fbpx

Екологичното пране: по-благосклонно към кожата, дрехите и природата

„Екологичното пране не е много по-различно от здравословно приготвената домашна храна”, така започна разговорът ми с Вихра Динчева от Тиера Верде България за невидимата токсична среда у дома. С това лесно и приятно сравнение, тя веднага ме спечели! „Да, то изисква мисъл, време, повече енергия, отколкото „бързите” продукти на пазара, но се увенчава с удовлетворение и гордост, че сме направили по-здравословен избор”, допълва тя.

Противно на общото мислене, силните химикали не ни гарантират чисти дом и дрехи. Напротив, те крият много опасности за нас, семействата ни и околната среда, защото съдържат основно токсични химикали, които вредят от процеса на създаването си до изхвърлянето им. 

Но има и алтернатива! Тиера Верде България предлага екологични почистващи препарати, които са безопасни за здравето (не само докато сме бременни) и са цялостно по-добри за нас. Те са вдъхновени от природата и създадени да се грижат и за нея. Ефикасни, без токсични химикали, от изцяло естествени и органични съставки. За всичко това си говорихме наскоро с Вихра, а днес продължаваме разговора в търсене на практични решения.

Ако и ти се интересуваш как да живееш по-здравословно и екологично у дома, заедно с Вихра и Тиера Верде България те каним да преосмислиш начина, по който се грижим за прането си. 

Екологичното пране тиера верде
Кредит: Sarah Chai / Pexels

Заменянето на токсичните препарати с чисти екологични продукти е навик, който е щадящ за земята и за личното ни здраве. Освен, че ще намалим шанса за развиване на алергии, ще намалим и негативното си въздействие върху околната среда, а също и разходите за препарати и нови дрехи.

Да, екологичните продукти за пране удължават живота на дрехите. Годишно изхвърляме над 92 милиона тона текстил, модната индустрия допринася за близо 10% от C02 емисиите и за 20% от замърсяването на водата.  

Прането с екологични препарати е най-безопасното решение за здравето ни (на индивидуално и колективно ниво) и най-отговорният личен избор за природата. Стандартните течни препарати за пране могат да оцветяват пластмаса, което прави рециклирането на бутилките им почти невъзможно. Масово тези бутилки отиват на сметищата, където се разграждат за около 400 години! Междувременно, под въздействието на слънцето и вятъра, се превръщат в микропластмаса, която заразява почвите, океаните и храната ни

Решения за справяне с пластмасовите отпадъци има. Понякога (както и в този случай) само едно правилно решение може да повлияе положително в различни посоки, които дори на пръв поглед не са свързани помежду си – като например количеството пластмаса, което изхвърляме, алергиите, с които се борим, начина, по който се грижим за дрехите си.

Вихра ми сподели за няколко малки и лесни навика, с които можем да започнем и които ще намалят разхода на препарати и пари, ще са благоприятни към кожата ни и ще удължат живота на дрехите ни. Заедно ще проследим един цикъл пране (от мръсните дрехи до изхвърлянето на опаковката от течния препарат за пране), за да отбележим възможните еко оптимизации на всеки етап.

Етап 1: Купчината на мръсните дрехи 

Сортиране на прането според степента на замърсяване, не само според вида на тъканите и цветовете, е първото предложение, на което Вихра иска да ни обърне внимание. Като се замисля – това е абсолютно логично, защото по-мръсните дрехи изискват повече грижа. Обикновено повечето ни дрехи са замърсени предимно с прах и пот и по-меките препарати са напълно достатъчни за изпирането им. 

Умното решение при по-мръсните дрехи е предварителното накисване преди пране. Така замърсяването по дрехите ще се разпадне предварително и целият процес на изпиране в общото пране ще бъде по-бърз и лесен. Когато накисваме дрехите във вода, към тях можем да добавим PUER – праха за избелване и отстраняване на петна с активен кислород

Третиране на отделните петна, а не цялата повърхност – това удължава живота на дрехата!”, подчертава Вихра. В тези случаи сапунът за петна на Tierra Verde е още един изключително ценен съюзник – например в битката срещу следите от грим, вино, червен сос от пастa…

Етап 2: Пране

Нормално замърсени дрехи или дрехи, които са били накиснати или третирани със сапун за петна, можем да изперем с по-мек препарат. Изпраните по този начин дрехи не дразнят кожата, не увеличават ненужно употребата на вода и дори имат по-дълъг живот

Говорейки си за пране, стигаме и до една от най-новите екосъобразни тенденции, която с нетърпение ще изпробвам. Сапунените орехчета, които всъщност са нови за западния свят, в Индия, например, се ползват от стотици години.

Прането със сапунени орехчета е напълно натурално и за момента не е открит по-ефективен и екологичен източник на растителен сапонат. Те са по-евтини от обичайните прахове и по-щадящи за кожата и дрехите. Тъй като са абсолютно натурални, от употребата им не остават токсини – в тъканите, по тялото ни или в почвите и океаните.

Когато Вихра ми разказва историята на сапунените орехчета на Tierra Verde, направо ми звучи като приказка с щастлив край! Техните орехчета растат в подножието на Хималаите в Северна Индия, на диворастящи дървета, които се срещат навсякъде из местните гори. Няма плантации за тяхното отглеждане. Орехчетата са събирани от индийски жени, за които тази работа е източник на доходи и независимост.

Естественият сапун, наречен сапонин, се извлича от орехчетата, когато се накисват във вода. Това вещество е подходящо за измиването на всички видове нормално замърсени тъкани (с пот, прах), включително бельо и най-фини тъкани (вълна, коприна). Люспите от сапунени орехчета са подходящи за хора с чувствителна кожа (деца, хора с екземи). Орехчетата са подходящи и за нежно пране в пералня, и на ръка. В пералнята могат да се ползват многократно, в зависимост от температурата на пране – колкото е по-висока, толкова по-бързо те отделят сапонина си.

Сапунените орехчета се продават с платнена торбичка, в която се слагат в барабана на пералнята. Добрите новини продължават – те имат естествено омекотяващо действие върху тъканите и елиминират нуждата от омекотител.

Освен за сапунените орехчета, Вихра ми разказа подробно и за Сода перкарбонат, която неслучайно е ключова съставка в продуктите на Tierra Verde. Содата перкарбонат има прахообразна форма и при разтварянето ѝ в топла (минимум 40°С) или гореща вода, активният кислород се освобождава във водата и започва процес на окисление, при който бактериите, вирусите и други патогенни организми, умират. Това ѝ свойство я превръща в изключително многофункционален продукт. С нея могат да се избелват белите тъкани, тя предпазва прането от посивяване, отстранява ефикасно всякакви органични петна от цветни дрехи (от кръв, чай, кафе, вино, шоколад, плодове, трева, мазнини, пот, мастило) без да ги избелва

Содата перкарбонат не съдържа оптични избелители, хлорни избелващи вещества или консерванти.

Също така, тя е идеална за почистване на перални и миялни машини, за отпушване на канали, за почистване на шишета, напълно биологично разградима е, не вреди на почвите и океаните и е подходяща за използване в канализационни води и септични ями. 

Тази ключова съставка се съдържа освен в PUER – праха за избелване и премахване на петна с активен кислород, за който вече ти споменах, но и в праха на Tierra Verde за бяло пране и бебешки дрешки.

За да остане бялото наистина бяло от Tierra Verde препоръчват именно праха за бяло пране и бебешки дрешки или да добавим PUER – прах за избелване към гела за пране от сапунени орехчета. По този начин дрехите ще бъдат наистина бели, не само оптично по-светли.

Прахът за бяло пране и бебешки дрешки е също мултифункционален – подходящ е за бели и цветни тъкани и има избелващо и антимикробно действие. Изключително добър продукт за пране на спално бельо, детски дрешки и текстилни пелени от естествени и смесени тъкани. Препаратът не съдържа парфюми, тестван е за поносимост върху кожата и се приема добре и от деца до 3 години

Защо изплакването е изключително важно за грижата за кожата?
Чрез изплакване отстраняваме остатъците от перилните препарати по тъканите и неутрализираме рН-то на прането. Силно се препоръчва за хора, страдащи от алергии и атопичен дерматит, както и за деца и хора с чувствителна кожа

Етап 3: Между пранетата

Пералните машини се грижат за нашето пране, а как ние трябва да се грижим за тях? 

Чистата перална машина има по-добра почистваща способност, а правилната поддръжка гарантира по-продължително ползване. Пералните трябва да се почистват редовно от котлен камък и маслени утайки.

Tierra Verde са помислили и за това – те имат екологичен гел за отстраняване на котлен камък. Също така, техният PUER – прах за избелване и отстраняване на петна с активен кислород, се грижи и за поддържането на чистотата при скритите части от механизма на пералнята.  

Не на последно място: ОПАКОВКАТА на перилните препарати

Tierra Verde избягват използването на пластмаса и затова предлагат няколко опции за пакетирането на своите продукти. Най-зеленият вариант, разбира се, е пазаруването от магазин за наливни продажби на препарати. Силно концентрирани течни препарати, прахообразни или 5-литрови туби за многократна употреба, които могат да бъдат върнати, използват по-малко пластмаса на обем препарат и са също много добро решение. 

Виж още: Как да се справим с невидимата токсична среда у дома

______________________

* Материалът е реализиран в партньорство с Тиера Верде България. Екипът ни вярва в устойчивия начин на живот и в ползите от грижата за околната среда!

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии