fbpx

Историята на Гергана от Zeazoo – майка на три деца и създател на обувки за босо ходене

За себе си Гергана Иванова казва, че има трима сина, а Zeazoo e нейното четвърто дете. Под това закачливо име се крие 11-годишна история на фирма, която създава обувки за босо ходене.

Преди това в главата на Гергана, която по образование е икономист, а по професия проектен мениджър и изследовател пазарни проучвания, се въртят различни идеи за самостоятелен бизнес. Обмисля дали да не се захване с ученическото си хоби – да шие дрехи или да създава шапки, но най-естествено за нея се оказва да продължи професията на баща си – Йордан Злогошки. Той е трето поколение обущар, моделиер в бившите обувни фабрики „Ильо Войвода“ в Кюстендил и „Вихрен“ в Благоевград.

„Винаги обувките, които съм носила преди Зизуу, са били неудобни. Баща ми ми е правил обувки, но с това, което разполага“, казва тя. Гергана среща проблеми с конвенционалните обувки за прохождане на първите си две деца и започва да се интересува от обувките за босо ходене, които по това време са пълна енигма, не само в България, но и на световния пазар.

Zeazoo стартира през лятото на 2011 г. с двама души – Гергана и баща ѝ, като онлайн магазин за ръчно изработени “боси” обувки. Съпругът на Гергана отговаря за онлайн присъствието на марката и се включва с финансова помощ, а в последствие майка ѝ, която има опит в сферата, също помага в изработването на обувките.

Разбери кои са основните предимства на обувките за босо ходене, как Гергана и семейството ѝ създават първите модели, как успява да развие фирмата така, че днес да продава в България, Европа и САЩ и кои са нещата, които е трябвало да жертва като майка, за да стигне до тук.

Представям ти човешката история на Гергана Иванова от Zeazoo!

Гергана Иванова от ZeaZoo
Гергана и нейното семейство/ Снимка: Личен архив

Как една майка с три деца, с професия в пазарни проучвания, решава да се захване със създаването на обувки за босо ходене?

Никога не съм носила толкова удобни обувки, че да не ги усещам на краката си. Така беше и при децата ми. Когато синовете ми започнаха да правят първите си стъпки, ми се струваше много неестествено да им сложа едни тежки обувки, децата да изпитват затруднение да ходят с тях и да искат да ги свалят.  

Преди да забременея с третия ни син, другите двама бяха на 5 г. и 2 г., започнах да намирам информация за ползите от босото ходене, особено за прохождащи деца. Все още обаче нямаше обувки за тези първи стъпки, като изключим меките пантофки с велурена подметка. Обувки, позиционирани като “обувки за босо ходене”, по мои наблюдения, имаше 1-2 марки в онлайн пространството с възхода на онлайн търговията (2009-2010 г.).

Като забременях с третия ни син, в мен започна да се формира идеята, имайки баща-моделиер под ръка, да правим обувки, които да са максимално щадящи и подпомагащи прохождането на детето.

Стартирах фирмата след като родих. Преди това направих проучване. Използвах професионалните си знания, за да разбера какви са нагласите към такъв тип обувки в България. Около мен имаше много майки с малки деца. Видях, че има ниша и все още неосъзната нужда от такъв продукт. Така решихме да стартираме в края на август 2011 г., когато третия ми син беше на три месеца. Той ни беше „тестер“, така да се каже. Чрез него стартирахме с бебешки буйки за бебеносене и за прохождане. А с другите двама по-големи синове започнахме с пантофки за вкъщи и детска градина, около 1 година по-късно с обувки и сандали, а в последствие с ботуши.

Гергана Иванова от ZeaZoo
Снимка: Личен архив

Виж още: Росица Петрова и нейният Дом от вълна – кауза, която е повече от бизнес

Кое беше най-трудното в началото?

В началото беше много трудно, не само от финансова гледна точка, защото първите две години съпругът ми издържаше фирмата изцяло, но и все още нямаше информация на световно ниво на какви параметри трябва да отговарят тези обувки.

По стандарт традиционните бебешки обувки са с твърда пета, но това за нас беше противоречиво. От една страна твърдата пета не е подходяща за обувки за босо ходене, но от друга се препоръчва от педиатрите и родителите се притесняваха. Първите няколко години беше трудно да сме убедени, че това, което правим, по никакъв начин не застрашава развитието на детското стъпало.

Първите модели бяха от текстил и кожа, изцяло меки. Направихме пантофки, които са за бебеносене с вълна отвътре и с памук отвън, които в момента не предлагаме. Създадохме меки пантофки, както и първите ни истински модели обувки „Лео“ и „Тайгър“, които са на принципа на модел мокасина. Това е обувка, която изцяло обгръща крачето. Тя е много удобна, широка около пръстите, което е един от най-важните параметри за обувките за босо ходене. Пръстите не трябва да се сплескват, както се случва при острите обувки. Палецът трябва да е на разстояние от другите пръсти, защото при ходене, поема тежестта на тялото и всички пръсти трябва да се разперват.

Когато палецът е винаги прибран, се деформира и оттам тръгва деформация нагоре към целия гръбначен стълб.

Малкият Ви син прохожда с обувки за босо ходене, изработени от Вас, нали така?

Да, точно така. Другите двама сина се включиха на различни възрасти. Най-интересно беше при най-големия ми син, който на 8-9 г. започна да носи нашите обувки навън. Той е с много еластични стави, сводовете му бяха паднали и стъпваше навътре с крачетата. Нашите обувки са с много тънки подметки, които не ограничават стъпалото. Когато започна да носи модела ни ботуши Йети, той продължаваше да ходи навътре и стъпваше изцяло върху кожата.

След около година походката му се изправи, сводът му се повдигна и вече не стъпва по този неправилен начин.

Казвам това, защото дори на 8-9 г. сводът продължава да се развива, докато расте и тялото и такива проблеми могат да се коригират с минималистични обувки. Падналият свод е резултат от слаба мускулатура и колкото повече я тренираш, толкова повече заздравява.

Как измислихме името Zeazoo?

Една нощ си прехвърлях различни имена в главата. Моята моминска фамилия е Злогошка и исках името да започва със З. Спрях се на Zeazoo, тръгнах да го търся по начина, по който исках да се изписва на английски и се оказа, че има американска детска авторка, с която се свързахме в последствие. Една от историите ѝ е “ZeaZoo and the land of Boo” и в нея Зизуу е малко момиче, което живее в джунглата с животни. Ние, по някакъв начин, се отъждествяваме с животните, от гледна точка на това, че те също ходят боси. Това е и причината имената на моделите да са обвързани с животни.

Например, сандалите са морски обитатели – „Немо“, „Ариел“, „Марлин“, „Нептун“ и т.н. Пантофите и обувките с по-лека конструкция са с имена на птици, тъй като това са едни от най-леките животни. Например, „Колибри“ е най-лекият детски модел пантофи. Мокасините ни са с имена на диви котки, защото са много бързи и т.н.

Какво е усещането да носиш обувки за босо ходене?

Повечето хора казват, че все едно носят пантофки – леки обувки, които почти не усещаш върху краката си и не изпитваш умора след дълго ходене. Като ходиш по неравна повърхност, се усещат неравностите, но я няма тази болезненост, както когато ходиш изцяло бос. Подметките на обувките са много тънки и целите са еластични. Те са меки, действат като естествен амортисьор и не създават травмиращото усещане, което носи твърдата подметка.

Меките подметки приучават човек да стъпва повече върху възглавничката на пръстите, а не върху петата. Направете си експеримент да ходите боси по неравна повърхност – като ходите на пета е болезнено и несъзнателно прехвърляте тежестта върху пръстите. Това е правилният начин на стъпване.

Гергана Иванова от ZeaZoo
Снимка: Личен архив

Защо за едно прохождащо бебе обувките за босо ходене са толкова ценни?

Когато детето е прохождащо, е най-добре да ходи абсолютно босо върху безопасна среда.

Стъпалата имат нервни окончания, свързани с различни органи в тялото, и с босото ходене те се стимулират. Освен това крачетата имат мастна възглавничка, която омекотява ходенето и се топи до към втората година. С пръстите си децата опипват повърхността, като по този начин се изпращат верните сигнали до мозъка, който адекватно разпределя тежестта на тялото върху стъпалата. Така босото ходене води до по-добра координация.

Детето е по-уверено, ходейки босо или с обувки с тънки подметки. Освен това не се съпротивлява срещу обувките, които му се обуват, тъй като те са много меки и комфортни. Ако трябва да обобщя:

обувките за босо ходене осигуряват: по-добра координация, естествено прохождане, удобство, спокойствие, че крачетата няма да бъдат травмирани или деформирани, и стъпалата израстват по-здрави и силни.

Дори възрастен човек, който преминава от традиционни към „боси“ обувки, усеща как пръстите му спокойно се разперват. Цялата предна част на стъпалото става много по-активна в движението, отколкото е била до момента. При децата това става естествено, от първия ден, ако ходят с боси обувки.

Какви материали използвате при създаването на обувките за босо ходене?

Ние използваме естествени материали – естествена кожа изцяло за всички модели. Обмисляме варианти и за веган модели, но за нас естествената кожа остава най-подходящият материал за обувки. Възможни са и модели от текстилни естествени материали като памук, корк или коноп, но това са обувки, които не са подходящи за всички сезони, докато естествената кожа може да се носи през цялата година, тъй като е достатъчно издръжлива. Имаме модели включително за майки и татковци. Предлагаме пантофки за вкъщи и обувки за навън, сандали, мокасини, ботуши.

Гергана Иванова от ZeaZoo
Снимка: Личен архив

На кои пазари оперирате в момента?

Ние продаваме основно в ЕС и САЩ. Търсенето на обувки за “босо” ходене започна от северните западни държави, като най-силно в началото беше в Холандия и Чехия, както и Скандинавието. Последните няколко години вече се наблюдава търсене и в южните страни от ЕС. Последните 3-4 години има засилване както на търсенето, така и на предлагането в световен мащаб и съответно много бързо се появиха силни и агресивни с реклама и дистрибуция западни марки.

В България в началото хората гледаха много скептично. Питаха се: „Няма ли да му се набие краченцето с тази тънка подметка?“, „Как така без твърда пета?“. Знанието за босите обувки сред авторитетите, като ортопеди и педиатри, навлизаше бавно. Но концепцията за обувки, валидна през последните 40-50 години, реално не издържа проверката на времето, защото си причинихме деформирани и слаби стъпала в порасналите индивиди като нас. А всички знаем за проблемите, свързани със стъпалата, които се отразяват на цялостното качество на живот.

За щастие вече има много препоръки от ортопеди, има много повече знание сред българските родители по отношение на босите обувки.   

Вече 11 години сте в бизнеса, какво ви коства това като майка, за да го има Zeazoo?

Връщайки се назад, си казвам: „Тук трябваше да обърна повече внимание на децата“, „Тук това изпуснах“, „Там не направих, каквото трябва“. Постоянно съм била разпъната между това да съчетая всички активности и грижи за децата с работата.

Повтарям си, че всяко нещо има смисъл, че сме стигнали до някъде, където можем да се гордеем. Започвайки със Zeаzoo, не съм си и представяла, че ще стигнем до тук. Развитието на бизнеса ни е ставало единствено и само с реинвестиране на печалбата, като първите 2 години бяхме изцяло на загуба. Това е нормално за един стартиращ бизнес, който се развива без кредитиране, но това ни и ограничава да правим по-големи крачки за закупуване на скъпи и модерни машини, които в обувното производство са много специфични за определени операции, но биха ни направили по-ефективни.

Най-много съм доволна от това, че колкото и да ми се е налагало да работя, да не спя, да не обръщам внимание на децата си, се гордея с тях.

Гордея се, защото без да търся странично мнение, техните учители, наши приятели и странични хора ги хвалят като възпитани и интелигентни деца, а и децата се справят отлично с образованието и отговорностите си. Помня, че в детската градина казваха: „като вашите можем и 100 да гледаме в една група“. Това ми показва, че каквото и да съм жертвала, е имало смисъл.

Но усещам, че в мен има една тревожност, защото отговарям за целия екип от около 25 души, който има доверие във фирмата. Имам притеснение как ще продължат да се случват нещата. Минахме през Ковид криза, сега минаваме през висока инфлация, война в Европа, нестабилна обстановка в България, изключително неблагоприятна среда за бизнеса, но трябва да продължаваме напред.

Какво си пожелавате в личен и професионален план за новата 2023 година?

Тъй като имам кандидат-студент тази година, си пожелавам да му се случи всичко най-хубаво и да влезе там, където ще е най-добре за неговото развитие.

Колкото и банално да е, пожелавам си да сме живи и здрави, другото си го имаме!

В професионален план имаме нов проект, концепция за нов модел, в който ще инвестираме не малко средства, и се надявам да се получи.

Пожелавам на всеки да се занимава и работи това, което наистина му харесва или да направи така, че да заобича това, което прави, развивайки и обогатявайки го!

В момента на сайта на Zeazoo има коледна разпродажба. На този линк https://www.zeazoo.com/shop/74-OUTLET ще намерите единични чифтове ботуши и тематични коледни пантофки на намалени цени.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии