fbpx

Винен туризъм в България, ами децата?

Мечтаеш си за чаша хубаво вино и безкрайни лозя, където да посрещнеш залеза? Имаш нужда от едно спокойно пътешествие с вкус на вино, но не си сигурна дали ще се получи с децата? Всичко най-интересно (и полезно) за винения туризъм в България с деца, ще разбереш от професионалистите в тази област – пътешествениците – семейство Андрееви.

Това са Андрей, Мария и двете им дъщери Анна и Адриана. Вероятно ги познаваш от техния сайт www.andrey-andreev.com. За себе си казват, че са „малко, но сплотено семейство, което обожава да пътува и да открива нови неща. Не само дестинации, но и вкусовете, настроения и всякакви преживявания“. Хобитата на Андрей са фотографията, пътуването и дегустацията на всичко: храна, вино, природа. Мария (Мими) обича да готви, да ходи на разходки по равно и, разбира се, да пийва вино.

За да разбереш как да се насладиш на винен туризъм и дегустации, и то с децата, питам експертите – Андрей и Мими. Те споделят за любимите си винени дестинации и ценни съвети как да превърнеш едно такова пътешествие в интересно преживяване и за най-малките.

Винен туризъм в България
Семейство Андрееви с бременна Мими в Златен Рожен

Като любители на винения туризъм споделете как и родителите, и децата да са щастливи по време на едно такова пътешествие в България?

Както при всяко пътуване с деца, най-важното за нас е добрата подготовка. На първо място, избор на дестинация, подходяща за посещение с деца. Някои винарски изби са изключително отворени и благоприятни за туризъм с деца и за туризъм изобщо, други като цяло не са предвидени за широка публика и не може просто да минеш покрай тях, да почукаш на вратата и да поискаш да влезеш за тур и дегустация.

Ако искате да посетите винарска изба с деца, просто си изберете такава, която е отворена за туризъм. В повечето случаи тези изби имат приветливи общи помещения, двор, дегустационна зала, дори детски площадки. Разгледайте сайта на избата, снимките от нея, потърсете препоръки от други посетители с деца. Обадете се предварително и запазете час за дегустация, като предупредите, че сте с деца. Така и отсрещната страна ще е подготвена или най-малкото ще ви предупреди, ако мястото не е подходящо за малки посетители.

Ако самите вие не сте посещавали изба или нямате голям опит, подгответе се как протича турът и какво да очаквате. В общия случай цялото посещение трае около час, може и повече, зависи колко сте любопитни. Обичайно включва обиколка на производствените помещения, пътя от гроздето до виното и накрая дегустация на няколко вина.

Виж още: СПА дестинации в България, които да посетиш с деца

Ади се радва на килимчетата в дегустационната на Вила Велис/ Снимка: Андрей Андреев

Обиколката из винарната е най-безинтересна за децата, но обичайно не е много дълга и може да се направи за 15-20 минути. След това, по време на дегустацията, може да зададете въпросите си. Ако децата са по-големи, можете да ги оставите сами с книга или телефон в ръка и да изчакат. В някои изби, които имат повече персонал, ще попаднете и на служители, които с радост ще предложат да наглеждат децата, докато разглеждате винарната.

Самата дегустация е сравнима с посещение на ресторант с деца – нашите обичайно изяждат подготвеното мезе, докато ние дегустираме.На много места ще им предложат и плодове, хляб или някакви бисквитки.

За да сме сигурни, че децата ще ни оставят на спокойствие по време на посещението, винаги носим някакви любими техни занимания. Книжки за оцветяване, за четене (за по-големите) и телефон почти винаги вършат работа. Дори да не носите нищо, в повечето винарни ще се намери купа, пълна с коркови тапи, които са голямо забавление за по-малките деца.

Разбира се, преди да тръгнем, обясняваме и на тях къде отиваме, какво ще правим там и какво те ще правят, за да са подготвени. И като цяло никога не сме имали проблеми, освен по някоя счупена чаша от време на време.

Все пак, нека повторим най-важния съвет – избирайте дестинация и време за посещение, в което децата също ще се чувстват комфортно. Съчетайте винарната с някаква друга активност, приятна за децата в същия ден.

Ако искате да направите активен винен тур и да посетите 3-4 винарни за един ден, можете да очаквате известно недоволство. Затова такъв тип преживявания ние правим без децата.

Кои са най-интересните места за винен туризъм в страната, които сте посещавали с децата?

Шато (хотел + винарна)

Това е един от най-удобните начини за винен туризъм с деца, защото в хотелите може да има басейн, детски площадки, дори аниматори и децата да си изкарат чудесно. Едно от най-добрите и любими на нас места е Uva Nestum Wine&Spa до Гоце Делчев. Страхотен хотел със СПА център, басейни, огромен парк, регулярна детска анимация и дори малък зоокът. Винарната е много малка и бутикова, и се намира на територията на комплекса.

С бебе Ади в избата на Ува Нестум/ Снимка: Андрей Андреев

Други комплекси от такъв тип, които лично сме посещавали и ни допадат, са Villa Velis в Карабунар и Мидалидаре Естейт, близо до Стара Загора и Чирпан. Вила Велис е особено приятна за посещение през лятото, тъй като хотелът има открит басейн и голяма градина с детска площадка. Мидалидаре Естейт също е прекрасно място за семейства.

Винен туризъм в България
Ани и Ади на басейна на Вила Велис/ Снимка: Андрей Андреев

Винарна

Вила Мелник е мястото, което винаги препоръчваме на първо място на винените туристи. Мястото е безкрайно красиво, радват се на посетители, много са приветливи и можете да отидете без предварителна уговорка в рамките на работното им време за посещения. Приемат гости целогодишно, а правят и регулярни събития – за Трифон Зарезан, Лазаровден, Джулай Морнинг, гроздобер и др. Ходили сме с децата поне 10 пъти там.

Винен туризъм в България
Ани плете по време на арт ателие -Лазаровден във Вила Мелник/ Снимка: Андрей Андреев

Ходили сме с деца и в Златен Рожен (близо до Мелник), винарна Ялово (Old School) – до Велико Търново, изба Марян в Еленския Балкан, изба Страцин до Поморие. Във всички тях има достатъчно пространство децата да се забавляват и играят, докато дегустирате вина. Ще ви приемат топло, но е важно да се обадите предварително.

Винен туризъм в България
Милица Зикатанова от Вила Мелник показва на Ани костенурка, която е намерила в лозята/ Снимка: Андрей Андреев

Ресторант

Ресторанти с добро винено преживяване в България почти липсват и препоръките ще се припокрият с тези за шато/хотел. Ресторантите в изброените до момента Ува Нестум, Мидалидаре, Вила Велис предлагат добра храна и чудесен избор от вина с малка надценка. В хотела на „Златен Рожен“ в село Рожен също имат ресторант, в който предлагат техните вина.

Вила Велис и хотелът до нея/ Снимка: Андрей Андреев

Винен бар

Вече в почти всички по-големи градове има винени барове и те са добра идея да дегустирате различни вина, без да обикаляте винарните. Добрата новина е, че винен бар не е равносилно на нощно заведение и често можете да посетите такъв с децата, но невинаги. Ние като жители на Стара Загора често ходим в бар „Споделена“, поръчваме им брускети, месни деликатеси и нещо друго за хапване, даваме им книга и телефон, и дегустацията преминава относително спокойно. Разбира се, тук много зависи децата колко са големи и дали мястото им предлага някакъв комфорт.

Винен маршрут

Всеки винен маршрут с деца трябва да е балансиран, така че да включва и забавления за тях извън винения сектор. Ние се стараем да правим не повече от една винарна на ден с деца, а останалото време да сме на разходки, басейн, забележителности или каквото предлага дестинацията.

Генерално, районът около Сандански и Мелник е чудесен за тур с деца, защото има няколко винарни, природни забележителности, манастир, минерални извори и т.н.

Посетете винарните Вила Мелник, Златен Рожен, Рупел (с предварителна уговорка), а в останалото време можете да се разхождате или къпете в някой топъл басейн. Около Велико Търново също има няколко приятни винарни – Ялово (Old School), Марян (близо до  град Елена), които може да комбинирате с разходки из старата столица.

Пловдив също е много винена дестинация, пълна и с други забавления.

Винен туризъм в България
Ани сади цветя по време на събитие за Лазаровден във Вила Мелник/ Снимка: Андрей Андреев

Събития

Напоследък се организират много винени събития, подходящи за посещение с деца. Силно препоръчваме Винен Фест 4×4 Южен Сакар, който се организира от няколко винарни от региона на град Харманли. По веднъж на сезон в различна винарна от региона се организира изключително приятно социално, културно и винено събитие, атрактивно за малки и големи. Обичайно е през деня, има забавни игри, вкусна храна и вино, разбира се. Посетихме го през септември по време на гроздобера и децата много се забавляваха да мачкат грозде. Следващото издание е в началото на декември 2022.

Виж още: Ана Динкова за виното – разумно и с любов

С какво забавлявате децата, докато вие сте на винена дегустация?

Най-често с книжки за оцветяване, четене, телефони. Ако времето е хубаво и пред винарната има пространство, ги пускаме да карат тротинетки.

В някои винарни има детски площадки. А на една дегустация в Кипър сомелиерът бе предвидил специална игра за Ани – наля ѝ сокче и я предизвика да познае какви плодове има във вкуса му. Тя се справи страхотно и ни спечели бутилка вино.

С деца на дегустация във винарна в Кипър / Снимка: Андрей Андреев

Споделете вашия топ 3 на любими български вина и къде препоръчвате да ги опитаме?

Нямаме си такава класация, но при нас любимите вина винаги са свързани с положителните емоции, предизвикани от посещението във винарната.

Виното и усещането за него винаги е субективно и е важно в каква ситуация го опитваш и как се чувстваш, за да го оцениш за себе си.

Ние обичаме безкрайно винарна Вила Мелник и вината ѝ, а серията им Rare Varieties е страхотна и съставена изцяло от вина от редки местни сортове. По същия топъл начин винаги ни карат да се чувстваме вината от Южен Сакар, особено от изба Басареа, както и от изба Марян от Еленския балкан. За феновете на бели вина, високо оценяваме тези на избите Старо Оряхово и Царев Брод, макар да не сме ходили на място все още. Любимият ни Мавруд пък е Vinica от изба Загрей. 

Винен туризъм в България
Вила Мелник / Снимка: Андрей Андреев

Освен хубавото вино, какво е важно за вас, когато избирате следващата си дестинация за винен туризъм в България?

На първо място това дали децата ще се чувстват комфортно там или не. На второ отношението и желанието на избите да организират посещения на семейства с деца. Ние сме безкрайно любопитни и бихме посетили абсолютно всяка изба, но осъзнаваме, че не навсякъде хората се чувстват комфортно и имат условия да приемат гости, още повече с деца. А и защо да водим децата на място, на което те няма да се чувстват добре и ще помрачат и нашето настроение?

Когато сме с децата, винаги проучваме добре и предупреждаваме домакините.

В крайна сметка, моментите заедно с децата са безценни и няма смисъл да ги пилеем на места, в които и ние, и те, и домакинът няма да се чувства удобно. А за по-интензивни винени турове просто си оставяме децата на баба.

Последвай семейство Андрееви във Facebook и Instagram.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии