fbpx

10 идеи как да изкараш допълнителен доход, докато си в майчинство?

Безспорен факт е, че в България се радваме на най-дълго платеното майчинство, но, за жалост, това не означава, че финансовата компенсация от държавата стига на майките да покриват нуждите си. И да, връщането на работа също е опция, но не всички са склонни да го направят, защото искат да се грижат за невръстните си деца възможно най-дълго. Тогава идва и логичният въпрос – как мога да се сдобия с допълнителен доход? Особено, ако мама има повече свободно време, то тогава наистина е моментът да се намери отговор. И днес ще се опитам да ти помогна с цели 10 идеи. Повече от тях са приложими за различни професионални сфери и мнозина биха могли да се възползват от тях.

Добре е обаче преди да търсим нещо, което може да бъде вършено от хора без квалификация, да обърнем внимание на силните си страни. Какво имам предвид? Много професии, които иначе се практикуват в офис, имат своя дистанционна версия. Затова седни и направи списък с уменията си, опиши подробно всичко, което можеш да правиш и потърси работа на хонорар за някое от тях. Така ще използваш силните си страни, но и ще „поддържаш форма” до завръщането на работа.

А сега нека преминем към няколко по… да ги наречем всеобхватни предложения, които да разгърнат работния ти потенциал в различни области и междувременно да увеличат баланса на банковата ти сметка. 😉

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

допълнителен доход майчинство
Кредит: Pexels
1. Предложи уменията си като фрийлансър

Тук имам предвид както професионалните си умения, така и всичко онова, което ти се отдава или с което се справяш супер добре като хоби. Ще ти дам няколко примера.

Ако си счетоводител, предложи услугите си в попълване на данъчни декларации. Ако си филолог, потърси работа като преводач. Ако си учител, потърси си частни ученици.

Ако пък хобито ти e свързано, например, с обработка на снимки и владееш различни програми като Photoshop или Illustrator, или обработваш видеа – то може би сега е моментът хобито ти да започне да ти изкарва пари.

Има различни платформи, в които можеш да се регистрираш. Aз лично имам опит само с Feverr, както и с фейсбук групата Free Фрийлансъри (Свободни професии) / Freelancers. Разбира се, с едно търсене в Гугъл и Фейсбук и ще откриеш още много възможности.

2. Продай ненужните вещи/дрехи от дома си

Без да се замислим се затрупваме с толкова много дрехи и всякакви уреди, посуда, декорация и още какво ли не, че дори не си даваме сметка. Поне докато не дойде време за Голямото почистване. Но не е нужно да го чакаш. Отдели време и прегледай гардероба си, а след това и всяка друга стая. Направи списък с всички неща, които не ползваш, които никога не си ползвала и няма да ползваш. Може би е време те да намерят нов дом, а ти да се сдобиеш с неочакван финансов приход. В интернет ще откриеш платформи за продажба втора ръка, а във Фейсбук има най-различни групи, към които можеш да се присъединиш, според това какво искаш да продадеш – стоки за дома, детски дрехи, дамски или мъжки дрехи и др.

Ако решиш да направиш такава разпродажба, ето и един съвет от мен. Постарай се със снимките. Именно те са тези, които ще привлекат вниманието, затова не подхождай към тях несериозно. Помисли за композицията, за осветлението, направи кадрите наистина привлекателни. Също така бъди внимателна с цената. Не се опитвай да спечелиш повече, отколкото си дала. Бъди реалистична в оценката на вещите си и резултатът няма да закъснее.

3. Реставрирай стари мебели

Правя уговорката, че това е идея за сръчни и търпеливи хора. На мен веднъж ми се наложи да претапицирам шест стола и това завинаги ще си остане едно от най-изнервящите и вбесяващи преживявания в живота ми…

Ако обаче на теб ти се отдават DIY (от англ. Do It Yourself – Направи си сам) проектите, то защо не се опиташ да изкараш някой друг лев? Току виж си поставила началото на успешен бизнес.

Отначало, разбира се, не е нужно да правиш невероятно големи инвестиции и да купуваш мебели или декорация, която да преобразяваш. Огледай дома си или тавана и мазето на родителите си. След това потърси вдъхновение за различни техники в YouTube и виж дали ти се получава.

Виж още: От нищо нещо – бюджетни трансформации на стари мебели

4. Потърси финансова подкрепа за своята креативна дейност

Майчинството е един чудесен момент в живота, в който да спреш, да поемеш въздух и да намериш отговор на въпроса – „А сега на къде?”. Много жени преосмислят изцяло професионалния си път, а други намират времето и възможността да доразвият вече съществуващ свой проект, който е оставал винаги малко на заден план. Разбира се, обикновено финансите се оказват спънка, защото, макар майките да имат повече свободно време и креативен порив, то бюджетът им е по-ограничен. Но тук на помощ идват т.нар. платформи за краудфъндинг (от английски – „финансиране от тълпата”). В тях всеки може да се регистрира, да сподели своята дейност, проект, бизнес план и да потърси финансова подкрепа от общността за развиване на това, с което се е захванал.

Всяка подобна платформа има свои правила – както към тези, които търсят финансиране, така и към тези, които предлагат. Важно е човек да намери тази, в която се чувства най-добре и където да открие съмишленици, които да оценят подобаващо потенциала му.

Разбира се, краудфъндингът не е магическа пръчица, която твори чудеса за всеки. Но за някои хора и техните идеи е трамплинът, от който са се нуждали и наистина е дал летящ старт на бизнеса им.

В интернет ще откриеш огромно разнообразие от платформи, в които можеш да потърсиш финансиране. Аз лично се сещам за две и ти споделям тях – Patreon и Kickstarter.

5. Попълвай анкети онлайн

Тук не говорим за някакъв невероятен доход, нито за занимание, което ще те вдъхнови и ще ти донесе страхотно удовлетворение. Но говорим за занимание, което ще ти предостави супер гъвкаво работно време и възможност сама да определящ допълнителния доход, който ще си изкараш. А това никак не е за подценяване. Защото, доста от идеите, които ще откриеш тук ще изискват повече инвестиция на време от твоя страна. Много жени не са готови за нея, тъй като искат да обгрижват детето си максимално, не искат да се лишават от контакта с него, но все пак държат на допълнителен доход. За всички тях подобни занимания, като попълване на анкети онлайн или участие във фокус групи, би било чудесно решение.

Ако това ти се стори добра опция, разгледай отново в интернет какви обяви има. В случай, че говориш чужд език може да разгледаш и чуждестранни сайтове. По този начин ще разшириш възможностите си, а и заплащането в тях може да е по-добро.

6. Напиши книга

В случай, че не си писател и си казваш в този момент – „Ооо, това не е за мен!”, спри и помисли отново. Много хора не са възприемали себе си като писатели, преди да издадат първата си книга. Важното е, че сега си в период, в който имаш времето да останеш насаме с мислите си, да развихриш въображението си и да видиш какво ще ти хрумне. Както се казва – трябва ти само една добра идея и компютър… А и нищо не пречи поне да опиташ, нали?

Както вече споменах, майчинството има трансформиращ ефект върху нас, жените. Отваря сетивата ни и нас самите за толкова много нови и неподозирани възможности и интереси. Напълно е възможно да се окаже, че измисляш страхотни приказки за лека нощ, които ще се оценят високо от повече деца… Защо не ги запишеш? Може би в главата ти вече е черновата на новата хитова детска книжка

Виж още: Да издадеш книга през Amazon? Мария Георгиева за тайните на самопубликуването

допълнителен доход майчинство
Кредит: Unsplash
7. Създавай съдържание за YouTube и TikTok

Ютюбър, Тиктокър… Да, за някои хора това са техните професии. Социалните платформи дадоха толкова много възможности за разкриване на творческия ни потенциал. Само до преди няколко години мнозина не са си представяли, че основните им доходи ще идват от техните видеа, но ето – факт.

Със сигурност има поне един човек, който следиш в някоя платформа, нали? А мислила ли си, че можеш да правиш това, което и той прави? Няма нищо страшно. Важното е да можеш да предложиш оригинално съдържание, което да те отличи. Защото ще се нуждаеш от доста последователи, за да можеш да започнеш наистина да изкарваш пари от платформи като YouTube и TikTok. Затова и е нужно да подходиш сериозно към подобен тип дейност. Може да ти изглежда много лесно, докато гледаш различни инфлуенсъри, но истината е, че се изискват страшно много усилия, за да генерираш качествено съдържание, което да бъде оценено от хората. Все пак наистина има изобилие от канали и трябва да можеш да се откроиш.

Друго важно нещо, което трябва да съобразиш е, че това не е ангажимент, който ще ти донесе печалба още на първия или втория месец. Може да мине доста време преди изобщо да успееш да монетизираш дейността си. Може и никога да не стане. Затова и водещо в подобни дейности, поне според мен, трябва да е просто желанието да правиш нещо, което обичаш (в случая – заснемане на видео съдържание). Ако правиш каквото и да било само с цел печалба, това си личи и дори все пак да успееш да спечелиш някой лев, самата ти бързо ще се откажеш, ако не го правиш от сърце.

Виж още: Какво можеш да научиш за майчинството от TikTok споделя Ния Коцева

8. Стани таен клиент

Да ти плащат, за да пазаруваш – мечтаната професия на всяка жена, нали? Е, и тук сигурно има някои минуси, но като цяло това занимание ми се струва като чудесна възможност за бърз, макар и не особено голям доход.

Потърси обяви в интернет именно за тайни клиенти. Имай предвид, че можеш да попаднеш и на предложения за онлайн шопинг и в това няма нищо изненадващо. Все пак в последните години онлайн търговията бележи абсолютен бум и големите брандове, които предлагат подобна услуга, искат да знаят какво е мнението на клиентите им за обслужването. Това е добре и за тайните клиенти, защото не ги ограничава само до местния пазар. Спокойно можеш да разгледаш обяви и в чуждестранни сайтове.

9. Въвеждане на данни

Отново – една доста еднообразна работа. За нея ще ти е нужно само компютър, интернет и базова компютърна грамотност. Много компании се нуждаят от фрийлансъри, които да обновяват базата им с данни. Попълваш едни километрични таблици и се стараеш да не сбъркаш нещо. Скучно, но пък лесно и, ако не е обвързано с крайни срокове, които да ти създават излишен стрес, можеш спокойно да го правиш в свободните мигове през деня или нощта.

10. Стани дистрибутор на бранд, който харесваш

Имам чувството, че това е една идея, която беше тотален хит преди доста години, но въпреки това я споделям и ще разбереш защо. Лично аз си спомням, че майка ми опита да е дистрибутор на козметика и на почистващи препарати преди повече от 20 години. Но е факт, че т.нар. многостепенен маркетинг се задържа на пазара и до днес продължава да е не лоша възможност за хора да изкарват допълнителен, а в не малко случаи и основен доход. Именно затова и реших да го включа като идея.

Но има няколко неща, които искам да споделя. Винаги е добре да избереш компания, която самата ти познаваш и харесваш. Първо от гледна точка на сигурност – знаеш нейния имидж, имаш ѝ доверие. С непознатите брандове налагането на пазара е много по-трудно. Второ – ако ти я харесваш, много по-добре ще се справяш със задачата да спечелиш други хора за нейни почитатели. Искреният търговец си личи, както и този, който изобщо не се вълнува от това, което продава.

* Бонус идея – Инвестирай в себе си

За финал искам да ти дам още една идея, която няма да ти изкара пари моментално, може би дори ще ти коства някой друг лев (макар че не е задължително), но в бъдеще ще ти се отплати подобаващо.

Предполагам всички ще се съгласим, че няма по-добра инвестиция от образованието! Може би именно сега е моментът, да изкараш някой курс (може онлайн, може и напълно безплатно), който да повиши квалификацията ти или пък да ти даде изцяло нови умения, които биха ти били полезни в професията или пък в бизнеса, който мечтаеш да развиеш един ден. Може просто да харесаш няколко канала в YouTube на специалисти в областта, която те интересува, да ги следиш редовно и да гледаш техните образователни видеа.

Каквото и решиш да правиш, важното е да си спокойна и да се насладиш на майчинството, защото то ще отмине бързо. Затова съчетавай нещата доколкото ти позволяват възможностите и не спирай да търсиш най-добрата възможност за теб!

Виж още: 4 майки споделят тайната на успеха за работа от вкъщи с дете

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии