fbpx

Как да предпазим семейството от комари и кърлежи в топлите дни

Още от дете комарите са моят най-голям кошмар. Майка ми се опитваше да ме успокои, че ме хапят, защото съм била „много сладка”, но незнайно защо това никак не ме успокояваше. Когато аз самата станах майка, при това на пролетно бебе, много бързо ми се наложи да разбера точно „колко сладка” е дъщеря ми. Спомням си първите ни разходки в парка, комарника върху количката ѝ и моя орлов поглед, който дебнеше всеки приближил се комар. Помня и първото ухапване. Предполагам всяка майка го помни.

Дъщеря ми вече е на четири години и отдавна изгубих бройката на ухапванията от комари, но засега имаме само едно ухапване от кърлеж, което считам за успех. Въпреки това продължавам да имам едно на ум и винаги да подхождам скептично към предложения за разходки сред природата. Не искам обаче тя да расте с ограничения, нито пък да ѝ предавам своите страхове. Затова и не спирам да експериментирам с репеленти, които да защитят качествено семейството ми и да ми осигурят така нужното спокойствие.

Защо е толкова важно да си осигурим защита срещу комари?

Ухапването, само по себе си, е неприятно – факт. Но дори да можем да пренебрегнем сърбежа, който понякога продължава с дни, е важно да знаем, че комарите пренасят различни болести и ухапването от тях потенциално може да ни зарази (в зависимост от болестта, ухапването може да има и летален изход). Затова и защитата срещу него e от такова значение за цялото семейство – не само за малки, но и за големи.

А знаеш ли каква е най-голямата ирония с комарите? Оказва се, че само женските хапят! Всякаква липса на женска солидарност, помислих си аз, щом разбрах този факт. Но пък е и доста логично – протеинът в кръвта ни им помага да произвеждат яйца, за да се размножават. Природата е осигурила на женските комари невероятни „радари”, които да засичат въглеродния диоксид, който издишаме и да ни локализират от цели 30 м! Оказва се, че ярките и тъмни цветове привличат комарите, а когато се приближат на 1 м от нас те вече усещат пулсацията на кръвта и се насочват към откритите места, където могат да ни ухапят. Затова е и препоръчително да носим дълги ръкави и панталони за допълнителна сигурност. Защитата на пространството около дома ни също е от значение – комарите се завъждат в застояла вода, както и във високи треви, затова трябва да вземем превантивни мерки срещу тях. И да не забравяме мрежите на прозорците – те са задължителни, нали?

А как точно ни предпазват подходящите репеленти? Те замаскират аромата, който се излъчва от кожата ни и който радарът на комарите прихваща. Така трябва да станем незабележими и, в най-добрия случай, да избегнем ухапванията.

Кърлежите по-опасни ли са?

Със сигурност ухапването от тях е по-неприятно, защото кърлежът се захваща за кожата и може да остане там с дни, ако не бъде забелязан бързо. Кърлежите мога да бъдат открити не само сред природата, но и в градска среда, в паркове и градинки (дори и при ниски температури), което ги прави изключително разпространен вид, а защитата срещу тях – приоритет. Собствениците на кучета много добре знаят това, защото домашните им любимци често са обект на ухапвания. Но кърлежите нямат никакви скрупули и могат да преминат от куче на човек с лекота.

Най-големият проблем с ухапването от кърлеж, е че то е безболезнено и няма как да го усетим. Но, за съжаление, може да бъде много опасно, защото тези гадинки пренасят много опасни болести като лаймската, марсилска треска, ку треска и други. Ето какво е важно да знаем, ако все пак открием кърлеж, впит в кожата (според препоръките на РЗИ):

* Кърлежът трябва да се отстрани максимално бързо след откриването му, но много внимателно, най-добре с помощта на пинсети (също чудесен вариант е използването на специално устройство за вадене на кърлежи Nymphia®, което и ние използвахме, за да извадим неканения гост, който беше „открил” дъщеря ми при един излет). Постепенно издърпваме кърлежа, без обаче той да се върти и извива;

* Ако не сме сигурни във възможностите си да махнем кърлежа или се опасяваме, че части от него могат да останат в кожата – най-добре е да се обърнем към лекар;

* След отстраняване на кърлежа мястото на ухапване трябва добре да се дезинфекцира с йод, спирт или одеколон;

* Кърлежът може да се занесе за изследване в лаборатория, ако е престоял по-дълго време върху кожата и имаме притеснения дали не е носител на болест. Ако пък решим да го унищожим – това се случва като го поставим в спирт;

* След като махнем кърлежа, добре е да следим в следващите 30 дни за различни симптомизачервяване, оток или болка на мястото на ухапване или поява на температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Разбира се, най-добре е изобщо да не стигаме до ухапване. Затова и превенцията е толкова важна. Когато сме сред природата е добре да избягваме места с гъста растителност и висока влажност, както и да избираме утъпканите и лишени от буйна растителност пътеки. Препоръчително е да залагаме на плътно покриващо ни облекло – добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, за да можем лесно да забелязваме полазилите кърлежи. Разбира се, използването на репеленти е от първостепенно значение, както и ежедневният оглед на тялото след разходка в природата.

Докъде стигна търсенето на качествена защита?

Откриването на продукта-чудо за защита на семейството от комари и кърлежи, се оказва не лека задача, защото и изискванията към него не са никак малко. Разбира се, на първо място по важност е съставът му. Все пак се втрива в кожата и всякакви химии, разбираемо, ме отказват. Опитах с натурални лосиони за тяло с аромат на лимонова трева, както и такива с аромат на лавандула (смята се, че миризмата им отблъсква комарите), но все пак не са направени с цел да предпазват от ухапвания, така че ефектът не беше задоволителен. Всякакви спрейове и мазила минаха през ръцете ми, но с тях открих друг проблем. Лятото се чудиш с кое по-напред да намажеш семейството – слънцезащитен крем или такъв, против ухапване от насекоми. Доста объркващо и изнервящо, поне за мен, а и за доста мои приятелки, с които редовно си разменяме препоръки за „новото чудо на пазара”.

Но днес пиша този текст, защото съм обнадеждена, че каузата „спокойно лято за цялото семейство” не е обречена. Спасението идва с продуктите на Parakitoиновативен бранд, който разбира нуждите на семействата и предлага разнообразна продуктова гама. Мен лично най-много ме заинтригуваха репелентни гривни и клипсове, в които се поставят таблетки на растителна основа, предпазващи от ухапванията на комари. Супер лесна и практична употреба – това иска всяка майка, нали? Другата им продуктова линия включва спрей не само против комари, но и против кърлежи с водоустойчив и дълготраен ефект, без алкохол и подходящ за бебета. Тук защитата вече е още по-пълна, особено за семействата, които обичат досега с дивата природа и търсят качествена защита.

Звучи прекалено хубаво, за да е истината, нали? Признавам си, след толкова години на ухапвания и аз бях скептична, затова се заех да проверя в детайли къде се крие тайната на продуктите с марка Parakito и как точно осигурят своята натурална грижа за цялото семейство и ето какво открих.

Началото на една различна компания

Всъщност, продуктите на Parakito, макар едва сега да стъпват на нашия пазар, имат дълга и успешна история в над 30 държави. Брандът е създаден през 2006 година от трима французи, които са си поставили една простичка цел – да подобрят живота на хората със своите продукти, използвайки изцяло натурални съставки. Изглежда мисията им е била успешна, защото

Днес Parakito е бранд НОМЕР 1 за репеленти против комари в цяла Европа!

Продуктовата гама на Parakito

Създателите на бранда са успели да вникнат в същността на пазара и да елиминират един основен проблем, а именно – класическите репелентни продукти не са приятни за употреба. Миризмата на повечето е крайно отблъскваща, мазането на малко дете си е цяло приключение, а опазването му от облизване след това – почти невъзможно. Но всеки проблем трябва да има и решение, нали?

Parakito съсредоточава своите усилия в създаването на безопасни и ефективни продукти (всички са на растителна основа, не съдържат алкохол, подходящи са и за чувствителна кожа), чиято употреба да е приятна за всеки член на семейството, включително и за бебоците. Затова и гамата им от репеленти се отличава с лек и приятен аромат, спрейовете са с текстура, която не лепне, не е мазна, освен това е и водоустойчива. Не на последно място е и привлекателната визия на гривните и клипсовете, които се превръщат с лекота в част от ежедневието – можем да ги поставим на китката или глезена (винаги в близост до тялото), на дамската чанта, на раницата, върху детската количка – където имаме нужда, за максимална защита в продължение на до осем часа!

Репелентна гривна против комари

Признавам си, това е моят фаворит и то не само от суета, но и от удобство – няма мазане, втриване, реално никакъв контакт с кожата. На това му казвам аз полезен аксесоар. Гривните се предлагат в различни разцветки, но освен, че са атрактивни, те вършат чудесно своята основна цел, а именно – да ни защитават от ухапванията на комари. Това се случва с помощта на специалните репелентни таблетки, чиято есенция е изцяло изградена на растителна основа (следователно напълно безопасна). Тя успява да прикрие аромата на човека, да обърка радарната система на комарите и по този начин да ни предпази от ухапване.

Всяка таблетка осигурява защита в продължение на 15 дни (24/7), след което трябва да се смени с нова.

Продуктовата гама включва гривни за възрастни, за деца над 12 години, както и за най-малките (за деца под три години обаче е препоръчително защитата да се случва с клипс или спрей, за да се избегне досегът им с репелентните таблетки в гривните). Те могат да бъдат носени както на ръцете, така и на краката. Водоустойчиви са, така че не е нужно да се притесняваме, че ние или малчуганите ни ще ги намокрят и те изведнъж ще спрат да действат, няма такава опасност. Само слагаме репелентната таблетка (и тя е водоустойчива) и сме готови за приключения на открито! А когато гривната ни се изцапа, просто изпираме със сапун.

комари и кърлежи
Гривните се продават с две таблетки в опаковка, които предпазват в продължение на 30 дни
Репелентен клипс против комари

Ако гривните не пасват на стила ти, но все още не искаш избраният от теб репелент да се втрива в кожата, то клипсовете против комари са перфектната алтернатива. Те също са за многократна употреба, водоустойчиви са и осигуряват защита също с помощта на репелентни таблетки. Освен това се предлагат в различни цветове, така че можеш да избереш този, който най-много би ти подхождал.

Друг плюс на клипсовете е, че те биха били подходящ избор за защита на най-малките. Няма как да сложим на бебе гривна, но пък един клипс върху количката ще му осигури нужната защита, както и спокойствие на мама. Може да го сложим и върху ергономичната раница, дамската ни чанта или раницата с бебешки принадлежности, с която, така или иначе, не се разделяме. Тодлърите също биха били добре защитени с клипс, за да не се притесняваме, че ще се доберат до таблетката в гривната. Ако пък семейството ти обича да прекарва време на палатка или в градината под тента, то просто закачи един клипс върху тях и се радвай на спокойни летни мигове, без дразнещото присъствие на омразните ни комари.

Поддръжката и тук е повече от лесна. Клипсовете се перат със сапун и вода (не се сушат в сушилня!)

комари и кърлежи
Клипсовете и гривните идват в разнообразие от цветове
Репелентен спрей против комари и кърлежи

Комарите не са единствената опасност, срещу която търсим защита през топлите месеци. Кърлежите също са голяма напаст, която може не само да развали доброто ни прекарване, но и да бъде сериозна опасност за здравето. Затова предпазването и от тях е приоритет на всеки родител. Тук Parakito идва на помощ с комбиниран продукт, който осигурява защита против комари и кърлежи.

Защитният спрей на бранда се предлага в два варианта – подходящ за деца над 6 месец (осигурява защита от кърлежи до 8 часа и от комари до 6 часа, разфасовка от 75 мл) и такъв, подходящ за деца над 12 месеца (осигурява защита от кърлежи до 8 часа и от комари до 7 часа, също в разфасовка от 75 мл).

Репелентите против кърлежи излъчват специфичен аромат, който ги обърква, но за целта те трябва да имат контакт с кожата и спрейовете са едно много добро и лесно за употреба решение.

Продуктите на Parakito представляват специален бленд от растителни масла върху минерална глина и растителна целулоза за хипоалергенно и дълготрайно прилепване по кожата. Те съдържат естествени сгъстители, заместващи химическите и синтетичните такива, които не допускат проникването на репелентната субстанция в епидермиса, а подобряват нейното отделяне във въздуха за часове наред.

Приятен бонус, който ние, жените, ще оценим, е че спрейовете са обогатени с органични растителни масла (кокос, жожоба, сладък бадем) за хидратация и подхранване на кожата. 😉

За разлика от гривните и клипсовете, спрейовете изискват малко повече внимание при използването, oсобено, когато става въпрос за деца. Най-добре е винаги мама или татко да маже откритите части на тялото (ръце, крака, врат и лице), като предварително спреят се нанесе на дланите и така се разнесе върху детската кожа, вместо да се впръска директно. При възрастните впръскването е добре да става на разстояние от 15-20 см от повърхността на кожата, като се разнася нежно на равен слой.

Ето и още няколко полезни съвета, които е добре да имаме предвид при употреба – да избягваме нанасяне върху наранени или раздразнени участъци от кожата, както и след употреба да измиваме ръцете си с вода и сапун. Разбира се, след като се приберем от разходката в природата, трябва да измием кожата, без значение колко време от нанасянето на репелента е минало.

Защита срещу комари и кърлежи както за най-малките, така и за по-големите

С грижа за хората и за природата

Освен, че създателите на Parakito са основали своя бранд с мисълта как да улеснят живота на хората и да им предложат изцяло натурални съставки в борбата с вредните насекоми, те мислят и за природата. Ние от Mammi също подкрепяме устойчивия начин на живот, както и компаниите, които се развиват в тази посока.

Parakito работи с мисъл за околната среда и намаляването на въглеродния си отпечатък като прилага политиката за „нулеви отпадъци” в своите фабрики, използвайки биоразградими материали и такива за многократна употреба, както и системи за повторно зареждане. Също така подкрепя дейността на фондация MASARANG за озеленяване на планетата и борбата с климатичните промени.

Продуктите на Parakito се разработват с цел достигане на най-високи нива на ефикасност, затова са системно тествани от независими лаборатории при спазване на протоколите на Европейската агенция по химикалите, Световната здравна организация и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Всички те се отличават с използване на естествени или растителни активни съставки и патентовани технологии за най-сигурна употреба, особено адаптирана към чувствителни групи (бременни жени, хора с чувствителна кожа и малки деца).

__________________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с Parakito. До 30 септември можеш да се възползваш от 15% отстъпка при покупка на продукти на бранда с промо код MAMMI15.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии