fbpx

Венеция, която пленява малки и големи – кога и как да я посетим с деца

В началото на годината решихме да подарим на себе си и на всички вас едно необикновено пътуване до Италия. Всеки месец ти разкривахме потайностите на един град от Ботуша и как да организираш посещението му там така, че да е наслада не само за родителите, но и за децата. Разходихме се из Рим, Флоренция и Милано, а днес, за финал, ще посетим и приказната Венеция!

Разбира се, през цялото време с нас беше професионален гид, който ни помогна да видим с други очи тези италиански съкровища. Ваня Мавродиева повече от десет години живее в Италия. Работата ѝ в отдел „Групи и събития” на престижни хотели в Милано и страстта ѝ към организационната дейност я вдъхновяват да създаде Design Your Italy – бутикова компания за туристически консултации. Ваня и екипът ѝ не продават готови туристически пакети, а създават изцяло лични и своеобразни ваканции, които следват интересите и бюджета на всеки клиент.

Обърнахме се към нея, за да подготви тази специална поредица за пътуване до Рим, Флоренция, Милано и Венеция с малки деца не само заради професионалния ѝ опит, но и защото самата тя е майка и много добре знае как да създаде невероятно преживяване и за най-малките пътешественици.

Виж още: Рим, идваме и водим децата! Или как да планираме италианската семейна почивка на мечтите си

Венеция с деца
Кредит: Личен архив

„Като говорим за Италия, няма как да не споменем и един от най-красивите и необичайни градове, не само за страната, но и в целия свят – Венеция, Градът на каналите. За много хора Венеция е синоним на романтика, но всъщност градът е много повече от дестинация за влюбени и заслужава да бъде опознат извън този му етикет.

Венеция е сърцето на една от най-дълго съществуващите и най-могъщи морски републики в световната история – Венецианската република, която е съществувала цели 1100 години! Днес градът е съхранил неповторим дух и представлява необикновена разходка във времето. Затова не го подценявайте, а опознайте неговото богатство с широко отворени очи и сърца!

Да представим Венеция на децата

Няма спор, че още със самото пристигане вашите деца ще ахнат пред необикновения град, в който улиците са заменени от стотици канали. Венеция всъщност е разположена на около 120 малки острова, каналите, които я пресичат са повече от 150, а мостовете около 400, от които само четири пресичат Гранд канал. Можете да учудите още повече вашите малчугани като им разкажете, че градът не е построен върху твърда земя, а върху милиони дървени подпори, забити в морето. Изглежда невероятно, но да, първите заселници, отводнявайки части от плитката лагуна и забивайки дървени колове по изключително прецизен начин, са успели да сътворят това инженерно чудо, на което всички се радваме и до днес. Звучи необикновено, нали? 

Една от причините, които правят Венеция подходяща за деца, е именно липсата на коли. Градът като цяло е лабиринт от малки, тесни улички и площади, наречени campielli – полета.

Оставете децата да се превърнат в малки изследователи, като Марко Поло, който е един от най-известните венециански пътешественици, и да опознаят града, преминавайки от един мост на друг, пресичайки каналите. Или пък, защо не, заведете ги на местния пазар, близо до един от най-известните мостове – Риалто, за да се потопят в типичната венецианска атмосфера и богатия социален живот на града.

Разбира се, разходете се по моста, който свързва кварталите, известни още като сестиери – Сан Марко и Сан Поло. Той е и най-старият мост във Венеция, насладете се на гледката и на многото малки магазинчета, които са разположени под портиците. Още един мост, който ще ви заплени с невероятната гледка е Мостът на Академията. Що се отнася до Моста на Въздишките, не пропускайте и него. За много посетители на града той е романтичен символ, но всъщност е символ на изключително строгата законодателност на Венецианската република. По този мост са минавали затворниците, осъдени и отвеждани в тъмните килии на затвора.

Децата с приключенски дух не пропускайте да заведете в световноизвестния Дворец на доджите, за да опознаят неговите тайни маршрути, канцелариите, архивите, дори и затворите.

Венеция и религията

Няма как да пропуснете един от най-величествените религиозни храмове – Базиликата Сан Марко. Именно Сан Марко е покровител на града и е изобразен чрез крилат лъв, който и до ден днешен е символ на Венеция. Можете да го откриете и на „входа” на площад Сан Марко, върху една от колоните. Що се отнася до базиликата, тя е наричана Златната черква заради огромния брой пищни византийски мозайки, които я красят както отвън, така и отвътре.

Още един любопитен факт, с който можете да разнообразите посещението, е историята на четирите коня, поставени на ложата над входа на храма. Това е част от плячката, която кръстоносците донасят във Венеция след превземане на Константинопол. Тези на входа са копия, но оригиналната бронзова статуя може да бъде видяна в Музея на базиликата. 

Виж още: Ние и Флоренция – как да планираме почивката си с деца

Венеция с деца
Площадът Сан Марко пред Базиликата; Кредит: Pexels

Разбира се, камбанарията на площада Сан Марко, или както местните я наричат – Господарят, е друга лесно разпознаваема за вашите деца сграда в града. Може би много ще ви посъветват да се изкачите на върха ѝ, за да се насладите на гледката. Аз обаче ще ви издам една тайна и ще ви посъветвам да изберете камбанарията на острова на Сан Джорджо, точно на обратния бряг на Сан Марко, и то по две причини. Първата, защото има много по-малко туристи и втората, защото от там можете да се насладите на гледката към цяла Венеция. Също можете да се качите и на Часовниковата кула на Сан Марко. Няма как да не я разпознаете на площада.

Любопитно е, че на върха на кулата има две метални статуи, наречени Маври, заради тъмния цвят на патината на метала. Единият е изобразен като млад мавър, а другият като възрастен. Освен, че отмерват астрономическото време, символизират и човешкия живот. Именно и затова възрастният бие камбаната две минути преди точния час, а пък младият две минути след това.

Разходка с лодка

Разбира се, Венеция е синоним на гондола, онази необикновена, дълга черна лодка, която се използва от векове наред като превозно средство от местните.

Не е тайна, че разходката с гондола из каналите на Венеция е доста скъпо удоволствие, но има един начин, в десетки пъти по-евтин, с който ще можете да си позволите това невероятно удоволствие заедно с вашите деца.

По протежението на Гранд канал има седем станции, от където можете да вземете, така наречените traghetti, или гондоли, които ще ви превозят от единия бряг на канала до другия. Вярно, пътуването е доста по-кратко, но пък магията да се насладите на това преживяване остава неописуема.

Ако пък имате достатъчно време, посетете работилницата, където се изработват тези невероятни плавателни средства. Децата със сигурност ще останат очаровани от дългия и много точен процес за изработка. И за да останете на морска вълна, можете да ги заведете до единствения по рода си Военноморски исторически музей. Известно е, че венецианският флот е бил един от най-могъщите за своето време. Всъщност цялата история на Венецианската република е свързана с морето. Фрагменти от това велико и славно минало могат да бъдат намерени именно в този музей, който се намира в ренесансова сграда, някога служела като житница на републиката. 

Изненади за мъниците

Освен историческите забележителности, безброй многото черкви, коя от коя по богато украсени и красиви сгради, някога домове на благородническите венециански семейства, Венеция има и няколко кътчета, които може би доста ще заинтригуват децата и ще превърнат пътуването в града във вълнуващо приключение.

Да започнем с едно от най-красивите и може би малко необичайни стълбища – Контарини дел Боволо. Боволо означава охлюв на венециански диалект, и всъщност перфектно описва тази спираловидна стълба. Намира се в центъра на Венеция, въпреки че често остава на заден план в изготвянето на туристическите маршрутите.

А какво ще кажете и за една наистина необикновена книжарница? Acqua Alta е едно от тези кътчета, които ще ви очароват именно със своята необичайност. Когато водата в каналите на Венеция се повиши, приливите наводняват книжарницата. Ето това е и поводът за нейното име, коeто в превод означава висока вода. За да се предпазят книгите, те са наредени във вани, канута и дори гондола. Малкият магазин за книги, с изглед към един от каналите на града, e считан за един от най-обикновените в целия свят. Автентичен кът, където книгите са протагонисти. Тук можете да намерите и редки исторически издания, които трудно бихте успели да закупите на друго място. Освен това, в малкото дворче на книжарницата, има и една необикновена стълба, направена от книги. Може да се качите по нея и от върха да се полюбувате на панорамната гледка.

Венеция с деца
Книжарница Acqua Alta, Кредит: TripAdvisor

Oстровни приключения

Венеция не е само исторически център. За да се потопите изцяло в атмосферата на града и неговото славно минало, то задължително посетете някои от островите в лагуната. Те са десетки – някои по-големи, някои по-малки, някои необитавани, някои необикновени, но всички те, по един или друг начин, са били част от хилядолетната история на Венецианската република.

Градският транспорт, който във Венеция са водни автобуси, наречени вапорети, е доста добре организиран и за да достигнете до островите трябва да се качите на такъв вид превозно средство. При желание можете, разбира се, да се доверите и на частните водни таксита.

Няма съмнение, че островът на Бурано, с къщите в пастелни нюанси, е една от най-известните дестинации на адриатическата лагуна. Именно тези великолепни и ярки цветове го превръщат сякаш в излязъл от детска приказка. Направете разходката в Бурано ярка, пъстра и запомняща се като се насладите на малките и спокойни улички и уникалните по рода си къщи, както и на безбройните малки магазинчета за дантелени изделия, с които островът е световноизвестен

През вековете още една от венецианските традиции е успяла да прекоси времето и да достигне до нас. Стъклопроизводството днес носи славата на остров Мурано. Техниките на тази дълговековна традиция са запазени от местните майстори, които я предават от поколение на поколение. Муранското артистично стъкло все още бива правено изцяло ръчно. Разбира се, за да направите посещението по-атрактивно и интерактивно за децата, можете да отидете до една от фабриките за производство на стъкло, където със сигурност ще останете очаровани от практическата демонстрация на издухване на стъклото. Ако пък имате желание, може да посетите Музея на стъклото и да се полюбувате на тези уникални, цветни произведения.

Въпреки че е по-малко известен, островът Торчело, който е само на 5 минути от Бурано, също е вариант за разходка из лагуната. Именно това е и островът, на който първите заселници са построили малкото и скромно селище в опит да избегнат хуните. Това е и началото на създаването на всемогъщата Венецианска република. Днес тук живеят едва няколко десетки жители, но островът е интересен за разходка, тъй като все още пази важни исторически забележителности

Ако пък сте планирали пътуване до Италия с вашите деца през летния период, то тогава се възползвайте и ги заведете на остров Лидо, на който се провежда и световноизвестният Филмов фестивал на Венеция. Тук можете да избягате от туристическия хаос в центъра на града и да се отдадете на заслужена релаксираща почивка на един от плажовете на Адриатическото крайбрежие. Малчуганите със сигурност ще бъдат въодушевени да си облекат банските и да прекарат някой и друг час в игри на брега на морето. Или наемете велосипед или рикша за цялото семейство и се полюбувате на страхотните природни пейзажи, които островът предлага на своите посетители. Семеен пикник също може да бъде част от вашия план.

Остров Лидо е един от тези острови, които самите местни предпочитат да посещават през летния период, така че им се доверете и превърнете градската екскурзия във Венеция в незабравима комбинация от културни занимания и отдих.

Венеция с деца
Кредит: Pixabay

колкото и да пишем за Венеция, все ще бъде недостатъчно! тя не е само дестинация, а истинско вълшебно преживяване, което няма да можете да намерите на друго място по света. Венеция не може да бъде разказана с думи, трябва да бъде изживяна.

Въпреки че много туристи  посещават града за кратък период от време, аз бих ви посъветвала да отделите повече дни за екскурзията с вашите деца. Така ще можете наистина да се потопите и усетите могъществото, което Венецианската република е имало векове наред и невероятното културното наследство, което е запазено и до днес. 

_________________________________

* Благодарим на Ваня за практичните съвети! Чувстваме се почти убедени, че бихме се справили да покорим Венеция в компанията на нашите деца с деца.

За повече съвети в планиране на перфектната италианска почивка можеш да последваш Ваня и Design Your Italy в LinkedInFacebookInstagram или Pintеrest. Не пропускай да се абонираш и за техния нюзлетър, за да получаваш актуална информация. А ако Италия има специално място и в твоето сърце, можеш да си изтеглиш от тук безплатен календар за десктопа с красиви италиански пейзажи!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии