fbpx

Kакво трябва да знаем за денталното здраве на децата си споделя д-р Роксана Тодорова 

По призвание и страст Роксана Тодорова е лекар по дентална медицина, а по душа – съпруга, майка на петгодишно момиченце, пътешественик, booklover, почитател на красивото във всичките му проявления и човек, който търси готини и инакомислещи хора, с които да споделя живота. Твърди, че ги е намерила в лицето на семейството си, на прекрасния екип на дентална клиника SVEDENT – второто ѝ семейство, и на приятелите ѝ, което я прави безкрайно щастлива.

С нея ме срещна един безсимптомно протекъл периодонтит, който ме изненада доста неприятно само двайсет дни след раждането на малкия ми син. Роксана успя не само да ме спаси и успокои, но и да спечели доверието ми така, че дори заведох при нея големия си син, за да потвърдим заедно максимата, че в живота наистина няма случайни срещи. 

И понеже с отворена уста човек трудно води комуникация, реших да пренеса задочните ни разговори тук, за да бъдем максимално полезни и на всички родители, които си задават въпроси за денталното здраве на децата си.

Виж още: Кога да заведем детето на очен лекар – питаме офталмолога Луиз Панайотова

денталното здраве на децата
Кредит: Личен архив
Здравей, Роксана. Искам да започнем нашия разговор от самото начало, а именно – можем ли да повлияем вътреутробно върху бъдещото дентално здраве на децата ни?

Грижата за зъбите на детето започва още докато то е в утробата, да. По време на бременността се залагат зародишите на временните, както и на някои от постоянните зъби. За да са здрави те, е много важно майката да има разнообразно, пълноценно и балансирано хранене. Добре е да се приемат витамини за бременни, според препоръките на следящия бременността акушер-гинеколог.

Не е необходимо да се приемат флуорни или други добавки, тъй като това крие риск от предозиране и развитие на флуороза на временните или/и на постоянните зъби. Флуорозата се проявява с бели или кафяви петна по зъбите на детето, които създават естетични проблеми.

Какво е важно да знаем за пробиването на първите зъбчета?

Начинът на хранене на новороденото е от първостепенна важност за развитието на дъвкателния апарат и оформянето на захапката на детето. Отговорността за това, на този етап от развитието, е преди всичко на родителите. Всички бебета се раждат с разположена назад долна челюст, заради ебрионалната поза „кравайче”, която са заемали девет месеца. Най-естествено и най-добре е бебето да бъде кърмено, защото при сученето долната челюст се премества напред и се развива в съответствие с горната.

Освен това, кърменето успокоява както майката, така и бебето и контактът „кожа с кожа” допринася за изграждането на по-пълноценна връзка между тях. Ако се наложи бебето да приема кърма или адаптирано мляко от шише, или да се използва биберон-залъгалка, трябва те да бъдат правилно подбрани. Биберонът трябва да допринася за физиологичното оформяне на зъбно-челюстния апарат. Пазарът изобилства от асортимент на тези продукти и всяка мама иска най-доброто за своето бебе. Нека родителите внимателно подберат дизайна на биберона – той трябва максимално да наподобява по форма зърното

След шестия месец е добре да започне приучаването на бебето към пиене от чаша със специален накрайник. Биберон-залъгалка може да се използва максимум до 1,5 години и кърмене или даване на адаптирано мляко вечер е допустимо максимум до 1,5-2 години. Така се предотвратява рискът от развитие на baby bottle decay (т.нар. „кариес на ранното детство”) на вече пробилите временни зъби.

Първите временни зъби, които пробиват, са обикновено долните централни резци. Срокът за това е около шестия месец, но се наблюдават все повече вариации. Това може да стане както по-рано, така и след първата година. Родителите трябва да са спокойни и да потърсят съвет от професионалист, ако детето им няма пробил зъб след година и половина.

Как да се справим с неразположението на бебето при избиването на зъбче и какви реакции са очаквани?

Предвестниците на пробива на млечен зъб обикновено са обилно слюноотделяне, пъхане на ръчички, играчки и предмети в устата, отказ от прием на храна, дори и кърма/адаптирано мляко, нервност и безпокойство на бебето, будуване през нощта, плач или повишаване на телесната температура

Родителят може да избере да даде температуропонижаващ медикамент, да намаже венците на бебето с гел, съдържащ локален анестетик. Най-важно обаче е да бъде ТЪРПЕЛИВ и емпатичен, защото временното съзъбие се сформира окончателно между 2,5 и 3-годишна възраст, когато пробиват временните молари.

Грижата за първите зъбки включва…

Хигиената на устната кухина започва още при раждането на бебето. За да намалите риска от развитието на млечница, или ако такава е налице, е препоръчително след всяко хранене да обтривате нежните венци и лигавица със стерилна марля, напоена с чиста вода или да промиете с лъжичка преварена вода, която бебето има рефлекса да изплюе

След пробива на първия временен зъб започва грижата за него – почистване с четка за зъби с ограничител и паста БЕЗ флуориди. Тъй като бебето гълта цялото количество паста, което се поставя на главата на четката, количеството трябва да е не по-голямо от грахово зърно и да не съдържа флуор, за да няма предозиране. Забавлявайте се заедно с бебето пред огледалото, може под звуците на любима песничка. Целта е създаване на позитивно отношение към грижата за зъбите и за себе си от най-ранна детска възраст

Виж още: Кога е време детето да започне да спортува?

денталното здраве на децата
Кредит: Freepik
Каква е основната разлика в подхода към зъбите на бебето, което е изцяло на кърма/адаптирано мляко и което е започнало активно захранване?

Захранването на бебето е първият по-сериозен етап от неговото порастване. В XXI век бебето може да бъде захранено по различни начини – традиционно захранване с пюрирани храни, които се предлагат от майкaта с лъжичка или захранване, водено от бебето, при което то само определя вида и количеството на приеманата храна. Също така майката може да избере кога да започне. 

Начинът на почистване на устната кухина се определя от това има ли пробили зъби или не. Ако няма, лигавицата и венците се обтриват с чиста марля, напоена с вода, за да се отстранят остатъците от кърма, мляко или пюре. Най- добре е това да стане вечер, след последния прием на храна, но ако бебето е заспало, например, докато суче, в никакъв случай не го будим.

С напръстник и паста за зъби БЕЗ ФЛУОРИДИ може да се прави масаж на венците преди пробива на зъбите – това също така облекчава дискомфорта, съпровождащ този процес. 

След пробиването на първия зъб е задължително той да бъде почистван, без значение как се храни бебето, независимо от това дали е захранено или не. На тази възраст, освен хигиена, родителят цели да положи основите на възпитането на навика за нея.

Макар да няма конкретни доказателства, все още често битува мнението, че нощното кърмене е причината за зъбния кариес при малките деца. Мит или реалност е това?

Храненето на едно дете през нощта, било то с кърма, адаптирано мляко или твърда храна възпитава един вреден навик. Много по-трудно е да превъзпиташ или да изкорениш вреден навик, отколкото да не допуснеш той изобщо да възникне. 

Нощното хранене на дете след 1,5 годинки не бива да се допуска, защото през нощта производството на слюнка намалява, както и защитните фактори, съдържащи се в нея.

Устната кухина не може да се самопочисти – в нея остават  бактерии и хранителни остатъци и при малкото дете може да започне развитието на така наречения „кариес на ранното детство”, който може да засегне както предните зъби, така и току-що пробилите молари. Така че, ако нощното хранене персистира след като детето стане на година и половина и продължи дълго след това – то е причина за зъбния кариес при малките деца и може да е причина и за ортодонтски деформации.

Ти си професионалист и майка на петгодишно момиченце. Кога е добре да се случи първото посещение при зъболекар и как да подходим рационално, без да пренебрегнем емоционалния аспект, който е изключително важен при децата?

Вече коментирахме, че грижата за устата на бебето започва още от раждането му, а грижата за зъбите започва с появата на първия такъв. Препоръчително е първото посещение в кабинета да стане, когато детето навърши една година. Това посещение е преди всичко с опознавателен характер. Целта е малкият пациент да види стоматологичния стол, да седне, да се запознае с нас – „помощниците”, които помагат да лекуваме зъбите

Родителите на малките деца са най-важните съмишленици на зъболекаря. В тази ранна възраст те възпитават чрез игра, в позната за детето среда – домашната. Например, мият зъбите на любимото животинче, четат книжки за хигиената на цялото тяло и на устата, показват на малкото дете как те самите си почистват зъбите.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

Какъв съвет би дала на родителите, когато посещението при зъболекаря се превърне в травмиращо преживяване и детето започне да оказва съпротива?

Това е труден в емоционално отношение момент за всички. От една страна за детето, което се страхува. От друга страна за родителя, който се обвинява можел ли е да направи нещо, за да не се стигне до тук. И от трета страна за денталния лекар, който понякога, дори и с емпатия, търпение и опит за мотивация на детето, не успява да се  справи с емоционалното му състояние и да го превърне в кооперативен участник в лечебния процес.

В такъв случай, ако на второто или третото посещение, детето отказва да бъде лекувано по конвенционалния начин, препоръчваме на родителите да се обърнат към детски дентален специалист, който лекува под „медицински сън”. Този начин на работа позволява качествен лечебен процес със спазване на съвременните протоколи за лечение и изолация с кофердам на детските зъби. Също така целият лечебен обем се извършва в една лечебна сесия, като липсва лош спомен и негативно отношение от страна на малкия пациент.

денталното здраве на децата
Кредит: Freepik
Защо е добре да се грижим за млечните зъби, въпреки че децата се разделят с тях?

Това е изключително важен и често подценяван въпрос. За да има добър дъвкателен процес и качествен начин на живот едно подрастващо дете, то трябва да има здрави зъби. Те спомагат, за да сдъвква то добре храната си, за да извличат максимално добре стомахът и долните отдели на храносмилателната система хранителните вещества от поетата храна, за да се усмихва широко и със самочувствие, за да гради приятелства

Когато падна първият временен зъб на моята дъщеря, в началото тя слагаше ръчичка пред устата си, когато говореше или се усмихваше, за да не виждат приятелчетата ѝ дупката между предните ѝ зъби. Трябваше да проведем разговор, за да ѝ обясним, че не трябва да се притеснява от това, а да се усмихва широко, защото тя няма болни зъби и не е грозна, а смяната на временните с постоянните зъбки е нормален физиологичен процес.

Между корените на временните молари се разполагат в растящата детска челюст зародишите на постоянните премолари. Ако един временен молар бъде загубен преждевременно, това може да наруши подредбата на постоянните зъби и да стане причина за ортодонтско лечение, ако не се постави местопазител навреме.

С кои храни можем да профилактираме кариес и съответно какво е добре да избягваме в детското меню?

Както вече споменах, поне за мен, като родител, а и като професионалист, е важно да не допуснем възникването на вреден навик, отколкото после да се опитваме да го коригираме. Процесът на възпитание – включително и на хранителни навици, е ежедневен.

Полезните храни за зъбите са тези, които са полезни и за целия организъм.

„Хрупащите” зеленчуци и плодове – моркови, краставици, ябълки, цвекло, стимулират дъвкателния процес, отделянето на слюнка и движението на дъвкателните мускули, спомагат за самопочистването на устната кухина на детето. При консумацията им устната кухина се самопочиства, венците се масажират и по зъбите не се отлага плака

Докато трае залагането на зародишите на временните и постоянните зъби и изграждането им, на организма са необходими по-голямо количество минерали – калций, флуориди. Всички родители знаят, че богати на калций са млечните продукти, а най-голям външен източник на флуориди са минералните води. Трябва да се обърне внимание на това, че децата не бива да бъдат предозирани с флуориди, защото това води до развитие на заболяване

В детското меню е хубаво да бъдат редуцирани въглехидратните храни, които образуват лепкав филм около зъбите – бисквити, солети, чипсове, сухари, крутони, вафли, пасти, близалки и т.н.

Кое е „сладкото”, което бихме могли да позволим и кога е най-подходящо да го предложим?

Кариесът е един процес, който може да бъде направляван, така че средата в устната кухина да осигурява здравето на зъбите и на всички останали структури.

За здравето в устната кухина е важен най-много начинът, по който се приема въглехидратната храна. Това се отнася както за децата, така и за възрастните пациенти. Добре е въглехидратите да бъдат приемани в края на основно хранене обяд или вечеря и да бъдат изяждани наведнъж. Не бива въглехидратите да бъдат приемани между храненията и не трябва да се приемат на често и по малко количество, защото PH-то в устата за дълго време остава ниско и това спомага за развитието на кариозен процес

Емайлът е най-твърдата субстанция в човешкото тяло. Негова основна съставка е минералът хидроксилапатит, който е в непрекъснато взаимодействие със слюнката и въглехидратите в диетата на детето. Въглехидратите и киселините в храната деминерализират емайла, а минералите от слюнката го реминерализират. Този естествен процес е подпомогнат от флуоридите, съдържащи се във всички продукти за орална хигиена и в някои храни. 

Предпочитам да се въздържа от назоваването на „полезната въглехидратна храна” за зъбките. За мен е по-важно родителите да са наясно с механизма на действие на въглехидратите в устата и как точно те вредят

Виж още: Станка от Know How To Cook за връзката на децата с храната

денталното здраве на децата
Кредит: Freepik
Кои са основните грешки, които родителите допускат в оралната хигиена на децата си?

Основното ми наблюдение е, че доста родители подценяват своята роля в оралната хигиена на децата си. Детето трябва само да мие зъбите си, да, но родителят трябва да проверява дали това е свършено както трябва. Ако е – да похвали и възнагради детето, а ако не е – да не се кара, а да обясни къде малчуганът не се е справил добре и трябва да е по-внимателен.

Родителят трябва да контролира хигиенните навици на децата си до един доста късен момент – 10/12 години може би.

Трудно ми е да определя срок, защото е индивидуално при всяко дете.

Вторият етап, на който родителите трябва да обърнат внимание, е възпитанието на хранителните навици. И това е значителен пропуск понякога – неконтролирана консумация на вредни за зъбите и организма храни – вафли, пасти, чипсове, солети и т.н. Приемът им трябва да е рядък и контролиран от възрастните

Ако родителите не следят дали не остава непочистена плака по зъбите и не контролират с какво се хранят децата им – тази комбинация е сигурен предвестник на проблеми със зъбите, а понякога и общомедицински проблеми.

Как би обяснила какво работиш на малко дете?

Усмихвате ме с този въпрос. Всъщност, как представям себе си и работата си зависи от това колко голям пациент стои срещу мен и също така дали е момче или момиче, защото те, в повечето случаи, имат различни интереси и харесват различни анимационни герои.

Старая се да бъда приятел на децата – дали ще съм феята на зъбките, която гони Чук и Пук или ще бъда Олаф от „Замръзналото кралство”, който замразява зъбните чудовища или полицайката Джуди от „Зоотрополис”… Обяснявам на децата, че искам да им помогна да имат здрави зъби и да се усмихват смело, но това може да стане само и единствено, когато те също ми помагат, като са добри на стола, имат добра хигиена вкъщи и знаят, кои са полезните за зъбките им храни.

Кое е най-важното нещо, което научи от срещите си с деца пациенти?

Малките деца и контактът с тях те карат да осъзнаеш, че всяко едно е огромна вселена и, за да я покориш, трябва да си преди всичко искрен и търпелив.

Детето, както и възрастният човек, усеща честното и добро отношение и то му харесва. Имала съм случаи, в които първоначално не съм успявала да се справя с даден пациент. Той е бил лекуван под „медицински сън” и след това се е връщал и продължавал лечението си при мен. Разбира се, тук е мястото да споменем и ролята на родителите и семейството, като подкрепящи и изграждащи доверието между детето и неговия лекар

За нас, всички професионалисти в дентална клиника SVEDENT, екзистенциална ценност е доверието между лекар и неговия пациент – бил той голям или малък. Това е най-ценното, за което се борим всеки един ден .

Виж още: Трябва ли да заведем детето на логопед – питаме Марина Ангелова
Кристина Гочева
Кристина Гочева
През последните близо 20 години, изключително последователните ми участия в жанра „бг лицензионно женско издание" се надградиха с ново по-удовлетворяващо житейско повторение - два пъти се родих като майка. Две момчета Риби по-късно, опитите да приветстваш, изразиш и обикнеш себе си в нова роля продължават своето възможно най-естествено развитие в Братството на Мамите.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии