fbpx

7 игри, с които да помогнем на децата да разбират парите

В началните класове темата за финансовата грамотност е застъпена най-вече в часовете по математика по линията на пресмятането на стойност и покупки, сравняването на цени, запознаването с парите в обращение у нас. Учителите споделят, че децата често се затрудняват най-много именно на тези задачи – и не защото те са по-сложни от обикновената аритметика, а защото много често учениците в тази възраст все още нямат добри познания за банкнотите и монетите и личен опит с боравенето с тях.

Затова помолихме Наталия за съдействие. Тя е с над 10 години опит във финансовата индустрия като директор връзки с клиенти и член на Борда на една от най-големите компании за управление на инвестиции и спестявания у нас, а в момента е инвестиционен директор в Morningside Hill Capital Management. 

Наталия е автор на образователния комплект „Финансова грамотност за деца” на издателство Carrot, редактор на книги с икономическа насоченост. Споделя съвети и занимания на тема финансова грамотност за деца в блога си The Little Chief, както и в Инстаграм и Фейсбук. А когато не се занимава с финанси, развихря своето въображение в блога The Little Chef, където публикува текстове, свързани с родителството и развитието на децата, както и любими рецепти, които приготвя заедно с двете си деца.

Тук е събрала някои идеи за игри и занимания с пари, подходящи за деца от предучилищна възраст и началните класове. Те биха помогнали не само децата да се справят успешно със задачите по математика, но и с житейските задачи, които им предстоят с управлението на своя личен бюджет – джобните, които обикновено се появяват като тема също със старта на училищния живот.

Виж още: Финансова грамотност за деца – кога и как да започнем

Изследователи и детективи

Банкнотите и монетите съдържат прелюбопитна информация, която може да изследвате заедно с вашето дете. Може да започнете с разказ за това как са се появили парите като платежно средство, кой и къде ги създава. Обсъдете какво обикновено се изобразява на монетите и банкнотите и защо, обяснете значението на отделните елементи. 

деца финансова грамотност образователни игри
Кредит: Unsplash

Разгледайте Каталога на българските банкноти на БНБ, за да покажете на детето как са се променяли българските пари през годините. Разгледайте заедно кои исторически личности са избрани да бъдат изобразени на българските пари – разкажете по нещо за всеки от тях. А помните ли банкнотите от вашето детство? Сигурно имате някоя забавна или интересна случка, която може да разкажете на детето си. 

За децата също е особено интересно да разгледат скритите защитни елементи в банкнотитеТук ще откриете още един интересен материал от БНБ за защитните елементи върху българските книжни пари. Вероятно повечето от нас също не са се замисляли колко много детайли са вложени в дизайна на всяка купюра. Специална хартията, холограми, микротекстове, релефни надписи и изображения, водни знаци и скрити символи, флуоресцентни елементи… Ще откриете ли всичко?

След като сме проучили заедно с детето реквизитите на банкнотите, време е да влезем в ролята на детективи. Въоръжено с лупа, позволете на детето да разгледа различните банкноти в портфейла на мама или тате, да потърси самó защитните елементи, да сравни банкноти от различни години и тиражи.

Ако сте успели да запалите любопитството за историята на българските пари, в сградата на БНБ се помещава и Музейна сбирка, която може да бъде посетена безплатно всеки вторник от 13 до 15:30 часа.

Да си направим пари

Вероятно всеки от нас като малък е копирал монети. Поставяме паричката под лист хартия и после внимателно с молив оцветяваме върху релефа й, за да получим отпечатък. После изрязваме получените монети и залепяме двете им страни, за да ги използваме в следващите игри.

деца финансова грамотност образователни игри
Кредит: Личен архив

Освен монети, може да насърчите децата да направят и свои банкноти. Не е необходимо непременно да копират съществуващите пари, а могат да измислят своя валута. И когато изпълняват проекта си, трябва да си припомнят кои основни реквизити е необходимо да сложат. Кой важен за тях човек или любим герой ще изобразят върху своята банкнота? На каква стойност ще са банкнотите? Какви защитни елементи ще добавят? Може да използвате цветно тиксо или домакинско фолио за “специалните ефекти”, да изпишете част от текстовете с блестящ химикал или със симпатично (невидимо) мастило. А изработените пари може незабавно да впрегнете в игра на магазин у дома.

Парично бинго

Играта на бинго е много универсален модел за научаване на какво ли не. Букви от различни езици, цифри – защо не и пари. За да се ориентират децата в различните номинали на монети и банкноти, трябва да добият опит с тяхното използване и разпознаване.

Подгответе картончета с по 6 кутийки. Произволно попълнете картончетата със стойности, отговарящи на различните номинали на монети (1, 2, 5, 10, 20, 50 ст., 1 и 2 лв.), като може да ги повтаряте. Всеки играч избира по едно картонче – това е неговото игрално поле.

В купа поставете монети с различна стойност – нека от всеки вид има по 4-5 монети. Започнете да теглите произволно от купата и да обявявате стойността на изтеглената пара. Детето (децата) проверяват своите картончета и задраскват, ако имат съответната монета. Играчът, който пръв успее да задраска всички квадратчета от своя картон, печели бингото.

Безплатен ресурс за играта с готови бинго талончета може да изтеглите ТУК.

Колко струва думата?

Тази игра спомага за математическата ориентация в броене и пресмятане на пари. От голям лист хартия направете табло с буквите от азбуката. На всяка буква се задава определена стойност: 1 ст., 5 ст., 20 ст., 2 лв. и пр. 

После казваме дума. За да пресметнем колко струва тя, трябва да съберем стойността на всички букви в нея. С подбора на по-лесни или по-сложни комбинации на детето се налага да научи стойността на отделните монети, да осмисли разликата между стотинка и лев и тяхното преобразуване и пресмятане.

Безплатен ресурс за играта с табло с азбуката и примерни думи може да изтеглите ТУК. С подготвен и празен макет за играта и предложения за думи с различно ниво на сложност.

Нахрани прасенцето

В средните векове глинени съдове (на английски pygg pot) са използвани за съхранение на монети. Днес формата на прасенце (pig) е една от най-използваните и емблематични по отношение на касичките. 

Тази игра се състои в сортиране и броене на монети. Тя помага за опознаването на българските монети и за добиването на рутина в броенето и пресмятането на пари.

ТУК ще откриете безплатен ресурс за изтегляне – бланка с български монети за изрязване, както и контурите на прасенца-касички за „пълнене“. В първата игра са изписани стойности пари, с които всяко прасенце да бъде напълнено, във втората игра може сами да допълните желаната сума.

Нужда или желание?

Разбирането за разликата между нужда и желание е един от първите финансови уроци, които децата са готови да възприемат от ранна възраст. Тези въпроси на по-късен етап им помагат да планират и да поставят цели, да разпределят добре своя личен бюджет.

Нуждите са основни продукти и услуги, които са ни необходими, за да живеем нормално и здравословно. Желанията са продукти и услуги, които спокойно можем да пропуснем, но пък силно желаем, защото ни доставят удоволствие, карат ни да се чувстваме добре или ни улесняват.

Детето лесно разбира замисъла на теория и интуитивно се ориентира как да разпредели повечето стоки. Дискусиите по темата обаче, както и игрите и участието в реални ситуации от ежедневието помагат това да се пренесе и към потребителското поведение и цялостното отношение на детето към личния и семейния бюджет.

Кредит: Unsplash

Как да превърнем този урок в игра? 

Следващия път в супермаркета съберете малко брошури. Може да вземете рекламни листовки и от магазина за козметика, битова химия, от аптеката и пр. Обсъдете с детето темата, след което му предложете да направи своята селекция – нека изреже продуктите, които иска да купи, и ги раздели в групичка на нуждите и групичка на желанията. Обсъдете резултата. Някои от подбраните изображения могат да имат двоен смисъл според ситуацията. Пренесете играта и в реална ситуация при следващото пазаруване за дома – тук ще откриете полезни съвети за пазаруването с дете и как да го превърнем в полезно занимание.

Да си направим касичка

Концепцията за спестяването и за отложеното задоволяване на желанията е полезен финансов урок, който е добре да бъде въведен от най-ранна възраст. Това най-лесно се случва през касичката.

Вероятно всяко дете има своя касичка, в която събира дребни монети или парични подаръци. С нейна помощ може да помогнем на детето да постави и следва първите си финансови цели, да се научи на постоянство и дисциплина по отношение на парите. 

деца финансова грамотност образователни игри
Кредит: Unsplash

На пазара има най-разнообразни модели и форми, но какво по-хубаво от това да изработим сами своята касичка. Може да използвате стари картонени или метални кутии, пластмасови бутилки, буркани с винт… В Pinterest може да откриете куп идеи.

Ето и някои насоки за работа:

  • Хубаво е касичката да е прозрачна, или поне отчасти. Така детето визуално ще вижда прогреса, който постига при събирането на средства и ще има допълнителен стимул да напредва.
  • Трябва да е достатъчно голяма, за да събере парите, за които е предназначена. И не прекалено голяма, за да не се „изгубва“ събраното в нея и да пречи прогресът да се вижда.
  • Детето може да има няколко касички с различни цели. Използвайте различни цветове и надписи, за да обозначите предназначението и целите, за които детето събира. Така всеки път то ще преценява към коя касичка да насочи новосъбрани парички. Може да има, например, една касичка за по-голяма цел, за която има нужда от повече ресурс и по-дълго събиране. Друга за по-“ликвидни” желания като да плати неделното кино или да избере каквото желае при посещението в магазина за играчки, книжарницата, сладкарницата.
Наталия Тодорова
Наталия Тодороваhttp://thelittlechef.bg/
Моят професионален път стартира в областта на PR, маркетинг и реклама, а последните над 10 години работя в сферата на инвестициите и спестяванията. Темата за финансовата грамотност на децата се превърна в моя мисия както в професионален, така и в личен план. Образованието ми пък започна с журналистиката и сигурно затова все ме влече към писане. Майка съм на две деца – момиче и момче. В свободното си време заедно с тях обичаме да цапаме кухнята, а резултата представяме в блога www.thelittlechef.bg. Всяка от нас има много лица и роли. На майка, професионалист, приятел, партньор... Всяко от тези лица е част от пъзела, който ни прави цели. Аз съм жена. А каква е твоята суперсила?

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии