fbpx

Женското сексуално удоволствие отблизо

Преди няколко години открих един различен сайт, за който искам да си поговорим днес. OMGYes.com се появи с гръм и трясък в онлайн пространството, създавайки своеобразна дигитално-сексуална революция. И от разстоянието на времето можем да заявим, че се утвърди като абсолютен пионер по всички въпроси, свързани с женското интимно удоволствие.

В друга вселена

Уникалната по рода си платформа има за цел да разбие бариери и табута, да говори открито за всички усещания, да назовава с имена техники, които мнозина не са можели дори да обяснят със свои думи. И всичко това без срам, без задръжки, без осъдителни погледи или притеснение в гласа.

Екипът, който стои зад OMGYes, се заема с нелеката задача да състави национално проучване, което да обхване американски жени от различни възрастови групи, споделящи своя сексуален опит в образователни видеа. Резултатът е главозамайващ! На мен лично ми донесе откритието, че жените не сме толкова различни, напротив. Имаме сходни усещания, желания, най-вече притеснения. Открих място, където за сексуалното удоволствие се говори не под сурдинка, а с наслада, с желание, с чувство за хумор дори и това за мен беше изключително освежаващо.

Проучването, което сайтът предлага, е съставено с помощта на учени от различни сфери, след задълбочени интервюта с хиляди жени за това какво и как им доставя удоволствие. Заснетите демонстрационни видеа са изключително детайлни, но в същото време далеч от порно визията, която може би хрумва на някой, когато чуе думите секс видео. С лекота еротичният момент е заменен от образователен. Слушайки обясненията на участниците, наистина се замисляш за своите собствени усещания, затова кое резонира с теб и кое не. Затова и проектът съумява еднакво добре да спечели за свои зрители и жени, и мъже. Защото темата за женското сексуално удоволствие вълнува еднакво и двата пола – все пак колкото повече знае, толкова по-хубаво става, нали?

95% от потребителите на сайта (дори такива, които се считат за секс джедаи)  споделят, че получената информация им е била повече от полезна и с нейна помощ са изпитали непознато до момента удоволствие.

Мисията на OMGYes обаче не е свързана само с това да образова хората за различните начини, по който могат да изпитат оргазъм. Голямата картина в случая е друга, а именно – образоване на цялото общество за женската сексуалност, затова, че в нея няма нищо срамно, притеснително или скандално. Защото мнозина категоризират съдържанието на сайта като „нецензурирано и неприлично”,  в това число медийни компании, интернет търсачки и магазини за приложения. Но докато графичното насилие е приемливо, а думата „клитор” се цензурира в телевизионен ефир, то ние като общество имаме един доста сериозен проблем. И само чрез повече разговори по темата, сериозно и с достойнство, ще можем да извоюваме истинска промяна.

сексуално удоволствие оргазъм
Кредит: Gantas Vaičiulėnas / Pexels

Ефектът УАУ

Екипът на OMGYes продължава да работи за своята мисия и усилията им дават резултат. След два супер успешни сезона, се очаква съвсем скоро и трета част с образователни видеа, посветени на техники за постигане на удоволствие, този път с помощта на секс играчки.

А миналата седмица в The Journal of Sex Research беше публикувано изследване, което проучва ефектите от образователните видеа на OMGYes върху сексуалния живот на 870 жени след един месец на гледане. И макар малцина да са фенове на „суха статистика”, в тези данни, поне аз, не видях нищо сухо, а напротив. Затова си позволявам да споделя част от достигнатите заключения и с теб:

След използването на ресурсите в продължение на месец, участниците споделят, че са разширили репертоара си от начини, по които да говорят за това, което има харесва в сексуално отношение. Също така отчитат, че се чувстват много по-уверени по отношение на това, което им харесва и в начините, да си доставят удоволствие.

Голям процент от участниците споделят, че след гледане на видеата на OMGYes са се почувствали мотивирани да опознаят по-добре своите предпочитания и да експериментират с телата си.

OMGYes има потенциала да промени начина, по който жените мислят за сексуалното удоволствие, как откриват своите собствени предпочитания и как ги представят на партньорите си, а и също и как изпитват оргазъм самостоятелно или в двойка.

Използването на реални хора във видеата, които споделят своя личен опит, помага на голям процент от зрителите да се припознаят в тях и разказаните ситуации. Това спомага да се нормализира разговорът и да се осигури усещане за социална подкрепа и солидарност.

Първи контакт

Първият сезон с образователни видеа и материали на OMGYes е посветен на клиторната стимулация. И именно за нея ще поговорим днес, като почерпим вдъхновение от съветите и личния опит на дамите, взели участие в проучването. Екипът на онлайн секс магазин Passion.bg ще бъде наш партньор в този разговор. Те бяха така любезни да направят специална селекция от най-добрите си клитор стимулатори, както и да предоставят промоционален код не само за тях, но и за всички останали продукти на сайта им.

Може да получиш отстъпка от 20% от стойността на поръчката си, ако използваш код MAMMI20 (валиден до края на 2021 година!).

В първия сезон от поредиците на OMGYes те очакват 12 техники за постигане на клиторен оргазъм. Всяка от тях е представена от няколко дами, които споделят в кратки видеа своя опит и практични съвети. Има също така и демонстрации, с които показват отблизо как точно се случва „магията”, както и симулатори за онагледяване на техниките и усещанията от тях. А ето кои три избрах да ти представя:

1. Удължен край

Оргазмът винаги ще бъде мечтаният финал, но и при клиторната стимулация важи правилото, че е важно пътуването, а не само крайната дестинация. Затова удължаването на удоволствието (наречено Edging) е техника, към която много жени прибягват, а участниците в проучването на OMGYes споделят как точно я прилагат.

Идеята на Edging-a (бел.прев. – на английски edge значи ръб) е буквално да останеш на ръба, без да „пропадаш”. Вместо това спираш каквото правиш или правите точно преди да свършиш и след това продължаваш/продължавате отново. Многократното приближаване към оргазъм, но предотвратяването му преди да се случи, води до много по-продължителен и интензивен финал за 65.5% от жените!

сексуално удоволствие оргазъм
Клитор стимулатор, контролиран с приложение – Curvy 1+ Rose Red, Цена: 99лв.; Кapa cъpцaтa нa жeнитe дa бият пo-бъpзo като cъчeтaвa неповторима тexнoлoгия зa стимулaция c вълни под нaлягaне и допълнителна вибрация.

Има три различни вариации на edging-a.

При първата идеята е да „занулим”, т.е. да спрем, тялото да се отпусне и усещането за оргазъм да го напусне изцяло. Това може да се случи за секунди, минути или пък за часове, в зависимост от организма. След това започваме отново „изкачването на планината” сякаш го правим за първи път. Можем да спираме няколко пъти, всичко е въпрос на индивидуално усещане, но идеята е, че колкото повече пъти се лишим от жадувания финал, толкова по-разтърсващ ще е той, когато най-накрая го постигнем.

При втората вариация идеята е да се „разсеем” точно преди да свършим. Изместваме вниманието от клитора върху друга част от тялото за малко и после отново се връщане към него. Ефектът върху оргазма е, че той идва изненадващо и нямаме такъв контрол върху него.

При третата вариация отново се прави пауза преди самата кулминация, но стимулацията на областта около клитора продължава. Просто е доста по-нежна, на по-бавни обороти. Докосванията все още са много приятни, но не толкова, че да постигнем с тях оргазъм. След като приближаващият оргазъм е „изчезнал”, отново можем да се върнем към по-активна стимулация на клитора и така колкото пъти успеем да се въздържим.

Edging техниката определено е рискова, тъй като може да не успеем да се контролираме или да не успеем да се върнем във физическата или психическа нагласа за оргазъм, след прекъсването. Но рискът определено си заслужава, защото наградата след като най-накрая покорим върха е нестихващо удоволствие.

2. Без директен контакт

Клиторът е главният герой, когато говорим за клиторна стимулация, но заради свръхчувствителността му, не е нужно да бъде стимулиран директно нонстоп. Постигането на оргазъм чрез Layering техниката (бел.прев. на английски значи наслояване) се случва, когато докосване слоевете кожа около него с пръсти или дори през бельото. По този начин се контролира интензивността на усещането, защото натискът върху открития клитор често може да е прекалено силен. С по-малко директен натиск и реално докосване чувството е по-приятно.

сексуално удоволствие оргазъм
Клиторален стимулатор, управляваем с приложение – Edeny Violet, Цена: 179 лв.; Малък и дискретен клиторален стимулатор, който може да се побере без проблем в бельото ти. Ергономичният дизайн, оребрената повърхност и контролът от разстояние са само част от предимствата му!

Може да опиташ да докосваш клитора през бельо, да докосваш кожата върху него, да му „направиш сандвич” с помощта на срамните устни и да видиш кое действие какво усещане ти носи. В прилагането на Layering техниката една от дамите споделя също така, че получава различно усещане в зависимост от това кой пръст използва. Показалецът влиза в действие само, когато иска да си осигури много интензивно усещане. През останалото време разчита на средния и на безименния за по-деликатно докосване.

Според проучването на OMGYes Layering-а носи различно удовлетворение, в зависимост от етапа, в който се използва. Чудесен начин за започване е, тъй като няма директен натиск. По време на активна стимулация, може да намали интензитета на усещането, за да се избегне свръхстимулация. А също така е и чудесна опция след постигане на оргазъм. Тогава клиторът е изключително чувствителен и с помощта на Layering-а, може да му помогнем да се възстанови за втори оргазъм.

3. Едно, две, три, четири, пет…

И като казах втори оргазъм, не мога да не спомена „митичното създание” известно като множествен оргазъм. 47% от жените, участвали в проучването на OMGYes, споделят, че са го изпитвали. Но това означава, че 53% не са! Причината често се крие в притеснението от прекалената чувствителност на клитора след първия оргазъм. Това, което до преди малко е доставяло удоволствие като докосване, вече определено не е така приятно. Какво да правим тогава? Множественият оргазъм остава непостижим връх ли? Няма такова нещо! Просто трябва да погледнем на тялото си след този пръв оргазъм с други очи. То вече има други нужди и трябва просто да разберем какви са, за да можем да ги задоволим. (Ето тук идва на помощ Layering-a!)

След първия оргазъм е добре да си дадем почивка – време между 10 секунди и минута. Или да продължим с докосването на зоната около клитора, но много нежно, без натиск и търкане. Една от дамите предлага дори за кратко да покрием с длан цялата интимна област, като нежна прегръдка, която да успокои интензитета на усещанията.

сексуално удоволствие оргазъм
Клитор стимулатор с движещ се език, щастливото яйце – Happy Egg, Цена: 74 лв.; Често ли мислиш за орална стимулация? Happy Egg може да ти я осигури по всяко време. Малкото силиконово езиче ти предоставя 7 различни режима за целенасочена клиторна стимулация. 

Когато усетим, че тялото ни се връща към нормален ритъм, тогава можем да започнем отново да стимулираме клитора или зоната около него.

53% от жените предпочитат да повторят това, което са правили, за да постигнат първия си оргазъм и започват от самото начало, сякаш за първи път.

И докато на някои им трябва време между оргазмите, то има и малък процент късметлийки, които могат да изпитват оргазъм след оргазъм, без почивка, без връщане в изходна позиция, лавинообразно и неудържимо. За тях свръхчувствителността не е проблем. На някои пък много помага Layering-a и използват споменатия вече „сандвич”, при който клиторът е масажиран между срамните устни, за да свършат още един, два или колкото пъти пожелаят.

Бонус: Комуникация, комуникация и пак комуникация

В първи сезон Signaling (бел.прев.на английски значи сигнализация) е посочен като отделна техника неслучайно. Защото често може да бъде трудно да успеем да комуникираме с партньора си какво ни доставя най-голямо удоволствие. А именно това е ключът към съвършеното сливане – правилната комуникация. Именно затова е определено и като отделна техника.

Дамите, участвали в проучването, споделят своите „тънкости” затова как общуват с партньора си, как съумяват да му предадат желанията си, без да го засегнат – предизвикателство, пред което много жени се изправят. Понякога това притеснение обаче си е само в нашата глава. Партньорът ни със сигурност би искал да се чувстваме максимално добре (ако не – значи просто не е нашият човек, нали така?!). Тогава защо се притесняваме да дадем насоки как това да се случи? Проучването на OMGYes показва, че дори малки промени в подхода на комуникация сериозно подобряват усещанията.

Да сигнализираш какво искаш, какво ти харесва или не, какво ти доставя удоволствие повече от друго, не е повод за обида, нито пък е нещо, което ще „убие настроението”. Не става въпрос за критика! Но за да е ясно това и за партньора, можем да се опитаме да поднесем информацията по-небрежно, а не като урок по женска анатомия. Някои жени споделят, че сигнализират своите усещания не чрез думи, а чрез звуци, чрез докосвания, чрез водене на ръката на партньора в желаната посока. Интересна идея ми се стори вариацията на играта „Топло-студено”. Някои двойки имат код – дума, звук или докосване, което означава, че нещата се движат в правилната посока и друг дума, звука или докосване, които да сигнализират на партньора, че има нужда да промени нещо. Кодът е предварително уточнен между двамата и така не рискуват да развалят момента с преминаване към прекалено обяснителен режим.

Кредит: Tim Samuel / Pexels

Друг интересен трик е телефонният секс. За някои жени се оказва, че именно той е най-добрият начин да споделят с партньора си как и къде точно обичат да бъдат докосвани. Или пък измислянето на собствен речник за различните техники. Опитайте се да назовавате всичко, което ви харесва с определена дума, било то и нещо съвсем шеговито. Така по време на секс ще може просто да използвате тази дума, вместо да се впускане в излишни обяснения…

Според проучването на OMGYes жените, които дават специфични подробности за това кое прави секса по-приятен за тях, са осем пъти по-щастливи във връзките си и шест пъти по-сексуално задоволени!

Как точно е направена тази сметка не знам, но определено мога да се съглася с твърдението, че колкото по-открити сме, толкова по-добре ще се чувстваме.

* Статията е реализирана в партньорство със сайта Passion.bg, чийто екип споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женска сексуалност. Благодарим им за подкрепата!

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии