fbpx

Да съживим магията на коледните хлябове

„Няма по-голям от хляба”, чувала си този израз, нали? За нас, българите, хлябът е свещен. Той присъства на трапезата и в делник, и в празник.

Спомням си как баба ми казваше: „Грях е да се хвърля хляб и да се тъпчат трохи”. Тя ме научи да уважавам хляба и ме посвети в магията на месенето. A приготвянето на коледните хлябове е вълшебен ритуал! С удоволствие ще ти разкажа за всички тайни по замесването и символиката им, които научих от баба.

Обредни хлябове на Игнажден

Цикълът от коледни празници започва на Игнажден (20 декември), защото тогaва са започнали родилните мъки на Богородица. Празниците са съпроводени от богати трапези, а централно място на тях заемат обредните хлябове.

Хлябът като лек

Рано сутринта на Игнажден жените омесват тестото и го оставят да втаса. То се приготвя само от брашно, вода, сода бикарбонат, олио и сол. От тестото можеш да омесиш малко кравайче, което не се пече, а се оставя да изсъхне, защото се използва за лек. Ако някой вкъщи се разболее, дава му се залък от кравайчето, потопено в мед и той ще оздравее.

С другото тесто омесваш кравайчета за всеки член от семейството. На Игнажден се прави и първата кадена вечеря т.е. трапезата се прекадява с тамян. 

Кравайче за полазника

Най-важният човек на Игнажден е полазникът. Това е първият човек, влязъл в дома на този ден. Според народните вярвания, ако е добър и щедър, ще донесе много здраве, добруване и берекет, ако пък е лош и стиснат… сещаш се.

Ето защо на Игнажден е прието да се ходи на гости без покана. Не забравяй да запазиш и едно кравайче за полазника. В Североизточната България пък се прави игнатска пита, която се раздава на всеки в дома.

Виж още: Най-любимите коледни сладкиши от цял свят

Обредни хлябове на Бъдни вечер

коледните хлябове
Кредит: Freepik

За обредната трапеза на Бъдни вечер се приготвят три вида хляб – за Богородица и семейството, за земята и животните и за коледарите. Тъй като вече сме много откъснати от земята, много хора не приготвят втория вид хляб, но все пак е интересна традиция, която можеш да спазиш.

Питка „Боговица”

Най-важна е питката, която се разчупва на трапезата на Бъдни вечер. Тя е наречена боговица, божичняк, богова типа или светец и задължително е богато украсена.

В нашето семейство върху боговата питка изобразяваме кръст – символ на Спасителя, житни класове и чепка грозде за плодородие, плетеница – символ на мъжкото и женското начало, гълъб – за доброта и надежда. Украсата се прави с част от тестото, като не се използват нож или други остри предмети.

Твори само с ръцете си – в това се крие магията на хляба!

коледните хлябове
Кредит: Freepik

Знам, че някои семейства правят т. нар. просфорни хлябове. Върху тях се слага печат (дървен или железен), на който пише „Исус Христос е Победител“. Тази питка задължително се прави с квас.

Питка за стопанството

Вторият хляб, посветен на земята и животните, се нарича гумно, кашара, бъчва или рало. На него се изобразяват купи сено, стадо и овчар, грозде. След прекадяването на вечерята, питката се дава на хората, занимаващи се с дейността, изобразена върху нея.

Колачета за коледарите

С хляб се даряват и коледарите, които идват, за да известят раждането на Божия син. За тях се правят кравайчета (или колачета) с дупка в средата, замесени от момите вкъщи. Ако няма моми – от жените.

Когато коледарите дойдат, стопанинът на къщата промушва кравайчетата върху гегите им като символично зачеване на новото начало. В някои части на страната колачетата се украсяват с чемшир и босилек или с наниз пуканки.

Виж още: Коледен бананов кекс – бързo, лесно, вкусно

Как се месят коледни хлябове?

Коледните хлябове се правят от най-чистото брашно, което се пресява три пъти. Най-добре е да налееш вода от някой извор или чешма. Тя трябва да е „мълчана вода”, т.е. да я донесеш до дома си в пълно мълчание, за да бъде възможно най-чиста.

Преди да започнеш с месенето, облечи чисти и нови дрехи. Може да се закичиш с червено мушкато или клонка чемшир. Баба казваше, че това гони лошите сили, за да не влязат в хляба.

Коледните питки и колачета се месят само с ръце. Тестото трябва да се движи леко под дланите ти. Може да му правиш наричане за здраве, благоденствие и берекет или да кажеш някоя молитва.

Не забравяй да сложиш сребърната парà или монета в питката. Тя ще определи при кого ще отиде късметът през следващата година.

коледните хлябове
Кредит: Freepik

Бъдни вечер започва с молитва и тамян

След като наредиш нечетния брой постни ястия на трапезата, постави питката в средата и забоди в нея запалена свещ. Сега е времето, в което стопанинът на къщата да прекади трапезата с тамян. Може да каже молитвата „Отче наш” или да благослови храната, дома и всички на масата. Накрая се казва: „Ела, Господи, да вечеряме!”.

Как се раздава питката?

Стопанинът взима питката, издига я високо над главите на всички, разчупва я и започва да я раздава. Първото парче е за Света Богородица и се поставя до иконата. Второто парче е за къщата. След това питката се раздава като се започне от най-възрастния към най-младия. У когото се падне парата, ще бъде здрав и честит през цялата година. Ако пък се случи да е в парчето на Богородица или на къщата, годината ще е добра за цялото семейство!

Масата не се раздига

След ритуала с разчупването на питката всички сядат около трапезата. Вечерята трябва да започне рано, с изгряването на първата звезда (около 18 – 19 часа), за да узреят рано житата. На трапезата се остава дълго. В този момент тя е вълшебна връзка с божествените светове и сили. Ако някой трябва да стане по-рано, ходи приведен като отрупано с плод дърво, за да не избягат плодородието и берекетът от дома.

Накрая всички стават заедно, за да узреят житата по едно и също време. Масата не се раздига на целия следващ ден. Отделя се по хапка от всички ястия за починалите близки и на сутринта се носят на гроба. След това денят преминава в коледни тържества!

Виж още: Коледни локумки от червения тефтер на баба

Кредит: Freepik

Рецепта за питка „Боговица”

Продукти:

* 2 и 1/2 ч.ч. брашно;
* 1 ч.л. сол;
* 1 ч.л. сода за хляб;
* 1 с.л. оцет;
* 3 с.л. олио;

Начин на приготвяне:

Содата се „гаси” в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта, олиото и 1 ч.ч. хладка вода. Замесва се меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути.

Поставя се паричката. Питката се оформя като се остави малко тесто за украса. Поставя се в намазана с олио тавичка. Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 30-35 мин.

Когато е готова, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Рецепта за колачета за коледари

Продукти:

* 500 г брашно;
* 200 мл вода;
* 1 яйце;
* 1 ч.л. сол;

Начин на приготвяне:

В пресятото брашно се прави кладенче, а в него се слагат яйцето и солта. Постепенно се налива водата, докато се получи меко тесто.

Разделя се на шест топки, от които се правят колачета с дупка в средата. Отгоре могат да се намажат с разбит жълтък.

Оставят се да втасат и се пекат в загрята фурна на 180 градуса, докато придобият златен загар. 

коледните хлябове
Кредит: Freepik

Рецепта за коледна питка

Продукти:

* 800 г брашно;
* 200 г натрошено сирене;
* 1 ч.ч. топло прясно мляко;
* 2 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
* 20 г мая;
* 1 ч. л. захар;
* 1 ч. л. сол;
* 2 с. л. олио;
* 100 мл хладка вода;
* олио за намазване;

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се слагат в хладка вода, за да шупнат. След това се сипват в пресятото брашно.

Добавят се топлото прясно мляко, солта, олиото и яйцето. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса 30 минути.

Разделя се на четири части, които се разточват и поръсват с олио и натрошено сирене. Завиват се на руло, а след това на охлювчета. Поставят се в намаслена с олио тавичка да втасват 30 мин.

Накрая питката се намазва с разбит жълтък и се пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Весели празници, мамми!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии