fbpx

6 неща, които можеш да направиш, за да се погрижиш за имунитета на своето дете

Когато бях дете, свързвах началото на септември с есента и старта на учебната година. Сега, когато отдавна не съм ученичка и не играя по детските площадки, есента придобива и друг смисъл. Застудяването води след себе си сезона на настинките и вирусите. А кои са най-застрашените. Да, нашите малчугани. Игрите на площадките и времето, което детето прекарва с всички други деца в градината или училището, го излагат на много и разнообразни бактерии. И така, настинката е на лице.

Разбира се, като родител, не искаш детето ти да боледува постоянно. Но не можеш и да го затвориш вкъщи, за да го предпазиш. Какво правиш тогава? За щастие, можеш да се погрижиш за имунитета на детето, който ще го предпази от бактерии и вируси.

Да мие редовно ръцете си; да не стои на места, на които има много хора, и да не влиза в контакт с болен човек. Всички тези неща са от значение, но има още шест такива, на които да объднеш внимание. С тяхна помощ ще помогнеш на имунната система на детето си и ще си осигуриш спокойствие в сезона на вирусите. (пст… обърни внимание на номер 6.)

1. Цвета на храната е важен

Проучванията показват, че цветните растения, особено зелените листни зеленчуци, кръстоцветните зеленчуци, цитрусовите плодове, наситено оцветените горски плодове, сладките картофи и доматите, могат да помогнат за подобряване на функцията на имунните клетки. Те са богати и на хранителни вещества, свързани с по-добрата имунна система, като витамините С и D и минералите цинк и селен.

грижа за имунитета
Кредит: Pexels

За да осигуриш повече цветни плодове и зеленчуци на детето си, добавяй моркови и горски плодове към обяда, наблегни на плодове с протеин (ябълки с фъстъчено масло, например) и прави на детето повече зеленчукови супи и яхнии. Включи детето в избора и приготвянето на храната, за да си сигурна, че ще запалиш интереса му към здравословното хранене.

2. Погрижи се за коремчето на детето

По-голямата част от имунната ни система се намира в червата. Ако здравето на червата е добро, то имунната система е по-вероятно да го последва. Цветните растения не само имат имуноукрепващи свойства, но и са богати на фибри. Достатъчното количество фибри се свързва с по-доброто здраве на червата и на свой ред с по-балансираната имунна функция. Освен това приема на храни с високо съдържание на пребиотици и пробиотици също може да помогне за развитието на добра микробиота.

Един от начините да постигнеш това е като осигуриш на детето храни като банани и пълнозърнест хляб (за пребиотици) или сирене и кисело мляко (за пробиотици). Избери неподсладени обикновени варианти и добави плодове или малко мед за естествена сладост.

Виж още: Бабини илачи за силен имунитет – 9 лесни рецепти, които да опиташ

3. Погрижи се за добрия сън

Адекватният сън е в основата на здравата имунна система. Проучване от 2019 г. показва, че сънят повишава ефективността на Т-клетките – вид клетки, участващи в имунния отговор на организма. Когато детето се е наспало добре, способността на т-клетките в тялото му да се борят с вредното влияние на околната среда е много по-голямо. От там, то е по-защитено срещу вируси и бактерии.

За да помогнеш на детенцето си да има пълноценен сън, а от там и здрава имунна система, обстановката в спалнята е много важна. Погрижи се за температурата и светлината. За децата и бебетата безопасната среда за сън е между 18 и 22 градуса. А, за да си сигурна, че в стаята на детето температурата е такава, струва си да инвестираш в стаен термометър или в бебефон с вграден такъв. Що се отнася до светлината, добре е детето да спи в напълно тъмна стая, за да не нарушаваш циркадния му ритъм.

Като допълнително предимство, създаването на среда без стимули също ще допринесе за по-добър сън. Това означава, че не се допускат никакви телевизори или мобилни телефони, когато е време за лягане, а за предпочитане дори няколко часа преди това. Това помага да се осигури добро качество на съня.

4. Обърни внимание на стреса на детето

Няколко аспекта на родителството могат да бъдат свързани с увеличаване на стреса. Като възрастни ние го усещаме и тялото ни го показва. Не е по-различно и при децата. Проучванията показват, че когато организмът изпитва хроничен стрес, той губи способността си да регулира нормалните възпалителни реакции. Това може да окаже неблагоприятно въздействие върху имунната система. Проучванията показват още, че децата, които изпитват силен психологически стрес в семейството си, могат да имат потиснат имунитет и трудности при отблъскването на инфекции.

грижа за имунитета
Кредит: Pexels

За да помогнеш на детето да се справи със стреса, остави му време, в което да прави любими за него неща. Говори си с него за това как е минал деня, дали има нещо, което го притеснява. Когато детето е спокойно да споделя с теб, то ще е по-спокойно и в ежедневието, а от там и имунната му система ще бъде по-силна.

5. Не забравяй за движението

Дебатът между физическите упражнения и имунитета продължава. Дали физическите упражнения носят повече вреда на имунната система, отколкото полза? Изследванията показват, че продължителните и тежки физически упражнения всъщност могат да действат срещу здравата имунна система. Децата обаче е по-малко вероятно да се занимават с интензивни физически упражнения. Нови изследвания показват, че всяко движение е по-добро за имунната система, отколкото никакво движение. За децата това означава, че трябва да станат от дивана и да излязат да поиграят навън (или на тротоара, или на тревата).

Всекидневната семейна разходка може да помогне не само на имунната система на детето, но и на твоята.

Ето защо, осигури здраве за цялото семейство като организираш редовни излизания, разходки и игри.

6. Откажи се от лошите си навици.

Проучванията показват, че най-мощният фактор, който предсказва здравословните навици на детето ти са… неговите родители. Ако се храниш с цветни храни и ограничаваш рафинираните зърнени храни, ултрапреработените храни и добавените захари, вероятността детето да направи същото е много голяма. Създаването на добри навици за хранене и движение е от решаващо значение, но по отношение на имунната функция един навик в частност може да бъде изключително вреден за имунното здраве: тютюнопушенето. Установено е, че токсините в околната среда оказват голямо влияние върху имунната функция. Проучване от 2018 г. при животни установява, че пасивното пушене увеличава възпалителните фактори в организма. То намалява имунитета, особено при респираторни инфекции.

Като майка, искаш да си сигурна, че детето ти е здраво и има силен имунитет през сезона на вирусите и настинките. Сега е моментът да помислиш за вредните навици, от които искаш да се откажеш, и да го направиш.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии