fbpx

14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

Когато децата ми навършиха две години, изблиците им на гняв и неподчинение, както и епизодите на караници помежду им рязко зачестиха. Всяка сутрин се будех с тревога как ще я караме днес и кой колко пъти ще оскубе другия или ще се въргаля по плочките в коридора в пристъп на ярост. Този момент чудесно съвпадна с така наречения бебешки пубертет” от развитието на един тодлър. Като по часовник!

Ключова характеристика на този незабравим за родителите период е, че малкото дете започва да изпитва големите емоции, които всички ние познаваме. За разлика от нас обаче, то не може да борави с тях и това го кара да се държи по определен, често агресивен начин. Иначе казано – дребосъкът не знае какво се случва с него и няма ни най-малка представа как да се справи с тъгата, гнева, негодуванието или обидата. Затова прави това, което може –  сърди се, вика, тропа заплашително с крачета, стиска юмручета, удря или се тръшка.

Психолозите съветват през този период усърдно да разговаряме с детето за емоциите и да обясняваме, че това да се чувстваш превъзбуден, обиден или гневен, е напълно естествено и се случва на всички. Като родители имаме отговорността и да му разясним, че тези емоции не бива да се превръщат в основание за поведение, което е обидно, агресивно или може да нарани някого.

Една от техниките за справяне с гнева и емоциите (виж останалите седем тук) е четенето на детски книжки, написани и нарисувани специално по темата. В тях детето се среща с различни герои, които, също като него, са връхлетяни от емоции и, точно като него, са объркани. Картинките и илюстрациите позволяват на малчугана да задържи вниманието си, да огледа добре нарисуваното и да разбере емоцията. И най-важното – по този начин то ще постави основите на своята емоционална интелигентност, пряко свързана с бъдещето му щастие.

Гордият притежател на емоционална интелигентност не се страхува от емоциите си и не ги потиска. Даже напротив – използва ги и ги приема като нормална част от живота.

Тази интелигентност, наричана още „социална интелигентност”, е крайно полезна за човека, защото, придобивайки познание за другите, той разбира по-добре заобикалящия го свят и постига по-лесно целите си.

От следващия списък, разделен на категории, може да избереш една или повече вдъхновяващи детски книжки, които да добавиш към арсенала си за справяне с първите емоции на малкото дете. Желая ти успех, приятно четене и устрем по пътя на изграждането на емоционалната интелигентност на твоето дете.

Разгледай селекцията с детски книжки на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Книжки за емоциите, подходящи за 2 и 3-годишни малчугани

Енциклопедии за детето и всички негови емоции

В тези книжки, тип енциклопедии, тодлърът ще придобие първи познания за околния свят и емоциите. Гняв, тъга, страх, срам, радост… Описани са палитри от емоции и ситуации, в които той ще се припознае и ще разбере как може да реагира и да постъпи.

В любимата в дома ни енциклопедия Весели, тъжни, сърдити”, детето ще се срещне с реални житейски случки от детското ежедневие. В Моята първа книжка с капачета/Емоциите” ще види какво изживяват сладките герои – животинчета. С помощта на чудесен текст и великолепни илюстрации, те ще му покажат, че не може винаги да се чувства добре, но пък винаги има право на избор как да постъпи – добре или зле. Докато го разхождат из своите истории, животните ще го научат и на добри маниери и навици.

В Какво са чувствата?” чудни, екзотични животни ще търсят отговор на тази питанка заедно с детето. Ще си задават и други въпроси: „Защо понякога сме радостни, а друг път сме тъжни или разтревожени?”, „Когато сме щастливи, винаги ли се усмихваме?”, „Защо не сме щастливи постоянно?”, „Как да се справим, когато сме ядосани или изпитваме страх?” и още, и още.

Трите книжки-енциклопедии са с чудесно съдържание. Като допълнителен бонус задължително трябва да спомена, че са съпроводени и с капачета, което ги прави още по-привлекателни за най-малките читатели.

За ядосаното дете, когато прави поразия след поразия

Яростта и гневът са чести гости в дома ни, докато децата растат. Те вървят ръка за ръка с пакостите и белите. Сърдити и лоши” герои от детските книжки ще помогнат на малкото дете да се припознае в някоя ситуация, да се посмее на друга, да се замисли за третa. Ще може да погледне през очите и грешките на трола Сърдитко, който винаги е толкова сърдит и гневен, че дори приятелите му решават едни ден да го напуснат.

Ще стане свидетел на мрачните дни на Лошата семка, която се държи невъзпитано и неуважително към всички и все я сочат с пръст, защото е една мнооого лоооша семка. Ще потъне в богатите илюстрации на „При дивите неща, нарисувани от световно известния американски илюстратор Морис Сендак. Ще влезе в света на Макс, наказан в стаята си от майка му, заради множество поразии. Ще надникне в богатото въображение на момчето, което превръща стаята му в непроходима гора, растяща край бурен океан и го качва на лодка, която го отнася далеч, далеч – там, където бродят дивите неща.

Трябва да си призная, че аз лично много харесвам книгите с „лоши” герои. Първо, защото през техните истории детето разбира, че не само то изпада в лошо настроение. И второ, защото, дори да се кикоти, малчуганът безпогрешно разпознава нередното поведение и знае, че то не е правилно. Всички тези книги предлагат чудесни възможности да говориш с детето, да обсъдиш с него различните ситуации и да го научиш кое поведение е уместно и кое грешно.

Виж още: съвети от психолози как да говорим с децата си

За детето, когато изпитва тъга или разочарование

Децата на две или три години са толкова малки, а вече са изживели толкова много и са се срещнали с толкова различни емоции. Много често малкото дете е тъжно или разочаровано, че нещо не се е случило, както то си е представяло. Точно като Тейлър от „Зайчето ме изслуша”.

Момченцето е разстроено заради неприятен инцидент и животните искат да му помогнат. Всяко идва при него с идея как да го разведри, но никой не успява. За Тейлър е трудно да определи какво чувства и как да го изрази. Докато накрая не се появява зайчето. То знае точно какво да направи. Текстът е кратичък, но силно въздействащ и прекрасно ни показва как да се справим с тъгата и разочарованията и колко е важно да изслушваме другите.

За детето, което не обича да споделя и иска винаги да е първо

Сред отличителните черти на тодлъра са неговият егоизъм, нежелание да споделя играчките и наградите си, както и стремежът му да командва. Сигурна съм, че почти няма майка, която да не се е сблъскала с едното или другото. И това е напълно нормално, защото детето расте и тепърва ще се учи на това кое е правилно и кое не.

Междувременно могат да му помогнат двете катерици, които първоначално изобщо, ама изобщо, нямат намерение да споделят последната шишарка за сезона или пък любимият Франклин, който винаги и на всяка цена иска да командва в игрите.

Ежедневни ситуации, разказани за детето чрез забавни рими
детски книжки за емоциите
Цена: 8 лв.

101 срички за полезните привички” е чудесна книжка, която по-скоро разказва за това как да бъдем добри и услужливи, но също така ни напътства как да реагираме, когато някой не се държи добре с нас. Красива, идейна и с много приятно чувство за хумор, това е книга, която отговаря на въпросите на най-малките по забавен и образователен начин, например ето така:

„Ако някой те обижда,
всъщност може би завижда,
сам от нищото си прави
кисел сок от лоши нрави.
Ако плези се и зъби,
с лакти ръга като в ръгби,
или крак, ако подлага,
знаеш себе си излага.”

Виж още: Игрите на моето детство (част 1)

Книжки за емоциите, подходящи за малчугани над 4 години

Идва момент, в който две или тригодишният тодлър пораства и светът става едно по-тихо и спокойно място. На около 4-годишна възраст детето вече знае що е то емпатия и вероятно ще гушне другарчето си, ако то страда или нещо го боли. А на 5 години детето отдавна не се тръшка и все по-добре контролира емоциите и импулсите си. То може да изрази с думи чувствата си и да ти сподели, че се чувства ядосано, вместо да удари някого или да хвърли любимата си играчка.

Това обаче не означава, че трябва да спреш да говориш за емоциите с него. Напротив. Изкачили сте първите няколко стъпала по пътя към изграждане на емоционалната интелигентност на малкото човече. Това е великолепно постижение за теб и него! Но има още работа и време, докато детето се научи да изразява емоциите си и да реагира адекватно и зряло в различните ситуации. Затова ти предлагам и няколко книги, разработени по темата за деца над 4-годишна възраст:

Книга-албум „Емоциите”

Покани детето си да говори за своите чувства с помощта на тази интересна книга, която ще му помогне да порасне и да научи важни понятия. През целия ни живот емоциите играят основна роля по отношение на личното равновесие, реакциите и поведението. Те ни дават информация за това как се чувстваме и от какво имаме нужда, за да сме добре.

Цена: 7,90 лв.
Необикновена книга на емоциите

Надникнете в света на Ана – любопитна и чувствителна седемгодишна госпожица, чиито истории отбелязват епизоди от живота ѝ и разказват за нейните емоции: радост, тъга, страх, изненада, отвращение и срам. Илюстрациите и текстовете на книгата са създадени от невропсихолози и помагат да разберем по-добре как да изразим радостните чувства и как да намерим изход от тъжните.

„Двете кралства

Книгата на Катя Антонова е чуден пътеводител за теб и твоя малчуган в объркания свят на чувствата. Авторката е създала многообразен свят с две кралства – на Щастието и на Нещастието. В кралството на Щастието ще се срещнете с графиня Честност, баронеса Увереност, принц Доверие и ще разберете защо кралица Любов е толкова могъща. Ще имате възможност да надникнете и в кралството на Нещастието, подчинено на кралица Омраза и да разберете как да избягвате нея и поданиците ѝ – графините Ревност и Завист, барон Гняв, принц Срам и херцогиня Болка.

Цена: 29 лв.

Надявам се, че си успяла да избeрeш най-подходящата книжка или книжки, с които ти и твоето дете да изследвате света на емоциите. Надявам се също да прекарвате много пълноценно време заедно в кралството на Щастието.

Мисли за себе си като за предводител, чиято цел е да осигури на малчугана до себе си бъдеще, изпълнено с увереност и самостоятелност.

Защото успехът ни като личности зависи от способността ни да разчитаме, както собствените си емоции, така и тези на околните, да ги контролираме, променяме и да реагираме адекватно. Терапевтът Джейми Глейчър го е казала чудесно:

Най-великият подарък, който можете да дадете на децата ви, е способността да изразяват, разпознават и да се справят с емоциите си – това ще бъде тяхното средство за устойчивост по-късно в живота.”

*Нашият екип е голям фен на дигиталната книжарница Ние, децата, затова към книжките, налични в техния сайт, сме добавили и линкове!

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии