fbpx

Да направим ли хороскоп на детето – как, кога и защо?

Ако се интересуваш от астрология, може би вече си проверила коя зодия е детето ти. Сигурно знаеш асцендента му или позицията на Луната. А замисляла ли си се дали е добре да му направиш хороскоп (натална карта)? Той се изчислява на база дата, час и място на раждане, и представлява „снимка“ на звездното небе. Съвременната астрология далеч не се занимава толкова с предсказания, колкото с определяне на заложбите, темперамента, интересите на даден човек. Това знание е много ценно, защото разкрива индивидуалността на твоето дете и най-вече начините, по които лесно да общуваш и взаимодействаш с него.

Повече за детския хороскоп, кога и как да се направи, разговарям с астролога и коуч Александра Иванчева. Тя е възпитаник на Астрологична школа Урания, завършва обучението по Астрология на Кирил Горанов (Astrology&Beyond) и посещава мастър класовете на Калоян Петров. В момента продължава своето академично обучение с Магистър „Психология”, освен това е сертифициран коуч в програмата Aligned Action International.

Алекс е посветила голяма част от професионалния си път на PR-a, а в момента най-важни за нея са грижите на прекрасната ѝ дъщеричка. Ако темата Астрология ти е интересна, посети Facebook страницата на Алекс – Stellarmind и нейния сайт.

хороскоп на детето
Александра Иванчева/Фотограф: Красена Ангелова

Добре ли е да направим хороскоп на детето и кога е подходящото време за това?

Нека да направим уточнението, че съвременният хороскоп, който се прави в България, в Европа, не е толкова свързан с традиционната астрология, колкото с астропсихологията. За разлика от Индия, където при раждането на детето се прави хороскоп за целия му живот – на каква възраст ще се ожени, кога ще има деца, каква ще е професията му, ние не се наемаме да правим това. Астропсихолозите имат за цел да обрисуват профила на детето.

Ако се интересуваме как би се чувствало детето в детската градина, как би се адаптирало в училище, тогава е хубаво хороскопът да се направи след първата годинка.

Има едно поверие, че Слънцето трябва да е минало своя пълен кръг през наталната карта, да се е върнало на своето рождено място, и тогава детето може да получи своя хороскоп.

Извън това поверие, астропсихолозите се занимават с профилите на детето буквално от неговото раждане. Като специалисти, не би трябвало да си позволяваме да говорим за неговото развитие, а да останем само в портретната характеристика.

Какво представлява портретната характеристика?

Тя отговаря на въпросите: Какво е моето дете като темперамент, емоционалност? Какви са неговите страхове и блокажи? Как да му набавя ресурсите, които не са толкова застъпени в картата?

Веднага давам пример с една карта, в която има много въздух и много земя (бел. ред. много от планетите попадат във въздушни и земни знаци). Вероятно това дете ще е с много интелектуални интереси, доста сериозно и последователно. Няма ли огън в карата, ние трябва да видим как можем да го набавим – да уверяваме детето колко добре се справя самостоятелно, да го овластяваме да бъде независимо, доколкото е възможно, спрямо неговата възраст. Това са големи теми, по които родителите могат да се интересуват буквално от момента на раждане на детето.

Силно вярвам, че, както при възрастните, така и при децата,
хороскопът е тема в развитие.

Той може да подскаже защо детето е по-динамично, мудно, плачливо или нервно. Това знание може да послужи за събуждане по някои теми и за успокоение. Съветът ми е, ако родителите намерят своя астролог-консултант, нека да работят с него във времето!

да обобщим – не правим хороскоп на детето, за да му гадаем бъдещето, а за да разберем по-добре неговата личност и как да се отнасяме с него.

Защо детският хороскоп е толкова ценен?

Хороскопът разширява перспективата. Той помага да разберем, че ние сме различни от детето си, че трябва да запазим уважението към личното пространство. Да приемем, че е възможно да имаме дете, което носи тотално различни характеристики от нашите.

Например, един родител с много планети в огнени и земни знаци (Огнени – Овен, Лъв и Стрелец; Земни – Телец, Дева, Козирог) ще е деен, смел, утвърдителен. От другата страна обаче имаме едно дете с изключително много планети във водни знаци (Рак, Скорпион, Риби). То е с меланхоличен характер, много емоционално и обърнато към себе си. Родителят се опитва да възпита детето в своя дух, че човек трябва да се заявява, да бъде смел, проактивен, но детето няма как да бъде такова, защото същността му е различна. Когато родителят разбере, че детето е различно от него и има нужда от различен подход, идва една много голяма промяна в отношенията.

Да разберем, че сме различни е най-голямата сила на наталната карта!

За да имаме по-добър поглед, трябва ли и ние да си направим натална карта?

Дори ние да не си направим натална карта, хороскопът на детето винаги ще ни каже много неща за него. Ако родителят има своята натална карта, познава себе си през тази наука, ще има изключително големи ползи в отношенията с детето.

Тук идва и едно прекрасно допълнение, т. нар. синастрия, която сме свикнали да свързваме с партньорските отношения, но тя може да се прави и за родител-дете. Този метод представлява налагане на наталните карти, за да се представи динамиката в отношенията. Синастрията дава обяснение на много от сюжетите, които се завихрят, защо се повтарят. Показва защо единият родител е по-настоятелен, а другият по-дистанциран, как детето вижда двамата си родители, по какъв начин се свързва с тях и в коя сфера кой от двамата може да подкрепи детето. 

Много често децата са със съвършено различни карти от тези на своите родителите, защото те са и най-големите ни учители.

хороскоп на детето
Снимка: Freepik.com

Как изглеждат родителите в картата на детето?

Сами ние, като родители, сме изобразени в картата на нашето дете. Тя показва как то ни възприема в неговия вътрешен свят. Обикновено Луната е свързана с майката, Слънцето е свързано с бащата. Важно е да си позволим да видим каква майка сме ние, спрямо това в кой знак попада Луната в хороскопа на детето и какви аспекти прави. Важно е да направим здравословната разлика, че образът, който детето вижда, не сме ние.

Ако детето ни вижда като един твърде задушаващ родител, ние може да се опитаме да му покажем и друга своя страна, например да се вслушваме повече в неговите искания. Това не винаги е лесно и приятно, но е хубаво да видим образа, който нашето дете има за нас, за да можем на време да се справим с него.

Ако имате повече от едно дете, вижте как изглеждате в картата на всяко едно от тях, със сигурност вашият образ ще бъде различен във всички карти.

Хороскопът на детето показва ли какви са неговите заложби и таланти?

Категорично да. Хороскопът показва какви ще са интересите на детето. Разбира се, ние не можем да бъдем сигурни каква точно ще е професията му, но можем да определим дали неговите интереси ще бъдат по-скоро творчески, научни, ментални, дали ще е подвижно, социално.

Картата може да ни помогне да решим какъв тип да бъдат заниманията на детето – дали да бъде във взаимодействие с повече деца, да спортува, да изберем по-уединени занимания, изкуство и т.н. Добре е да набележим тези таланти и след години да се обърнем към тях и подпомогнем тяхното развитие, ако детето има интерес.

Добре ли е да правим годишен хороскоп за детето?

На тази възраст годишният хороскоп (солар) е по-скоро излишен, защото той обхваща теми, които са свързани с по-зрелия живот. Там са разположени нашите професионални ангажименти, образование, все теми, свързани с взимането на решения.

Соларът е подходящ за по-пораснали деца, тийнейджъри, които започват да се ориентират какво искат да правят в живота. Струва си да направим солар в години, които са свързани с кандидатстване, тръгване на училище, но не за да си самовнушаваме разни неща, а за да видим какво ще бъде психическото и физическото натоварване за това дете, дали е по-добре да изчака с една година. Целта е знаем как да го подкрепим в този важен момент.

Често Астрологията потвърждава усещанията на родителите, които по интуитивен път са стигнали до същото заключение, но е ценно да си сверим часовника.

Да приемаме ли всичко, което астрологът ни казва за „чиста монета“?

Категорично вярвам, че човек непрекъснато работи върху своята натална карта. Последното, което трябва да направим, е да сложим нашето дете в някаква графа, това етикетиране не бива да се допуска. Няма консултант, който да може да ни даде цялата картина, защото много голяма част от нея е свързана с родителя и информацията, която той дава за определени процеси. Ние, като консултанти, работим с определени параметри, свързани със знаци и символи, затова много често задаваме въпроси. Важно е да не приемаме казаното за „чиста монета“, а да се доверяваме най-вече на своята интуиция. Хороскопът само допълва нашата перспектива.

Кой е най-ценният съвет за родителите, които искат да направят хороскоп на детето си?

Да не се фокусират върху това кога детето ще развие талантите си, кога ще бъде най-успешно, а да обърнат внимание на емоционалния му свят, темперамент и как може да се разгърне неговият потенциал. Най-важно е детето да се чувства уверено, обичано и щастливо. Наталната карта ни позволява да видим теми и аспекти в живота на детето, които може да не сме забелязали досега.

Влезте непредубедено в един такъв разговор, за да видите детето си, не моделирано през вашите очи, а така, както го вижда Вселената. Това ще е от изключителна полза в отношенията ви!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии