fbpx

6 тенденции при детските стаи тази гoдина + практични съвети за обзавеждането

Всяко дете мечтае за перфектната детска стая, всеки родител също. Процесът на проектиране обаче е предизвикателен, защо в едно пространство трябва да включиш зона за спане, игра, а ако малчуганът е по-голям – и за учене. Задачата се усложнява, ако имаш повече от едно дете. Малко помощ сигурно ще ти е добре дошла, ако ти предстои да създадеш първата детска стая на твоето съкровище или пък е дошло време за планиран ремонт и разместване.

Съвременният интериорен дизайн при детските стаи предлага огромно разнообразие от стилове, материали, мебели, цветове, декор, осветление… Сигурно вече ти се зави свят, докато изреждам всичко това. За да ти помогна да си представиш и създадеш перфектната стая на твоето дете, събрах най-новите тенденции в детските стаи за 2022 година. За допълнително улеснение в материала те очакват и някои практични съвети и идеи, свързани с разпределението и обзавеждането на това така специално пространство.

Виж още: Селекцията с мебели за детска стая в отлично състояние на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

1. Функционални мебели 

Функционалността е приоритет, когато става дума за тенденциите през тази година, особено що се отнася до мебелите. Когато ги избираш, не забравяй, че детето расте бързо и скоро ще се налагат нови промени. Мебелите, които растат заедно с него, са отлична инвестиция и начин да отговориш на актуалните нужди на малчугана. Това може да са: 

* Разтягаща се кошара или разпъващо се легло; 

* Масичка, чиято ширина и височина могат да се регулират;

* Регулируем стол;

* Гардероб – класически модел, който съчетава място за закачалки, но и шкафове и чекмеджета. Оптималната височина на гардероба е височината на детето + 30 см. Ако в гардероба няма отделения за чекмеджета и един скрин ще свърши работа;

* Кошове за играчки – те са чудесен начин да научиш детето да прибира играчките си, освен това са интересен акцент в интериора. Нареди ги до стената, така че да не заемат излишно място. 

Виж още: Как да подреждаме играчките по метода на Мари Кондо

детска стая обзавеждане
Кредит: Latest Decor Trends

Ако детето ти вече не е бебе и има предпочитания, съобрази се с тях при създаването на мечтаната детска стая. Спазвай правилото:

столът, масата (бюрото) и матракът се избират от родителите, а темата и цветовете в стаята са избор на детето.

Заложи на мебели, които се адаптират към растежа на малчугана и без проблем ще ги ползваш няколко години подред

2. Комбинация от неутрални нюанси 

Най-големият хит в детските стаи през 2022-а са неутралните цветове. Те създават спокойствие и уют. Освен това са чудесна основа, върху която да поставиш цветен акцент – картина, рафтове с играчки, шарени възглавнички, покривало за легло или пък по-нестандартен килим. Най-актуалните цветове, с които да боядисаш детската стая тази година, са бежово, сиво, синьо, млечно бяло, бледозелено, прасковено. На техен фон можеш да поставиш декорации в любимия цвят на детето.

Повечето деца обичат да рисуват по стените, затова помисли за боя, върху която може да се пише с маркер или тебешир, а след това без проблем да се изтрие. Нанеси такова покритие само в тази част от стената, която е достъпна за малките ръчички. 

Виж още: 6 български бранда, които ще преобразят детската стая

детска стая обзавеждане
Кредит: Latest Decor Trends

3. Меки и комфортни килими

Децата прекарват много време в игри на пода, затова един топъл и мек килим е задължителен в тяхната стая. Комфортът е една от тенденциите за  2022-а, затова не прави компромис с качеството и материята на килима. Така ще си сигурна, че малчуганът се чувства удобно, докато прекарва часове върху него.

Килимът също така омекотява удара, ако детето се учи да ходи и пада често. Ако вече си се спряла на мека, пухкава и естествена материя, помисли за дизайна. Нестандартните модели с животни, растения или геометрични фигури превръщат килима в образователна и интересна играчка

Виж още: Наръчник по обезопасяване на дома за малко дете

детска стая обзавеждане
Кредит: Latest Decor Trends

4. Щедро осветление 

Студената, ярка светлина в големи количества уморява и натоварва очите. Основното осветление в детската стая трябва да е топло. Светлината от тавана не е достатъчна, докато детето чете или пише нещо, затова има нужда от насочено осветление като настолна лампа. За нея е добре да избереш неутрална бяла крушка

Помисли за осветителни тела, вдъхновени от природата, създадени от естествени материали, като дърво или бамбук. Децата се нуждаят от достатъчно светлина, за да играят и учат, затова не бъди пестелива в това отношение.

Помисли за различни източници на светлина – на тавана, на стената, на бюрото. И тук можеш да избереш неутрални цветове за осветителните тела и да експериментираш с необичайни форми и дизайн. 

детска стая обзавеждане
Кредит: Latest Decor Trends

Виж още: Какво наистина ти трябва за стаята на бебето?

5. Тенденции в детските стаи за момиче

Въпреки че тенденциите през 2022-а предполагат неутрални тонове в детската стая, има леки вариации, когато става въпрос за момичешка стая. Не е тайна, че розовото е един от най-използваните цветове. Ако и твоята малка принцеса обича този цвят, потърси по-мек и блед нюанс на розовото. Важно е да носи спокойствие и лекота. Други популярни цветове тази година са светлите тонове на лилаво, зелено и синьо. Може да се довериш и на неутралните цветове, за които споменах по-рано. С тях се работи по-лесно и се съчетават с всякакъв вид интериор. 

Ако предпочиташ тапети за момичешката стая, потърси вдъхновение в природата и не се страхувай от по-смели решения – пеперуди, дъги, цветя. Разбира се, не е нужно да облепяш цялата стая с тях, а по-скоро да бъдат акцент върху една от стените. Ако дъщеря ти обича природата, темата за джунглата в интериора е много модерна през тази година. 

детска стая обзавеждане
Кредит: Latest Decor Trends

6. Тенденции в детските стаи за момче

Може да ти прозвучи странно, но тенденциите между момчешките и момичешките стаи не се различават твърде много. Отново на преден план излизат неутралните цветове за стените с по-смели и цветни акценти в интериора. Ако в стаята на момичетата тоновете са по-топли, то в тази на момчетата са по-студени.

Синьото остава предпочитан избор и през тази година, но най-вече тъмно синьото – дълбоко и наситено. Зеленото, вдъхновено от природата и сивото в комбинация с друг цвят също са хит в момчешките детски стаи. 

детска стая обзавеждане
Кредит: Latest Decor Trends

А след тенденциите е време и за практичните съвети, които ти обещах.

Разпределение на детска стая за ученици

Зона за учене Най-често тя включва бюро със стол, библиотека или шкафове за съхранение на ученически пособия. Добър вариант е тази зона да се обособи до прозореца, за да има максимално много естествена светлина. Ако детето пише с дясната ръка, постави бюрото отляво на прозореца, а ако пише с лявата – отдясно, за да може светлината да пада пряко, без да се създава сянка

Зона за спане – Добре е тя да е възможно най-далеч от прозореца, така светлините и шумът отвън няма да нарушават съня на детето. Помисли за плътни щори или завеси, които да се пускат през нощта. 

Зона за забавление – Това е място за отдих и практикуване на хоби, затова детето има нужда от пространство. Зоната може да е в средата на стаята или в единия ъгъл. Освен мек килим, може да добавиш мек стол или фотьойл в нея, както и допълнително осветление. 

Кредит: Latest Decor Trends

Идеи за малка детска стая

Нямаш много място вкъщи, но искаш детето ти да си има собствена стая? Няма проблем, на помощ идват функционалните решения.

* Използвай пространството под прозореца, за да поставиш плот, който да служи за бюро. Той може да се прибира плътно до стената и да се вдига отново при нужда.

* Ако имаш две деца, леглото на два етажа ще ти спести много място. Ако малчуганът е един, също може да му сложиш повдигнато от земята легло, на което да се качва по стълба, а пространството под него да използва за зона за игра

* Друг вариант е да избереш легло, под което има много място за съхранение, така няма да се налага да поставяш много шкафове или голям гардероб в стаята.

* Трансформиращата се стена, в която да се прибира леглото е друг голям хит. Така детето ще има повече пространство за игра през деня. 

* Дори стаята да е малка, постарай се в центъра ѝ да оставиш свободно пространство за движение и игри. С правилните мебели и хитро използване на пространството можеш да постигнеш чудеса. 

Кредит: Latest Decor Trends
Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии