fbpx

В търсене на книга за плажа? Ето нашите топ 10 предложения за това лято

Преди да се роди дъщеря ми не тръгвах към морето преди да съм сложила поне две книги в багажа. След това навикът продължи, но ги връщах непрочетени. Това лято обаче (тя вече е на 4) стана чудо! Успях не само да отворя книгата, която отново бях взела с надежда, но и да я прочета!!! Казах си: „Я, то наистина ставало по-добре с годините!”. Или може би беше късмет, не знам. Но се замислих, че всяка мама заслужава мигове на спокойствие с любимата книга! Само че преди това трябва да я открие..

Затова и реших да ти предложа 10 актуални заглавия, които да те вдъхновят за четене на плажа. В селекцията ми има от всичко по-малко – български хитове, романтични летни истории, трилъри, пътувания назад във времето… Четенето в крайна сметка си остава въпрос на вкус и е важно да намерим книгата, която да съвпадне с нашия, за да ѝ се насладим с желание и с още по-голямо желание да си открадваме поне по няколко минути на ден между страниците ѝ.

Ще се радвам, ако откриеш тук своето любимо лятно четиво, а ако вече си го намерила, то не забравяй да го споделиш с всички нас в социалните мрежи с #mammireads. 😉

Виж още: Кои са най-интересните морски книжки за деца това лято?

книга за плажа
Кредит: Pexels

1. „Годината на нашата любов” от Катерина Бонвичини

Пленяваща история за приятелство и любов, за компромисите, които правим в младостта си и които остават с нас за цял живот. Началото се поставя през 1975 година в Италия, а сюжетът ни отвежда чак до 2013 година, проследявайки съдбите на двама млади – Валерио и Оливия, неразделни приятели, но от два съвсем различни свята.

Тя – наследница на голямо индустриално богатство. Той – син на градинар и камериерка. Семейната им история не успява да спре любовта, която пламва помежду им с една невинна целувка, когато са едва на пет години… Как обаче ще се развие тяхната връзка, какви изпитания ще им изпрати съдбата и какви ще са срещите им през годините? Ще се разминат ли пътищата им завинаги или ще успеят да намерят път един към друг, въпреки спънките от семействата им и обществото?

книга за плажа

2. „Красноречието на сардината” от Бил Франсоа

Книгата е част от поредицата „Море” на издателство „Жанет – 45″. Другите две заглавия са „Морска книга” и „Душата на октопода”.

Авторът Бил Франсоа е морски учен, който със своите думи ни позволява да чуем подводните звуци на океани и морета, където ехото на айсбергите се смесва с песните на китовете и припева на рибите. Учи ни да разбираме езика на цветовете и ароматите на водата. Кани ни да се включим в социалния живот на морските обитатели, разказва ни за детството на рибите, за музикалните способности на гърбатите китове, за безсмъртните змиорки и така чак до сардините. В неговия обаятелен разказ ще чуем песните на морски кончета и миди, ще подслушаме разговорите на омарите, ще плуваме в сиянието на флуоресцентните медузи.

3. „Мама Ачо” от Ангелин Балсамаджиев

Да, знам, сайт за майки сме, но не е за изпускане възможността да видим родителството от гледната точка на един съвременен баща!

„Надявам се разказите ми да ви накарат да се усмихнете, да разберете, че има мъже, които не помагат, а отглеждат и най-вече – да повярвате, че всеки има шанс за дете, дори и след страховитата оценка на някое „светило”!”. Така авторът на разказите от книжката „Мама Ачо” Ангелин Балсамаджиев описва своята мотивация за написването на тази толкова забавна и искрена книга. Едно четиво, което ще накара всяка майка да се припознае в ежедневието на един баща и да се посмее от сърце на премеждията му. Как един съвременен татко балансира ролите на як мачо, одухотворен интелектуалец и отдаден родител на три прекрасни зверчета заслужава да се разбере. 😉

книга за плажа

Виж още: 10 книги от жени писатели, които да прочетеш

4. „Монолози” от Мария Касимова-Моасе

Не може да не си чела текст на журналиста Мария Касимова-Моасе. А ако си го направила, то няма как да го забравиш. Тя умее да си служи с думите, да ги нарежда по вълшебен начин така, че те да остават с читателя за дълго време. Стилът ѝ е специфичен, а гласът – винаги остър, изпълнен с характер и женска непоколебимост.

В този сборник с разкази няма да чуеш само нейния глас. В него са събрани историите на тийнейджъри, самотници, хора, изпаднали от обществения поглед и станали прозрачни за другите. Какво обаче имат да ни кажат всички те и защо си заслужава да ги чуем? Тази книга събира на едно място истории, които на пръв поглед нямат нищо общо, но всъщност са съвкупно отражение на гласа на един народ.

Този сборник се роди неочаквано. Като изненадваща бременност, за която разбираш в осмия месец. Монолозите в него обаче се появяваха в различно време и по различни поводи. Общото между тях е обикновеният разказ от първо лице, единствено число. Този, който можеш да чуеш навсякъде  – в таксито, на борда на самолет, под козирката на спирката, когато вали и автобусът закъснява, а вие сте двама и…

5. „Последната госпожа Периш” от Лив Константин

За този роман писателят Лий Чайлд казва: „Невероятно реалистичен, хипнотично завладяващ и възхитително страховит и ужасяващ – един от най-добрите психологически трилъри, които ще прочетете през годината.” И най-вероятно е прав, щом и Рийз Уидърспун не спря да сипе похвали по адрес на романа на Лив Константин и съвсем логично го избра за книга на месеца в световноизвестния си литературен клуб.

„Последната госпожа Париш” разказва историята на Амбър Патерсън – жена, отчаяна до болка от своя невзрачен живот, уверена, че заслужава много повече и разбрала къде и как да го намери. В нейна обсесия се превръща зашеметяващата красавица Дафни Периш. Амбър иска живота ѝ, съпруга ѝ… Тя използва състраданието на Дафни, за да се вмъкне в живота на семейството, да стане най-добрата ѝ приятелка и съвсем неусетно да забие нож в гърба ѝ. Но миналото на Амбър я преследва и мечтите ѝ за нов живот сякаш започват да ѝ се изплъзват…

Този психологически трилър ще те държи на нокти до последната страница, така че, ако си почитател на жанра, това е четивото на сезона! Питай само госпожа Уидърспун 😉

книга за плажа

6. „Правилата на доброто възпитание” от Еймър Тауълс

Тауълс пише истинско любовно писмо до завладяващия Ню Йорк в края на Голямата депресия. Годината е 1937-а и ние се пренасяме в един съвсем различен свят, свят, който много напомня за стилистиката на Фицджералд и Капоти. Там срещаме Кейти и нейната съквартирантка Ив. Те отброяват последните минути на отиващата си година в джаз бар в Ню Йорк, без да знаят, че това е началото не просто на една нова година, а на неподозирано бъдеще и за двете… Само след миг те ще срещнат човека, който ще промени живота им завинаги – Тинкър Грей!

Как пътищата на тримата ще се преплетат, какво ще се случи само след една година и къде ще се озове всеки един от тях? Еймър Тауълс е подготвил изненади не само за тях, но и за нас, читателите.

Виж още: Виктория Бешлийска и дебютният ѝ роман „Глина”

7. „С обич от Лондон” от Сара Джио

За всички почитатели на Лондон (като мен 🙂 )! Сюжетът на романа на Сара Джио ни пренася в английската столица, където младата Валентина наследява от майка си Елоиз малка кокетна книжарница. Това е голям шок за нея, тъй като тя не познава майка си, израснала е без нея и сега, чак след смъртта ѝ, има възможност да я опознае. Но как? Елоиз се е погрижила да разпали любопитството на дъщеря си, оставяйки ѝ игра с бележки… С нейна помощ Валентина ще разбере повече не само за майка си, но и за града, който не познава, но постепенно ще заобича достатъчно, за да го превърне в свой дом.

Разбира се, има замесени мистериозна любов, препятствия с опазването на книжарницата отворена, както и много случайни срещи с хора, които променят съдби… Може би Валентина и майка ѝ няма да се окажат толкова различни и връзката помежду им ще бъде по-силна, отколкото младата жена е предполагала.

книга за плажа

8. „Победителите” от Фредрик Бакман

Най-накрая! Дългоочакваният финал на трилогията на Бакман за един град и един спорт, които са неразривно свързани и променят толкова много човешки съдби!

След „Бьорнстад” и „Ние срещу всички” идва и ред на „Победителите”, чието действие се развива две години след разтърсващите събития, които слагат начало на тази толкова многопластова история. Всички герои се опитват да продължат напред, но доколко успяват и как изобщо това трябва да се случи? Насилието продължава да изпълва въздуха, разделението между хората сякаш е по-силно от всякога, но и човещината и героизмът някак оцеляват на същото това сковано от лед място.

Всичко започва с буря и приключва с огън. Някой, който дълго време е бил далеч, се прибира. Някого го погребват. Някой се влюбва, някой мечтае за НХЛ, някой мечтае за отмъщение. Някой спи гръб до гръб с най-добрата си приятелка, някой се опитва да закърпи брака си и някой – да спаси децата си. Някой мрази, някой се бие, някой грабва огнестрелно оръжие и се отправя към хокейна зала

Как ще завърши историята? Така, както само Бакман би могъл да измисли и разкаже – неочаквано и вълнуващо до последната дума!

9. „Срещи по време на ваканция” от Емили Хенри

Перфектното лятно четиво! Роман за пътешествията и за хората, с които винаги се чувстваме у дома. За Попи това е Алекс, за Алекс това е Попи. Двамата са най-добри приятели, макар никой да не разбира това тяхно приятелство, защото те са прекалено различни. Тя e щура, общителна и с гардероб като дъгата, той е мълчалив и носи скучни панталони в цвят каки. Именно обаче едно пътуване в студентските им години ги сближава завинаги. То поставя начало и на специална тяхна традиция – всяко лято двамата прекарват една ваканционна седмица заедно, до преди две години, когато всичко се разпада

Днес обаче Попи има нужда от Алекс. Километрите разстояние помежду им и наглед перфектният ѝ живот няма да я спрат. Защото осъзнава, че последният миг, в който се е чувствала истински щастлива, е именно онова последно лято с Алекс. Затова и е време за нова ваканция, въпреки миналото… Но какво може да се обърка за една седмица? Нищо? Всичко? Прочети, за да разбереш. 😉

10. „Спаринг партньори” от Джон Гришам

Съдебните трилъри са запазена марка на писателя Джон Гришам. Романите му се класика в жанра, но новата му книга „Спаринг партньори” всъщност е сборник с три новели. Разбира се, отново законът е главно действащо лице, така че, ако си почитател на подобни истории, можеш да дадеш шанс на това заглавие.

„Завръщане” ни отвежда обратно в окръг Форд – място на действието в няколко от романите и разказите на Гришам. Отново се срещаме с адвокат Джейк Бриганс, но вече не в съдебната зала. Преди три години старият му приятел и колега Мак Стафорд е откраднал солидното обезщетение, което е издействал за свои пострадали клиенти, развел се е и е изчезнал безследно. Сега Мак изплува от сенките и се надява, че Джейк ще му помогне да се завърне у дома, без да бъде преследван от закона.

Героят на новелата „Ягодова луна” Коуди Уолас е младеж, осъден на смърт за убийство, което не е извършил. Адвокатите му не успяват да го спасят, а губернаторът отхвърля молбата за помилване, подадена в деня на екзекуцията. В последния час от живота си Коуди има едно-единствено желание

В „Спаринг партньори” двама млади адвокати наследяват фирмата на баща си, когато той влиза в затвора. Кърк и Ръсти се мразят и не си говорят. Единственият служител, на когото и двамата се доверяват, е Даянта Брадшоу. Само тя може да спаси фирмата от разпад. Ще го направи ли Даянта?

книга за плажа

Надявам се да намериш мигове и за себе си това лято, мамми, и да се насладиш на избраните от теб заглавия. Книжният пазар определено има с какво да ни зарадва този сезон!

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии