fbpx

Деси от Trouble Bakers: „Всеки човек може да прави всичко, стига да има желание”

Имам удоволствието да те запозная с една истинска вълшебница, която смесва еднакво умело думите и подправките! Тя е откривател на добри новини, инициатор на десетки благотворителни мероприятия, а от три години е и горда Майка-Зайка. Това е Десислава Иванова или просто Деси, както я наричат приятелите. Същинска мама-фурия, която и за миг не забавя темпото, дори след раждането на сина си – Иги (Игнат).

Деси е главен редактор на най-голямата позитивна онлайн медия Uspelite.bg, измисля рецепти и твори вкуснотии, организира събития с кауза като Смълчан читателски клуб, в който всеки четe каквото иска, обсъжда книгата си с останалите (ако иска), хапва книжни сладки и помага на различни каузи. Съвсем скоро очакваме и излизането на книгата с нейно участие – „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали”, където Светлозар Желев събира истории на хора, които ценят Нейно Величество Храната!

Днес ти представям Деси и като част от дуото Trouble Bakers, където заедно с Пролет Трифонова създават сладкиши и солениши (думата е тяхна запазена марка), за да стимулират четенето. Техните кулинарни изкушения са вдъхновени от любимите им книги, а рецептите са импровизация. Много вкусна импровизация! 

Деси Trouble Bakers
Кредит: Личен архив
Здрасти, Деси! Какво се случва с Trouble Bakers? 

Този юни Trouble Bakers ще стане на 5 години. Когато започнахме, имахме идея само да си правим книжни сладкиши и солениши, и по този начин да стимулираме четенето, което се случва и до днес. Но инициативите си растат по техен вътрешен механизъм и с времето започнахме да правим доста нови неща.

Разкажи за тях. Знам, че вашият Смълчан читателски клуб постига големи успехи.

Да, това е най-успешният проект на Trouble Bakers. Всеки месец, когато не е извънредна обстановката, се събираме. От миналото лято започнахме срещите навън, в Южния парк в София, тъй като условията бяха такива.

Всеки път четем един час, след това хапваме книжни сладкиши и солениши, и обсъждаме книгите си. През това време събираме средства в „Буркана!”и подкрепяме различна кауза. Не подозирах, че хората така ще прегърнат идеята и ще продължават да питат: „Кога ще има нова сбирка?”

Аз също питам: Кога ще има нова сбирка?

Юни месец ще е първата за тази година. След това се надяваме да ги правим регулярно, поне до октомври.

Другото ни голямо събитие е „Книжен брънч с кауза”, което е тип шведска маса, където си говорим за книги, ядем всякакви неща, вдъхновени от книги и подкрепяме различни каузи. 

Ти направо не се спираш…

Така е. (Смее се.) Последният месец направихме „Книжен базар с кауза” заедно с бар „Абордаж” – друго ново събитие, което беше свързано с пролетното почистване. Хората ни дариха книги, които да продадем, а средствата отидоха за опазване на лешоядите в България.

Избрахме тази кауза, защото лешоядите са санитарите в природата и чудесно се свързват с пролетното почистване, в което да се отървеш от няколко прочетени книги. Това е най-успешната ни кауза досега. Дори останаха стотици хубави съвременни книги, които ще дарим на читалище в страната.

Деси Trouble Bakers
Trouble Bakers – Пролет (вляво) и Деси (вдясно); Кредит: Личен архив
Освен че организираш и участваш във всички тези каузи, майсториш книжни сладкиши и солениши, работиш като главен редактор в Uspelite.bg, ти си майка на 3-годишен син. Разкажи ни за него. 

Синът ми се казва Игнат, но го наричаме Игинатора. Пролет – другата половинка на Trouble Bakers, го измисли. Той ме вдъхновява за доста от текстовете, които пиша. Много активно дете, често се превръща в център на внимание по време на събитията ни. Хората са развълнувани да го видят.

Скоро стана на 3 години. Той е много самостоятелен, обича да си прави неговите си неща. Супер много се вълнува от коли, сглобяване и разглобяване на разни неща, книжки. Иска постоянно да четем, дори се прави, че чете. Преди малко дори ми каза: „Мамо, това е буквата З (три)”. Вълнува се от буквите и цифрите. Той ме държи винаги в добро настроение, дори когато имам много работа.

Каква е твоята магия да се справяш с работата, хобитата си, каузите и с майчинството на пълен работен ден?

Не казвам, че е лесно. Моята цел е да му покажа, че мога да съм му майка и да съм си Деси от Trouble Bakers, Деси от Uspelite.bg и всички други неща, които искам да бъда.

Това да съм му майка, винаги ще е най-важното нещо, но искам да му покажа, че всеки човек може да прави всичко, стига да има желание.

Но тук искам да кажа, че е много важно да имаш подкрепа. От една страна подкрепа на работното място. Моята работа е супер гъвкава, за което съм много благодарна. От друга страна – подкрепа вкъщи. С бащата на Иги си делим отговорностите и грижите за него. Той ме отменя, когато аз например трябва да готвя цял ден, защото организираме събитие. Най-важно е да има на кого да разчиташ

Виж още: Фотографът Ели Цанова за емоциите на майчинството

Такава ли беше и преди да родиш? Организирана и искаща да се занимава с толкова много неща?

Още преди да родя, исках да съм навсякъде, да правя нови неща, затова казвам, че е въпрос на организация. Разбира се, това да си майка е доста сложно, но нашата концепция с Иги беше да го водим навсякъде с нас. Виждам, че той се радва да е сред природата, на събитие, всичко му е интересно.

Това, че водим такъв живот, е плюс и за него, защото се запознава с различни хора, места. Искрено се надявам, че това ще го направи по-толерантен, ще се вълнува от проблемите на другите хора и какво се случва в света. 

Често малките деца са доста ограничавани, живеят под похлупак, изолирани са от живота в семейството. Вие всъщност му показвате, че той е част от това семейство, не сте загърбили досегашния си живот, а сте го направили част от него…

Когато забременях, за мен беше леко изненадващо и тогава сключихме сделка с половинката ми, че няма драстично да променяме начина си на живот. Доколкото е възможно, ще интегрираме детето в нашия ритъм, ще го водим с нас навсякъде и времето ще покаже къде иска да бъде и къде не. И в майчинството, и в професията имам девиз:

„Опитай, провали се, опитай отново, провали се по-добре.“

Провалът не е страшен. Опитваме се да научим на това и сина ни, затова вкъщи имаме мото: „Иги може всичко!”

Деси Trouble Bakers
Кредит: Личен архив
Предполагам, че Иги е израснал в света на книгите. Кои са му любимите? 

Имаме една рубрика във Facebook – „Библиотеката на Игинатора”, в която представям част от книгите, които той има.

Аз не вярвам, че детската литература е само за деца. Много преди Иги да се роди, купувах за себе си детски книги, защото е трудно да те разочароват. Една от най-любимите книги и на двама ни е „Приятели завинаги” на Галина Андонова. Разказва за Антарктика, за мечок, лос, сова, заек и лисица, които са приятели. Всеки път, когато си мисля за тази книга, съм много развълнувана, защото представя приятелството чрез толкова готина история. 

В момента от популярните заглавия Иги харесва „Костенурката Франклин”. Бих препоръчала още: „Най-кратките приказки на света” (Тамаш Ияш и Янош Лацкфи), приказките са буквално по един параграф, както и „Зайчето ме изслушва” (Кори Доерфелд). Тази книга е за емоциите, тема, за която с Иги много говорим. Опитваме се да му обясним чувствата и емоциите, за да може да ги разпознава. В книгата се разказва за едно детенце, което построява нещо, но бива съборено и различни животни му предлагат решения: „Хайде да крещим!“, „Хайде да го направим същото!“, „Хайде да си спомним точно как е било!“, на детето обаче не му се говори… Няма да издавам повече от книгата, за да ви е интересно, когато я четете с вашето дете

Една от най-добрите поредици за деца са и книгите за Ана Ана. Това е най-готиното момиче на света. Притежава качествата, които искаме да развием у децата си – любознателна е, смела е, обича да чете, да измисля щуротии. Това е единствената поредица, от която имаме всяка една книга!

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

Освен че четете с Иги, готвите ли заедно?

Да, той от съвсем малък има интерес. Вкъщи никога не сме имали пластилин, защото той често си играе с тесто. Обожава да меси. Най-много обича формичките, с които изрязва бисквитки от тестото. Той често готви някакви неща, къде наужким, къде наистина. Баща му дори го обучи как точно се правят пържени яйца!

Виж още: Алекс Адрианн за удоволствието да готвиш здравословно с детето си

Сподели коя рецепта, вдъхновена от книга, обичаш да приготвяш на Иги?

Споделям две. Първата е за гофрети от „Вафлено сърце” на Мария Пар. Книгата ме плени, защото от нея блика толкова обич. 

Продукти за 10-12 броя гофрети:

* 5 яйца;
* 250 мл прясно мляко;
* 250 мл газирана вода;
* 5 с.л. олио;
* 5 к.ч. брашно;
* щипка сол;
* щипка захар;

Приготвяне:

1. Разбий яйцата добре с миксер.
2. Добави течностите – олиото, млякото и газираната вода.
3. Започни бавно да добавяш брашното, чаша по чаша, заедно със солта и захарта.
4. Бъркай до гладка смес (най-добре с миксер).
5. Намажи гофретника с олио и загрей.
6. Изсипвай по един малък черпак от течността и печи според уреда.
7. Сервирай със сладко по избор, шоколад, мед или кленов сироп.

Виж още: Как да готвим с децата на всяка възраст

Втората рецепта е за полезни бонбони от „Градът на скейтбордовете” на Мария Мартин. В тази малка книжка има много мъдрост за малки и големи. За всеки човек е важно да намери това, което обича!

Продукти:

* 5-7 фурми;
* 1 ч.л. кленов сироп;
* 1 с.л. фъстъчено масло;
* 2/3 ч.ч. орехи (или други ядки);
* 3 сушени кайсии;
* 1 с.л. какао (или брашно от рожков);
* ванилия;
* кокосов чипс/стърготини за оваляне;

Приготвяне:

1. Обезкости фурмите и изсипи всички продукти в чопър.
2. Смели ги до получаване на лепкава смес.
3. Ако сместа не е достатъчно лепкава, добави още малко фъстъчено масло или кленов сироп.
4. Направи топчета и ги оваляй в стърготините.
5. Остави да починат в хладилника и хапвай по 1-2 на ден за отскок!

Да ти е сладко!

Деси Trouble Bakers
Кредит: Личен архив
Думите или книжните сладкиши и солениши разказват истории по-добре?

Искрено вярвам в това, което като малка съм чела в книгите: „Казана дума, хвърлен камък”. Думите имат изключително голяма тежест, разказват истории, рисуват светове като нищо друго.

Аз, разбира се, съм пристрастна, но за мен нищо не може да се сравнява с книгите, защото действието се развива в главата ти. Само ти ще прочетеш тази книга. Всички други, които сме чели същата книга, всъщност сме чели друга книга. Всеки читател прави книгата своя. 

В случая ще избера думите, макар истински да вярвам, че вкусовете и ароматите ни пренасят автоматично на дадено място.

Книжните сладкиши и солениши са едни разказвачи на истории, думите са други, но двете заедно помагат на магията да оживее!  

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии