fbpx

Живот с породени деца: плюсове и минуси

Много родители знаят, че искат повече от едно дете, но изпадат пред дилема относно каква би била правилната им възрастова разлика. 

Някои са категорични, че предпочитат едното им дете да е достатъчно пораснало и самостоятелно, преди да се впуснат отново по леко позабравения път на бременност, раждане и гледане на бебе. Други, напротив, предпочитат разликата между двете им деца да е възможно най-малка, за да „минава всичко наведнъж“ – от липсата на сън, през приучаване на гърне до тръгване на детска градина.

Да имаш породени деца, с разлика във възрастта до две години, безспорно си има своите позитиви, но има и известна доза предизвикателства. За тези, които още се колебаят по темата, споделям своя списък с основните плюсове и минуси на живота с две малки деца. 

Виж още: Как се гледат породени деца? Една лична история за двойното щастие на бързи обороти

Две е повече от едно

Минус: Разминаване в рутината в ранна детска възраст 

Със сигурност сте чували израза „Където едно, там са и две“, само че нещата не винаги стоят точно така. Едно малко дете изисква огромно количество грижи, а две, каквото и да си говорим, се нуждаят от двойна доза такива. 

Друг ключов момент е, че дори с много малка разлика, в един етап от живота си, децата ви ще имат коренно различни нужди. Докато едното трябва да бъде кърмено ден и нощ, за другото ще трябва да се подготвят подходящи за възрастта закуска, обяд и вечеря. 

Докато едното спи в най-различни часове в първите месеци от живота си, ще се стараете да приучите другото към адекватна за неговата възраст рутина на сън. И в двата случая, ще има много „шшт“, молби  и старание едното дете да не събуди другото.  

Докато по-малкото дете в началото ще има силна физическа нужда от вас, по-голямото пък ще има емоционална такава, особено когато навлиза в преломната възраст на „бебешкия пубертет“. Това е времето както за създаване на навици и поставяне на граници, така и за чести игри и занимания. 

Това разкъсване между двете деца в началото на общия ви семеен живот може да е доста изтощително, но добрата новина е, че не продължава дълго.

Плюс: Сходна рутина и интереси в по-късен период 

По лични наблюдения и опит, ситуацията значително се улеснява, когато малкото дете навърши годинка. Режимът на сън и хранене, както и изборът на меню, започват все повече да се застъпват. Интересите на децата също започват постепенно да се припокриват, което улеснява избора на играчки и занимания

Децата с малка възрастова разлика могат да посещават една и съща детска градина и в последствие училище, което пък значително облекчава семейната логистика.

Социалният елемент и емоционално развитие са друг съществен довод в полза на отглеждането на породени деца. Близките интереси и постоянно общуване между двете деца водят до общи игри и занимания, а те на свой ред, до по-добри социални умения и бързо развитие.

Кредит: Личен архив

Майчино здраве и психика 

Минус: Преумора и възможни депресивни състояния

Здравето и психиката на родителите, особено на майката, също трябва да бъдат взети под въпрос при взимането на такова решение.

Две близки бременности, последвани от период на кърмене, могат значително да изтощят жената физически и психически. Към тях добавяме и факта, че по време на втората си бременност, от майката ще се очаква да обръща адекватно внимание на първото си дете.

Породени деца също така се равнява на продължителен период на занижено качество на съня и доста ограничено време за личните нужди на майката.  

Отделно от това, два поредни отпуска по майчинство могат сериозно да забавят кариерното развитие на жената, а честото оставане вкъщи, повторяема рутина и намалени социални контакти да доведат до чувство за непълноценност и дори депресивни състояния. 

Виж още: Как да се справиш със следродилната умора и да си върнеш енергията?

Плюс: Без бъдещи прекъсвания в кариерното развитие

От друга страна обаче, подобни емоции са напълно възможни и само след една бременност. Затова доста майки предпочитат това преобръщане на живота и графика им да се случи веднъж. Изборът на породени деца, означава по-дълъг период на кариерно прекъсване и ограничени социални контакти, но също така означава и по-голяма свобода след края на този период.

Ако приемем, че жената не планира повече бременности, веднъж върнала се на работа, тя може по-смело да поема нови ангажименти или да предприема бъдещи кариерни начинания. 

Същевременно, като майки често не се чувстваме готови да се върнем на пълен работен ден дори след края на майчинството си. Две последователни бременности означават повече време, прекарано и с двете ви деца, както и по-малко вина и стрес от съчетаването на майчинството с професионалните задължения.

Психическият ефект от една бременност на по-късен етап от живота също не е за подценяване, тъй като вече излезли от етапа „живот с малко дете“, трябва отново да се подготвим да влезем в него. 

породени деца: плюсове и минуси
Кредит: Istock

Практичният елемент

Минус: По-високи начални разходи и намалени доходи при продължително майчинство

Отглеждането на дете върви в комбинация със значителни разходи, което би могло да откаже едно семейство от бързо повторно забременяване.

Продължителен отпуск по майчинство пък означава намалени семейни доходи, което допълнително може да обезкуражи някои млади семейства.

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

Плюс: Практична употреба на детски принадлежности; по-лесен прием в детска градина

От друга страна обаче, ако семейството е решило да има две деца, малката възрастова разлика би могла значително да намали разходите му.

Голяма част от детското оборудване и дрехи биха могли да се използват и доизносят от по-малкото дете. Това, разбира се, би могло на теория да се случи и с деца с по-голяма разлика във възрастта. Истината обаче е, че шансът семейство с 8-годишно дете да има запазени и на разположение бебешка количка, кошара, вана и стерилизатор, например, е доста по-малък. 

Същото се отнася за подходящи дрешки, обувки, играчки, книжки, дори лекарства, които в противен случай биха отишли в кофата. 

Друг ключов аргумент в полза на породените деца е по-лесният прием в държавна ясла или детска градина. Деца с възрастова разлика до две години получават допълнителна точка, което значително повишава шанса им да постъпят в държавно детско заведение. Това от своя страна води до сериозно олекотени разходи и минимални главоболия за родителите, на които няма да се налага да кандидатстват многократно,  да следят купища класирания и дори да обмислят смяна на местоположението си, за да повишат шанса си за прием.

Кредит: Личен архив

Като майка на две породени момчета, от днешна гледна точка не мога да си представя по-различен живот. Факт е, че около три години от него са изпълнени с моменти, които изцяло ми се губят. Но, също е и факт, че много от моментите, които помня са безценни

Когато забременях повторно имах купища въпроси и тревоги – от това как ще се справя аз, през това как децата ще се възприемат едно друго. Сигурна съм, че същото се отнася за стотици бъдещи и настоящи майки на породени деца. Сигурна съм също и че при повечето от тях животът с две малки хлапета се е оказал доста по-забавен и по-малко страшен отколкото са очаквали. 

Яна Палагачева
Яна Палагачева
Писането винаги ме е карало да се чувствам в свои води. От известно време насам същото се отнася и за майчинството. Като журналист и майка на две палави момченца, възможността да пиша за този си опит ми носи истинска радост и удовлетворение.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии