fbpx

Великденски пост – календар по седмици и полезни съвети

С наближаването на пролетта съм готова за ново начало. Имам повече енергия и по-голяма решителност да направя съзнателни промени в живота си. Познато ли ти е това чувство?

Има една християнска традиция, която може да ти помогне да поставиш основите на „по-доброто аз” и това е Великденският пост!

постът ти дава възможност, в продължение на 7 седмици, да се погрижиш за тялото, ума и духа си. Той е пречистване на всяко едно ниво, ако решиш да го изпълниш съзнателно.

През 2023 година Великденският пост започва на 27 февруари (денят след Сирни Заговезни) и приключва на връх Великден – 16 април.

великденски пости 2023
Календар с постите през 2023 година

Виж още: 5 здравословни веган идеи за вечеря

Още в началото искам да кажа, че постът не се препоръчва, ако си бременна, кърмиш или имаш здравословни проблеми (особено такива, свързани със стомаха).  

Постарала съм се да събера цялата необходима информация за Великденския пост, свързана с храненето през всяка седмица, промените, които настъпват и няколко практични света за по-леко преминаване през това изпитание за духа и тялото.

Аз съм с теб, мамми! Знам, че ще се справиш!

Великденският пост на физическо ниво

Великденският пост е по-строг от Коледния. Той изключва консумацията на всякакви храни от животински произход – месо, млечни, яйца и производните им. През първата и последната седмица от поста се ограничават и мазнините от растителен произход (олио, масла, ядки, семена и производните им). Рибата е позволена само на два големи празника – на Благовещение (25 март) и на Цветница (тази година на 9 април).

На Разпети петък (тази година на 14 април) се прави най-строгият пост – без храна и вода, ако здравословното ти състояние го позволява. По време на целия пост е забранена консумацията на алкохол, цигари и опиати.

Виж още: Кои храни стимулират храносмилането?

Великденският пост на духовно ниво

Въздържането от всички тези храни ще помогне на тялото ти да се пречисти, но ако не включиш и духовното пречистване, великденският пост ще си остане просто диета. Не че има нещо лошо в това. Много хора са започнали именно по този начин, докато вникнат в същината на поста. А тя е свързана с въздържане от лоши мисли и чувства, от омраза, завист, горделивост, отказването от пороци и други вредни за духа ти състояния.

Определено това е по-трудната част от поста, но пък е по-съществената. Тя води до преобразяването и прераждането на душата. Това е времето, в което да се подготвиш за най-големия християнски празник – Възкресение Христово и заедно с него и ти да възкръснеш за нов живот!

великденски пост
Кредит: Freepik

Ползи от Великденския пост

Ако разглеждаме поста само от научна гледка точка, той е изключително полезен за  цялостното ти благосъстояние. Хранителният режим е съставен така, че да прочисти тялото от токсините, натрупани през зимата, и да му даде енергия, с която да влезе в пролетния сезон.

Правилно проведеният Великденски пост подобрява здравето на сърцето, кожата, черния дроб, храносмилателната система, косата и ноктите; забързва метаболизма и подобрява паметта и концентрацията.

Ще се чувстваш по-спокойна, енергична и балансирана. Много хора получават творческо вдъхновение по време на поста, отказват се от вредни навици и преоткриват себе си.

Виж още: Кратка йога практика за стимулиране на храносмилането

Великденският пост по седмици:

Седмица 1 (27 февруари – 5 март)

От понеделник до петък (27 февруари – 3 март вкл.) е строг пост. Тогава можеш да консумираш само растителна храна, без олио. Заложи на кълнове и други подобни супер храни, които ще ти дадат енергия и ще компенсират липсата на други хранителни групи. Включи в менюто си сушени плодове. Накисни ги във вода от предната вечер, за да са по-приятни за хапване. Събота и неделя (4 и 5 март) може да включиш и олио. През тази седмица се опитай да намалиш физическия труд, стреса и напрежението.

Седмица 2 (6 – 12 март)

От тук до Страстната седмица е постът с олио, т.е. можеш да похапваш растителни храни, приготвени или овкусени с олио. Започни да похапваш повече сурови храни или такива, приготвени на пара, намали семената, ядките и маслините. През втората седмица в менюто ти често могат да присъстват зърнени и бобови храни.

Седмица 3 (13 – 19 март)

През този период заложи на пресните и сезонни храни – коприва, лапад, глухарче. За да се чувстваш отпочинала, си лягай рано и се наспивай добре. През третата седмица организмът ти трябва да е свикнал с новия си режим, така че постепенно можеш да включиш дихателни и леки физически упражнения. Целта е да раздвижиш и събудиш тялото си за настъпилата пролет.

Седмица 4 (20 – 26 март)

Ако досега си спазвала поста стриктно, през тази седмица ще се усещаш по-лека и енергична. Сигурно ще си свалила няколко килца. За още повече тонус увеличи приема на зеленолистни зеленчуци. На 25 март – Благовещение, се позволява и консумацията на риба. Опитай нови рецепти, за да не чувстваш еднообразие в храненето. Прави си зеленчукови сокове и шейкове, използвай ядките, например бадемите, за ядково мляко, направи си сама кълнове като оставиш бобени семена да покълнат. Използвай различни подправки, за да овкусиш новите си любими ястия. Прояви творчество в кухнята!

великденски пост
Кредит: Freepik
Седмица 5 (27 март – 2 април)

Браво! Вече стигна до пета седмица! Прясната храна, разходките сред природата и слънцето са твоят лек срещу пролетна умора. Не забравяй да пиеш достатъчно вода. По време на поста можеш да увеличиш обичайния ѝ прием.

Седмица 6 (3 – 9 април)

Макар постът с олио да продължава и през тази седмица, е добре да започнеш леко разтоварване от храната, за да се подготвиш за последната седмица – Страстната седмица, която е най-голямото изпитание за духа и волята. Ориентирай се към суровоядство, намали консумацията на сол. Можеш да я заместиш с листа от селъри или керевиз. Нека едно от храненията ти да бъде под формата на сок, шейк или супа. На 9 април (Цветница) можеш да консумираш риба.

Седмица 7 (10 – 16 април)

Първите три дни от седмицата (10 – 12 април) са строг пост. Премини на плодово-зеленчукови сокове, зеленчукови бульони и чайове. Досега организмът ти се е подготвял, така че не би трябвало да изпитваш дискомфорт. Четвъртък (13 април) е позволено да се консумира олио.

На Разпети петък (14 април) не се яде и не се пие нищо. Това е най-предизвикателният момент от целия пост.

В събота (15 април) отново е пост с олио, а на Великден (16 април) постът приключва. Много е важно да внимаваш с хапването на празника, за да не претовариш организма. Започни постепенно захранване.

Виж още: Разговор с фитотерапевта Бояна Иванова за силата на билките

Полезни съвети за Великденския пост:

* Постепенно намалявай количеството храна, което поемаш по време на поста;

* Избягвай бялата захар и бялото брашно, пържените и препечени храни;

* Не пренебрегвай разнообразното хранене. Потърси нови рецепти и продукти, които да опиташ;

* Включвай поетапно сезонни пресни зеленчуци в менюто си;

* Готви зеленолистните зеленчуци с малка топлинна обработка – най-добре на супи или леко задушени;

* Пий достатъчно вода. Увеличи приема ѝ по време на поста;

* Движи се. Разхождай се сред природата. Събирай слънце;

* Лягай и ставай рано, за да имаш повече енергия;

* След поста започни със захранване.

Важно: По време на Великденския пост е забранено сключването на църковен брак. Имай го предвид, ако сега избираш дата за сватба. През първата, третата и последната седмица на поста не се позволява и половото общуване между мъжа и жената.

Великденският пост – повод за ново начало

Той съвпада с настъпващата пролетна енергия, с раждането на новия свят. Ти имаш силата да създадеш нов свят за теб и всички около теб. Свят, в който има повече любов, грижа и приемане. Изхвърли всичко ненужно и остави само стойностното. По време на Великденския пост ще се научиш как да го направиш с тялото, ума и духа си! Бъди благословена!

АКО ИМАШ НУЖДА ДА ПРЕМИСЛИШ И ПРЕНАРЕДИШ ЖИВОТА СИ, ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ СТАРИ МОДЕЛИ, ДА ВЪВЕДЕШ ПРОМЕНИ, ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ПОСТ Е ЧУДЕСЕН МОМЕНТ ДА ГО НАПРАВИШ!

Виж още: Какво трябва да знаеш, преди да започнеш житния режим на Петър Дънов

_________________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии