fbpx

Елена Шагай от Украйна – не просто сладкар, а куриер на хубави емоции 

В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с неправителствената организация Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна.

На финала на сезон 4 на поредицата “Аз съм мама предприемач” ще ви запознаем с Елена Шагай от Украйна, която последва своето сърце в България и донася при нас една Украинска традиция – подаряването на меденки като комплимент и мил жест.

Елена е майка на две много талантливи момичета – Мария и Дария (Маша и Даша на галено), които от малки се занимават с изкуство в Украйна и дори участват в телевизионни формати за таланти и имат готварско предаване. В България пристигат за първи път на международен детски фестивал и там Елена среща най-хубавия мъж на Земята – Явор, своя бъдещ съпруг. Започват комуникация и не след дълго семейството се мести да живее в България – едно от най-добрите решения, както казва днес тя. Елена обожава България – усмихнатите хора, природата и споделя, че едни от най-хубавите моменти в живота й се случват именно тук.

Как реши да създаде свой бизнес и какъв точно е той:

Елена има бизнес с меденки още в Украйна, като започва вдъхновена от своите момичета и с желание да им подготви нещо вкусно, качествено и красиво за хапване.  Споделя ми, че в Украйна да подариш меденки е нещо много разпространено и на тях се гледа не просто като зимни (коледни) сладки. Да подариш меденки е мил жест, начин да изразиш благодарност или да зарадваш близки и познати. Една прекрасна традиция, която Елена се опитва да наложи и тук.

Бизнесът в България започва като на шега с първите подаръчета. Елена подготвя меденки за учителите и родителите на децата в класа, за близки приятели и така с препоръки от човек на човек, започват да пристигат и първите поръчки. Организира и първите работилнички за съучениците на децата си, които веднага се превръщат в успех. Това я вдъхновява да помисли по-сериозно за бизнеса си и с огромната подкрепа на съпруга си, поема по пътя на предприемачеството. 

Двете дъщери на Елена, които много й помагат в бизнеса. Кредити: личен архив


Нарича бизнеса си “Сладки Маша и Даша” на двете й дъщери. Меденките прави само от натурални продукти, като взема меда от доверен източник, подправките мели сама, за да запази по-дълго време аромата на меденката. Предлага и меденки без мед, с карамел, за да могат и деца с алергии към меда да се насладят на нейните творения. Декорацията на меденките се прави с роял айсинг, а рисунките са ръчно направени. 

Първоначално среща трудности да наложи меденките като целогодишен продукт, тъй като българите ги възприемаме предимно като коледни сладки. Благодарение обаче на красивите рисунки, които Елена съобразява със сезона, успява да промени нагласите и днес се радва на поръчки през цялата година. Показва ни прекрасни меденки картички за Баба Марта и във формата на лалета, които подрежда като букет за празника на жената. Най-продаван продукт обаче и най-търсен в чужбина се оказва комплектът за Хари Потър. Елена подхожда изключително творчески и създава вълшебна пръчка и писмо от Хогуортс (училището за магьосници) и ги добавя към красиво изрисуваните сладки с мотиви от филма. Един уникален пакет за всеки истински фен на филма и книгите за младия магьосник.

Част от комплекта Хари Потър с писмото, вълшебната пръчка и меденките. Кредит: личен архив


Днес Елена изпраща меденки по целия свят – Южна Корея, Щатите, Дубай, тъй като меденките позволяват лесното им транспортиране и имат голяма трайност за хранителен продукт. Често изпраща медени комплекти като подаръци по поръчка за близки и роднини, които живеят в чужбина, винаги прикрепени с мило послание.  За нейното въображение няма невъзможни неща – от специални меденки за сватба, погача и кръщене до коледно дърво със свещички или кошница с Великденски лакомства.


Въпреки че бизнесът й е само на няколко години, Елена успява да реализира и много интересни партньорства. Особено благодарна е за запознанството с Надежда Славова – основател на Златен кукер, фестивал за детска анимация. По нейна покана създали анимация от меденки с жабки, слънце и други герои, всички направени от меденки. А заедно с художниката Мая Бочева разказва историята на меденките и споделя любимата си изпробвана рецепта в книжката й за пчелите – “Тъй Онуй: Как да върнем пчеличките” 
Арт работилниците са другата голяма страст на Елена. Регулярно организира работилнички за меденки с деца в нейното ателие, като уточнява, че те са подходящи за деца над три годинки. Групите са мънички – с  8 до 10 деца, и обикновено са тематични около празниците – Коледа и Великден, но можете да я извикате за детски рожден ден, благотворително събитие или специален празник. 

На финала ми е интересно и да сподели за своите мечти и планове за бъдещето. Мечтае за едно по-голямо арт студио, което да бъде много приказно. Знае вече ясно какви мебели иска да има и как трябва да изглежда и какви събития и работилнички да се провеждат в него. 

Как можем да подкрепим Елена и бизнеса й : 

Ако историята на Елена е докоснала и вас, можете да я подкрепите като последвате профилите на “Сладки Маша и Даша” в социалните мрежи:
Facebook: / sladkimashadasha  Instagram: / sladki_masha_dasha  

Както и да разгледате сайта им https://sladki.art , където Елена е качила част от красивите подаръчни меденки, които е създала. Там можете да се вдъхновите и да поръчате меденки за следващия ви повод, за благодарност на близък човек или да изпратите на роднини в България или чужбина.

Не пропускайте и видео интервюто ни с Елена в канала ни в Youtube:


Така завършва сезон 4 на рубриката “Аз съм мама предприемач”! Благодарим, че бяхте до нас и следихте с интерес всяка история. Тази година поехме по нестандартна пътека, представяйки нетрадиционни истории – тези на жени мигранти, които избират България за свой дом и започват своите бизнеси именно тук. Благодарим на нашите приятели от Мулти култи за страхотното партньорство и контакта с тези невероятни жени. Големи благодарности и на екипа на Soul Cinematic, с които заснехме видеата и които станаха родители за първи път по време на поредицата!!

Очаквайте в края на годината следващия сезон с нова тема и нови интересни истории.

Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии