fbpx

Гергана Баева – двигателят на CОСО Dry Bar & Nail House

Когато си помисля за нея, си я представям винаги усмихната. Обича да помага на хората да изглеждат и да се чувстват добре. Обича и да готви – сама или заедно със сина си. А кулинарните ѝ снимки и рецепти са меко казано неустоими.

Може би познаваш Гергана Баева като човека зад оазисите за лична грижа и красота – Coco Nail Sofia, Coco Dry Bar & The Barber Shop. Или пък си попадала в кулинарното ѝ пространство с вкусното име Beyond the yummy

Аз се запознах с Гери преди десетина години, когато заедно работихме в една рекламна агенция. Още тогава тя беше много енергична, дейна и решителна жена, която знае какво иска и смело го преследва.

Поканих я за един разговор, посветен на родителството и предприемачеството и за да разбера как ѝ остава свободно време за кулинарните шедьоври, които създава.

Виж още: Денина Мартин за това да си млада майка предприемач в България

Кредит: Личен архив
Как би се представила на хора, които не те познават?

Щастлива и обичана жена и майка, бизнес ентусиаст с голяма доза позитивизъм във всяко начинание, идеен генератор и сбъдващ мечти човек

Кое се случи първо за теб – да станеш майка или да имаш собствен бизнес?

Детето беше двигателят на всичко! По време на майчинството си с Тома стартирах собствен бизнес. Направих го по-скоро за себе си, да се съхраня и да продължа да работя, въпреки детето.

Впоследствие се върнах на работа в рекламната агенция, имах паралелно бизнес и дете… Щури времена бяха.

Какво научи след като напусна работа, за да стартираш своя бизнес? Кое беше най-голямото предизвикателство за теб?

Винаги съм била отговорна, но сега мислех за другите, за екипа ми, повече от всякога.

За мен хората са най-важните в един бизнес и затова концентрирах много усилия в изграждането на добър екип.

Другото голямо предизвикателство на нашия пазар е да „продадеш” добре услугата си, защото сферата, в която съм, е доста нерeгулирана. Kлиентите очакват перфектен резултат със скъпи продукти в добра обстановка за малко средства. И ми костваше усилия да защитя всичко, коeто създадохме.

Радвам се, че към днешна дата потребителят вече е много ерудиран и знае какво е value for money (бел.прев. – съотношение качество-цена).

Има ли нещо общо между майчинството и предприемачеството?

И двете изискват енергия, желание, отдаденост и любов

Какво е да си майка-предприемач в България?

За държавата самоосигуряващите се предприемачи са богати хора. До ден днешен не съм получила и стотинка за детето ми, без значение че съм самотен родител. Важното е, че имам бизнес.

Но като оставим тези административни подробности и неволи, не е лесно. А най-забавното е, че Тома не е имал и за ден детегледачка. Как стана този номер – не знам. Но ако има следващо дете ще си „подаря” този човек от мен за мен, ако мога да си го позволя. 

На какво те научи майчинството?

На търпение, на жонглиране с времето и приоритети в личен план. Показа ми колко са важни малките неща и случвания в живота ни. Да сме щастливи за това, което имаме, а не нещастни за всичко, което нямаме. 

Виж още: Поли Янкова и MindHub учат децата да. . . програмират

Кредит: Личен архив
Какви са уроците по предприемачество, които ти се иска да предадеш на сина си?

Да ти призная, Тома се оправя по-добре от мен на неговата възраст с финансите. Не знам дали защото е добър с математиката, или му е вродено, но умее да спестява и да харчи рационално.

Като начало се учим да цени парите и да знае какво стои зад всяка получена стотинка.

И важният урок не само в предприемачеството, но и в живота – за да получиш, трябва да дадеш. 

Остава ли ти свободно време и ако да – с какво обичаш да го запълваш?

Преди година щях да отговоря с пътувания. Но последните месеци и на разходка в парка съм щастлива.

Обичам да изследвам нови места, да създавам спомени, понякога ми е нужна само глътка въздух и красива гледка за усмивка. И неспасяемо обичам да гледам кулинарни предавания

Кредит: Личен архив
Разкажи ни за готвенето.

Ах готвенето, моята терапия

Да се чувстваме щастливи и енергични, да ни създава емоции и спомени, да ни връща към преживяни пътешествия или бабината кухня – вярвам, че храната може да ни даде точно това.

И не е нужно да прекарваме часове наред в приготвянето на изискани, екстравагантни или скъпи ястия – всъщност точно обратното!

Храната е жива и всеки може да експериментира в кухнята, само трябва да го иска. Ако пък не може, съм насреща за вдъхновение в готвенето, с полезен, лесен, достъпен, без много суетене, но с красив, често здравословен и вкусен резултат

Виж още: Станислава Кунева и нейната храна за тялото и душата

Как балансираш бизнес, родителство и кулинарен блог?

С добра организация и най-вече нищо да не е по задължение. В момента, в който започне да ми тежи, значи нещо не е както трябва и търся начин да го поправя.

Факт, трудно е с много задачи и имам от време на време страх от провал. Но обичам да излизам от зоната си на комфорт, даже да вкарвам още нещо към тези трите за още повече динамика. Който ме познава знае, че трудно седя на едно място.

Кога се чувстваш най-щастлива и удовлетворена?

С годините приоритетите се променят.

Ако преди финансова стабилност и кариерно израстване са били водещи, сега съм най-щастлива, когато мога да обърна внимание на близките си, да съм повече с детето си, да направя нещо за себе си.

Силно вярвам, че когато аз съм щастлива и хората около мен ще са, без значение в бизнес или личен план.

Какво би посъветвала всички бъдещи и настоящи майки?

Да давам съвет при положение, че аз самата още се уча? (Смее се.)

Майчинството е нещо прекрасно с всичките трудни моменти. След време те са само пиперлив спомен, на който се усмихваме. Най-важното според мен е да не губим себе си по пътя. В момента, в който осъзнах, че ако аз съм добре и съм щастлива ще бъда по-добра майка, всичко си дойде на мястото.

Съхранете се! И не е лошо понякога да сме егоисти, в добрия смисъл на думата.

___________________________

* Разгледай и останалите интервюта с вдъхновяващи майки в рубриката ни „Мама предприемач” ТУК.

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии