fbpx

Елка Пенкова за историята на Ikarov – първият бранд за натурална козметика в България

Винаги съм вярвала, че можеш да откриеш вдъхновение и мотивация за собствената си реализация в историите на другите. Затова се радвам, че с екипа на Mammi те срещаме с жени, които променят средата и споделят с нас своите житейски и професионални уроци. Днес имам удоволствието да те срещна с една дама, която е била част от истинска революция в козметичния бранш у нас. Както вече сме ти споделяли, екипът ни е почитател на козметиката с марката Ikarov и искахме да научим повече за хората, които стоят зад нея и тяхната история, която се оказа изпълнена с мечти и с лудостта да ги превръщаш в реалност!

Годината е 1991-а и натуралната козметика определено не е на такава почит, каквато е днес, напротив. Но един визионер – Ивайло Пенков, решава да поеме изключително голям риск, да разгадае тайните ѝ и да ги преведе на достъпен език за родния пазар. Плътно до него в смелото начинание застава съпругата му – Елка Пенкова. Двамата полагат основите на своята семейна компания – Ikarov, която 30 години по-късно е лидер в бранша, с изобилие от отличия зад гърба си, богато, сертифицирано портфолио от натурални и чисти продукти. Но за семейство Пенкови най-голямото постижение остава завоюваното доверие на клиентите, за което те не спират да работят.

Тяхната история е като филм – от една на пръв поглед налудничава мечта, която пазарът отначало дори не разбира, през проправянето на път към най-високите признания, до утвърждаването на международната сцена. Но всичко започва там – в семейството! Затова и днес поканихме нежната половинка – Елка Пенкова, за да ни разкаже за първите стъпки, за големите скокове, за паданията и ставанията, за научените уроци, които се предават на следващото поколение.

ikarov натурална козметика
Елка и Ивайло празнуват своята сбъдната мечта – 30-тия юбилей на фирмата

Смелостта да бъдеш различен

Този път, който извървяхме, беше адски труден, той продължава да е труден и става дори по-труден, но изпитанията водят със себе си вътрешна удовлетвореност. Защото знаеш, че това, което правиш, е твоята мисия в живота. Човек трябва да твори, да прави нещо и да не спира да се развива!“, споделя Елка по време на нашия разговор. А аз дори не мога да си представя как изглежда този път – защото това са цели 30 години!

Всичко, разбира се, започва с една идея… Простичко на пръв поглед. Но не и в онези времена, когато „всички се учиха на пазарна икономика и бизнес“. Ивайло Пенков обаче решава, че не може и не иска да чака повече. Всичко прочетено и научено, което има като познания за растителните масла, иска да вложи в създаването на свой продукт.

„В онези години информация трудно се намираше, почти нямаше литература, камо ли на български език, за натурална козметика, за растителни масла, за етерични масла. Основните познания ги получавахме от книги. Съпругът ми пътуваше в чужбина и се връщаше с куфари, пълни с книги на немски и английски. Дъщеря ни беше ученичка, учеше езици и тя беше тази, която превеждаше. Още оттогава участва в бизнеса и помага с каквото може.

Постепенно достигнахме до едно по-сериозно ниво, когато вече правехме и по-сериозни разработки. Стартирахме с бадемовото масло. Считаха ни за безумци! Спомням си, че обикалях с една чантичка от аптека на аптека, за да го показвам. По-възрастните фармацевти горе-долу бяха чували, че има козметика, в която се влага бадемово масло, но младите нямаха представа за какво става дума. Често са ме питали „Ама това сега какво е – яде ли се, пие ли се, за какво е?”.”

И ако подобни реакции биха спрели мнозина, семейство Пенкови сякаш само се мотивира да продължи още по-смело напред. Подготвят листовки, реклами, говорят, разясняват, демонстрират.

Бяхме млади, силно вярвахме в нашата идея. Искахме да създадем нещо ново, непознато.“, спомня си Елка.

Уверени стъпки напред

Постепенно гамата на маслата се разширява и се превръща в запазена марка на компанията Ikarov. И докато Ивайло е в лабораторията и твори, Елка поема бизнес частта, срещата с клиенти, на които с увереност демонстрира свойствата на всеки един продукт.

„Ежегодните козметични изложения в различни градове бяха връзката ни с крайния клиент. Аз работих там, дъщеря ми също идваше тогава с мен. Всеки клиент беше обслужен с максимално внимание, на всеки съм обяснявала как се ползват маслата. А хората са любопитни и понеже повечето дори не бяха чували, им беше интересно. Когато полагаш усилия, когато правиш нещо от душа и вярваш в него, то си личи и се оценява от клиента.

Постоянството и качеството на продуктите е заложено в мисията на Ikarov и се превръща в символ на техния бранд. А иновациите продължават да са част от пътя напред. Така се ражда и линията от арома козметика и благодарение на техните масла, ароматерапията става достъпна за употреба в домашни условия.

Всичко, което се създава като арома козметика най-напред се тества в най-тесния ни кръг – на приятели, познати, на колеги, но най-вече от семейството“, разказва Елка.

ikarov натурална козметика
Екипът на Ikarov, хората, отдадени на мисията на семейство Пенкови за натурална и чиста козметика

Рецептата на успеха

Когато си на пазара 30 години и си минал през всякакви трудности, покорил си големи върхове, тогава можеш наистина да си дадеш равносметка кое е било това, което ти е помогнало най-много да устоиш. За Елка сякаш няма колебание, когато я питам: „Устояхме, благодарение на качеството и доверието на нашите клиенти! Това, което си написал на етикета трябва да отговаря на истината, трябва да си честен, да имаш честно общуване! Клиентът иска да знае какво купува, а често е трудно да се ориентира в изобилието от съставки. Затова ние пишем съставките на етикетите ни и на български. Честни и открити сме и разчитаме, че клиентът ни вярва. В дългосрочен план това е, което има значение.

А за да гарантира своята честност, Ikarov прави една много смела крачка. Решава, че ще сертифицира своите продукти, тяхното качество и натуралност, за да гарантира на клиентите си 100% откритост. Но и тук не избира лесния път, а решава да получи признанието на международния печат за качество за натурална и органична козметика – NATRUE. Това е най-строгата и най-стриктна сертифицираща организация, която проследява цялостния процес по създаването на продуктите – от суровините, през доставчиците до производствения процес. Чрез сложни и тежки процедури се гарантират натуралността и качеството на крайния продукт.

Днес 85% от портфолиото на Ikarov има някои от трите вида сертификат на NATRUE. Така, например, сертификат за натурална козметика имат сериите за лице, коса, строен силует, нокти и базови масла. Сертификат за натурална козметика с органична част притежава подхранващото масло за коса, което ще рече, че продуктът, освен изцяло натурален, притежава 70% съставки от сертифицирано органично земеделие. А сериите Botanical Mum & Baby Care, Botanical Pure Butters и Botanical Hand Care притежават сертификат за органична козметика, тъй като са 100% натурални и най-малко 95% от съставките им са от сертифицирано органично земеделие.

ikarov натурална козметика
85% от портфолиото на Ikarov e със сертификат NATRUE

Извоюването на сертификата NATRUE безспорно е огромен успех и признание за компанията и дейността ѝ. Но през годините поводи за гордост в семейство Пенкови определено не липсват. Всяко отличие на труда им е и отличие за качеството на продуктите. Арома маслата, които в началото мнозина не разбират дори, през 2000 година получават наградата „Сребърен лъв” от Сдружение „Произведено в България”. Девет години на упорит труд се увенчават със заслужен успех.

Друг паметен момент за компанията, но и за българския бизнес, се случва през 2012 година. Европейската комисия отличава Ikarov като една от 12-те фирми от страните от ЕС, така наречените „скрити шампиони”, за дейността им в природната козметика. Наградата се присъжда на малки и средни предприемачи, които са имали иновативни идеи или иновативен подход към пазара и са отключили нова пазарна ниша.

Пътят напред

Години упорит труд, много успехи, много ценни уроци и нестихващото желание да се върви напред – изглежда наистина като сбъдната мечта. Но не мога да не попитам Елка какво ги мотивира да продължават напред и да гледат така смело в бъдещето.

„Мотивиращо е да създаваш традиция, да създадеш име, носи ти морална удовлетвореност. Нашата мисия винаги е била да работим с любов!”

Традицията и името са факт! Семейство Пенкови ги е изградило и обещава да продължи да работи за тях с още иновативни и най-вече качествени продукти. А за радост на всички нас, мамми, линията за грижа за бебето само предстои да бъде разширена. „Маслата за бебета са изпробвани първо върху нашите деца, върху нашите внуци, защото искахме да им предложим най-доброто! С лек, фин и изцяло органичен състав, този продукт е наистина уникален. Имаме опита, не спираме да следим новостите и мислим да разширим тази линия за улеснение на майките”, загатна Елка по време на нашия разговор.

Но това, което ме впечатли беше, че при тях нищо не е на всяка цена. Съпругът ѝ не се интересува кой от конкурентите им какво предлага. Интересува го какво ново има в натуралната козметика като високотехнологични съставки, за да може с тяхна помощ да предложи нещо различно и иновативно за пазара.

Следващото поколение

Заедно с Ивайло и Елка, още от самото начало на компанията, е и тяхната дъщеря – Елена. Отначало помага с преводите на книгите, които баща ѝ носи от чужбина, придружава майка си на изложения и се среща с клиенти, а днес, 30 години по-късно, е все така свързана със семейния бизнес. Елена се присъедини към финала на разговора ми с майка ѝ и не можех да пропусна възможността да попитам и нея как тя вижда бъдещето на компанията и своето място в нея:

От 14-годишна съм участник в работата на фирмата. И продължавам и до днес да следя всички тенденции в натуралната козметика. Аз съм нещо като посредник между баща ми, който създава и развива продуктите и нашия маркетингов екип. Запозната съм с продуктите по-добре и давам по-добри обяснения, допринасям с идеи за създаването на нови серии. 

Предизвикателството пред нас продължава да бъде да комуникираме предимствата на нашите продукти чисто маркетингово. Да задържим доверието на клиентите си и да го надградим, за да могат хората, дори само като погледнат опаковките ни, да ни повярват. Това е най-важно за нас!

ikarov натурална козметика
Майка и дъщеря – заедно в живота и в работата

Майка и дъщеря толкова много си приличат – по страстта, с която говорят за своята компания, отдадеността, която споделят и женската енергия, която влагат. Слушайки ги, разбираш, че не става въпрос просто за бизнес, а за житейска философия и мисия, която се предава от едно поколение на следващото. Елка с усмивка и гордост споделя, че и внучка ѝ вече е дала заявка да се включи в семейния бизнес„щяла да продава маслата”.

Мен това никак не би ме изненадало. Защото, когато пред теб стои толкова смислен пример, пътят напред се върви с лекота и любов! Точно, както Елка и Ивайло са направили преди 30 години…

______________________

*Материалът е реализиран в партньорство с Ikarov. Екипът ни подкрепя натуралната и чиста козметика и вярва в нейните качества.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии