fbpx

Кои са най-честите грешки при бебеносенето и как да ги избегнем

Даде ли вече шанс на бебеносенето или още се колебаеш? Ние сме сред почитателите му и горещо го препоръчваме на всяка мама, но сме наясно, че си има тънкости, които трябва да се овладеят, за да може да се насладим на всичките му хубави страни.

Затова и днес ще те срещнем с една дама, която ще ти разкаже малко повече за него. Ани Събева е консултант по бебеносене и основател на библиотека Слингомания. Можеш да разчиташ на нея за всичко, свързано с избора на подходяща носилка. Личните консултации на място в шоурума на Слингомания дават увереност на всеки млад родител, че е взел най-правилното решение за своето дете. В блога на библиотеката ще откриеш много полезна информация за бебеносенето, ревюта на различни продукти, както и много други материали, посветени на родителството.

А сега даваме думата на Ани, за да ти се представи и да разкаже повече за възможните грешки при бебеносенето и как да ги избегнем.

Виж още: Бебеносенето – моят най-добър приятел

„Работата ми е дълбоко свързана с родителите. Важно ми е и да им помагам, и да ги усмихвам. Намалявам стреса им и редуцирам плача при новороденото. Свръхсили ли имам? Донякъде… Аз съм консултант по бебеносене!

Уча новите родители как успешно да полагат грижи за своите новородени. Основно ги въвеждам в бебеносенето, напътствам ги как да изберат подходяща носилка, за да се чувстват всички комфортно и да са в безопасност. Научавам родителите да поддържат естествената и ергономична позиция на своите новородени, като по този начин подпомагат и оптималното им физическо развитие

Ако не си запозната с процеса, веднага ще разкажа.

Бебеносенето е тип гушкане, в което бебето е „закачено” за майка си или баща си посредством слинг или ергономична раница, а родителят е със свободни ръце.

Мъничето се адаптира към новия свят и живот по-лесно, когато е на гърдите на майка си, защото нейното тяло е единственото познато нещо за него и въпреки, че е „от другата страна”, вече извън утробата, шумът на тялото ѝ, ароматът на кожата ѝ го успокояват. Татковците също могат да бебеносят, защото бебето познава гласа им.

Новородените обичат да са на тясно, на топло (не повече от телесна температура) и да хапват често. Да стоят изправени в прегръдките и да са в безопасност. Всичко това може да се постигне с бебеносене. Но, разбира се, е добре да знаем как точно и правилно да го практикуваме. Затова и днес искам да споделя с теб

Какви са най-честите грешки при бебеносене и как да ги избегнем

1. Липсата на информация какво е ергономична носилка и каква е разликата ѝ с кенгуру

Подходящите носилки за новородено са тъкан ринг-слинг, тъкан слинг-шал и еластичен слинг-шал. Въпреки указанията на много други видове носилки, че са подходящи за новородени, силно препоръчително е първите месеци бебетата да се носят в слинг, а след втори-трети месец – в хибридна носилка или раница.

Причините за това са, че новородените имат нужда от подкрепа в областта на врата и главата, каквато различните от слинг носилки не осигуряват на този етап. Новороденото има много тесен разкрач и той трябва да остане в естествено положение дори и вързан, в никакъв случай не трябва да разкрачвате бебето. Най-добра ергономична позиция и най-близка до естествената бебетата имат, когато ги поставим в слинг. Гръбчето на новороденото трябва да бъде подкрепено и да се следва естествената му извивка, добрата подкрепа означава прилепнала и стегната носилка около новороденото.

Ето защо популярните носилки тип кенгуру не са подходящи – те са широки, твърди и с тясна основа. В допълнение към това са неудобни за носещия.

грешки при бебеносенето
Кредит: Slingomania
2. Избор на неподходящо облекло

Летният сезон е предизвикателство за новородените. Когато навън температурите надвишават телесната ни такава, а бебетата не биха могли да се охладят сами, единствено бебеносенето помага. За да е комфортно обаче, трябва да подбираш тънки дрехи от естествени материи и с високи деколтета. Добре е бебето да няма пряк контакт с твоята кожа. Носи шапки и резервен комплект дрехи със себе си.

3. Твърде отпуснато бебе

За да поддържаш тялото на бебето в правилна позиция, то трябва да е стегнато вързано или достатъчно наедряло, за да бъде поставено в структурирани носилки, като ергономична раница. Проверката за това дали е достатъчно стегнато е, когато се наведеш напред и коремите ви с бебето не се разделят.

4. Ергономичната носилка не е съобразена с тялото на носещия

Съществува огромно разнообразие на материи при слинговете, хибридните носилки и раниците. Тънки, дебели, подплатени, твърди, меки, с дълги и широки презрамки или къси и тесни.

За да си сигурна какво ти подхожда и ти е удобно – пробвай! При проба може да установиш, че бебето ти има по-добра позиция и на теб ти е по-удобна носилка, която не те грабва от продуктовите снимки. 

Може да запишеш час за консултация в локалната библиотека за ергономични носилки. Основната роля на библиотеката за ергономични раници и слингове мога да обобщя по следния начин:

* Да дава правилните препоръки, за подходящите носилки;

* Да предостави възможност да изпробваш или да наемеш подходяща за теб и твоето дете носилка;

* Да поддържа цветна палитра от разнообразни марки и модели носилки;

грешки при бебеносенето
Кредит: Unsplash
5. Несъобразяване с безопасността

Не забравяй – бебеносенето е удобно за теб и е добро за бебето, но е необходимо да следваш основните съвети за безопасност, избирайки ергономична носилка. Ето ги и тях:

* Свободни дихателни пътища на бебето – главата му да бъде на разстояние от четири пръста под брадичката на носещия и брадичката на детето да сочи нагоре;

* Коремът на мама да е плътно прилепнал към този на бебето;

* Колената на бебето да бъдат по-високо от дупето и корема на бебеносещия;

* Носилката да стига максимум до първия шиен прешлен на бебето и минимум до началото на мишницата.”

Разгледай изгодни предложения за бебеносене в профила на Ани в Малки Съкровища.

_______________________________

* Благодарим на Ани за полезните съвети. Ако имаш въпроси за бебеносенето или се нуждаеш от помощ в избора на подходяща носилка, можеш да се свържеш с нея ТУК.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии