fbpx

Всяко бебе е БЕЗценно – разбери повече за кампанията за подобряване на пренаталната грижа в България

Днес искаме да ти споделим повече за една кампания, чиято важност всяка майка ще оцени. С нас се свързаха представители на екипа на Национална мрежа на здравните медиатори, за да ни разкажат повече за каузата, която са се заели да популяризират, заедно със Сдружение „ЛАРГО”, Клуб на нестопанските организации – Търговище и Сдружение „Жажда за живот”, които дългосрочно работят за подобряване на достъпа до здравеопазване и здравни грижи в страната. Ежедневната им работа на терен ги среща с множество случаи на бебета и по-големи деца със здравословни проблеми, дължащи се на липсата на прегледи на майката по време на бременността.

Даваме думата на тях, за да ни разкажат повече за кампанията „Всяко бебе е БЕЗценно”, за какво се бори и с какво можем да я подкрепим.

Виж още: 10 начина всяка бременна да се погрижи за себе си

„В България близо 7000 бебета годишно се раждат от бременности, които не са били наблюдавани от медицински специалист. Казано с други думи, през 2021 г. всяко десето бебе се е родило, без неговата майка да е преминала през дори един преглед или изследване за периода на бременността

Кампанията „Всяко бебе е БЕЗценно” поставя акцент върху тези бебета, които все още не са родени, но им се налага да оцеляват, въпреки здравноосигурителния статус на своите родители

Целта ѝ е чрез промяна на нормативната уредба в България всички бременни жени да преминават през достатъчно на брой прегледи по време на своята бременност. 

Според статистическите данни в България през 2021 г. всеки пети българин е живял под прага на бедността, а всяка десета жена във фертилна възраст е здравно неосигурена. За неосигурените жени това означава, че в случай на бременност, те биха имали право само на един преглед при акушер-гинеколог и лабораторно изследване за целия период от началото на бременността до раждането. Това право е записано в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, заедно с правото на всяка българска жена, дадено през 2007 г., да ражда безплатно, без значение от здравноосигурителния ѝ статус

Сблъсък с реалността

Опитът от работата на здравните медиатори в страната (които наброяват 307 души през 2022 г.) ни показва, че макар и записан в Наредба 26, достъпът до този безплатен преглед е почти невъзможен на практика много бременни жени не са информирани за даденото им право; някои от тях живеят в отдалечени населени места, в които не практикува акушер-гинеколог или пък идва рядко; лекари отказват да преглеждат неосигурени бременни жени, защото документирането на прегледа е свързано с допълнително попълване на документи. Друг важен аргумент, изтъкван от лекарите, отказващи да проведат този единствен преглед е, че според тях той е крайно недостатъчен, за да бъде адекватно проследена бременността.

Според препоръките на Световната здравна организация и УНИЦЕФ от 2016 г., минимум осем прегледа са необходими, за да се смята една бременност за проследена. Важно е тук да отбележим, че в европейските държави не всеки от тези прегледи задължително се извършва от акушер-гинеколог. Широко разпространена е практиката нормалните бременности да бъдат проследявани от акушерки, а гинекологът да се намесва единствено в моментите, в които е нужно да се извършат високоспециализирани прегледи и изследвания.

Виж още: Първи триместър от бременността – какво трябва да знаеш

Каква е реалната цена на неплатените прегледи?

Познавайки и следвайки принципа, залегнал в основата на модерното здравеопазване, че 100 грама превенция струват колкото килограм лечение, организациите, участващи в кампанията, поставят пред институциите и обществото въпроса за икономическата цена на непроследената бременност.

За да отговори на този въпрос, макар и частично, през 2021 г. социологът Венелин Стойчев от Сдружение „ЛАРГО”  изготви доклада „Цената на безразличието” . Според данните в него, едни от най-тежките случаи на недоносени бебета, постъпили на лечение в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”, са именно в следствие на непроследени бременности и състояния на бременната жена, които биха могли да бъдат предотвратени, ако се диагностицират навреме. А лечението на тези случаи струва скъпо.  

Всяка година държавата заплаща милиони левове (над 60 млн. лв. през 2021 г. по данни на Националната здравноосигурителна каса) за болнично лечение на новородени. Голяма част от тези бебета страдат от заболявания и увреждания, които са предотвратими и лечими, ако бъдат диагностицирани в периода на бременността. Много от родените недоносени бебета са можели да се родят навреме, ако техните майки са били прегледани от лекар и са получили лечение (годишно в България се раждат недоносени около 6500 бебета, около 10% от всички раждания). Редовните прегледи спомагат за предотвратяване на банални инфекции по време на бременността (лечими с медикаменти на цена между 5 и 20 лв.), а препоръките за прием на необходими хранителни добавки (фолиева киселина и витамини), проследяването на кръвната захар и кръвното налягане на майката са ключови за нормалното развитие на бебето.

Изводите в доклада „Цената на безразличието” сочат, че ако се инвестира в проследяване на бременността на всички жени в България, това ще доведе до значителен спад на усложненията при бебетата след раждане.

Ако усложненията при бебетата намалеят само с 5%, то спестените ресурси ще бъдат на два пъти по-голяма стойност от инвестицията, необходима за прегледите.

В момента цялото общество заплаща много повече за лекуване на болни и увредени бебета, отколкото би струвал достъпът до здравни грижи на бременните им майки. Според медицинските специалисти поне една трета от тежките заболявания на новородените са предотвратими при редовни прегледи на бременната жена. В анализите не са пресметнати дългосрочните социални и икономически последици при отглеждането на дете със заболяване, което в много голям процент от случаите води до изпадане на семейството в ситуация на бедност и социално изключване, дори ако преди нещастието родителите са били с добри доходи и социално положение. 

Виж още: Бременна и на работа – какви са правата ми?

Как да подкрепим каузата на кампанията

„Всяко бебе е БЕЗценно” поставя въпроса за ценностите ни като общество и държава. Българската Конституция отрежда „особена закрила” на майките и децата, а Законът за здравето в своя член 127 постановява: „За осигуряване на безрисково майчинство всяка жена има право на достъп до здравни дейности, насочени към осигуряване на оптимално здравословно състояние на жената и плода от възникването на бременността до навършване на 42-дневна възраст на детето.” 

Инициаторите на кампанията смятат за нередно неродени бебетата в коремите на техните майки да бъдат третирани като здравнонеосигурени и да им се отказва медицинска грижа, от която може да зависи както здравето, така и животът им. Особено когато става дума за страна, в която всяко трето дете живее в риск от бедност и социално изключване, която е в тежка демографска криза и се намира на едно от първите места в Европа по детска смъртност. Липсата на адекватно проследяване на бременността за здравнонеосигурени жени в България е прецедент в Европа, където различните здравни системи са намерили начин да обхванат всички бременни в системата на здравеопазването. 

Осигуряването на прегледи за всички здравнонеосигурени бременни жени е една първа стъпка, която ще спести на държавата и обществото милиони левове за здравни и социални услуги за болни и увредени деца.

Време е да се отърсим от предразсъдъците по темата и да спрем да повтаряме, че майките на тези бебета „са си го заслужили”. Също, че проблемът с липсата на здравни осигуровки, е „ромски” проблем – изследвания по темата показват, че става дума за проблем на бедността.

Бедните хора в България далеч не се изчерпват с петте процента от населението, които по време на преброяване се идентифицират като роми. Практическият опит от работата на здравните медиатори, работещи сред ромските общности, потвърждава тези данни – те са търсени от бедни семейства от всички етноси и оказват подкрепа – с информация, придружаване, насочване за заплащане на здравни осигуровки.

Всички бебета заслужават да се родят здрави, независимо от материалното положение на техните родители. Като общество и държава от нас зависи да им осигурим възможности да растат и да се развиват като пълноценни граждани на България!

Повече информация може да намерите на сайта на кампанията: www.vsiakobebe.eu, както и на на фейсбук страницата или инстаграм профила ѝ.”

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии