fbpx

Как да се насладиш на първите 3 месеца от живота на бебето

След дългоочакваното раждане, вече си вкъщи с бебето. Често у майките се появява въпросът: „Ами сега“?. Знаеш, че новороденото се нуждае от денонощни грижи, но все още не си съвсем сигурна какво точно включва това. Как да успокоиш плачещото мъничко човече? Гладно ли е? Да му смениш ли памперса? Опознаването може да бъде дълъг процес. Искам да ти споделя нещо, което надявам се, ще се успокои – ти и бебето сте устроени така, че да се наслаждавате на компанията си. Как да стигнеш до тази наслада през първите 3 месеца, сред всичките грижи и притеснения, ще разбереш в тази статия. Ако следваш инстинктите си и развиеш разбирателство между теб и твоето бебе, ще положиш основните на сърдечна връзка за цял живот.

Виж още: Божена Иванова: „Жените сме тук, за да родим новия свят”

Начини за свързване с твоето бебе

Свързването с любимия човек се случва предимно интуитивно. Привързаността не означава да действаш по „правилния“ начин, а по-скоро да наблюдаваш бебето си и да реагираш чувствително. Ако и двамата се забавлявате, значи го правиш правилно! Ето няколко насоки, които ще ти подскажат, че си на прав път. С тях ще се насладиш на първите 3 месеца с твоето бебче.

1. Прибери телефона

В момента семейството, приятелите и колегите ти ще разберат, че са ти нужни няколко часа, за да отговориш на съобщенията им или да им върнеш телефонно обаждане. Възползвайте се максимално от времето, което имаш с бебето и се посвети изцяло на твоето мъниче, без телефон в ръка.

2. Прави масажи на бебето

Ползите от бебешкия масаж са поразителни, а ти ще се почувстваш като супер герой, докато твоето мъниче се кикоти и гука от наслада.

3. Погледнете се заедно в огледалото

Мъничето може все още да не разбира концепцията за отражението, но това няма значение в случая. Бебетата обичат да гледат човешки лица и това е чудесен начин да го запознаеш отблизо с неговото собствено.

4. Слушай сърдечния му ритъм

Помниш ли колко се вълнуваше да чуеш този сладък звук, по време на прегледите, докато бебчо беше още в утробата ти? Сега това може да е музика за твоите уши, когато пожелаеш, наслади ѝ се.

5. Спи, когато бебето спи

Не се чувствай виновна, че си заспала в 19 часа. Добре отпочиналият родител е щастлив родител и твоето бебе ще има най-голяма полза от това.

Как да се насладиш на първите 3 месеца от живота на бебето
Снимка: freepik.com

6. Не се фиксирай в етапите на развитие

Изкушаващо е да преровиш в интернет кога ще се случат определени неща от развитието на бебето, но всички деца се развиват със свое собствено темпо. Ако имаш нужда от информация, винаги можеш да се обърнеш към педиатъра или друг специалист.

7. Контакт кожа в кожа

Помниш ли колко се вълнуваше при първия допир с твоето бебе. Контактът кожа в кожа продължава да е много важен за неговото развитие и за това ти да се насладиш на майчинството. Бебеносенето е чудесен начин да усещаш физически бебето си. Освен това то помага за регулиране на дишането и сърдечната честота на мъничето.

8. Отговори на плача на бебето

Особено през първите три месеца от живота си, твоето бебе има нужда да усеща, че си до него. Вдигни го и го гушни, когато плаче, това ще помогне за изграждане на доверие. Можеш да си спокойна, че няма да го разглезиш, ако откликваш на всичките му нужди. През първите три месеца, че даже и през първите 3 години, детето има нужда да усеща любовта, грижите и физическия контакт с майката.

9. Стани суперзвезда в повиването

Правилното повиване може да е равносилно на по-добър сън за бебето – и за теб, мамми. Ако трябва изгледай няколко видеа по темата, тренирай, докато откриеш оптималния вариант за повиване на твоето дете.  

10. Наслади се на аромата на твоето бебе

За съжаление, все още никой не е измислил начин да бутилира бебешкия аромат, макар това да е едно от най-прекрасните неща, които можеш да помиришеш. Ще откриеш, че ароматът на твоето мъниче е още по-опияняващ от този на всяко друго, наслади му се!

Как да се насладиш на първите 3 месеца от живота на бебето
Снимка: freepik.com

 11. Играйте на обличане

Нека си признаем, сърцето ти се топи всеки път, когато видиш бебето си в някоя нова дрешка, нали? Никой няма да те съди, ако направиш бебешко модно шоу само за твоите очи! (Все пак не прекалявай, идеята е това да е приятно и за теб, но и за детето).

12. Говори на бебето си

Първите дни и месеци на родителство могат да бъдат изолиращи, така че не се колебай да говориш на твоето бебче. На него ще му е приятно да чува гласа ти.

13. Пей на бебето

Няма значение колко добра певица си, избери няколко хубави детски песнички и ги пей на детето. Сърцето ти ще се разтопи, когато виждаш как то реагира, радва се и се смее.

14. Чети на глас на бебето

Никога не е твърде рано детето да влезе в чудния свят на книгите и приказките. Чети му и се опитай да предадеш репликите на всеки герой с различен глас. Ще видиш как този ритуал ви сближава още повече.

15. Създай си график

Бебетата са създания на навика. Ако се придържаш към определена програма, твоето мъниче ще се чувства по-спокойно. Разбира се, тя не винаги е изпълнима, но създаването и следенето на график ще направи всички вкъщи по-щастливи.

Снимка: freepik.com

16. Води си дневник

Първата година след раждането ще премине доста замъглено. Дните и нощите ще ти се сливат, затова постарай се да запишеш всички сладки спомени с твоето бебче в дневник. Може да добавиш снимки или всичко друго, което е важно за теб и ще ти помогне да съхраниш спомена жив.

17. Споделяй с други жени

След раждане имаш нужда да възвърнеш женската си сила и енергия. За целта общувай с други жени – може да е майка ти, свекърва ти, приятелки, жени, които преминават или вече са преминали през този период. Това ще ти вдъхне спокойствие и увереност, особено през първите месеци.  

Виж още: Как да се справиш със следродилната умора и да си върнеш енергията?

18. Остави бъркотията

Всеки ден ще имаш избор – да подредиш къщата или да се гушкаш с бебето си на дивана. Бъди сигурна, че времето за гушкане е по-важно от чистата къща!

19. Разгледай твои бебешки снимки

Може би бебето има твоите очи, усмивка или къдрици? Каквато и прилика да откриеш, ще те накара да се почувстваш незабавно свързани.

20. Обръщай внимание на партньора си

Майчинството е изтощаващо, особено през първите три месеца, и много жени често забравят за партньора си. Независимо дали го осъзнаваш или не, вашето бебе възприема връзката, споделяна от родителите му. Подсилете я, като отделяте време, само за вас двамата – може просто да лежите гушнати и да ги споделяте за приключенията, през които преминавате в момента.

Как да се насладиш на първите 3 месеца от живота на бебето
Снимка: freepik.com

3 неща, които е важно да направиш за теб и бебето

След като разгледахме различните начини за свързване с бебето, които да направят майчинството още по-прекрасно изживяване, нека да видим кои са 3-те неща, които е важно да направиш за себе си и бебето през първите 3 месеца.

1. Пресъздай живота в утробата

В сравнение с други бозайници, човешките бебета всъщност се раждат няколко месеца по-рано. Конят или кравата могат да тичат в деня, в който се родят. При хората обаче бебето дори не може да си вдигне главата до около първия месец. За да подпомогнеш неговия растеж и развитие, опитай се да пресъздадеш живота, който бебето е имало в утробата ти. То се чувства сигурно, когато усеща докосване, ритмични звуци (сърцебиене), поклащане, приглушена светлина, затворени пространства. Бебето може да се чувства доста нервно, ако изведнъж всички тези познати неща изчезнат.

Опитай се да се превърнеш в утроба, извън утробата, за твоето бебче през първите 12 седмици.

Това ще помогне на бебето да бъде по-щастливо, да плаче по-малко и да спи повече. След като навърши три месеца, бебето вече е по-развито, както физически, така и когнитивно, и обикновено изпада в режим на хранене и сън, който започваш да овладяваш. Това не означава, че оттук нататък всичко е гладко, но повечето родители забелязват, че нещата започват да се подобряват след 12 седмици.

2. Дай си време да се възстановиш

След раждането и през първите три месеца е много важно да оставиш тялото ти да се излекува. Прекарвай времето в леглото с бебето, гушкайте се, храни го, милвай го, говори му.

Забрави за домакинските задължения и се концентрирай върху това да си върнеш силите.

Свиването на матката причинява следродилно течение, известно като лохия. Изместването на мускулите на тазовото дъно може да доведе до инконтиненция (спонтанно изпускане), когато кихаш или се смееш, а нощното изпотяване е често срещано, тъй като тялото отделя излишната течност от бременността.

От по-дълго време за възстановяване ще имаш нужда, ако е имало разкъсвания, по време на раждането, или бебето е родено със секцио. Раздвижвай се постепенно, хапвай здравословна храна, приемай достатъчно вода.

През първите три месеца емоциите ти също ще бушуват и ще имаш нужда от подкрепа, разбиране, търпение. Хормоналните скокове и спадове са често срещани, което неминуема се отразява на съня, настроението. Първоначалната еуфория от раждането отстъпва място на реалността на третия-четвъртия ден.

Ако имаш нужда, не се притеснявай да поговориш с някой специалист, който да ти помогне да се справиш с предизвикателния период.

Снимка: freepik.com

3. Поискай допълнителна помощ вкъщи

Следродилната подкрепа е много важна в първите месеци. Тя не е толкова за грижите за бебето, колкото за домакинската работа. Помоли някоя от бабите или друг близък човек да ти помогне, да напазарува, да пусне пералня, да сготви. Разбира се, мъжът е безценна помощ и подкрепа, ако е вкъщи и не се е върнал все още на работа.

Важно е грижата за детето да е оставена на родителите, а помощниците да се справят с периферията, т.е. с грижите по дома.

Първите три месеца от родителството са много предизвикателен период, независимо колко помощ имаш или колко подготвени смяташ, че си. Красотата на всичко това обаче е, когато усвоиш необходимите умения, развиеш интуиция и отговаряш на нужните на детето си с увереност и любов!

Ако ти си щастлива, забавляваш се и се наслаждаваш на процеса по отглеждане, твоето бебе също ще се чувства щастливо, спокойно и в безопасност. Така се създава силна сърдечна връзка за цял живот!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии