fbpx

Защо е важно да въведа грижата за кожичките на ноктите в рутината си още сега

Грижата за ноктите не е продиктувана само от това да имаш красив маникюр и педикюр. На първо място тя е грижа за здравето и самочувствието ти. В предишната статия ти разказахме как да се погрижиш за ноктите си по най-добрия начин. Сега се фокусираме върху един често пренебрегван елемент – кутикулите или кожичките на ноктите и защо тяхното състояние е толкова важно за доброто ти здраве и външен вид.

Без значение дали редовно ходиш на маникюр или се справяш достатъчно добре и сама у дома, от първостепенно значение е правилната грижа за кожичките на ноктите. Като оставим настрана външния вид, необслужваните кожички могат да те подлуят, особено когато изсъхнат и започнах да ти причинят болка. Неправилната грижа за тях дори крие риск от инфекция.

Виж коя е правилната грижа за кутикулите, какви продукти да използваш, разбери отговора на вечния въпрос – дали трябва да се режат или само да се избутват и научи няколко хитринки, с които винаги да имаш здрави кожички и нокти, дори в домашни условия.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУТИКУЛИТЕ?

Кутикулът е слой мъртва кожа, разположен по долния ръб на нокътя. Тази област е известна като нокътното легло. Функцията на кутикулите е да предпазват ноктите от бактерии, да ги поддържат здрави и силни, докато израснат от корена, затова те имат толкова голяма власт върху здравето на ноктите. Ако не се грижиш добре за кутикулите, има голяма вероятност ноктите ти да бъдат по-чупливи, да се напукват и да загубят блясъка си.

Защо е важно да се грижиш за кожичките на ноктите, дори ако ходиш на маникюр?

Колко често ходиш на маникюр – веднъж на 2 седмици, веднъж месечно или по-рядко? Кожичките на ноктите ти обаче имат нужда от грижа всеки ден. Зоната около кутикула е деликатна. Тя лесно може да изсъхне, под въздействието на студ и вятър, често мокрене на ръцете, използване на почистващи препарати, да се нарани и да се зарази с инфекции.

Важно е да се грижиш за цялата област около ноктите, да я поддържаш чиста и добре хидратирана, така че ноктите ти да останат здрави.

Кожичките действат като защитник при растежа на ноктите и ги предпазва от деформация. Освен това, колкото по-поддържани са, толкова по-красив и завършен изглежда и маникюрът ти, мамми!

грижата за кожичките на ноктите
Снимка: Freepik

Рискове от неправилно изрязване и третиране на кутикулите

В света на модата и красотата съществува вечният спор дали кожичките на ноктите трябва да се режат или само внимателно да се избутват? Нека обаче видим какво казват специалистите.

Американската академия по дерматология (AAD), направила редица изследвания относно безопасността на рязане на кожички, съветва те да не се режат.  

Това включва, както изрязването им у дома, така и при козметик, и в салони за красота.

Както вече знаеш, кожичките предпазват както ноктите, така и кожата около тях от инфекции. След изрязване на кутикула е по-лесно за бактериите и микробите да проникнат в основата на нокътя. Подрязването на кожичките може също да доведе до проблеми с ноктите като нацепване, поява на бели петна или бели линии. Ако получиш бактериална инфекция в тази област, това може да попречи на растежа на нокътя.

Ако все пак държиш да изрязваш кожичките, е важно да спазваш няколко основни правила:

* Омекоти кутикулите с подходящ продукт.
* Използвай стерилни инструменти, както у дома, така и в професионалните салони.
* Изрязвай много внимателно, само мъртвата кожа, за да не се разраниш.

Важно! Не трябва да изпитваш болка при рязане на кутикулите, ако това се случи, значи си засегнала и жива тъкан.

Друг, по-безопасен, вариант да се погрижиш за кожичките около ноктите, е, като леко ги избуташ със специален метален или дървен избутвач. Преди това отново не забравяй да ги омекотиш. Бъди много внимателна, за да не избуташ кутикула прекалено навътре, което може да доведе до раздразнение и болка.

грижата за кожичките на ноктите
Снимка: Freepik

Терапия и грижа за кутикулите

Най-добрата ежедневна грижа за кожичките на ноктите е отличната хигиена. Поддържай ръцете и ноктите си винаги чисти, почиствай добре, под и около ноктите, където е любимо място на много бактерии.

много важна стъпка от грижата за кутикулите е хидратацията.

Имай предвид, че кожичките изсъхват, напукват се, белят се и се лющят, точно както прави кожата. Точно за това добрите продукти за овлажняване са изключително важни, особено ако си с по-суха кожа, ръцете ти са подложени на агресивни препарати или просто са дехидратирани през зимата.

Втрий избрания продукт – крем, масло, олио, балсам, лосион, внимателно около кожичките и го остави да попие добре. Превърни това действие в част от рутината си, например, когато си слагаш крем за лице, хидратирай и кожичките около ноктите. Овлажнявай кутикулите редовно, за да предотвратиш сухота и напукване, и да се радваш на здрави и красиви нокти.

Снимка: Freepik

Как да се погрижиш за кожичките на ноктите в домашни условия?

Ако искаш да имаш красив и здрав маникюр, не разчитай само на маникюристката си, а вземи нещата в свои ръце. Най-важна е превенцията, затова се пази от изсушаващи кожата агенти. Ръцете, ноктите и кожичките могат да изсъхнат от често миене на съдове, използване на почистващи препарати, както и от лакочистител, съдържащ ацетон. Затова експертите препоръчват носенето на ръкавици при миене и чистене, както и използването на лакочистител без ацетон. За да бъдат здрави ноктите и кожата около тях, използвай лакове, които съдържат подхранващи и овлажняващи съставки, а не вреди химикали като формалдехид, камфор и толуен.

Грижи се за деликатните кутикули у дома с доказани и висококачествени продукти, както Писалката за омекотяване на кутикули CUTICLE CARE PEN на Microcell . Тя представлява балсам, под формата на писалка, който се нанася изключително лесно и поддържа кожичките винаги меки и подхранени. Балсамът съдържа висококачествени масла, сред които: масло от ядка на праскова, жожоба и ориз. Тази комбинация позволява израстването на мек и здрав кутикул.

Най-хубавото е, че можеш да използваш CUTICLE CARE PEN навсякъде – у дома, на работа или докато си движение. Пускаш малката и практична опаковка в чантата и спокойно можеш да се погрижиш за кожичките си по всяко време на деня. Разклащаш писалката преди употреба и нанасяш балсама само за няколко секунди. А с върха на писалката можеш леко да избуташ кутикулите. Скоро ще забележиш как стават по-гладки и еластични.

Всички продукти на Microcell възвръщат способността на ноктите да се самовъзстановяват. Те витализират увредените клетки и подпомагат изграждането на здрава клетъчна база. Активните им вещества проникват в дълбочина и действат отдолу нагоре. За наистина здрав и ослепителен маникюр, комбинирай Писалката за омекотяване на кутикули CUTICLE CARE PEN на Micro Cell с Nail Wonder топ лак или Nail Repair Гланц.

Дяволът е в детайлите, затова не пропускай грижата за кожичките на ноктите в твоите ритуали за красота и здраве!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии