fbpx

Детето тръгва на градина през есента? Ето как да го подготвим от сега за новия етап

Тръгването на детска градина е голямо предизвикателство както за мъниците, така и за нас, родителите. Всички се притесняваме – всеки по своему и това е напълно разбираемо. За първи път ще се разделим, ще поверим детето си на грижите на някой друг, то ще трябва да свикне с нови хора и нова среда. Нормално е да искаме промяната да мине без твърде много сътресения (доколкото е възможно, разбира се).

Повечето учители ще кажат, че децата не се нуждаят от специална подготовка преди детската градина, особено що се отнася до „академични” знания. Разбира се, всичко, на което сме ги научили вкъщи, си е бонус. Най-важни са техните социални умения – независимостта, самостоятелността, социализацията, умението да слушат и изпълняват. Доколко обаче могат да ги проявят при първите дни и седмици на раздяла от мама и татко е трудно да се каже.

Затова и в днешния материал ще поговорим какво можем да направим във времето преди старта на учебната година, за да подготвим детето си за това, което предстои.

Виж още: Как община Троян осигурява екологично чиста храна за своите детски градини и ясли?

Детето на градина през есента
Кредит: Freepik

1. Важни социални умения

Последните две години на пандемия несъмнено превърнаха социализацията в задача с повишена трудност. Но именно тя е от съществено значение за успешната адаптация на децата в детската градина (а и във всяка друга среда, различна от домашната). За наш късмет, именно лятото предлага толкова много и разнообразни възможности за занимавания навън, срещи с други деца и то не само такива на приятелски семейства, но и непознати, които срещаме по време на почивки или в парка, например.

Ето няколко идеи как можем да окуражим социализацията на децата ни преди есента:

* Запишете се на подходящо занимание – може да е спортна активност, музикална работилница, детски кооператив, лятна занималня. Възможностите са различни, спрямо това, което се предлага във вашия град. Но със сигурност може да откриеш нещо подходящо, което не само да е забавно, но и да даде шанс на детето ти да прекара време с други деца, като в началото ти си наоколо и то е спокойно.

* Присъедини се към местни групи на майки – в социалните мрежи можеш да откриеш именно такива групи. Чрез тях самата ти ще се запознаеш с майки с общи интереси и покрай тези срещи ще можете да запознаете и децата си. Организирайте различни съвместни мероприятия, като посещение на зоопарк или детски кът.

* Опознайте другите деца в детската градина – след като излезе класирането за вашата детска градина и се запознаеш с другите родители, организирайте съвместни събирания. Така децата от една група ще се опознаят преди старта на учебната година и ще са много по-спокойни в първите дни в градината.

2. Да насърчим независимостта вкъщи

Всички искаме децата ни да могат да се справят сами с различни дейности. И да, с възрастта това става доста по-лесно, но

от особено значение е да насърчаваме нашите малчугани да опитват сами, да не се отказват и да не правим всичко вместо тях, само защото ще стане по-бързо или по-добре.

Едно от първите неща, които ще чуеш на родителската среща за детската градина е точно това – „Оставете децата да правят възможно най-много неща сами”.

Ето няколко примера, които ще са приложими и извън вкъщи. Събуване и обуване на обувки, събличане и обличане на пижама и дрехи, закопчаване и откопчаване на копчета и ципове, махане и слагане на шапка, самостоятелно хранене. Ако все още твоето мъниче не е усвоило тези и подобни на тях ежедневни умения, то седмиците преди старта на детската градина са чудесен период, през който да му помогнеш да се справя с тях.

Най-добре е да отделиш специално време през деня, в което да тренирате. Не е добра идея, например, да го учиш да си обува обувките преди излизане, особено, ако закъснявате за някъде. Ти ще бързаш, лесно може да се изнервиш, а то няма да разбере защо и заниманието е обречено на неуспех. Същото важи и за обличането на пижамата преди сън – ако вече е станало късно и бързаш да приспиш детето, няма смисъл тепърва да го учиш как да се облича. Вместо това използвай времето преди следобедния сън, когато и двамата ще сте спокойни и ще може да го оставиш да се опитва да нацели на спокойствие ръкавите и крачолите. Също така му осигури време след ставане от сън за самостоятелно обличане.

Друг плезен съвет, който бихме ти дали, е да заложиш за градината на обувки с лепенки и от сега да тренирате тяхното обуване. Нека детето винаги ползва обувки с един и същи вид закопчаване, особено в началото, за да не се обърква и да е уверено в своите възможности.

Виж още: Как да помогнем на детето да се облича само? 5 изпитани Монтесори трика

Детето на градина през есента
Кредит: Freepik

3. Привикване към новата рутина

Още от самото раждане, ние, майките, се стремим към изграждането на режим – първо с кърменето и съня, а след това и с цялото ежедневие на нашите мъници. В това има смисъл – децата функционират много по-добре, когато имат режим и последователност в ежедневието си. Е, тръгването на детска градина изцяло ще промени техния режим и рутината, с която са свикнали.

Добрата новина е, че сега е лято – сезон, в който по принцип забравяме, малко или много, за графици. Нека да използваме това време, за да им предоставим промяната в положителна светлина. Те вече ще са установили, че нещо в режима им се променя и ще са имали достатъчно време на свикнат.

От нас зависи обаче да използваме седмиците преди старта на детската градина, за да им помогнем да привикнат към новата рутина, която ги очаква. Как да стане това? Можем да използваме бяла дъска, на която с маркер да обозначим различните моменти от предстоящите дни. Разбира се, няма нужда да пишем, децата са прекалено малки, за да разберат написаното. Вместо това можем да се опитаме да нарисуваме всяка една от дейностите – например да нарисуваме чиния и чаша или някакъв вид храна за закуска, след това да нарисуваме топка или количка, за да обозначим времето за игри, после отново някакъв символ за обяд, креватче за следобедния сън, отново символи за занимания като четене, пеене, танци и след това една симпатична рисунка на мама, която идва да вземе мъника от градината.

4. Опознаване на новото място

Имате предостатъчно време преди тръгването на градина, затова го използвайте, за да я посетите няколко пъти. Напълно е възможно август да е затворена, но пък това значи, че дворът ще е изцяло на ваше разположение. Вместо посещение на площадки и паркове, отделете време да отидете до градината. Винаги минавайте по един и същи маршрут, особено, ако е на пешеходно разстояние. Говори на детето си за всяко интересно нещо по пътя ви, нека свикне и припознае пътя, който изминавате.

Когато отидете до градината, обясни защо сте там, какво се случва вътре, покажи му люлките, пързалките, катерушките, кажи му, че те вече са и негови. Дай му пространство да опознае новото място, да изпробва различните активности. Обясни му режима в градината и кога учителките извеждат децата на площадките, разкажи му и какво правят вътре.

Ако вече познаваш майки, чиито деца ще посещават същата градина, опитай се да организираш подобно съвместно посещение. Така децата не само ще опознаят новото място, но и бъдещите си другарчета.

Виж още: 10 начина да подкрепяме самостоятелната игра на децата (0-5 години)

Детето на градина през есента
Кредит: Freepik

5. Учете букви и цифри

Както вече споменахме в началото, никой в детската градина не очаква децата, особено тези в първа група, да знаят цифри и букви, да ги броят или да ги пишат. Това са умения, които учителите ще им показват и на които ще ги учат. Но това не означава, че вкъщи не може също да ги запознаеш, най-вече под формата на игра, именно с цифрите и буквите. Така детето ще е много по-спокойно при първите срещи с тях в градината, ще е по-уверено в собствените си възможности.

Свикнали сме да разчитаме на учителите за усвояването на нови умения, но е добре да не забравяме и нашата роля в процеса. Децата имат най-много доверие на родителите си и с наша помощ може много да ги улесним в процеса на откриването и прилагането на нови знания.

6. Упражнявайте фината моторика

Други занимания, които ще бъдат предлагани на децата в детската градина, са изрязване с ножица, апликиране, рисуване с моливи/флумастери/пастели/боички, оцветяване… За всички тях фината моторика влиза в действие. Доколко обаче детето е усвоило подобни умения зависи най-вече от тяхното практикуване. Лятото самите ние разполагаме с повече време, денят е дълъг и горещ – сега е идеалната възможност да оставим детето да се забавлява и цапа на воля, като междувременно се тренира.

В интернет можеш да откриеш различни безплатни ресурси, подходящи за различните възрастови групи и умения. Експериментирайте заедно с различни техники и материали,-покажи на детето, че най-важно е да се забавлява, а да не се ядосва, ако нещо не се получи от първия път. В тази възраст децата са особено чувствителни и не приемат добре неуспехите, затова нека именно вкъщи, в сигурна и позната среда, им дадем възможност да се тренират, учат и развиват. Защото само след няколко седмици това ще се случва извън дома и далеч от нашия поглед.

Съвсем скоро детето ни ще започне един нов и важен етап от живота си. Ще опознава света без ние да сме до него. Сега е идеалният момент да му дадем нужните инструменти, за да се справи с предстоящата промяна!

За финал искаме да поговорим малко и за един друг аспект от подготовката за детската градина, а именно всичко, което трябва да купим за нашите мъници – дрешки, обувки, пижамки, връхи дрехи… Разходите се трупат и това неизбежно се отразява на семейния бюджет. Но не е нужно да е така. И тук на помощ идва нашата нова платформа „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – на нея можеш както да продадеш излишните детски вещи, така и да откриеш всичко необоходимо за обновяване на гардероба или скрина с играчки на твоя мъник, при това в отлично състояние и на много достъпни цени! ТУК можеш да разбереш повече как функционира платформата и как да се присъединиш към общността от майки, която подкрепя кръговата икономика.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии