fbpx

Детският сън по време на лятната почивка – предизвикателства и решения

Всяка промяна в режима на малките деца се отразява на настроението им през деня, но и на режима на сън, което може да не е никак приятно, както за тях – така и за нас, родителите. Затова и е напълно нормално, че се притесняваме, когато предстои почивка и искаме да избегнем всякакви излишни сътресения. Как обаче да го постигнем? Попитахме две дами с всички отговори, свързани с детския сън и нямаме търпение да споделим с теб техните полезни съвети!

Ирена Владимирова Припорски и Ани Велчева са майки и сертифицирани консултанти по детски сън, преборили собственото си хронично недоспиване след появата на децата им. Заедно създават виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче”, за да помогнат на колкото се може повече настоящи и бъдещи родители да открият колко по-лесен може да бъде животът, когато всички вкъщи спят добре и се събуждат отпочинали на сутринта.

Днес Ирена и Ани са подготвили за всички нас 6 практични съвета, с чиято помощ да осигурим спокоен сън на нашите малчугани по време на лятната почивка. Ако скоро ти предстои пътуване с бебе на море или планина, можеш да поръчаш техния специално разработен наръчник за родители, съдържащ полезни и практични съвети за организацията на лятната почивка, пътуванията и детския сън. С промокод MAMMI15 получаваш 15% допълнителна отстъпка до края на месец август.

Виж още: Детският сън и нейротехниките – как да засилим връзката си с бебето и да му помогнем да спи по-добре

Детският сън лятната почивка
Кредит: Pexels

„Всички с нетърпение чакаме лятната отпуска, когато за седмица или за няколко дни получаваме възможност да се откъснем от натовареното ежедневие и да презаредим батериите си, в най-добрия случай сред природата. А когато налице е и един съвсем нов член на семейството, нуждата от почивка става още по-голяма

След появата на бебето, обаче, това презареждане може да се окаже истинско предизвикателство, особено ако не сме подготвени предварително за това какво да очакваме от неговото поведение и неговия сън, както и за огромната разлика между начина, по който протичат пътуванията, екскурзиите и почивките преди и след увеличаването на семейството.

Затова в следващите редове ще ви дадем полезни и практични насоки именно за организацията на дневния (и вечерния) ритъм на сън, хранене и бодърстване на бебето при смяна на обичайната домашна обстановка. Съветите ни са базирани както на професионалните ни знания и практиката ни в сферата на ранното детско развитие и детския сън, така и на личния ни опит като майки – двойна гаранция, че няма да изпуснем нищо важно!

1. Подготовка на багажа

Вземете частица от света на бебето със себе си

Когато подготвяте списъка с багажа, не забравяйте да включите в него преносимата кошара или преградата за легло, любимата играчка за гушкане или както ние я наричаме – другарчето за сън, книжките, които четете преди заспиване, етеричните масла или нещо друго, което е част от ритуала у дома и което ще помага на бебето да се отпусне на новото място. Ако у дома затъмнявате детската стая или ако детето спи на пълна тишина, помислете как и дали ще можете да осигурите същите условия и по време на почивката.

Проверете два пъти дали сте взели бебефона (или мобилната камера) и зареждащите кабели, за да не се окаже, че няма как да оставите бебето само̀, след като заспи. 

Бонус съвет: Ако нямате преносими Black Out завеси, можете да използвате алтернативни начини за затъмняване като алуминиево фолио или сенници за предно стъкло на автомобил. Ако на мястото е шумно, можете да използвате бял шум, който да заглушава външните звуци, идващи от плажа, басейна или улицата.

2. Пътуването

Съобразете го с интервалите на будуване, дневните дремки и нощния сън

Ако детето спи добре в автомобил, може да планирате пътуването така, че да съвпадне с най-дългата дневна дрямка. Когато се събуди, по възможност спрете за кратка почивка – това ще се отрази благоприятно и на него, и на вас. Ако обаче бебето ви не се чувства комфортно и не заспива по време на пътуване, по-добре е да тръгнете преди или след най-дългата дрямка, така че тя да се падне или вкъщи, или в мястото за настаняване.

Обмислете и други варианти – много ранно сутрешно тръгване, при което детето ще си доспи нощния сън по пътя или вечерно пътуване, при което първата му част ще бъде в автомобила, а втората  – в кошарата или леглото

Детският сън лятната почивка
Кредит: Canva

3. Ритъмът на сън, хранене и бодърстване

Спазвайте познатия режим, но се водете и по бебето, ако то ви показва, че нуждите му се променят

Независимо дали ще пътувате за кратко или сте планирали дълга ваканция, препоръчително е да спазвате познатия на детето семеен ритъм и по време на почивката. Знаем, че това съвсем не винаги е възможно, но за да имате все пак някаква предвидимост в дните, а детето да бъде спокойно и да получава нужното му количество сън, опитайте да запазите в колкото се може по-голяма степен ритъма, който следвате у дома. А когато сте „кривнали от пътя” и сте си позволили да направите крачка встрани от обичайния режим и организацията на деня (което е съвсем нормално, на почивка сте, все пак), но това е довело до преумора или превъзбуда, компенсирайте с малко по-ранно вечерно заспиване, а на другия ден се съобразете изцяло с нуждите на детето

Не пропускайте да осигурявате достатъчно време както за активни игри, така и за тихи занимания преди заспиване и изпълнявайте познатите ритуали за дневен и нощен сън. Това ще помогне на детето да се отпусне и да заспи спокойно на непознатото място, без да има нужда от допълнителна помощ от ваша страна. Старайте се да избягвате силна превъзбуда и преумора, за да не доведат до кратки дремки, накъсан нощен сън или много ранно сутрешно събуждане.

Бонус съвет: Следете режима и обичайните интервали на будуване, но се водете и по сигналите на детето. Имайте едно наум, че поради силните вълнения, новите места, слънцето, игрите в пясъка и морската вода, плуването в басейна, разходките в планината, изследването на горските пътеки и поляни, децата се уморяват много по-бързо и лесно и не е изключено да заспиват по-рано от обичайното. Не малко бебета и деца временно скъсяват интервалите на будуване и дори се връщат към по-голям брой дремки, а при такива, които наскоро са отказали дневния сън, той може да се върне за кратко.

4. Дремки на открито – условия за безопасност

Ако сте на морето и сте решили да прекарате целия ден на плажа, се уверете, че разполагате с достатъчно дебела сянка, под която да играе и да спи детето, особено в най-топлите часове от деня.

Ако приспивате в раница или слинг, отчетете не само външната температура, но и тази, която телата ви излъчват при допира едно с друго – можете да сложите тензухена, бархетна или муселинова пелена между вас и бебето, за да поеме/ограничи топлината и влагата.

Ако бебето спи в количка, в никакъв случай не я покривайте с шалове, пелени, плажни кърпи или други покривала, които могат да нарушат циркулацията на въздуха в нея и да застрашат безопасността му. Вместо това, използвайте специалните UV чадърчета или сенници. 

Никога не оставяйте бебето или детето да спи само̀ в колата, дори и на включен климатик!

5. Асоциациите за сън и самостоятелното заспиване

Дори бебета и деца, които имат умението да заспиват без присъствието или помощта на мама и татко, при смяна на обстановката често имат нужда от малко повече подкрепа, за да се отпуснат и да заспят. Осигурете им я, особено през първия ден, когато още свикват с новото място, но ако държите да запазите постигнатите резултати по отношение на навиците за сън, опитайте се да не връщате стари асоциации, които вече сте успели да замените.

Ако у дома детето спи в самостоятелна стая, а по време на почивката всички ще спите на едно и също място, може да се окаже, че това го разсейва. В такава ситуация, организирайте приспиването така, че другият родител да бъде извън стаята по време на подготовката за сън (освен ако по принцип не участва в нея) и излезте от стаята, както излизате и у дома. Ако мястото за настаняване не разполага с второ помещение, излезте на терасата или верандата, или просто седнете някъде така, че детето да не ви вижда, ако мислите, че обратното би го разсънило.

Ако бебето заспива с помощ, а вие искате да промените това, имайте предвид, че лятната почивка не е най-подходящото време за промени. Продължете да осигурявате познатата подкрепа, с която детето е свикнало у дома, а когато се приберете вкъщи, проучете различните варианти и методики за промяна в начините на заспиване и изберете най-подходящата за вас и него.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

Кредит: Freepiк

6. Реалистични очаквания – какво си мислихме, какво се случи

Въпреки всички съвети, не сте застраховани от „грешки”. Почти сигурно е, че ще има дни, в които ритъмът на сън и бодърстване ще се обърка, детето ще спи повече или по-малко от обикновено, няма да има време за успокояващ ритуал и мостче към съня, ще си ляга малко по-превъзбудено и ще спи по-неспокойно. И това е в реда на нещата.

Приемете, че сега всичко може да е малко по-хаотично и не позволявайте дребните спънки да развалят почивката и доброто ви настроение. Направете разбор какво не се е получило и защо, открийте пробойните и организирайте следващия ден по-добре!

Наслаждавайте се на всеки слънчев ден, създавайте спомени, правете снимки и се радвайте на времето си заедно! Желаем ви прекрасно лято!”

________________________________

* Благодарим на Ани и Ирена за полезната информация. Още по темата можеш да разбереш от тях самите – потърси ги на сайта им, както и в социалните мрежи – във Фейбсук и Инстаграм или в YouTube канала им.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии