fbpx

Втори триместър от бременността – какво трябва да знаеш

Първите три месеца вече минаха! Поздравления! 

Първите три са като първите седем – супер важни за полагане на стабилна основа за следващите големи промени, които ще настъпят в твоето тяло и в това на бебето ти. Щом те отминат се счита, че опасността от спонтанен аборт сериозно намалява. Много бъдещи майки изчакват именно този период да мине – дали от суеверие, или заради медицински съвет, за да могат да съобщят добрата новина на своите близки. Така че щом и ти прекрачиш първия голям праг, поеми дълбоко въздух и продължи да се наслаждаваш на този така прекрасен период от живота.

Не случайно на много места ще срещнеш, че именно вторият триместър е най-хубавият етап от бременността. Но защо? Защото, ако през първите три месеца си се сблъскала с умора и неразпложения от различно естество, то те вече отшумяват. На тяхно място идват енергията, доброто настроение, приливът на сили.

Вторите три месеца са идеални за пътувания, за социализация, за истинска наслада от бременността. Освен това може и да бъде много забавно, ако още не си казала на всички близки новината. Коремчето започва леко да се оформя и да повдига въпроса – „Бременна ли е или просто напълняла”, но никой реално не смее да го зададе или пък има и такива смелчаци? 

А ето и Кои са важните неща, на които трябва да обърнеш внимание

Кредит: Freepik

Непознати усещания

Цялата бременност е изпълнена с непознати усещания, няма какво да се лъжем. Непознати, а понякога и много странни. В един момент тъкмо ще започнеш да свикваш, ще си мислиш, че тялото ти няма с какво повече да те изненада… И хоп – точно тогава ще се случи нещо съвсем ново.

Но именно през втория триместър ти предстои най-хубавото усещане – първите движения на твоето бебе.

На много места ще срещнеш, че това се случва около 18-20 гестационна седмица, но това е строго индивидуално за всяка жена. Аз усетих за първи път дъщеря ми в 18 г.с., a при теб може да се случи и по-рано. И, разбира се, изобщо не бях сигурна дали това, което усещам е това, което си мисля, че е. Червата ми ли къркорят или бебето рита? Ако това е първата ти бременност, много вероятно е да си зададеш същия въпрос. Но спокойно, с времето движенията ще стават все по-отчетливи и няма да можеш да ги сбъркаш с нищо друго!

Тяло за двама

Ако през първите три месеца може да не си качила нито един грам, ако дори си загубила някой друг килограм, то сега се приготви да виждаш как стрелката на кантара започва да се мести прогресивно. Понякога и с около килограм на седмица! Разбира се, това също е ориентировъчно.

Не забравяй, че всяко тяло и метаболизъм са различни. Но също така помни, че мантрата „Яж за двама” трябва да остане в миналото. Важно е да съумееш да изградиш здравословен начин на хранене, да знаеш от какво се нуждае тялото ти и как можеш да си го набавиш. 

Виж още: 10 храни, които е добре да похапваш по време на бременността

втори триместър
Кредит: Freepik

В зависимост от килограмите, които наддаваш и скоростта, с която това се случва, тялото ти може да започне да задържа повече вода и да забележиш оттоци. Ако ти се струва повече от нормалното, обърни се към лекаря ти. И като цяло това важи за всяко едно усещане или физиологична промяна, която изпиташ – винаги търси лекаря си*.

Затова в тази статия няма да ти говоря за различните симптоми и хормонални промени – защото всичко е строго индивидуално! Не се притеснявай да търсиш лекарско мнение, за да си спокойна и да избегнеш излишни притеснения, свързани с информация, която можеш да откриеш в интернет.

Време за изследвания

И като споменах притеснения. През втория триместър обикновено се прави едно от най-честите изследвания, а именно това за гестационен диабет. Реших да включа информация за него, тъй като аз самата го преживях и мога да споделя личен опит, който, надявам се, да ти бъде полезен. 

За да ти открият гестационен диабет, не е нужно да имаш диагноза диабет преди да забременееш. Нивата на кръвната захар се повишават заради различни фактори като неправилно хранене, фамилна обремененост, затлъстяване, възраст и др. Лекарят обикновено установява повишаването при рутинни изследвания. Другите симптоми на гестационния диабет може да не са сериозно изразени – като повишена жажда, лесна умора, световъртеж, голям за срока на бременността плод и др., но те допълнително могат да подскажат за проблем. 

Гестационният диабет е сериозно състояние и несъмнено е добре да му се обърне внимание, защото може да застраши както майката, така и плода. Но изследването, което се прави за установяването му – натоварване с глюкоза, е стресиращо за организма и е добре да се прави, само ако наистина има съмнения за заболяването

втори триместър
Кредит: Freepik

В моя случай акушер-гинекологът ми го назначи, защото според него бебето беше по-голямо от нормалното за периода. Но когато отидох след няколко седмици на втора фетална морфология и казах на лекаря ми, той се изненада. Каза, че няма такова нещо, че бебето се развива изцяло в норма и е било излишно това натоварващо за организма ми и за този на бебето изследване. 

Понякога апаратурата на един лекар не отчита всички фактори. Понякога някои лекари искат да се презастраховат. Затова съветът ми е, когато е възможно, да търсиш и второ мнение. Или да искаш обяснение на какво основание ти се назначава едно или друго изследване. Това, че сме бременни, не означава, че мозъкът ни се е изпарил. Всяко решение за нашето здраве и това на бебето ни, трябва да бъде взето с пълния набор от информация, който можем да получим

Втора близка среща

В материала за първия триместър от бременността ти споменах накратко и за едно от най-специфичните изследвания, а именно феталната морфология. Във втория триместър е време за следващото подобно изследване, което се провежда между 19 и 23 г.с.. С негова помощ могат да се открият малоформации при плода.

Тъй като темповете на развитие до момента са били много сериозни, на този преглед ще се разгледат подробно всички образували се органи – сърце, стомах, пикочен мехур, бъбреци и др. Много странно усещане е лекарят да говори в детайли за всяка част от бебето ти, да ти показва крайниците му, да чуваш сърчицето… Странно, но толкова прекрасно!

Безспорно едно от най-важните неща, които интересуват бъдещите родители, след като разберат, че бебчето е здраво, е какъв е полът му. Ако специалистът по фетална морфология разполага с най-съвременната апаратура, има вероятност да каже какъв ще е полът още на първата морфология. Аз, например, разбрах, че ще имам дъщеря още в 13 г.с..

Но понякога позицията на бебето не позволява толкова рано да се установи дали е момче и момиче и лекарите изчакват втората фетална морфология. Така че ако искаш да знаеш пола, сега е моментът да попиташ. Все пак предстои избор на име, а затова понякога не стигат и девет месеца.

Виж още: Как да избереш перфектното име

втори триместър
Кредит: Alicia ZinnPexels

Какво се случва с тялото

Може да си от щастливките, които преминават през деветте месеца на бременността леко и неусетно. Може да изпиташ всички неразположения, които я съпътстват и накрая да си готова да напишеш книга. А може и да си в златната среда… Но всичко е строго индивидуално, както вече споменах и не мисля да ти изброявам потенциални състояния, които я те „сполетят”, я не. Както се казва – Ще го мислим като му дойде времето, нали?

Но има две неща, които все пак искам да спомена, защото шансовете да се „сблъскаш” с тях са особено големи.

Цветни изненади

Едното е т.нар. линия на бременността, известна още като линеа негра – тъмната вертикална линия, която се появява по дължината на корема. Аз не бях изобщо подготвена за нея. Тя всъщност винаги си е била там, просто беше много бледа и в един момент, през втория триместър, рязко потъмня. Бях сериозно изненадана. Ще изчезне ли? Защо изобщо се появи? Бързам да ти кажа, че след раждането изчезва, може би не съвсем, това пак е строго индивидуално, но би трябвало да поизбледнее.

Какво всъщност представлява тази линия? Според науката е хиперпигментация на кожата, която се появява по време на бременността в следствие на допълнителното производство на пигмента меланин заради промяната в нивата на хормони като меланотропин, прогестерон и естроген.

Може да забележиш и потъмняване на ареолите около зърната. Затова също си има страхотно обяснение, което научих по време на курса за подготовка за раждането.

Зрението на новородените не е добре развито, но те различават тъмно от светло и инстинктът им ги води именно към тъмните ареоли, от които да засучат.

По време на курса ни пуснаха много интересно видео, в което малко по-голямо бебе е сложено върху корема на майката и се приплъзва към гърдата, именно защото тъмният цвят на ареолата го привлича и то усеща къде ще намери храна. Природата си знае работата!

Let’s talk about sex

Другата промяна, с която няма как да се разминеш през втория триместър (а и никак не е нужно) е сериозен апетит за… секс. Хормоналните промени завишават желанието и ще е добре партньорът ти да се погрижи за нуждите ти. Счита се, че заради увеличения приток на кръв към матката, възбудата се увеличава многократно, а заедно с това и усещанията по време на оргазъм. Което считам за награда, на фона на многото физически болежки, които жените изживяваме по време на бременността. Затова просто се наслади!

Виж още: Мамми питат, сексологът Гинка Георгиева отговаря

втори триместър
Кредит: Freepik

Разбира се, нормално е да имаш своите притеснения – как ще повлияе на бебето половият акт, до колко е безопасен

Но ако бременността ти не е рискова и всичко е наред, то няма никаква причина да лишаваш тялото си от естествените му нужди.

Ако имаш някакви конкретни притеснения – обърни се към лекаря ти и по този въпрос. 

Време за спорт или време за почивка?

Време за здравословен баланс ще кажа аз. Какво ще рече това? След като първите три месеца са отминали и силите са се завърнали, няма причина да не се възползваш от тях. Както казваше моят лекар – „Ти си бременнна, не си болна!“.

Физическата активност не само се препоръчва, а се насърчава от гинеколозите. И с право. Все пак тя подобрява кръвообръщението, което пък от своя страна означава, че бебето ще получава по-бързо кислород и в по-големи количества. Но спортът е полезен не само за плода, a и за майката. Освен, че поддържа формата, може да бъде и съюзник в борбата срещу някои неприятни „екстри” от бременността като болки в гърба, разширени вени или подуване

втори триместър
Кредит: Freepik

Може да се присъединиш към някой организиран спорт за бременни или пък да си създадеш своя рутина вкъщи. (Тук можеш да откриеш предложенията ни за 8-те най-добри тренировки за бременни в YouTube, както и наръчник за йога за бременни). 

Ако и преди да забременееш нe си била много по спорта, то едва ли сега ще започнеш. Но поне не спирай да се движиш, дори разходките се броят за тренировки, така че се старай всеки ден да ходиш колкото се може по-дълго.

А аз започвам да подготвям следващата статия от поредицата ни, за да разбереш какво те очаква в третия триместър, в седмиците преди най-дългоочакваната среща!

_______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии