fbpx

Виж кои са актуалните бебешки имена + нетрадиционни 
български имена за новородени

Името е код, който всеки от нас носи. Казват, че не името прави човека, а човекът – името, но е вярно също, че начинът, по който те зоват, има влияние върху личността ти. Точно затова всеки родител иска да избере най-доброто име за своето дете.

Всяка година Националният статистически институт (НСИ) представя статистика с най-актуалните имена в България през изминалата година. Винаги ми е интересно да разглеждам тези данни, защото те са жива картина на нагласите в обществото. Ако преди няколко години на мода бяха чуждестранните имена като Мелани, Майкъл, Елизабет, Анабел, Дейвид, в последните години се забелязва завръщане не само към традиционните, но и към позабравените български имена – Неда, Сирма, Жара, Борил, Севар… 

В статията ще откриеш най-актуалните имена за момичета и момчета за изминалата година. Освен това ще научиш красиви, позабравени български имена и тяхната символика. За финал споделям интересна информация за вибрацията на името според Петър Дънов и няколко народни поверия за избора на име на новородено. Надявам се тук да откриеш вдъхновение за имената на твоите бъдещи деца. 

Ако вече си избрала страхотно име за своето мъниче и е време за бейби шопинг, разгледай страхотните предложения на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

актуалните бебешки имена
Кредит: Andre Furtado / Pexels

Най-актуалните имена за момичета

През 2021 г. най-предпочитаното име за момиче е Виктория 645 деца са кръстени с „името на победата”, според данни на НСИ. В челната тройка се нареждат още Мария и Никол, следвани от Рая и София, които се оказват най-харесвани от младите родители. В мюсюлманските семейства най-често срещаните имена са Елиф (означава „мир”) и Селин (означава „божествена”). През изминалата година предпочитани са били и имената: Йоана, Дария, Габриела, Александра, Симона и Теодора.

От новородените отправям поглед към генералната картина с имената в България. Най-често срещаните женски имена в страната, считано към 2021 г., са: Мария (107 364 жени), Иванка, Елена, Йорданка, Даниела, Десислава, Петя, Гергана, Росица, Виктория, Пенка, Виолета, Силвия, Маргарита, Емилия, Румяна, Милена, Надежда, Теодора, Таня

Най-актуалните имена за момчета

Първенец сред имената на новородените момченца през 2021 г. е Александър. Цели 938 деца вече носят това име. За разлика от женските имена, родителите се придържат към много по-традиционни мъжки имена. В класацията с най-предпочитани имена за новородени за изминалата година се нареждат: Георги, Мартин, Калоян, Борис, Димитър, Теодор, Даниел, Иван, Никола, Виктор, Кристиян и Николай. Все по-често могат да се видят и имена на български ханове и царе като Борис, Симеон и Самуил. Най-предпочитаните мюсюлмански имена за момче са Мерт (означава „здрав”, „силен”, „смел”) и Емир (означава „принц”, „владетел”). 

Ако погледнем цялата картина на най-популярните мъжки имена в България към 2021 г., тя изглежда така. Най-често срещането мъжко име е Георги  (151 765 души), след това: Иван, Димитър, Николай, Петър, Александър, Христо, Стефан, Йордан, Васил, Красимир, Стоян, Тодор, Атанас, Ангел, Пламен, Мартин, Ивайло, Никола, Валентин

Виж още: Как да организираш страхотно baby shower парти

Нестандартни български имена – символика

Родителите все по-често се обръщат към позабравени български имена, с които да кръстят децата си. Те звучат красиво, силно, носят голям заряд и енергия, които съхраняват българската самоличност. Днес такива имена може да ти звучат нестандартно, но със сигурност предизвикват силен отклик, щом ги чуеш. Събрала съм едни от най-красиви български имена и какво символизира всяко едно от тях.

Имена за момчета:

* Бисер – означава точно това – бисер, перла;
* Борил – име на български цар; коренът „бор” е пожелание детето да бъде стройно, високо и жилаво като вечнозеленото дърво;
* Боян – означава богат/а, но също и „войн”;
* Крум – български хан; означава „скала” и носи енергията на здраве, сила, упорство и мъжество;
* Кубрат – български хан; идва от „курт”, което означава „вълк”;
* Момчил – буквално означава „момче”; така са кръщавали дългоочакваната мъжка рожба, която е радост за родителите;
* Самуил – български цар; името означава „слушайте Бога”;
* Севар – български хан; означава „овен”, носи енергията на упоритостта и устойчивостта. 

Имена за момичета:

* Ахинора – така се е казвала любимата на хан Аспарух; името означава „аромат на теменуга”;
* Боряна – вечно зелена, млада и стройна като бор; борбена;
* Биляна – означава „билка, лековита трева”; според друга теория идва от глагола билясвам”, т.е. омагьосвам;
* Благовеста –добра вест, кротка, мила;
* Дея – будна, дейна;
* Жара – идва от жарава – огнена, пламенна, неукротима;
* Зорница – хубава като зората;
* Косара – божествена, господарка;
* Рада – да бъде радост;
* Сирма – позлатена нишка; магия;
* Яна – означава „река”, символ на дълъг живот, буен нрав и мъдрост. 

актуалните бебешки имена
Кредит: Freepik
Защитни български имена

Българският народ вярва в магичната сила на словото. В миналото, когато детската смъртност е била обичайно явление, хората са се опитвали да предпазят децата със защитни имена. Ако в едно семейство, първородната рожба почине, на следващата се давало име, което да предпази детето. Такива имена са:

* Стоян, Стойко, Стоимен, Трайчо и Траян – означават „да остане”;
* Камен, Кремена, Желязко – имена, които означават „здрав, твърд”;
* Вълчо, Вълкан/а, Огнян/а – имена, които защитават от зли сили и диви зверове. 

Имена на цветя

В българската традиция имената на цветя и растения са много тачени както за момичета, така и за момчета. Всички те празнуват на Цветница. Избирайки името на красиво цвете за детето, родителите му пожелават пъстър и щастлив живот.

Ето няколко красиви имена за момичета и момчета – Цвета, Цветелина, Цветан, Ружа, Лиляна, Лилия, Виолета, Калин/а, Явор, Ясен, Иглика, Детелина, Невена, Маргарита, Теменуга, Ралица, Росен

Нова мода в бащиното име

В последните години се наблюдава интересна тенденция в презимето. Все по-често новороденото е записано например Ана Иван Желева, вместо Ана Иванова Желева. Според Закона за гражданската регистрация: „Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка –ов или –ев и окончание, съобразено с пола на детето“. Изключения се допускат, когато „собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етнически или религиозни традиции на родителите“.

Въпреки това все повече родители избират вариант, при който остава цялото име на бащата, без окончание.

„Дъщеря ми се казва Александрина Мартин Тонева. Избрахме да не използване наставка за презимето, защото е много по-благозвучно без нея. Освен това ми харесва идеята детето да носи цялото име на баща си.”

Магдалена Мирчева (майка на 2-годишна дъщеря)

При момчетата този вариант на бащино име не изглежда толкова необичайно. Родители споделят, че по този начин името звучи много по-космополитно и се изговаря много по-лесно от чужденците.

„Кръстихме сина си Александър Даниел Димов, защото така името е по-лесно за изговаряне, не само в България, но навсякъде по света.”

Деница Димова (майна на 3-годишен син)

Вибрация на името

Всяка буква от името носи определена енергия. Учителят Петър Дънов разделя българската азбука на букви с единична, двойна и тройна вибрация.

* Букви с единична вибрация – А, Б, Г, Д, Е, И, Ф, Х, Ц – много силна вибрация за принципа на живота;
* Букви с двойна вибрация – Ж, Й, К, Л, М, Н, О, П, Р, Щ – отговарят за силата на духа;
* Букви с тройна вибрация – В, З, С, Т, У, Ч, Ш, Ю, Я – отговарят за физическия и жизнения път. 

Според Дънов най-доброто и силно име е това, което съдържа букви и от трите вида вибрации. Така човек се развива по-пълноценно на физическо, ментално и духовно ниво. 

Той препоръчва да се избират имена с нечетен брой букви, за да има човек център, да може да се концентрира и проявява по-лесно. 

Виж още: Списък за новородено – какво ти е нужно, какво не и защо?

актуалните бебешки имена
Кредит: Pexels

Народни поверия за имената

Ако се обърнем към миналото, ще видим скрита закономерност, която българският народ е спазвал по отношение на кръщаване на новородените. Неписан закон е, че първата рожба, ако е мъжка, се кръщава на свекъра, а ако е женска – на свекървата. Второто дете се кръщава на някой от родителите на майката, а следващите деца най-често носили името на някой близък роднина или на самия кръстник. 

Изключение от това правило се е допускало, само ако детето се роди на някой голям празник. Тогава хората вярвали, че то си е дошло с името и го кръщавали на съответния светец.

Днес много родители избират да не кръстят детето на родителите си с идеята то да си има собствено име и собствен път. Не са рядкост случаите, в които детето е кръстено на бащата му, което е по-характерно в западните култури. 

Ето още няколко народни поверия, свързани с избора на име за новородено:

* Не е хубаво детето да взима името на починал човек;
* Ако буквата Р присъства в името, детето ще има твърд характер;
* Ако буквата К се съдържа в името – на късмет е;
* Имената от две букви са слабо защитени. Смята се, че такива хора са по-уязвими на външни влияния и често носят тежък житейски товар;
* Имената с три букви са на хора с противоречив характер. На тях им е по-трудно да намерят мястото си в живота;
* Имена с четири букви – предпоставка за открит характер и общителност;
* Имена с пет букви – лидерски качества, организираност;
* Имена с шест букви – хармонична личност, за която са важни разбирателството и любовта;
* Имена със седем букви – изключително талантливи, но им е трудно да реализират потенциала си;
* Имена с осем букви – хора с революционен дух, но с труден характер;
* Имена с девет букви – имат силна развита интуиция, мечтатели, мистериозни личности;
* Не кръщавайте детето с умалително име (например Лили, Мими, Сашо, Поли, Дени, Криси) – това смалява човек и му пречи да разгърне потенциала си. Той винаги си остана едно непораснало дете

И все пак най-правилният избор на име за новородено се прави със сърцето. Всяка майка знае кое би подхождало на нейното дете. Важно е името да ти харесва, за да го изричаш с любов, внимание и грижа!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии