fbpx

36 въпроса, с които истински да опознаеш важен за теб човек

През 1997 година психологът Артър Арън провежда забележителен експеримент. Той предлага на двама абсолютно непознати да си зададат 36 въпроса. След края на експеримента в лабораторията му, един срещу друг, вече не стоят двама напълно непознати души, а се гледат двама влюбени.

Когато прочетох за това интригуващо постижение, се замислих колко често задаваме истински, дълбоки и искрени въпроси, за да опознаем по-добре човека до себе си.

Понякога, общуването с партньора, семейството, приятелите и децата ни може да бъде уловено в капана на един единствен въпрос – „Как си?”. В този капан се попада лесно, особено ако имаш натоварен график и много задачи за изпълнение.

Когато мъжът ми се прибира вечер, въпросите, които си разменяме, често започват с Как…” и са свързани главно с ежедневни или логистични теми: „Как мина днес с децата?”, „Как беше на работа?”, „Как мина денят ти?”, „Как си?”.

Всеки разказва как е минал денят му и какво се е случило. Говорим си, докато събираме от пода играчките на децата, докато храня малкия ни син, докато зареждаме съдове в миялната машина.

Говорим си, но не успяваме да се погледнем в очите за повече от няколко секунди, защото едновременно с това вършим и друга работа.

Някъде, между натоварените с различни задължения дни, обсъждането на плановете ни за уикенда и на това какво са споделили приятелите ни в социалните мрежи, ме осени прозрението, че сме се превърнали в жертви на „Как си?”, защото ние си говорим, но не споделяме.

Струва ми се, че това често се случва във връзките, приятелствата и, със сигурност, в отношенията родители-деца. Когато познаваме някого от дълго време, забравяме да забелязваме промените.

Затова, от време на време, трябва да си напомняме:

Не искам просто да знам „Как си”. Искам да знам „Кой си”.

36 въпроса
Кредит: Freepik

Виж още: 12 начина да се сближим с партньора

Как са създадени 36-те въпроса за сближаване?

Професор Арън споделя, че преди да започне своето проучване, много се вълнувал от темата за любовта и започнал да търси съществуващи изследвания сред научната общност. Такива почти липсвали. Тогава той се запитал:

„Кой е най-добрият начин да се създаде любов между двама души?”

Направил многобройни тестове, а като резултат представил 36 интимни въпроса, които да помогнат на непознати хора да се сближат.

Въпросите, измислени от професор Арън, влизат дълбоко в личното ти пространство и когато отговаряш на тях честно и откровено, ставаш по-открит и уязвим. Това неизбежно води до сближаване не само между непознати, а и между хора, които се познават отдавна.

През годините въпросите са доказали ефективността и широката си приложимост до такава степен, че дори са използвани за създаване на доверие и сближаване на хора от различни политически партии с противоположни позиции или на хора, на които им предстои да работят заедно в екип.

Как да зададем 36-те въпроса?

Избери си партньор

Можеш да зададеш тези въпроси на напълно непознат или на човек, който си срещнала вчера в метрото, в онлайн пространството или по пътя „Камино”. Или на някого, когото познаваш отдавна – интимен партньор, приятел, роднина, сестра, брат, син, дъщеря. Горещо препоръчвам 36-те въпроса на родители и тийнейджъри.

36 въпроса
Кредит: Freepik

Задай въпросите на ВСЕКИ, с когото искаш да се сближиш повече.

Преди да преминеш към експеримента с избрания от теб партньор, се убеди, че отсрещната страна също има интерес да приеме това предизвикателство.

Изберете подходящо време и място

Когато сте готови заедно да поемете по пътя на откровеността, направете така, че да ви е приятно, докато вървите натам. Започнете с въпросите, когато имате достатъчно време и спокойна атмосфера. Може да го направите и по време на вечеря, но се погрижете да не бъдете обезпокоявани от детски песни, носещи се от съседната стая или от спешно обаждане от офиса.

Не бързайте

В повечето материали по темата, въпросите са представени в дълъг списък и сякаш „изискват” да бъдат задавани всички наведнъж. Не смятам, че това е задължително условие. Освен ако с партньора ти не сте на някоя от така вълнуващите първи срещи или на среща от типа на speed dating, може и да не го правите. Има опасност да се изморите и с нетърпение ще чакате да дойде краят на „упражнението”, а това не е целта.

Може да си задавате по един въпрос всеки ден или всяка седмица. Или пък като за начало да отговорите на 10 или 15 въпроса. Решението е ваше. Наслаждавайте се на процеса, разширявайте темите и ги обсъждайте, ако имате желание. Вижте накъде ще ви отведат въпросите и в никакъв случай не препускайте през тях за норматив.

Следвайте последователността

Въпросите условно могат да бъдат категоризирани в три различни групи като всяка категория е по-лична от предходната: Въпроси, По-дълбоки въпроси, Най-дълбоки въпроси. Важно е да НЕ пропускате нито един, дори ако знаете отговора му. Смисълът на въпросите е в постепенното задълбочаване на споделянето и точно тяхната поредност гарантира, че този процес ще бъде естествен и искрен.

Не забравяй, че именно уязвимостта и разкриването на душата ти пред другия ще засили близостта ви и чувството за интимност.

Редувайте се

С партньора ти се редувайте при задаването и отговарянето на въпросите. Изслушвай отговорите, без да прекъсваш и без да осъждаш това, което си чула.

Виж още: Какво научих за любовта от Естер Перел

36 въпроса
Кредит: Freepik

След всеки отговор може да обсъдите в дълбочина това, което сте разбрали за другия и какво ви е изненадало. Схематично, процесът по задаване и отговаряне на въпросите изглежда така:

Партньор А задава първи въпрос. Партньор Б отговаря на първи въпрос. Дискусия. Имаше ли изненади? Моменти на прозрение! Партньор А отговаря на първи въпрос. Дискусия. Имаше ли изненади? Моменти на прозрение? Партньор Б задава втори въпрос. И така нататък….

Гледайте се в очите

След като с партньора ти приключите с въпросите (или с кръга от въпроси), оригиналният експеримент на професор Арън предлага още една, последна стъпка, през която да минете:

„Гледайте се очи в очи с партньора си в продължение на четири минути”

Продължителният и непрекъснат зрителен контакт ще ви направи още по-уязвими и допълнително ще ви отвори един към друг. Ако наистина отделиш време да погледнеш в очите на партньора си, това ще бъде специален завършек на вашия кръг от въпроси.

36-те въпроса

Те са разработени така, че да помогнат на хората да минат през различните нива на интимност и да споделят най-съкровените си мисли.

Първа група – „Въпроси”
 1. Ако можеш да избираш от всички хора на света, кого би поканил на вечеря?
 2. Искаш ли да бъдеш известен? По какъв начин?
 3. Преди да се обадиш по телефона, репетираш ли какво ще кажеш? Защо?
 4. Какво представлява перфектният ден за теб?
 5. Кога за последно пя сам? А на другиго?
 6. Ако можеше да живееш до 90 години и да задържиш или мозъка, или тялото на своето 30-годишно „аз” за последните 60 години, кое ще избереш?
 7. Имаш ли тайно предчувствие за това как ще умреш?
 8. Назови три неща, които са общи помежду ни.
 9. За какво в живота си се чувстваш най-благодарен?
 10. Ако можеш да промениш нещо в начина, по който си бил отгледан, какво ще е то?
 11. Разкажи историята на живота си с максимални детайли за четири минути.
 12. Ако можеш утре сутрин да се събудиш с някое ново качество или умение, кое би избрал?
Втора група – „По-дълбоки въпроси”
 1. Ако можеш да надникнеш в кристална топка, която знае всичко за теб, за бъдещето или за каквото и да е, какво би искал да научиш?
 2. Има ли нещо, което отдавна мечтаеш да направиш? Защо не си го направил?
 3.  Кое е най-голямото постижение в живота ти?
 4.  Какво цениш най-много в приятелството?
 5.  Кой е най-скъпият ти спомен?
 6. Кой е най-ужасният ти спомен?
 7. Ако знаеш, че след една година ще умреш внезапно, ще промениш ли нещо в начина си на живот сега? Защо?
 8. Какво означава приятелството за теб?
 9. Каква роля играят любовта и привличането в живота ти?
 10. Всеки да сподели по пет положителни качества, които намира в партньора си, но се редувайте – единият казва едно, другият казва едно и така до пет.
 11. Колко близки са отношенията в семейството ти? Смяташ ли, че си имал по-щастливо детство в сравнение с това на другите хора?
 12. Как изглежда връзката с майка ти?
 13. Състави три изречения, започващи с „ние”, които се отнасят за настоящата среща, например – „Ние сме заедно в тази стая и се чувстваме…”
Трета група – „Най-дълбоки въпроси”
 1. Довърши изречението: „Бих искал да има някой, с когото да споделя…”
 2. Ако искаш да се сближиш с твоя партньор, разкажи му какво е важно да знае той/тя за теб?
 3. Кажи му какво харесваш в него. Този път бъди максимално откровен, кажи му нещата, които не би изрекъл пред малко познат човек.
 4. Сподели неудобен момент от живота си.
 5. Кога за последно си плакал пред друг човек? А насаме?
 6. Кажи на човека срещу теб какво вече харесваш в него.
 7. Коя тема е прекалено сериозна, за да се шегуваш с нея?
 8. Ако умреш тази вечер, без да имаш възможност да общуваш с когото и да е, за какво ще съжаляваш, че не си казал някому? Защо още не си го направил?
 9. В къщата, в която са всичките ти притежания, избухва пожар. След като спасиш любимите си хора и домашните си любимци, можеш да спасиш само още едно нещо. Какво ще бъде? Защо?
 10. Смъртта на кого от твоето семейство ще бъде най-тежка за теб? Защо?
 11. Сподели личен проблем и попитай партньора си как той би го разрешил. Нека обясни как, според него, се чувстваш ти в описаната ситуация.

Работят ли 36-те въпроса?

Двамата участници от оригиналния експеримент на професор Артър Арън, не просто се влюбват, а в крайна сметка се женят! А на сватбата им са поканени всички замесени лица от лабораторията.

36 въпроса
Кредит: Freepik

Писателката Манди Лен Катрън провежда експеримента през 2015 година със свой  бегъл познат от университета, с когато излизат за пръв път на среща. Двамата отговарят последователно на въпросите, гледат се в очите в продължение на четири минути и… се влюбват. Нейната статия To Fall in Love with Anyone, Do This е една от най-популярните статии, публикувана в Тhe New York Times през тази година.

А какво да кажем за вече обвързаните?

Според двойка, която вече е пробвала експеримента, той е счупил проклятието на въпроса „Как си?” и двамата са завършили вечерта си развълнувани и изпълнени с нова информация един за друг.

Друга дама споделя, че този тип диалог е бил изцяло нов за връзката ѝ като е обогатила представата ѝ за мъжа до нея по напълно изненадващ начин.

Аз вече знам, че искам да пробвам 36-те въпроса. А ти?

Виж още: Как да съхраним връзката си след появата на детето?

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии