиск върху диафрагмата и да предизвика хълцане.
 • Внезапни промени в температурата – Промени в околната среда или в тялото на бебето (например при преместване от топло в студено помещение) могат да предизвикат хълцане.
 • Рефлукс – Гастроезофагеален рефлукс е състояние, при което стомашни киселини се връщат обратно в хранопровода. Това може да раздразни диафрагмата и да предизвика хълцане.
 • Незряла нервна система – Нервната система на новородените е все още в процес на развитие. Незрелостта на нервите, които контролират диафрагмата, може да доведе до по-често и неконтролирано хълцане.
 • Бързи промени в хранителния режим – Ако бебето преминава от кърмене към бутилка или ако се сменя вида на млякото, това може да доведе до хълцане поради адаптацията на стомаха и храносмилателната система към новите условия.

Колко дълго продължава хълцането на бебето?

Бебетата могат да хълцат по 10-15 минути или повече, по няколко пъти на ден. Най-често това се случва след хранене или когато детето е развълнувано.

Следвай общото правило, ако бебето е спокойно и весело, хълцането не е причина за безпокойство.

Най-често хълцането минава от само себе си. Ако хълцането е по-продължително и изглежда, че причинява стрес на бебето, или е съпроводено от други симптоми като кашлица и повръщане, обади се на педиатъра, за да разбереш причината.

Снимка: Freepik.com

Как да облекчиш хълцането на бебето?

 • В повечето случаи, когато бебето хълца, е добре да го поставиш по гръб или да го подържиш изправено за известно време.
 • Оригване – ако бебето започне да хълца, докато се храни, прекъсни за кратко и опитай да го оригнеш. Това може да освободи погълнатия въздух, който причинява хълцането.
 • По-малко, но по-често хранене – Храни бебето с по-малки количества мляко, но по-често. Това може да намали количеството въздух, което бебето поглъща.
 • Смяна на позата по време на хранене – Дръж бебето в по-изправено положение по време на хранене, за да се намали поглъщането на въздух.
 • Използвай биберон с по-бавен поток – Ако храниш бебето с бутилка, избери биберон с по-бавен поток, за да се намали количеството погълнат въздух.
 • Леко разтриване на гърба – Лекото потупване или разтриване на гърба на бебето може да помогне за отпускане на диафрагмата и спиране на хълцането.
 • Промяна на активността – Понякога промяната на позицията или леко раздвижване на бебето може да помогне за спиране на хълцането.

Бебета, които хълцат в резултат на рефлукс, може да са склонни към повръщане, тогава изправената позиция е за предпочитане. Винаги е най-добре да се консултираш с лекар, ако имаш притеснения и хълцането е свързано и с други симптоми.

Как да предотвратиш хълцане при кърмените бебета ?

Ако кърмиш бебето си, имай предвид тези съвети, за да обуздаеш хълцането:

 • Оригни бебето, докато го местиш от едната на другата гърда.
 • Увери се, че бебето е захванало гърдата добре, за да минимизираш въздушния поток.
 • Давай му по-чести почивки по време на хранене.
 • Оригни го два пъти, след като се нахрани.

Как да предотвратиш хълцането на бебетата, хранени с бутилка?

Ако храниш бебето с бутилка, изпробвай тези съвети, за да предотвратиш хълцане:

 • Спри по средата на бутилката, за да оригнеш бебето и след това завърши храненето след 5- до 10-минутна почивка.
 • Опитай да преместиш бутилката така, че въздухът да не е близо до биберона, а вместо това да е на дъното на бутилката.
 • Оригни бебето и го дръж изправено за 20 до 30 минути след всяко хранене.
 • Ако няма установима причина за хълцането, разтриването на гърба на бебето или люлеенето му също може да помогне.

Виж още: Как да разберем защо плаче бебето и какво да направим?

Какво не трябва да правиш, ако бебето хълца?

Въпреки че има много начини да опиташ да спреш хълцането на бебето, има неща, които НЕ бива да правиш:

 • Никога не стряскай и не плаши бебето, за да се пребориш с хълцането.
 • Не поставяй мокра кърпа на челото му.
 • Не прилагай задържане на дъха върху бебето, за да спреш хълцането – опасно е.
 • Не дърпай езика на бебето и не натискай челото или предната фонтанела (меката част на главата му).

Кога отшумява бебешкото хълцане?

Бебешкото хълцане обикновено започва да намалява по честота и интензивност след първите няколко месеца. Няма точно време, когато хълцането ще отшуми, всичко зависи от конкретното дете. Все пак ето няколко насоки, които да ти вдъхнат спокойствие:

 • Първите месеци – През първите 3 до 6 месеца хълцането може да бъде доста често срещано, тъй като нервната система на бебето все още се развива и е по-податлива на внезапни съкращения на диафрагмата.
 • До 1 година – При повечето бебета честотата на хълцане значително намалява до 1 годинка, тъй като тяхната нервна система става по-зряла и те се научават да контролират по-добре движенията на диафрагмата и храносмилателната система.
 • След 1 година – След първата година епизодите на хълцане стават още по-редки. Въпреки това някои деца могат да продължат да хълцат от време на време, особено ако се случи нещо, което дразни диафрагмата (напр. бързо хранене, преяждане, смях).

Ако хълцането продължава дълго време, ако е много често след първата година, или ако е придружено с други симптоми като повръщане, плач или дискомфорт, е добре да се консултираш с педиатър за по-нататъшна оценка.

Помни, че хълцането на бебето или новороденото рядко е причина за безпокойство. Запази търпение и в общия случай то ще мине от само себе си. Ако твоето бебе има случайни епизоди на хълцане, остани спокойна и се наслади на този очарователен звук.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии