fbpx

Валерия Скимици препоръчва: 10 книги, които не бива да пропускаш

Когато с екипа обсъждахме темата на месеца, за вдъхновение ни послужи именно днешният ден – 24 май, денят на славянската писменост и култура! Искахме да посветим текстове на личностното развитие, на постиженията на духа. Искахме със силата на думите да разкажем вълнуващи и вдъхновяващи истории. Надяваме се да сме успели.

А днес, в чест на празника, поканихме към нашата мисия да се присъедини и Валерия Скимици – една млада дама, която всеки ден си служи умело с магията на думите в работата си. От години е репортер в предаването „Преди обед”, а от януари ни вълнува от екрана със своята специална поредица „Пътят към щастието”. В нея Валерия ни разказва истории от целия свят за постигане на това така бленувано от всички хора състояние на духа.

Ако обаче попиташ самата нея какво ѝ трябва, за да е щастлива, несъмнено в отговора ще присъстват няколко книги, а може би и цяла библиотека. От съвсем малка Валерия открива магията им и не спира да се потапя в чудните светове на различни автори и герои. Днес тя създава дом на тази своя голяма страст в инстаграм профил, посветен на книгите, до които се докосва ежедневно. В него Валерия ни прави съпричастни към своите литературни приключения с емоция, хумор и откровеност.

Затова помолихме именно нея да сподели с нас 5 книги, които извисяват човешкия дух с посланието си и 5 книги, които са абсолютен хит на пазара в момента. Виж нейната селекция и сподели с нас във фейсбук или инстаграм своите любими заглавия, които не са за изпускане с #mammibookclub.

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

Книгите за духа

„Кривата на щастието: За спорта, Вселената и всичко останало“ на Иво Иванов

Иво Иванов е един от най-увлекателните разказвачи. Той може да вземе една история за баскетбол и да я превърне в нещо, което няма да забравиш до края на живота си. Дори и никога да не си хващал баскетболна топка в ръка.

Всеки един от разказите в книгата обаче ще те хване за гърлото, защото това са истории за спорта, но и за успехите, загубите, надеждите, разбитите мечти. За хора, които са стигнали върха и за други, на които животът сякаш е обърнал гръб. За тези, които са се изгубили и за други, които не са забравили откъде са тръгнали. За хората, които грабят от живота с пълни шепи и за онези, които не се страхуват да дадат – всичко и на всички.”

„Пътеводител на един монах към щастието“ на Гелонг Тубтен

На 21 години Гелонг Тубтен е богато момче, което се стреми към артистична кариера, но прекарва повече време в купони и разгулни нощи. Сериозен бърнаут го кара да преосмисли живота си. Решава да стане тибетски монах. Така започва неговият път към новото му Аз.

В книгата си Тубтен описва преживяванията си, но освен това прави и едно изследване на природата на щастието. За тибетите то се крие в медитацията, затова монахът дава практични съвети как да се справим със стреса, да намерим вътрешно спокойствие и да бъдем по-осъзнати в ежедневието си.” 

„За бавното живеене и насладата от живота“ на Светлозар Желев

Да се събудиш без аларма, да си направиш едно кафе и да го изпиеш, наслаждавайки се на аромата му, а не забил поглед в социалните мрежи или по-лошо – в списъка с неща за вършене. Все повече хора по света се събуждат по този начин, защото бавното живеене се е превърнало в истинска революция срещу съвременното забързано ежедневие.

Разбира се, всеки си има своя представа за „бавно” и идеята е именно в това да следваме вътрешния си глас и ритъм. В тази книга са събрани есета, спомени, разговори и стихове, свързани с бавното живеене. Като един от „гурутата” на бавното живеене у нас, Светлозар Желев е събрал една колоритна група от хора, които споделят своите виждания. Сред тях са Иво Иванов, Георги Господинов, Капка Касабова, Георги Тошев, Неделя Щонова, Александрина Пендачанска и други популярни личности – всеки със своето разбиране за бавното живеене.”

„Всекидневни ритуали: Как творят великите“ на Мейсън Къри

Едва ли има родител, на когото времето да му стига за всичко, което иска да свърши. Но за да запази психичното си здраве, човек трябва да отделя внимание и на нещата, които му носят страст и удовлетворение. Дори това да са мащабни проекти, изискващи жонглиране с всички задължения и изисквания на родителството и семейния живот.

В тази книга американският журналист Мейсън Къри събира любопитна информация за навиците и всекидневните ритуали на над 160 писатели, композитори, режисьори, поети, изобретатели като Бетовен, Хемингуей, Пикасо, Никола Тесла, Агата Кристи, Уди Алън. Някои от тях са имали цялото време на света, за да творят, но други са успявали да го правят само благодарение на дисциплината и жертвите, които са правили.”

„Неделни разговори за душата“ на Опра Уинфри

Опра Уинфри е една от най-влиятелните жени в света. Тя е авторитет и когато става дума за личностно и духовно израстване. В този книга Опра събира най-вдъхновяващите моменти и трансформиращи прозрения от интервютата си с 80 духовни лидери и визионери като Екхарт Толе, Тони Робинс, Уейн Дайър, Брене Браун, Джак Канфийлд, Малала Юсафзаи, Мая Анджелоу.

Всеки от тях споделя своите вижданията за любовта, прошката, егото, пробуждането, благодарността. Това е книга за всеки, който си задава големите въпроси и който, също както Опра, иска да постигне най-достойната версия на истинската си същност.”

Книгите на деня

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ на Тейлър Дженкинс Рийд

Този роман въплъщава духа на Златната ера на Холивуд. В него има от всичко по малко – любов, блясък, амбиции, тайни, приятелства, предателства.

Звездата на Евелин Хюго изгрява през 50-те години. Освен върху филмовите афиши, името ѝ е неизменна част и от заглавията на вестниците заради скандалния ѝ живот и седемте ѝ съпрузи. В края на 80-те тя се оттегля от светлините на прожекторите и оттогава живее в уединение. Но днес е готова да разкаже истината за живота си. Избира да го направи в специално интервю пред неизвестната журналистка Моник Грант. Защо точно пред нея и защо точно сега? Моник ще трябва да разбере това, както и каква е голямата тайна, която крие филмовата звезда.

Още от първите страници е трудно да си представим, че Евелин Хюго не е реално съществуваща личност. Като истинска холивудска дива, тя е готова да лъже, да манипулира, да се преструва, само и само да постигне целите си. Успява да се възползва и от най-големите плесници, които животът ѝ поднася и да се изправи още по-силна от преди. И заради това няма как да не ѝ се възхищаваш.” 

„Непознаваемо царство“ на Яа Джаси

След блестящия си дебют със „Завръщане”, Джаси продължава да дълбае в темата за семейството, расизма и идентичността.

Семейството на Гифти напуска Гана, за да търси по-добър живот в Алабама. Обаче вписването в новата среда е всичко друго, но не и лесно. Гифти става докторант по невробиология, която чрез опитите си върху мишки се опитва да осмисли пристрастеността на брат си към болкоуспокояващите. След като той умира от свръхдоза, майка ѝ изпада в депресия, която не ѝ дава сили да стане от леглото с години. Докато търси отговори на проблемите си в науката, Гифти преосмисля и противоречивите си чувства към религията и евангелистката църква, с която е отраснала.

Това е една изключително въздействаща история за търсенето на път към себе си, за расизма, призраците от миналото и различните начини на справяне със скръбта. За търсенето на причините за нещата, които ни се случват и за това, което ни прави нас самите.”

„На смелите се прощава“ на Крис Клийв

Всяко изречение от тази книга е достойно да бъде преписано в тефтер с цитати. А историята ни хвърля в размисли за дързостта, загубата на невинността, любовта, която се появява като от нищото и която оцелява въпреки всичко.

Мери, Алистър, Том и Хилда са млади британци, които по различен начин се сблъскват с ужасяващите събития от Втората световна война. Мери е от богато семейство и напук на родителите си иска да стане шпионка. Но вместо на фронта, я пращат да преподава в училище. Том е неин ръководител и двамата бързо се влюбват, въпреки че са от различни социални класи. Съквартирантът на Том, Алистър, е реставратор на картини, който доброволно се включва в армията и се озовава в Малта по време на ожесточената обсада там. Хилда е най-добрата приятелка на Мери, която загърбва светския живот, за да стане санитарка.

Младежите се заплитат в любовен четириъгълник, който се развива на фона на летящите самолети и разрушителните бомби. А войната се оказва катализатор за чувствата на четиримата.”

„Мракът в сърцето ми“ на Ашли Одрейн

Още с излизането си тази книга предизвика фурор в социалните мрежи и в класациите за бестселъри отвъд Океана. Вече дори се говори за екранизирането на трилъра, така че популярността ѝ тепърва ще нараства.

Историята ни среща с Блайд, млада жена, надяваща се, че ще бъде любящата и грижовна майка, която ѝ е липсвала цял живот. Но скоро след раждането на Вайълет, тя започва да забелязва, че дъщеря ѝ се държи по-странно от другите деца. Дали си въобразява? Дали инцидентите, които започват да се случват, са дело на въображението ѝ или малкото ѝ момиченце е въплъщение на злото?

Романът повдига много въпроси за женските страхове, за следродилната депресия, за промяната на взаимоотношенията след появата на децата, за съмненията, с които живеем, за това как се появява злото.”

„Глина“ на Виктория Бешлийска

За тази книга започна да се говори още с появата ѝ в края на 2020 година. И има защо. Виктория Бешлийска прави блестящ дебют, който дълго ще топли сърцата на читателите.

Действието се развива по време на турското робство в село Бусинци, Трънско, където основният поминък е грънчарството. Преди много години знаялицата Зевна се е появила в селото и е заживяла там, без да се вписва съвсем сред местните. Но всички я търсят, защото умее да лекува както телата, така и душите на хората. Дъщеря ѝ Жара е свободолюбиво момиче, влюбено е овчаря Боя. Но завръщането на Велико ще предизвика смут в селото и в сърцето на Жара. Когато се случват няколко атаки над местните грънчари, те решават да стигнат до Стамбул, за да спасят поминъка си.

Бешлийска е изградила един изключително достоверен свят, който те кара да се вълнуваш с героите, без да ти става прекалено патриотично. А езикът е едно от най-големите богатства, които тази книга може да даде. И единственото, което можем да кажем на Бешлийска за това, е „Сполай ти!“.”

Виж още: Защо в емпиричния свят на Empirina няма #НитоДенБезКнижки?

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии