fbpx

Бебе №2 е на път? Виж как да се подготвите с партньора, за да съхраните връзката си

Появата на първото дете в семейството си е истинско изпитание за нервите – забравяш за съня, физическите и психическите предизвикателства са ежедневие, а това, че някой постоянно плаче срещу теб, въпреки най-добрите ти усилия, само влошава ситуацията… Но само един поглед, една усмивка, едно гукане и ето – разбираш, че всичко си струва! И то до такава степен, че след известно време си готова отново да започнеш всичко отначало и да добавиш още един нов член към семейството. При някои двойки отнема доста време, докато се решат на тази стъпка, при други пък се случва доста бързо, защото държат децата им да имат малка разлика. Но когато и да се случи събитието, едно е сигурно – не е никак по-лесно! Особено що се отнася до връзката ни с партньора.

Да, отначало е напълно възможно да сме прекалено уверени в себе си, да си мислим, че щом сме се справили с бебе №1, то значи за нас няма невъзможни неща! Все пак няма да се налага да се учиш да сменяш пелени, да приспиваш бебе, да разчиташ сигналите му за глад, сън и пълна пелена, нали? Тези неща си ги усвоила до съвършенство! Сега просто искаш да се радваш на второто си бебче и да родителстваш със спокойствието и увереността, които ти липсваха първия път. Всичко това е така, но само ако забравим да прибавим в уравнението фактора „баланс между две деца”. За много двойки това се оказва истинското предизвикателство за връзката.

Появата на първото дете се отразява по различен начин на отношенията на родителите, но е факт, че всички усещаме някаква промяна. Съответно ни отнема време да свикнем и да оформим нова зона на комфорт, в която родителските и интимните отношения съжителстват в мир и разбирателство. Какво обаче се случва с тази зона след появата на второто дете? Е, налага ѝ се да претърпи някои промени. Добре е да си подготвена за тях, за да избегнеш елемента на изненадата.

Затова и днес ти предлагаме няколко практични съвета и теми за размисъл, които да включиш в подготовката за бебе №2. Защото, както сигурно вече си се уверила от родителския ти опит до тук, всичко в семейството се случва по-добре, когато мама и татко се обичат и грижат един за друг.

Виж още: 10 мита за щастливите връзки

второ бебе подготовка
Кредит: Pexels

Подгответе се за новата реалност

Самочувствието, което с партньора ти сте изградили като родители, е нещо прекрасно. Справили сте се наистина с толкова много неща! Съвсем нормално е да подхождате спокойно и уверено към новия етап от живота ви, защото знаете какво правите. Но имайте предвид, че реалността с две деца се различава от тази с едно. Затова е добре да се подготвите, че ви очаква нещо различно.

Добра идея е да поговорите със свои близки, които вече имат две или дори три деца. Попитайте ги как изглежда тяхната реалност, какво ги е изненадало при появата на новия член в семейството, какво не са очаквали, кое ги е затруднило най-много и как те са се справили. Освен, че ще получите ценна информация, ще имате възможност и да заздравите връзката си с тези свои приятели. Понякога родителството се отразява на социалните контакти, които имаме, но не е нужно да е така. Общите теми на разговор винаги са чудесен начин за сближаване.

Говорейки с други родители двойката също така ще пребори нереалистичните очаквания, които може би има. А те могат само да ѝ навредят.

Ако живеем в нашия си балон и си мислим, че това, което ни се случва е нормалното и нямаме други опции, това може да се окаже изключителен и ненужен товар за връзката ни.

Не се престаравайте

Появата на бебе № 1 е изключителна вълнуваш етап от живота на всяка двойка. И съвсем нормално е да искаме да сме подготвени максимално добре за него. Какво имаме предвид? Пазаруване на всичко необходимо (както и на много ненужни неща), само и само да се чувстваме спокойни и свръх подготвени. Много е вероятно бъдещите майки да преживеят и т.нар. „гнездене”, което идва с неудържимо желание за чистене и преобразяване на дома…

С бебе № 2 подготовката обаче не е нужно да е толкова обстойна. Все пак вече веднъж сте минали по този път и сте се убедили от личен опит в нещата, за които наистина си струва да се помисли. И тъй като имате вече този опит за гърба си, е възможно да възникнат конфликти между двама ви затова как да подходите този път.

Мама няма как да се размине с „гнезденето”, то все пак върви в пакет с хормоните. Но пък татко сигурно ще иска да вложи повече разум при покупките и „спешните” ремонти, които изведнъж хрумнат на любимата му. Подобни ситуации изглеждат като камък на раздора, но не е нужно да е така. Важно е да намерите златната среда, в която всеки да се чувства спокоен и достатъчно добре подготвен за появата на малкия човек.

Нужда от престараване преди раждането няма, защото нещата от първа необходимост със сигурност ги имате, а всичко останало може да бъде купено веднага в днешно време, стига да решите, че наистина ви трябва.

Виж още: 12 начина да се сближим с партньора

второ бебе подготовка
Кредит: Freepik

Поддържайте близостта помежду си

Появата на първото дете вече ви е показала колко е лесно е да се отдалечиш от партньора си, да се вглъбиш в бебе или работа. Но щом сте стигнали до решението за бебе №2, много вероятно е да сте се справили с всички препятствия и да сте постигнали баланс в отношенията си. Това е чудесно, но не забравяйте, че тепърва предстои още работа. С новото бебе няма да минете по същия път. Динамиката сега ще е доста по-различна, защото вече имате едно дете, което ще има нужда от не по-малко внимание и грижи.

Това, от което нямате нужда, е да се обвинявате един друг, нито пък да се съревновавате – кой какво прави. Вместо това имате нужда да се опитвате да видите света през погледа на партньора си. А това може да стане именно, ако поддържате близостта помежду си – с разговори, с моменти, в които се изслушвате, с проява на интерес към другия.

Особено в началото може да е трудно да се грижите за две деца, а и за пламъка помежду си. Не е и нужно.

Началото винаги е турбулентно и е напълно нормално да е въпрос на оцеляване и за двама ви. Но когато пластовете се понаместят, не забравяйте да проверите как е другият и да продължавате да го правите.

Търсете се, комуникирайте си, споделяйте, не е нужно никой да носи товара на новата реалност сам. Все пак затова сте двама в това приключение, нали?

Чудесна идея за поддържане на близостта и грижа за партньорските отношения са срещите, които двойките си организират. Може да е веднъж седмично или веднъж месечно, според възможностите ви. Но не пропускайте това време само за двама ви, време, в което да не сте само родители, а да сте двойка, партньори, влюбени!

Друго много важно нещо за всеки човек е да получава признание за труда си, затова не забравяй да уверяваш партньора си, че се справя добре и да разчиташ и на него да прави същото за теб. Понякога всичко, от което се нуждаем в края на тежък ден е, някой да ни прегърне и да ни каже: „Справяш се чудесно!”.

Виж още: 9 начина за романтично време с любимия, когато децата заспят

Потърсете помощ

Тук имаме предвид помощ както в грижите за домакинството и децата, така и помощ за връзката ви, ако усетите, че имате нужда. Това може да бъде подходящ терапевт, който специализира в отношенията между двойки, например. Да потърсиш помощ понякога може да бъде най-простото решение на проблем, който в нашите очи изглежда неразрешим. Често „зацикляме” в едни и същи спорове, не можем да намерим с лекота конструктивен начин да продължим напред и затова тъпчем на едно място. В такива ситуации свежата перспектива може да се окаже точно това, от което се нуждаем.

Свикнали сме да мислим, че терапията е за хора, които имат сериозни проблеми и това може да ни спира самите ние да потърсим помощ. Тук сме обаче да ти кажем, че това далеч не е така. Терапевтите само дават различна гледна точка. Те не съдят някой от двойката, не вземат страна, просто ни помагат да се изслушаме и разберем по-добре, а често това е единственото, от което се нуждаем.

Когато говорим за терапия, не говорим за дългогодишен ангажимент – нещо, което плаши много двойки. Възможно е и само с една или няколко срещи да решите проблема, който е възникнал и ви тормози. Нужно е просто и двамата да сте отдадени на процеса и да сте отворени да получите помощ – в това няма нищо срамно или притеснително, не е диагноза, че връзката е пред провал. Напротив. Смелост е да потърсиш помощ и да се грижиш за най-ценните отношения в живота си – тези с твоя партньор.

Кредит: Freepik

Да се научиш да караш кола или да свириш на инструмент отнема много време и практика. Същото е и с отглеждането на две деца, не се случва за една нощ, имаме нужда от време и важно е да си го дадем! Може би сега ти е трудно да го чуеш, особено ако си в очакване на твоето второ чудо, но

съвсем скоро ще овладееш новата ситуация и ти ще си тази, която да дава съвети и да споделя ценен опит на приятелките си. 😉

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии