fbpx

Въпроси и отговори с Катерина Ковачева от сайта Детските градини

„Приключението да откриеш най-добрата детска градина за детето ти – на едни семейства оставя позитивни емоции, а на други негативни. Ние сме тук, за да ви подкрепим в него с точна и ясна информация.“ Това споделя собственикът и главен редактор на сайта Детските градиниКатерина Ковачева.

Реших да я поканя за един откровен разговор по нестихващата с новини и противоречия тема – детски ясли и градини. Какво трябва да знаем при избора на детски заведения, какви са предимствата на държавните и какви на частните, как реагират в условия на здравна криза? Въпроси, които вълнуват всеки родител и на които Катерина ще се опита да ни отговори.

Виж още: Как да подготвим детето и себе си за детската градина?

Катерина Ковачева, главен редактор на сайт Детските градини.
Катерина Ковачева, главен редактор на сайта Детските градини / Кадър: Личен архив
Как реши да пишеш за детски ясли и градини?

Преди три години, заедно с моя партньор, решихме да създадем наш сайт. Основната ни идея беше да пишем и споделяме с хората важните неща от деня, да пишем както за хубавото, така и за лошото. Тъй като аз съм репортер по професия, логично се насочихме към новинарска платформа, но с определена ниша – семейството и по-специално детските ясли и градини.

Когато стартирахме, липсваше каквато и да е синтезирана информация на тема детски градини. Не откривахме нито съвети, нито критерии за прием, нито списъци на градините, нито новини какво се случва в този сектор.

Всичко беше хаотично, трябваше да ровиш в няколко сайта едновременно, както и да четеш огромно количество наредби.

Какво всъщност е важно при избора на детска градина или ясла?

За родителите от особено голямо значение са отзивите на другите родители, както и локацията. Разбира се, факторите като такса, условия, храна, ежедневие, особено при частните ясли и градини, са не по-малко важни.

В София, където местата са с недостиг до 9000 деца на година, интересът към държавните заведения е сигурен и те не са толкова държани „под око”, както частните. Тези от тях, които са отворили преди години и вече имат изграден имидж пред родителите, както и тези, за които има хиляди добри отзиви, са пълни.

Затова е важно, когато родителите избират частна градина за детето им и тя е нова или непозната за тях, да я посетят лично (ако имат възможност), препоръчително и с детето, за да видят как то ще се чувства там. Интериорът е много важен, тъй като детето ще прекарва там толкова часа, колкото вие прекарвате на работното си място. Затова предпочитани са тези с просторни стаи, с много играчки и ярки цветове, придаващи уют.

Виж още: Как община Троян осигурява екологично чиста храна за своите детски градини и ясли?

Какво трябва да знаят родителите при кандидатстване в държавна ясла или градина?

Първо – да прочетат как се случва процесът. За всеки град е различно, има дати на регистрация в системата, попълване на актуални данни. След това трябва да следят календарите на системите за прием, както и да са запознати с критериите, които детето трябва да покрие.

Има и няколко общовалидни правила.

Първо е нужна регистрация в информационната система за прием в детските ясли и градини на съответната община. Това става чрез електронния формуляр.

Разбира се, ако нямат възможност да използват електронната система, може да кандидатстват на място в определена детска градина или ясла.

Родителят има право да посочи до три желани детски градини или ясли за прием. Може да променят данните в профила си до последната дата преди настоящия прием. Подреждането на градини по желание има значение, тъй като всяко носи различен брой точки. След това всяка система си има начин на класиране на децата.

Сайт Детските градини.

Истината е, че не мога да обобщя всички условия в един отговор, защото е различно за всички градове. Затова родителите могат да следят на сайта ни какви са условията за техния град като в момента покриваме по-големите в страната. Критериите се променят почти всяка година, особено в град като София. А новините в тази сфера са наистина важни за информираността на родителите.

На сайта ви има много интересна рубрика „Детските градини по света и у нас. Как се роди идеята за нея и каква е целта ѝ?

Хрумна ми след прочитането на пост в майчинска група. Една майка се оплакваше, че в яслата на детето ѝ пускали много телевизия и отдолу имаше стотици коментари на майки, чиито деца ходят на детска ясла в чужбина и споделяха как е при тях.

Реших, че ако събера на едно място информацията, ще има голям интерес. Едната статия за детските градини в Германия достигна милион читатели от България и Германия. Но освен отзвук,

статиите събират и много ноу-хау и показват добрите примери. Смисълът на рубриката е да черпим опит от различните култури и да виждаме къде сме ние.

Например, в Швейцария децата се извеждат навън дори при буря и жълт код за валежи, връщат се кални до ушите, мокри, след което се разболяват, но това за там е нещо нормално. Във Финландия пък родителите оставят децата си на 24-часова детска градина и мислят, че това им помага да се социализират. В Италия има градини, където децата в групата влизат с външните обувки.

Виж още: Как се гледа българче в Германия?

Какви са твоите наблюдения през изминалата година за адаптацията на детските градини към здравната криза у нас?

При първия локдаун детските ясли и градини успяха да отворят едва в средата на май, което затрудни много работещите родители, без възможност да разчитат на баби и гледачи. Наложи им се да лавират непрекъснато между работните ангажиментите и семейството, което със сигурност не е било лесно за никой.

С есента дойдоха страховете на родителите, че ситуацията ще се повтори, а те вече нямат платени отпуски. Да не говорим за възможността за взимане на болничен, без да си болен… Те разчитат, че градините ще са им опора в тези несигурни времена. Това показва и проучване, според което

около 80% от родителите не са доволни от затварянето на детските градини.

За съжаление, в момента се взимат т. нар. централизирани мерки, без да се взима под внимание влиянието на цял един отрасъл върху икономиката.

По отношение на организацията и хигиенни мерки, именно детските заведения бяха едни от най-стриктните. Рядко имаше карантинирани цели детски градини. Разбира се, имаше отделни случаи, но това не повлия сериозно на учебния процес.

______________________

* Благодарим на Катерина Ковачева за ценното интервю! Ако има тема, от която се интересувате и искате да прочетете повече информация, пишете ни на mammi.info@gmail.com

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии