fbpx

Най-ценните съвети за женско здраве от натуралната гинекология

Преди няколко месеца приятелка ме добави в една прекрасна група за женско здраве НЕЖНО БИЛЕ. Там открих много полезни съвети, рецепти и съмишленици, тъй като в последната една година темите за женското здраве, грижата за себе си с природни средства и преоткриване на женската сила са ми на дневен ред.

Създателката на това прекрасно пространство е Мила Банкова. За Мила може да се говори много. По професия е междукултурен медиатор и антрополог. Учила в Милано и Рим. Живяла е 12 години в Амазония, където се запознава с местната народна медицина, натуралната гинекология и връзката с естествената ни женска природа. Благодарение на това се справя със своя дългогодишен синдром на ПКЯ (поликистозни яйчници).

Понастоящем Мила е докторант към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН на тема „Женско тяло и женско здраве”. За радост на всички, които се интересуват от темата, Мила вече има и сайт, където могат да открият още полезна информация. 

А аз споделям с теб един безкрайно ценен женски разговор за нашата циклична природа, за хормоналните фази и как да живеем в съзвучие с тях, как да се грижим за себе си, за да бъдем здрави, щастливи и пълноценни жени!

Виж още: Божена Иванова споделя защо и как жените създават един нов свят

женско здраве натурална гинекология
Кредит: Личен архив
Кой е най-големият съвременен мит по отношение на жената и женската природа, който трябва да разбием, за да тръгнем по пътя на истинската ни същност?

За мен най-големият мит е, че сме като мъжете, че можем да правим всичко, като тях. От една страна имаме равни права, няма никакво съмнение. Борили сме се за равноправие години наред и продължаваме да го правим. Разбира се, че имаме уменията, силите и интелигентността да правим всичко, което те могат да правят, а и сме ги надминали в много отношения. Доказали сме се, но не е нужно да сме като тях и трябва да се научим да поставяме здравословни граници

Ние жените не сме като мъжете, ние сме абсолютно различни. Това се дължи на нашата природна цикличност, която управлява тялото и емоциите ни. Говоря за менструацията и за по-големите жизнени цикли в женското тяло. 

В българския фолклор първоначално Господ дал на мъжете да менструират, но те не се справяли добре и Бог възнаградил жените с менструацията, защото са „по-акълни”. Мъжете обещали да правят всичко останало, само да не менструират, а жените заели тази важна роля на посредничество между живота и смъртта, която е менструацията

В българските етиологични легенди не се говори за наказание, а за възнаграждение. Бог дарява жената с тази функция на нейното тяло, защото тя се показва по-умна и по-сръчна, т.е. жената печели тази отговорност и доверие от страна на Бога

В днешно време ние често се опитваме да правим всичко наравно с мъжете. За да се докажем пред тях и пред обществото, ние се пренатоварваме и живеем на високи обороти 365 дни в годината.

Това поведение се дължи и на дългите години патриархат, който е поставил в стигма женската менструация до такава степен, че е била използвана, за да се обосновава защо не можем да работим на ръководни позиции, да учим, да бъдем социално активни и т.н. 

От едната крайност сме минали в другата и се е получил невероятен дисбаланс. Но защо сме различни? Нашият организъм в рамките на един месец преминава през различни хормонални фази – пикове и спадове на важни хормони, които влияят на настроението ни, на поведението ни, на усещанията ни, на мирогледа ни дори. 

Разкажи за различните хормонални фази и какво е добре да правим през всяка една от тях?

В следменструалната фаза естрогенът се покачва драстично. Аз го наричам „хормон на женското его”. Той ни прави весели, игриви, готови за оплождане. Това е и неговата функция и поради това се чувстваме щастливи, уверени, секси, дейни, привличащи. Можем да използваме тази фаза, за да бъдем по-социални, активни, насочени навън, да изкачим всеки връх (метафорично и буквално) и да направим най-големите постижения в работна среда. Хормоните са в наша полза от гледна точна на проявата ни навън. 

В предменструалната фаза нивата на естроген започват да спадат и се покачва прогестеронът. Това е хормон, който ни насочва към нас самите, към дълбочината на женската същност. Жените, обаче, искаме да продължим да сме свръхактивни, да обгрижим целия свят, да сме топ в работата и да направим отново всичко за другите. Само че това е моментът да обърнем внимание на нас самите и на личните си потребности. Когато не го правим, ПМС ни забива шамар и всичко ни става криво. Светът става мрачен и всички ни дразнят, но всъщност се дразним, че нямаме време за себе си

Жената трябва да се научи да навигира през хормоните, а не да се блъска срещу тях. Ние няма как да избегнем тази цикличност, тя е част от природата ни.

женско здраве натурална гинекология
Кредит: Oliver Pacas / Unsplash
Какво е добре да правим по време на менструация?

Менструацията е точният момент да си починем, да поспим, вместо отново да се състезаваме. Ако успеем да живеем по този начин, гарантирам на всяка жена, че ще е много по-щастлива и по-удовлетворена от себе си. Силата ни е да живеем според женската цикличност, а не да греем като слънцето всеки ден за всички

Ще дам един конкретен пример – ако сте бизнесдама, която иска да убеди потенциален клиент да купува вашите невероятни продукти, само си помислете как ще се чувствате на среща с клиента по време на овулация и по време на най-силния ден от кървенето? Помислете си за ремонт по време на цикъл и ремонт в момент, в който не сте в цикъл. Нека да програмираме живота и времето си спрямо хормоналните фази и да се научим да си почиваме. 

Едно от най-често срещаните предизвикателства пред жената днес е хормоналният дисбаланс. Почти всяка от нас се е сблъсквала с него в различен етап от живота си. Кой е неговият първоизточник?

Дисбалансът настъпва, когато жената не е в баланс с ритъма на естествения хормонален поток, с цикличността си. Загубили сме женската си същност, за да се състезаваме с всички, дори една с друга. Когато години наред сме в режим на свръхпродуктивност, ние хронично се изтощаваме. 

В традиционната култура е имало доста задължителни дни за почивка, в които е било забранено на жената да работи. Днес сме стресирани, нервни, изтощени, а това се отразява на хормоните. Стресът идва от това, че не знаем да пускаме юздите в точните хормонални фази преди и по време на цикъл. 

Има и друга причина – това е нашата емоционалност.

Ние жените сме много емоционални и всяка драма е причина да се разстроим хормонално, трупаме мъка и гняв под формата на миоми, страх под формата на кисти. Не е лесно да бъдем емоционално интелигентни и да не драматизираме живота до крайност

Ние сме различни през всяка фаза от нашия менструален цикъл и мъжете дори знаят това по-добре от нас. Не е ли странно, че те различават по-умело фазите ни от нас самите?

За мен това откъсване от природата ни е първоизточник на дисбаланса, защото сме повече в мъжката енергия. Оттам нататък започват да катализират проблемите и чрез други неща – храна, козметика, фармацевтични продукти, токсични връзки, лоши навици, застояване на бюро. Това, за мен, са второстепенни причини, също безкрайно важни! При емоционална интелигентност и при съобразяване с женската цикличност тези фактори могат да не се отразят на здравето на жената. Разбира се, има и генетичен фактор, но гените се влияят от условията и средата, така че наистина трябва да създадем условия да сме щастливи.

Как можем да си върнем хормоналния баланс с помощта на натурална гинекология? 

Ще дам няколко конкретни примера:

1. Съобразяване с менструалните фази!

2. Балансирано хранене. Диетите ни карат да влизаме в режим на оцеляване и това стресира целия организъм. Лошата храна пък натоварва черния ни дроб и храносмилателната система. Важно е да ядем здравословна храна. Ако ядем месо или млечни продукти, нека да са биологично чисти, защото в животинските продукти има много синтетични хормони и антибиотици. Да не преяждаме, да се движим, да избягваме пакетирани изкуствени продукти, пържено, да ядем жива храна, но не само сурова, а и готвена. Женското тяло има нужда от баланс. Яжте това, което обичате, но слушайте кога тялото ви реагира зле на дадени храни и комбинации. Здравето ни минава през стомаха и червата.

3. Избягвайте индустриалната козметика. Инсталирайте си приложението INGRED и вижте какво слагате върху себе си. Ще се изумите колко ендокринни дизруптори (бел. ред. – малки молекули, които блокират хормоналната активност) и канцерогенни съставки си мажем ежедневно по тялото, косата, перем дрехите си с такива токсини. Дезодорантите и парфюмите са често причина за бучки в гърдите, затова използвайте натурални дезодоранти с естествени продукти. Същото важи и за почистващите препарати и какви ли не други продукти, изобилстващи от ксеноестрогени и променящи ендокринната система съставки.

4. Не използвайте масовите менструални продукти. В тампоните, например, има дървесина, пластмасови частици, химикали. Ползвайте чашки, менструални гащи, превръзки за многократна употреба или био превръзки. 

Виж още: Различните продукти за интимна грижа

женско здраве натурална гинекология
Кредит: Rebecca Manning / Unsplash

5. Не взимайте изкуствени хормони. Те създават изкуствен цикъл. Всеки гинекологичен проблем може да се оправи с билки и добавки. Действат малко по-бавно, но са ефективни, не объркват цялата ви ендокринна система и не натоварват черния дроб. 

6. Грижете са за черния си дроб. Глухарче, репей, бял трън – все билки, които тонизират нашето мило дробче. Ползвайте ги дори за профилактика.

7. Движение в кръста. Танци – народни, ориенталски, африкански, салса, меренге, въртене на обръч. Тазовата област има нужда от раздвижване, за да бъде добре кръвоснабдена и да не се получава заблатяване.

8. Пеенето е най-добрата медицина за щитовидната жлеза. Аз съм имала проблеми преди години и се оправих само с пеене. Отказах да взимам каквито и да е хормони и започнах да отприщвам тази насъбрана мъка в гърлото с пеене. Няма певици, болни от Хашимото – гаранция

9. Практики от натуралната гинекология. Аз събирам години наред от всички краища на света – интимна парна баня, масажи на корема, моксотерапия, су-джок, билкови смеси, билкови тампони, компреси, тинктури, добавки и др. Всички те умело заместват инвазивните гинекологични интервенции и фармацевтични продукти. 

Аз съм жертва на гинекологичната здравна система, която ми донесе много вреди в дългосрочен план. Затова се обърнах и към натуралната гинекология, изучавам я и практикувам вече години наред. Разбира се, има добри лекари, не всичко е гнило. Има случаи, в които натуралната медицина е безсилна и се налагат оперативни интервенции, както и други медикаменти, достижение на науката.

10. Връзките с партньорите. Тази половинка, която си избираме, е това, което влиза в нас буквално. Ние жените допускаме да не бъдем любени, а да сме отдушник. Не знаем как да поставяме здравословни граници или да създадем нов тип отношения в сексуалността. Годините патриархат и последващата порно индустрия директно са ни съсипали, а нашата утроба е станала като една кофа за боклук. Като жена ми е пределно ясно, че ние обичаме ласките, нежността, вниманието.

Когато се поставим в ситуации, в които сексуалният контакт не ни харесва – тялото само поставя бариери – инфекции, кръвоизливи, цистити, аномалии и т.н. Тялото, като цяло, е доста по-умно от нас. Слушайте го, наблюдавайте го, доверете му се.

Избягвайте токсични връзки, поставяйте граници и учете партньорите си какво наистина ви харесва в любовта. Мъжете искат жените им да бъдат задоволени. Ако не им покажем как, те си знаят техния начин. Сексуалната енергия е много силна енергия, тя е енергия на зачатието. За да се промени светът към по-добро, трябва да уважаваме себе си и телата си и да направим еволюционен скок към по-високите вибрации. Няма време за губене!

11. Бонус – топли крака и топъл кръст! Много е важно за женското здраве тялото да е топло, защото голяма чат от болестите се дължат на изстиване. 

Какъв е твоят съвет за справяне с едни от най-често срещаните състояния? Нека започнем с ПМС (предменструален синдром).

Почивка, грижа за черния дроб, време за себе си в тази фаза. В нея излиза всичко неотработено – наблюдавайте го и постепенно се погрижете за тези проблеми. ПМС е болест на постоянно включения двигател и невъзможността да си починем. Липса на грижа за себе си.

Какво да правим? Когато се включи тази аларма, която всяка жена познава – мрънкане, тъга, депресия, болка, тъмнина, критика, липса на смисъл – направете това, за което си мечтаете наистина. От какво имам нужда аз? От рисуване, от работа с глина, от пеене, от разходка в гората, от масаж? За всеки е различно. Постепенно забавете ритъм. Вие сте важна, много важна, точно толкова, колкото и неотложният счетоводен документ.

Доверете се на мъжете, че могат да се справят с нещата вкъщи, с децата. Работете над думата доверие. От ПМС страдат предимно жени, които не могат да пуснат контрола. Няма да си кривя душата, аз съм била такава жена. С адекватна грижа за черния дроб и с грижа за личните потребности, нещата много бързо се оправят.

Съветите ми при болезнена и обилна менструация:

Интимната парна баня, извън периодите на кървене, помага при болезнена менструация, както и приемането на магнезий и витамини от група В. Тялото винаги трябва да се пази топло. Разбира се, прекаленото сгряване на тялото по време на менструация може да усили кръвотечението, затова имам предвид, че жената трябва по принцип да пази краката и кръста си топли

Чудесна билка при болезнена менструация е невен. Няколко месеца чай от невен води до значително подобрение. Копривата и маточината също са превъзходни билки, както и овчарска торбичка и бял равнец. Почивката по време на цикъл е най-добрата медицина. При тежки кръвоизливи препоръчвам драконова кръв, това е сокът на едно дърво от амазонската джунгла, но трябва да се приема в чист вид, а не смески или тинктури, които съм виждала на пазара.

Съветите ми при нередовна менструация:

Има техники с масажи в областта на корема, както и моксотерапия (бел. ред. – метод, при който пури с билки се поставят по активните точки на тялото, затоплят се и така се подобрява кръвообращението). Също така има чудесни билки като листа от малини, цариче, клинавиче, бял равнец, витекс, мака. Всеки случай е индивидуален, така че няма как да дам адекватен съвет, който да е полезен за всяка жена. Трябва да се види и генетичната ѝ история, но всяка жена може да разпита майка си и баба си и да има предвид техните житейски разкази и гинекологични проблеми. 

Виж още: Билките като живи същества и как да се свържем с тях

женско здраве натурална гинекология
Кредит: Andrea Piacquadio / Pexels
Ти си прекарала 12 години сред племена в Амазонската джунгла и сред наследници на инките, някои от които са отишли да живеят от Андите в тропическите гори. От тях си получила съвършено нова гледна точка върху здравето, лечението, живота. Има ли и в българската традиция специални практики, свързани с женското здраве? 

Да, Амазонската джунгла е моят най-голям университет и специализация. Научих много от хората там за билките, за начина им на употреба. Най-вече научих, че

човек е по-силен от всяка болест и, ако осъзнае това, има силата да я пребори

Интересното в нашата българска традиция е, че тези, които са гонили болестите, са били жените. Според традиционната представа болестите са същества, които влизат в тялото, но могат и да бъдат прогонени. 

Баячките са народни лечителки, които обикновено лекуват с билки и с баене, а в техните езически лечебни обреди използват и християнски молитви, кръстен знак, светена вода. Тези лечителки обикновено са жени, рядкост е мъж да бае. Тази дарба се придобива по кръвна линия — от майка на дъщеря, от баба на внучка. Обикновено баячките са баби, възрастни жени, които вече са „чисти” (без менструация). Баячката може да придобие тази дарба от свръхсили – вихрушка, клинична смърт, като връщайки се от оня свят вече е надарена с лечителството. При баенето болестта се гони, омилостивява, заплашва. Може да се сече, гори, мами, мори се с червен конец. Тези тайни басни-текстове са се предавали от чиста на чиста жена, т.е. от жена, която вече е в менопауза, на полово незрели момичета, които още нямат менструация. 

Чисти жени в нашата култура се наричат жените без менструация. Това, за мен, е много интересно, защото менструацията се явява един изключителен преход и важен момент в живота на жената. С идването на менструацията момичето става фертилно, става способно да носи живота тук, на земята. Ако жената не е така да се каже „нечиста”, тоест да има менструация, тя няма да е фертилна, няма раждане, няма живот

Жената с нейната кръв (менструална, родилна и от дефлорацията) носи живота – тя е тази, която върти колелото на живота. Чистата жена е тази, която обаче получава знанието да контактува с другия свят – т.е. тя е посредник между тук и там, между матрицата и невидимия свят. Поради това умение на жената да бъде и тук, и там, и в чистото, и в нечистото (метафорични категории), тя носи силата да посредничи с болестите. Жената е медиатор между тези две измерения. Тя е лечителката, която знае тайните формули, билките за здраве и има силата да пропъжда болестите.

Както се казва и в нашата култура „Между жени се раждаш и жени те изпращат”. Това умение да носиш здраве и да гониш болести, тази дарба да посредничиш между земното и неземното, е присъща на жената от нашата култура. Ние не сме били потиснати жени. Всички празници и обичаи говорят за това, особено Бабинден. Символ на великата сила на жената, на тази космическа връзка между чисто и нечисто, между живота и смъртта, между хаос и ред, е Баба Марта и мартеницата с нейните два цвята – бяло и червено. Бялото е символ на чистото, червеното на кръвта – на живота тук на земята. 

С всичко това искам да подканя жените да намерят своята сила. Всяка жена може да разбира от билки, да бъде канал за лечение. Всяка жена носи медицината в тялото си и в духа си. 

Как нашите прабаби са лекували женските болежки? Сподели за билки, отвари или други методи, които може да опитаме и ние. 

Ще дам пример за женската парна баня (виж как се прави тук) – интимна сауна за женски процедури. В нашата култура тя се е наричала „парилка”, на някои места в шопския край съм я срещала като „тронъ”. Това е процедура за напарване на влагалището, проникване на билкови пари към матка, яйчници, тръби. Тази процедура помага при безплодие, гинекологични проблеми, болезнена менструация. Използвала се е и за абортиране, когато е било забранено и се е правело нелегално. 

За забременяване парната баня се прави до овулация, за да затопли матката, а за помятане се прави след овулация. Използват се различни билки, като невен, лавандула, роза, листа от малини, турта, които подпомагат функциите на репродуктивните органи, подобряват кръвонасищането в тазовата област и др. 

При ендометриоза, например, това е една от най-подходящите процедури. В периода преди менопауза също е чудесно. Може да се прави и профилактично, но по-рядко. Женската парна баня се прави извън периода на кървене, защото парата разширява кръвоносните съдове и може да увеличи кървенето. 

Обичам парната баня, тя е прекрасен женски ритуал, благоуханен, загряващ Утробата, затова и произвеждам този продукт. Благодарение на парната баня, за която научих от приятели в Мексико, аз излекувах поликистозните си яйчници, които имах още от девойка. 

Виж още: От бърнаут до грижата за себе си – историята на Калина Петрова

Как трябва да живее една жена, за да бъде здрава, жизнена, пълноценна?

Това е много сложен въпрос. Ние имаме лични избори, семейна история, гени и т.н. Но ако мога да дам някакъв съвет, той е: Вземете здравето си в свои ръце – вие, жени, носите силата и знанието в себе си. Спазвайте менструалните фази, това ще направи живота ви по-лесен и по-благ. Благодарност, доверие, вяра в собствените сили – това за мен са три много силни насоки за всяка жена. 

Другото нещо е да се обърнем отново към фолклора – да пеем и да танцуваме, да спазваме важни традиции. Чрез фолклора жената се е лекувала, изразявала е мъка и радост, осъществявала е връзка с космическите сили. Днес всички са с проблеми в щитовидната жлеза, защото не пеят. Пробвайте да пеете, да отидете на уроци по музика, да се запишете в хор – ще видите удивителни резултати в лабораторните показатели след няколко месеца. Знам, че сега не ми вярвате и това ви звучи наивно, но просто пробвайте и ще се убедите. Проблеми с щитовидната жлеза се лекуват с пеене. Казвате, че не може да пеете? Всички жени едно време са пеели, затова е имало първи, втори, трети глас. Едни се качват високо, други държат нисък тон, но всеки прави звукоизвличане. 

Танцувайте, за да се движи енергията. Гледайте цветя, пипайте пръстта, имайте градина. Допирът със земята е лечебен, магичен. Искаме да сме здрави, но предпочитаме маникюри, а лаковете доказано влияят зле на ендокринната система. Не искам да съм крайна, аз също се разкрасявам, но трябва да има баланс. Живот в офис и стерилна среда не носи здраве. Трябва природа и допир с почвата, тя е като матката – матрица, материя.

Кой е най-ценният дар, който да дадем сами на себе си? 

Времето за себе си! Любов към себе си. Здравословни граници.

Винаги намирайте време да останете сама, за да се съберете, да се усетите, да се влюбите отново в себе си. Времето за себе си е безценен лек и дар за здравето ни!

____________________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве или това на членове на семейството ти.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии